| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 27
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
DOLOČANJE IN STATISTIČNO OVREDNOTENJE ZETA POTENCIALA BOMBAŽNIH TKANIN Z UPORABO CILINDRIČNE CELICE
Simona Cep, 2009, diplomsko delo

Opis: Elektrokinetične lastnosti opišejo električni potencial v bližini trdne površine, ki se premika v tekoči fazi. Opisan je z zeta potencialom. Avstrijsko podjetje Anton Paar GmbH iz Graza je razvilo elektrokinetični analizator SurPASS, ki temelji na principu merjenja pretočnega potenciala in pretočnega toka za določanje zeta potenciala. Namen naloge je bil, da z zeta potencialom merjenim na podlagi pretočnega potenciala določamo kakovost vzorčenih surovih bombažnih tkanin pridobljenih iz vzhodnih držav (Kitajska, Indija,…). Kakovost le-teh ima močan vpliv na kakovost končnega produkta. Nizka kakovost zahteva ponovitve procesnih obdelav pri končnih izdelkih ter dodatno zvišuje stroške produktov. Nato smo še določili zeta potencial bombažnih, surovih in obdelanih vlaknin (čiščenje, kislinska in alkalna obdelava, beljenje) z namenom vzpostavitve korelacije med surovimi in obdelanimi bombažnimi tkaninami. Rezultati meritev pretočnega potenciala jasno kažejo na razlike površinskih lastnosti surovih in obdelanih bombažnih vlaknin kjer ima alkalijsko obdelan bombaž največjo dostopnost disociiranih hidroksilnih in karboksilnih skupin na površini, kar vidimo v porastu negativnega zeta potenciala.
Ključne besede: bombažne tkanine, zeta potencial, pretočni potencial, površinske lastnosti, statistično ovrednotenje.
Objavljeno: 12.05.2009; Ogledov: 2479; Prenosov: 181
.pdf Celotno besedilo (2,04 MB)

6.
ZETA POTENCIAL FUNKCIONALNIH TEKSTILNIH MATERIALOV
Urška Modlic, 2009, diplomsko delo

Opis: Elektrokinetične lastnosti opišejo električni potencial v bližini trdne površine, ki se premika v tekoči fazi. Opisan je z zeta potencialom. Avstrijsko podjetje Anton Paar GmbH iz Graza je razvilo elektrokinetični analizator SurPASS, ki temelji na principu merjenja pretočnega potenciala in pretočnega toka za določanje zeta potenciala. V tekstilni industriji so v uporabi večnamenske apreture za aplikacijo tehnologije mikrokapsuliranja na tekstilijah, katerim lahko izmerimo pretočni potencial, na osnovi tega pa določimo zeta potencial, s katerim lahko ovrednotimo lastnosti površin bombažnim in poliamidnim pleteninam. Namen diplomskega dela je raziskava vpliva mikrokapsuliranih in apreturnih sredstev bombažnih in poliamidnih (PA6,6) vzorcev na zeta potencial (ZP), v odvisnosti od pH elektrolita. Ob tem smo proučevali vpliv pralnih ciklov na obstojnost mikrokapsul in apreturnih sredstev. Raziskovali smo lastnosti bombažnih pletenin in poliamidnih prej in pletenin. Iz rezultatov meritev pretočnega potenciala je razvidno, da je pri bombažnih vzorcih po 10 kratnem ciklu pranja zelo povečana hidrofilnost, saj se po pranju spira mehčalec in protimikrobni nanos. Pri poliamidnih vzorcih pa se spirajo mikrokapsule prav tako po 10 kratnem ciklu pranja.
Ključne besede: bombažne pletenine, poliamidne pletenine, zeta potencial, pretočni potencial, mikrokapsule.
Objavljeno: 22.12.2009; Ogledov: 2517; Prenosov: 280
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)

7.
IZBIRA MATERIALA ZA KONTROLO KAKOVOSTI POTENCIALA ZETA TRDNIH POVRŠIN
Manuela Rudaš, 2010, diplomsko delo

Opis: IZBIRA MATERIALA ZA KONTROLO KAKOVOSTI POTENCIALA ZETA TRDNIH POVRŠIN Povzetek Zanesljive rezultate meritev lahko zagotovimo le z brezhibnim delovanjem merilnih naprav, katerih zmogljivost pa se s časom in uporabo slabša. Pravilno delovanje merilne naprave lahko preverimo z referenčnim materialom. Tudi elektrokinetični analizator SurPASS, ki je na tržišču relativno kratek čas, je podvržen različnim vplivom in potrebuje material za kontrolo kakovosti potenciala zeta. Instrument SurPASS namreč omogoča merjenje pretočnega toka, s katerim določimo t.i. potencial zeta, ki določa stanje površinskega naboja na mejni površini trdnega telesa in tekočine. Izbire trdnega materiala z ravno površino, ki je primeren za merjenje v merilni celici CLC, smo se lotili z meritvami časovne odvisnosti potenciala zeta na polimerih (PTFE, PES in PET) ter steklu. Najbolj stabilne meritve dajeta vzorca PES in PET, ki sta glede na dobljene rezultate konstante hitrosti nabrekanja tudi najbolj hidrofobna. Zato smo meritve nadaljevali na teh dveh materialih. Statistična analiza rezultatov teh meritev nakazuje na homogenost obeh materialov, čeprav v nekaterih primerih daje prednost materialu PES, spet drugič PET. Takšne nasprotujoče si rezultate meritev lahko pripišemo tudi napakam v meritvah (omočenost nemerjene površine vzorca v CLC) in ne nujno nehomogenosti materiala.
Ključne besede: Ključne besede: referenčni material, polimerni materiali, elektrokinetične lastnosti, pretočni tok, potencial zeta
Objavljeno: 02.12.2010; Ogledov: 1970; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (2,23 MB)

8.
VPLIV VSEBNOSTI MODAKRILA V BOMBAŽNIH VZORCIH NA POTENCIAL ZETA
Leja Ločniškar, 2011, diplomsko delo

Opis: Potencial zeta je eksperimentalno določljiva veličina in je rezultat delovanja elektrokinetičnih pojavov. Nanaša se na spremembo potenciala na strižni površini med premikajočim in mirujočim delom difuzne dvojne plasti. Namen diplomske naloge je bil ugotoviti kako gostota zloženosti prej v cilindrični celici vpliva na potencial zeta in kakšen vpliv ima nanj širina reže pretočnega kanala v celici z nastavljivo režo. Ugotavljali smo tudi ali so rezultati potenciala zeta prej in pletenin med seboj primerljivi. V naši raziskavi smo potencial zeta določali z elektrokinetičnim analizatorjem SurPASS, ki temelji na merjenju pretočnega toka in pretočnega potenciala. Z uporabo tega instrumenta je mogoče dobiti tudi informacijo o realnem potencialu zeta, in ne le o navideznem. Rezultati merjenj v cilindrični celici so pokazali, da z naraščajočo gostoto zloženosti postaja potencial zeta vse manj negativen. Rezultati merjenj v celici z nastavljivo režo pa so pokazali, da širina reže pretočnega kanala, z izjemo 100% modakrila, ne vpliva na potencial zeta. S primerjavo rezultatov potenciala zeta prej in pletenin smo ugotovili, da celici dajeta primerljive rezultate navideznega potenciala zeta. Ugotovili smo tudi, da realni in navidezni potencial zeta nista primerljiva zaradi velikih razlik v absolutnih vrednostih. Za informacijo o realnem potencialu zeta bo raziskavo potrebno nadaljevati z merjenjem v modificirani celici z nastavljivo režo. Rezultati merjenj v cilindrični celic in celici z nastavljivo režo so potrdili pričakovan trend vzorcev glede na vsebnost bombaža in modakrila, in sicer da s povečano vsebnostjo modakrila potencial zeta postaja vse bolj negativen.
Ključne besede: potencial zeta, pretočni potencial, modakril, cilindrična celica, gostota zloženosti
Objavljeno: 04.11.2011; Ogledov: 1586; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (3,35 MB)

9.
VPLIV VSEBNOSTI KEMIČNIH VLAKEN V BOMBAŽNIH IN VOLNENIH VZORCIH NA POTENCIAL ZETA
Petra Vezonik, 2011, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je preučiti vpliv kemičnih vlaken v bombažnih in volnenih vzorcih na potencial zeta. Vzorci, ki smo jih dobili iz dveh tekstilnih podjetij Beti preja d.o.o. in Galeb d.d. so bili različnih sestav bombaž/modakril in volna/viskoza/poliamid. Potencial zeta je parameter, ki odraža medfazne lastnosti in je zelo pomemben za razumevanje vedenja trdnih snovi v številnih tehničnih postopkih. To daje vpogled v naboj in adsorpcijske lastnosti trdnih površin. Potencial zeta opisuje elektrokinetične lastnosti na meji trdno/tekoče, kjer pride do interakcij med trdno in tekočo fazo. Ta medfazna površina je opisana s kemičnim in elektrokemičnim potencialom, ki je popolnoma drugačen, kot tisti v čisti tekoči oz. trdni fazi, saj na molekule na meji vplivajo interakcijske sile iz obeh prisotnih faz. Za določitev potenciala zeta smo uporabili elektrokinetični analizator SurPASS proizvajalca Anton Paar GmbH iz Gradca v Avstriji, ki nam s pomočjo programske opreme »Visiolab for SurPAS« izračuna potencial zeta iz merjenega pretočnega potenciala. Za merjenje potenciala zeta smo uporabili cilindrično celico za vzorce prej in pravokotno merilno celico z nastavljivo režo za merjenje pletenin. Merili smo pretočni potencial za določitev potenciala zeta vzorcem sestave bombaž/modakril in volna/viskoza/poliamid. Iz dobljenih podatkov potenciala zeta v odvisnosti od pH vrednosti smo ovrednotili podatke in preučili vpliv kemičnih vlaken na potencial zeta.
Ključne besede: bombažni vzorci, volneni vzorci, kemična vlakna, potencial zeta pretočni potencial.
Objavljeno: 04.01.2012; Ogledov: 2239; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (3,18 MB)

10.
Zeta potential determination of polymeric materials using two differently designed measuring cells of an electrokinetic analyzer
Hermina Bukšek, Thomas Luxbacher, Irena Petrinić, 2010, izvirni znanstveni članek

Opis: The so-called zeta potential can be determined through electrokinetic measurements and indicates the status regarding surface charges along the interface between solids and liquids. Surface charge gives us information about the condition, quality, and characteristics of a macroscopic surface in the polar medium. In our study the zeta potential was determined using a 'SurPASS' electrokinetic analyzer based on the streaming current and streaming potential measurements. The aim of the research was to compare the results of two differently designed measuring cells ('Adjustable Gap Cell' and 'Clamping Cell') but operating on the same principle. In order to investigate this problem, the zeta potential was determined for the three polymeric materials: poly(ethylene terephthalate) foil, thin-film polyamide composite membranes for nanofiltration and reverse osmosis. The results obtained with 'Clamping Cell' versus 'Adjustable Gap Cell' showed differences in zeta potential, where the 'Adjustable Gap Cell' gave more reproducible results. One reason for this behaviour could be the different geometries of the streaming channels. A more likely reason is the design of the 'Clamping Cell', that requires a sample size larger than necessary for zeta potential determination.
Ključne besede: electrical double layer, zeta potential, electrokinetic analyser, streaming current potential, polymeric materials
Objavljeno: 31.05.2012; Ogledov: 901; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (202,54 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici