| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Zaznavni zemljevid slovenskih vplivnežev pri generaciji Z
Nika Koziker, 2023, diplomsko delo

Opis: Vplivneži so v današnjem času doživeli velik razcvet predvsem kot posledica digitalizacije, ki je omogočila enostaven dostop do različnih platform in omrežij. Z vplivneži so neposredno povezani tudi njihovi sledilci, ki so največji kritiki, kar se tiče ustvarjanja vsebin. Namen raziskave je bil na podlagi subjektivnih mnenj ustvariti zaznavni zemljevid slovenskih vplivnežev za generacijo Z. V teoretičnem delu smo podali definicijo vplivnežev, našteli ključne slabosti in prednosti sodelovanja z vplivneži, omenili razvoj vplivnežev ter na kratko predstavili nekatere slovenske vplivneže. Opredelili smo tudi generacijo Z in izpostavili njene značilnosti. Kot ključni rezultat naše raziskave smo predstavili zaznavni zemljevid vplivnežev generacije Z.
Ključne besede: generacija Z, vplivneži, zaznavni zemljevid
Objavljeno v DKUM: 18.10.2023; Ogledov: 258; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (1,35 MB)

2.
Uporaba stereo vida za tridimenzionalno zaznavanje objektov v proizvodnih sistemih : magistrsko delo
Marko Marković, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo opisuje eksperimentalni pristop pri uporabi stereo vida za tridimenzionalno zaznavo objektov v proizvodnih sistemih. V delu je opisan postopek, kako z nizkocenovno opremo lahko zajemamo optične informacije, s katerimi razen širine in dolžine dobimo še tretjo dimenzijo, globino. Podana je osnovna razlaga pomembnih pojmov strojnega vida ter prikaz na primerih v praksi. Prikazana je kalibracija sistema v programskem okolju Matlab ter rezultati v pogledu globinskega zemljevida. Razloženi sta težavi, s katerima smo se soočili med delom. Naša glavna naloga je pridobiti tretjo dimenzijo iz zajetih slik in razviti sistem, ki se bo testiral s primeri realnih objektov iz proizvodnega okolja.
Ključne besede: stereo vid, strojni vid, kalibracija, globinski zemljevid, Matlab, proizvodni sistemi
Objavljeno v DKUM: 24.04.2023; Ogledov: 347; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (3,12 MB)

3.
Razvoj hibridne mobilne aplikacije za prikaz zemljevida z ogrodjem framework7 : diplomsko delo
Evald Vrbančič, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo razvili hibridno mobilno aplikacijo z ogrodjem Framework7, jo opisali in predstavili njene posebnosti. Izdelali smo aplikacijo za prikaz zemljevida, ki posamezniku omogoča, da vidi svojo geolokacijo, ustvarja točke na zemljevidu in klepeta z drugimi uporabniki, hkrati pa mu prikaže tudi vreme na lokaciji, kjer se nahaja. Ocenili smo primernost izbranih tehnologij za izdelavo platformno neodvisnih aplikacij.
Ključne besede: ogrodje Framework7, zemljevid, platformno neodvisen razvoj aplikacij, hibridna mobilna aplikacija
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 358; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (2,72 MB)

4.
Mobilna domorodna aplikacija android za prikaz zemljevida turističnih prireditev : diplomsko delo
Katja Pivec, 2019, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomske naloge smo predstavili razvoj mobilne aplikacije za operacijski sistem Android. Namen naše aplikacije je prikaz turističnih prireditev na zemljevidu in v seznamu. Aplikacija je namenjena širokemu krogu uporabnikov (ne samo turistom), ki radi obiskujejo različne prireditve in nimajo o teh dovolj informacij. Aplikacija iskanje in pridobivanje informacij o prireditvah zelo olajša, saj lahko uporabnik najde vse prireditve na zemljevidu in v seznamu, pri čemer lahko določi tudi razne nastavitve, kot so način razvrščanja, kraj in časovno obdobje prireditve, s katerimi si olajša iskanje.
Ključne besede: android, mobilna aplikacija, zemljevid, turistične prireditve
Objavljeno v DKUM: 22.11.2019; Ogledov: 1026; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (1,35 MB)

5.
Mobilna aplikacija za prikaz zemljevida turističnih znamenitosti z uporabo ogrodja react in knjižnice openlayers : diplomsko delo
Jan Strelec, 2019, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomske naloge smo načrtovali in izdelali mobilno aplikacijo za operacijski sistem Android in iOS. Namen aplikacije je prikaz zemljevida, na katerem lahko uporabnik vidi vse turistične znamenitosti v njegovi okolici. S tem želimo uporabnikom olajšati ter skrajšati iskanje znamenitosti, saj bodo jih imeli prikazane znotraj aplikacije, in jih ne bodo potrebovali iskati nikjer drugje. Z ogrodjem React-Native smo izdelali celotno mobilno aplikacijo, v kateri smo nato s pomočjo knjižnice OpenLayers prikazali zemljevid. Za pravilno delovanje smo v programskem jeziku Go izdelali strežnik za spletne storitve REST, iz katerega aplikacija pridobi vse potrebne podatke.
Ključne besede: Android, iOS, React, OpenLayers, zemljevid, znamenitosti, turist, mobilna, aplikacija
Objavljeno v DKUM: 12.11.2019; Ogledov: 1231; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (2,54 MB)

6.
Oblikovanje ilustriranega zemljevida v teoriji in praksi : magistrsko delo
Mitja Piko, 2019, magistrsko delo

Opis: Delo opisuje in prikazuje izdelavo ilustriranega zemljevida. V prvem delu raziščemo osnovne konvencije kartografije in načela v grafičnem oblikovanju in ilustraciji, ki so koristna za izdelavo ilustriranega zemljevida. V okviru dela izdelamo ilustriran zemljevid, ki vsebuje več kot 30 avtorskih ilustracij. V drugem delu opišemo in prikažemo izdelavo ilustriranega zemljevida. Teoretični del vključimo v praktični del tako, da pojasnjujemo praktične odločitve z teoretičnim znanjem iz prvega dela naloge. V delu poskušamo prikazati dodatne možnosti, ki nam jih ponuja ilustriran zemljevid in kje nas ta vrsta zemljevidov omejuje.
Ključne besede: ilustrirani zemljevid, ilustracija, grafično oblikovanje, kartografija
Objavljeno v DKUM: 10.04.2019; Ogledov: 1383; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (6,00 MB)

7.
STEREO VID
Smiljan Lampret, 2017, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Stereo vid je pomembno področje v industrijski avtomatizaciji in igralni industriji. V diplomskem delu je opisano, kako s sistemom dveh kamer generirati sliko, ki nam zraven višine in širine poda še tretjo dimenzijo, globino. S pomočjo programskega orodja Matlab je prikazana kalibracija sistema kamer ter končna slika globinskega zemljevida. Podan je podroben opis pomembnih pojmov, opis kamere, algoritmov in kalibracije. Glavni cilj naloge je prikaz globinskega zemljevida in primerjava tega z zemljevidom, pridobljenim z Microsoftovo igralno konzolo kinect.algoritmov in kalibracije. Glavni cilj naloge je prikaz globinskega zemljevida in primerjava tega z zemljevidom, pridobljenim z Microsoftovo igralno konzolo kinect.
Ključne besede: stereo vid, kalibracija, globinski zemljevid, Matlab
Objavljeno v DKUM: 29.01.2018; Ogledov: 1787; Prenosov: 167
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

8.
UVEDBA GEOGRAFSKEGA INFORMACIJSKEGA SISTEMA V APLIKACIJO MISMART
Andrej Dolar, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo predstavlja proces uvedbe geografskega informacijskega sistema (GIS) v aplikacijo MiSmart. Cilj diplomskega dela je bil določiti ključne elemente GIS, ki sodijo v aplikacijo MiSmart, jih razviti in smiselno vključiti v aplikacijo. Rezultat diplomskega dela je nova verzija aplikacije MiSmart z dodanimi funkcionalnostmi GIS. Aplikacija sedaj omogoča vnos, shranjevanje in prikaz geografskih podatkov. Za razvoj funkcionalnosti GIS smo uporabili odprtokodno knjižnico OpenLayers in brezplačne spletne zemljevide OpenStreetMap (OSM). Z uporabo knjižnice OpenLayers, ene najbolj naprednih knjižnic za prikaz spletnih zemljevidov, smo postavili trdne temelje za nadaljnji razvoj funkcionalnosti GIS v okviru aplikacije MiSmart. Nekaj možnosti nadaljnjega razvoja smo podrobno opredelili v zaključku.
Ključne besede: GIS, aplikacija MiSmart, spletni zemljevid, OpenLayers, OpenStreetMap
Objavljeno v DKUM: 11.10.2016; Ogledov: 1007; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (2,02 MB)

9.
TEMATSKI ZEMLJEVID EVROPE ZA SLEPE IN SLABOVIDNE UČENCE
Špela Ros, Monika Borovič, 2015, magistrsko delo

Opis: Slepi in slabovidni učenci v času svojega izobraževanja potrebujejo specifične prilagoditve glede na njihove potrebe, kot so prostorske prilagoditve, mirno in spodbudno okolje, stalni nadzor in retorične ter druge sposobnosti učitelja. Vsekakor pa ne moremo izpustiti uporabe različnih modelov, maket, tipnih zemljevidov, uporabe različnih naravnih materialov, ki so namenjeni taktilnemu sprejemanju informacij. Le-to slepim in slabovidnim učencem pomaga pri dopolnjevanju predstav in pri razumevanju pojmov, ki so jim drugače nedosegljivi. Odločili smo se izdelati tipni tematski zemljevid Evrope, prilagojen slepim in slabovidnim, in ga tudi izkustveno preizkusiti pri slepih in slabovidnih osebah. V praktični del smo zajeli natančne opise poteka izdelave tipnega zemljevida Evrope ter dodatka k zemljevidu, in sicer knjižic z zvočnimi posnetki, ki vsebujejo kratki geografski in demografski opis Evrope. Obe knjižici sta prilagojeni slepim in slabovidnim učencem. Tipni zemljevid se lahko uporablja tako pri pouku geografije kot pri pouku slovenskega jezika. Kot popestritev oziroma zanimivost so v dodatku nanizani pozdravi v različnih evropskih jezikih, ki so razvrščeni glede na jezikovne skupine, ter zgodba o nastanku imena naše celine. Zemljevid z dodatki smo na koncu predstavili in preizkusili s slepimi in slabovidnimi člani Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Murska Sobota, ki so nam podali svoja mnenja in izkustva ter nam potrdili uporabnost našega izdelka.
Ključne besede: slepota, slabovidnost, inkluzija, poučevanje slepih in slabovidnih, tipni zemljevid Evrope, jezikovne skupine
Objavljeno v DKUM: 23.02.2016; Ogledov: 2430; Prenosov: 340
.pdf Celotno besedilo (2,82 MB)

10.
Spletna aplikacija za prostoročno risanje zemljevidov
Damjan Roškar, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavimo spletno aplikacijo Spletni Kartograf, ki uporabnikom omogoča ustvarjanje lastnih zemljevidov z risanjem vektorskih gradnikov. Aplikacija ponuja grafični uporabniški vmesnik za prikaz in izdelavo zemljevidov. Uporabnikove podatke shranjuje v podatkovno bazo in jih prikazuje z odprtokodnimi orodji GeoServer in OpenLayers. Aplikacija je bila prvenstveno razvita za izdelavo zemljevidov, a je njena uporabnost veliko širša, na primer za grafično načrtovanje in za izdelavo predstavitev.
Ključne besede: spletna aplikacija, GIS, zemljevid, GeoServer, OpenLayers, PostgreSQL, OGC
Objavljeno v DKUM: 15.10.2015; Ogledov: 1761; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (1,91 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici