| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 16
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
OSKRBA POVPREČNE SLOVENSKE HIŠE S TOPLOTNO ENERGIJO
Luka Regvart, 2009, diplomsko delo

Opis: Ker se naše potrebe po energiji nenehno povečujejo, je energetski primanjkljaj iz leta v leto večji. Posledica sta vse dražja energija in tudi naše življenje. Narava nam ponuja različne vire, ki so nam na dosegu rok, samo moramo jih znati uporabiti. Namen diplomske naloge je občutno zmanjšati stroške ogrevanja povprečne stanovanjske hiše z okolju prijaznim virom energije. Stanovanjski objekt mora biti grajen po najnovejših standardih, torej mora ustrezati pravilniku o toplotni prehodnosti materialov. Če so pogoji izpolnjeni, je najbolj primeren način ogrevanje s toplotno črpalko, pri katerem se uporabljajo viri, kot so zemlja, zrak in voda. To so okolju prijazni viri energije. Zavedati se moramo, da smo z dolgoletnim izkoriščanjem naravi sovražnih energetskih virov naravo že dodobra uničili. Zato moramo izkoriščati okolju prijazne vire, in to na različne načine. S takimi rešitvami bomo zmanjšali izpuste toplogrednih plinov in naravi pomagali, da se bo obnovila.
Ključne besede: zemlja, toplota, toplotna črpalka, okolju prijazna energija, voda
Objavljeno: 18.06.2009; Ogledov: 2194; Prenosov: 189
.pdf Celotno besedilo (3,30 MB)

3.
Forenzične preiskave vzorcev zemlje : diplomsko delo
Robert Kirič, 2010, diplomsko delo

Ključne besede: forenzika, forenzične preiskave, vzorci, dokazi, zemlja, kamnine, fosili, analiziranje, diplomske naloge
Objavljeno: 23.07.2010; Ogledov: 2034; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

4.
VALIDACIJA IN MERILNA NEGOTOVOST PRI DOLOČANJU SVINCA IN KADMIJA V ZEMLJI Z METODO ICP-MS
Lorna Flajšman, 2011, diplomsko delo

Opis: Onesnaženost tal močno ogroža naravno vegetacijo. Zemlja sprejema težke kovine iz različnih virov, te pa v njej ostanejo več tisoč let. Kovini kot sta kadmij in svinec lahko zelo škodljivo vplivata na zdravje ljudi in živali, če se vključita v prehrambeno verigo. Diplomsko delo vsebuje opis postopka določanja kadmija in svinca v zemlji z metodo ICP-MS. Kadmij in svinec smo določali po standardnih metodah SIST EN ISO 17294-2: 2005 (kakovost vode — Uporaba induktivno sklopljene plazme z masno selektivnim detektorjem (ICP-MS)). Izvedli smo validacijo analizne metode, v kateri smo preverili validacijske parametre: natančnost, točnost, delovno območje, linearno območje, mejo zaznave, mejo določljivosti, vpliv matrice in izkoristek. Za ovrednotenje smo uporabili statistične teste. Merilno negotovost smo ocenili s pomočjo podatkov iz validacije.
Ključne besede: Induktivno sklopljena plazma z masno spektrometrijo ICP-MS, svinec, kadmij, zemlja, validacija, merilna negotovost.
Objavljeno: 28.02.2011; Ogledov: 2980; Prenosov: 753
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

5.
DOLOČANJE POLICIKLIČNIH AROMATSKIH OGLJIKOVODIKOV V ZEMLJI
Natalija Žnidar, 2011, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je določiti koncentracije policikličnih aromatskih ogljikovodikov v vzorcih zemlje. Za določitev policikličnih aromatskih ogljikovodikov v zemlji smo uporabili metodo plinske kromatografije z masno selektivnim detektorjem (GC/MSD) in metodo izbranih ionov (SIM – selected ion monitoring). Za kvantitativno določitev v GC/MSD smo uporabili interne standarde acenaften – d10, fenantren – d10 in krizen – d12. Postopek priprave vzorca je bil ekstrakcija trdno – tekoče z mešanico topil n-heksana in diklorometana. Za čiščenje ekstraktov smo uporabili kolono napolnjeno s silikagelom in aluminijevim oksidom. Rezultate vsebnosti policikličnih aromatskih ogljikovodikov smo statistično ovrednotili glede na zahteve validacijskega postopka (linearnost, ponovljivost, točnost, meja določljivosti, meja zaznavnosti, selektivnost in sistem zagotavljanja kakovosti). Ugotovili smo prisotnost vpliva matrice. Rezultati so pokazali, da je analizna metoda uporabna za določanje policikličnih aromatskih ogljikovodikov v zemlji, saj so bili izkoristki vseh policikličnih aromatskih ogljikovodikov z izjemo naftalena ponovljivi in znotraj predpisanega kriterija.
Ključne besede: policiklični aromatski ogljikovodiki, plinska kromatografija z masno selektivnim detektorjem, validacija analizne metode, zemlja
Objavljeno: 24.03.2011; Ogledov: 2579; Prenosov: 365
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

6.
NARAVOSLOVNI DAN V ČETRTEM RAZREDU PODRUŽNIČNE OSNOVNE ŠOLE KROG - GIBANJE ZEMLJE
Nina Kreft, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh povezanih, zaokroženih celot – teoretične in praktične. V teoretičnem delu podrobneje predstavljamo dneve dejavnosti, njihove cilje, oblike in metode dela. Poseben poudarek je na naravoslovnih dnevih in z njim povezanim naravoslovjem. Ob koncu teoretičnega dela smo se seznanili z osnovnimi podatki Zemlje, njenim gibanjem in vrtenjem. Ti podatki so nam omogočili lažjo predstavitev praktičnega dela. V praktičnem delu predstavljamo naravoslovni dan, Gibanje Zemlje, ki smo ga načrtovali, izvedli in ovrednotili v skladu s sodobnimi izobraževalnimi trendi. Izvedli smo ga na podružnični osnovni šoli Krog, v oddelku četrtega razreda, ki skupaj šteje 17 učencev.
Ključne besede: Naravoslovni dnevi, dnevi dejavnosti, osnovna šola, četrti razred, Zemlja.
Objavljeno: 18.06.2013; Ogledov: 1425; Prenosov: 216
.pdf Celotno besedilo (2,82 MB)

7.
SPOZNAJMO PLANET ZEMLJA: DIDAKTIČNO NAČRTOVANJE ZA PREDŠOLSKO OBDOBJE
Eva Zapečnik, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so predstavljena teoretična izhodišča didaktičnega načrtovanja za obdobje predšolske vzgoje ter teoretična izhodišča spoznavanja planeta Zemlja. Predstavljen je bistven pomen projektnega pouka ter priprav vzgojitelja oz. učitelja na vzgojno-izobraževalni proces. Podrobneje smo opisali tudi različne vsebine s področja geologije kot so zgradba Zemlje, kamnine in minerali, vulkani, potresi, dejavniki spreminjanja površja Zemlje ter fosili, ki predstavljajo zgodovino življenja na Zemlji, odtisnjeno v kamnu. Te teme so za otroke zelo zanimive, zato smo oblikovali tudi dnevne priprave, ki vzgojiteljem predstavljajo odlično izhodišče za načrtovanje dejavnosti s področja geologije in spoznavanja planeta Zemlja. Dnevne priprave so oblikovane v obliki projektnega tedna in so priložene kot priloga diplomskega dela.
Ključne besede: projektni pouk, dnevna priprava, planet Zemlja
Objavljeno: 16.10.2013; Ogledov: 2146; Prenosov: 357
.pdf Celotno besedilo (3,65 MB)

8.
Analiza fizikalnega modela za izračun gostote magnetnega polja Zemlje
Biserka Gavez, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo magnetno polje Zemlje. K temu prispeva magnetno polje notranjega in zunanjega izvora. Magnetno polje notranjega izvora povzročajo vrtinčasti konvekcijski električni tokovi v tekočem zunanjem delu jedra Zemlje, ki se nahaja na globini med 2800 do 5000 km pod površjem. Ta del jedra je sestavljen iz tekočega železa, niklja in silicija z manjšimi primesmi žvepla in kisika. Magnetno polje notranjega izvora lahko opišemo kot polje magnetnega dipola. Magnetno polje zunanjega izvora povzročajo visoko energijski kozmični delci. Ti delci ionizirajo atome in molekule v zgornjih plasteh Zemljine atmosfere. Horizontalni tokovi ioniziranih delcev so izvor magnetnega polja zunanjega izvora. V diplomskem delu naredimo pregled observatorijev, ki opravljajo meritve gostote magnetnega polja Zemlje. Ob tem podrobneje predstavimo spletno stran Svetovnega podatkovnega centra za geomagnetizem iz Kyota. Predstavimo tudi edini observatorij za meritve gostote magnetnega polja v Sloveniji, to je Geomagnetni observatorij Sinji vrh nad Ajdovščino. V nadaljevanju opišemo magnetno polje Zemlje notranjega izvora. Vrtinčaste konvekcijske električne tokove v tekočem delu jedra Zemlje opišemo z magnetnim dipolom. Iz splošne rešitve Laplaceove enačbe izpeljemo izraz za magnetni potencial v okolici magnetnega dipola. Nato obravnavamo dva primera [1]. V prvem primeru predpostavimo, da os magnetnega dipola sovpada z rotacijsko osjo Zemlje in izračunamo velikost gostote magnetnega polja Zemlje. V drugem primeru velikost gostote magnetnega polja Zemlje izračunamo tako, da upoštevamo, da je os magnetnega dipola nagnjena glede na rotacijsko os Zemlje. V zadnjem delu diplomskega dela predstavimo možnosti uporabe teme diplomskega dela pri poučevanju v osnovni in srednji šoli. Predstavimo in opišemo didaktični pripomoček za prikaz magnetnega polja Zemlje, ki smo ga razvili in izdelali v okviru izdelave diplomske naloge.
Ključne besede: Zemlja, gostota magnetnega polja, magnetni dipolni moment, magnetni potencial
Objavljeno: 13.03.2015; Ogledov: 1513; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (1,54 MB)

9.
ZOLAJEV ROMAN ZEMLJA Z VIDIKA NATURALIZMA
Petra Števanec, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z vidika naturalizma analizira roman Zemlja francoskega pisatelja Émila Zolaja. Zola velja za idejnega vodjo ter očeta naturalizma. S svojimi deli je vedno znova razburil javnost, vendar so bralci vseeno z radovednostjo kupovali njegova dela, jih prebirali in se ob tem zgražali. Težnje naturalistične teorije je izdelal zelo natančno in se jih poskušal v svojih delih tudi držati. Izdal je cikel dvajsetih romanov o družini Rougon-Macquartovih, kjer je na osnovi dednostne teorije prikazan razvoj in razkroj družine ter zgodovino takratne vladajoče družbe. Izdelal je načrt, kamor si je zapisoval svoja opažanja, junakom dodeljeval lastnosti, dedne povezave, načrte posameznih del od poglavja do poglavja. Zemlja tako ni le pomemben del cikla Rougon-Macquatovih, ampak tudi pomemben roman o kmetu, njegovi ljubezni do zemlje ter kmetovanju. V Zemlji je prvič upodobljen kmet, ki se z naravnimi silami bori za čim večji pridelek in preživetje. Prikazana so vsakodnevna kmečka opravila v danih letnih časih ter odnosi med ljudmi. V delu se prepletajo vidiki naturalistične teorije ter eksperimentalnega romana, ki se kažejo že pri izbiri snovi in načinu opisovanja. Vsa dejstva Zola jemlje iz narave, kjer raziskuje njihove mehanizme in jih s spreminjanjem okoliščin pripelje do uresničitve ideje, pri tem pa se ne oddaljuje od zakonov narave. Opisi kmečkih opravil, dogodkov in glavnih junakov so zapisani v grobem in natančnem naturalističnem tonu. Prav tako se nam naturalizem kaže v funkciji romana, saj naturalisti kot edino pomembno priznavajo spoznavno funkcijo. Tako je tema o kmetu in njegovem boju prikazana izjemno nazorno, opisane so zlasti temne strani življenja, od krvoskrunska pa vse do uboja. Prikazano je tudi delovanje vseh treh determinant naturalizma – dednosti, okolja in časa – kar je bila temeljna ideja celotnega cikla o Rougon-Macquartovih. Zemlja je tako študija o kmetu, njegovi ljubezni do zemlje ter pohlepu.
Ključne besede: Émile Zola, naturalizem, Zemlja, eksperimentalni roman
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 1202; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (714,59 KB)

10.
Odzivne funkcije in toplotni vpliv različnih konfiguracij vertikalnih toplotnih prenosnikov v vrtini v sistemih zemeljskih toplotnih črpalk
Metka Pešl, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je temeljni poudarek na treh različnih konfiguracijah vrtin za katere so prikazane grafične primerjave g-funkcij, ki so izračunane z analitičnim modelom končnega črtnega vira in določene z numeričnim modelom Eskilsona. Rezultati kažejo, da analitična rešitev sledi zelo dobro numeričnim rezultatom. Predstavljena je tudi študija, kako se temperatura zemlje s časom spreminja v primeru različnih konfiguracij vrtin, če toploto odvajamo iz zemlje (ogrevanje) in če toploto dovajamo v zemljo (hlajenje). Rezultati kažejo, da je sprememba temperaturnega polja odvisna od razdalje med vrtinami. Toplotni vpliv med vrtinami je skoraj neopazen v začetku delovanja sistema s toplotno črpalko, vendar pa s časom postaja vse večji, dokler se ne doseže stacionarno stanje. Toplotni vpliv med vrtinami pada z naraščajočo razdaljo med njimi in je zanemarljiv, če je razdalja med vrtinami večja od dolžine vrtine. Na koncu magistrskega dela je za primer enodružinske hiše izvedeno dimenzioniranje toplotne črpalke, ki omogoča ogrevanje, hlajene in pripravo tople sanitarne vode. Vir toplote je zemlja z vertikalnima toplotnima prenosnikoma v vrtini. Vračilna doba naložbe je 13,7 leta.
Ključne besede: geotermalna energija, toplotna črpalka zemlja/voda, vertikalni toplotni prenosnik v vrtini, temperaturno polje, brezdimenzijske temperaturne odzivne g-funkcije
Objavljeno: 25.07.2016; Ogledov: 634; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (1,85 MB)

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici