| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ANALIZA IZVEDB SANACIJ ZEMELJSKEGA PLAZU V FLORJANU
Natalija Zver, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega splošen opis zemeljskih plazov, splošno klasifikacijo podpornih konstrukcij, ter različne rešitve sanacije plazu v Florjanu. Izvedena je analiza armiranobetonskega zidu, armiranobetonskega zidu s konzolo in kamnite zložbe. Vse analize so opravljene s programom GEO 5, analiza armiranobetonskega zidu pa je izvedena tudi analitično. Vse analize so izvedene v skladu s standardom SIST EN 1997-1. Na podlagi analiz posameznih zidov lahko sklepamo, da je za obstoječ primer najbolj primerna rešitev armirano betonski zid s konzolo, saj z uporabo le tega zadovoljimo potrebam mejnih stanj, prav tako pa zagotovimo najmanjšo porabo materiala in posledično cenovno najbolj optimalno rešitev.
Ključne besede: zemeljski plaz, podporne konstrukcije, sanacija plazu, armiranobetonski zid, armiranobetonski zid s konzolo, kamnita zložba, geotehnično projektiranje
Objavljeno: 22.09.2015; Ogledov: 989; Prenosov: 177
.pdf Celotno besedilo (5,53 MB)

2.
KATASTER ZEMELJSKIH PLAZOV V MEĐIMURSKI ŽUPANIJI IN SANACIJA ZEMELJSKEGA PLAZU RIMŠĆAK - LC 20007
Martin Begović, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je obravnavana problematika zemeljskih plazov, ki ogrožajo stanovanjske in infrastrukturne objekte, kmetijska zemljišča in okolje. V zadnjem obdobju se število plazov v Međimurski županiji hitro povečuje, kar je lahko pogojeno z globalnimi vremenskimi spremembami, povišanjem temperature ipd. Plazišča se pojavljajo po celem svetu in povzročajo škodo v milijardah evrov ter so odgovorna za tisoče mrtvih in poškodovanih ljudi letno. Pogosto povzročajo ekonomske motnje in razselitve prebivalstva ter imajo negativne učinke na okolje. V teoretičnem delu obravnavamo vrste zemeljskih plazov in dejavnike, ki vplivajo na njihov pojav. Opisali smo tudi posamezne elemente plazov z navodili, kako se določijo oz. ocenijo posamezni parametri v geotehnični praksi. Predstavili smo nekatere primerne načine sanacije. V praktičnem delu smo izdelali zasnovo sanacije enega izmed aktiviranih plazišč na območju Međimurske županije, kjer so upoštevani realni geotehnični podatki, pridobljeni z geotehničnimi raziskavami in geodetskimi meritvami. Cilj magistrskega dela je tudi zasnovati kataster aktivnih plazišč v Međimurski županiji, ki ga bo z nekaterimi dopolnitvami mogoče uporabljati za izdelavo ocene ogroženosti posameznih območij in zbiranje, arhiviranje ter interpretacijo geotehničnih podatkov o plaziščih v geotehnični praksi.
Ključne besede: zemeljski plaz, kamnita rebra, gradbeništvo, sanacija
Objavljeno: 04.01.2016; Ogledov: 637; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (4,83 MB)

3.
Plaz v naselju Laze v Mestni občini Velenje
Marina Krmpotić, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi bomo proučili zemeljski plaz na cesti LC 450 180 Zg. Laze – Sp. Laze, v naselju Laze v Mestni občini Velenje. Predstavili bomo preventivne ukrepe ter možnosti sanacije. Opisali pa bomo tudi tender za geološko – geotehnične raziskave in geotehnično projektiranje sanacije plazu. V praktičnem delu naloge, pa bomo opravili terenske preiskave, na podlagi katerih bomo izvedli stabilnostne analize ter podali predlog sanacije zemeljskega plazu v Velenju.
Ključne besede: zemeljski plaz, sanacija plazov, geotehnično projektiranje, podporna konstrukcija, mejna stanja
Objavljeno: 30.06.2016; Ogledov: 658; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (4,02 MB)

4.
Analiza in določitev optimalne sanacije zemeljskega plazu „Razvor vrhi 3“
Franjo Županić, 2019, magistrsko delo

Opis: Namen magistrskega dela je analizirati in predlagati optimalno rešitev za sanacijo plazu, do katerega je prišlo v Razvoru na Hrvaškem. V teoretičnem delu magistrske naloge je opisana klasifikacija plazov, kako nastanejo in rešitve za njihovo sanacijo. Obravnavali smo tudi področje težnostnih konstrukcij in opisali postopek, s katerim zagotovimo ustrezno stabilnost podpornih konstrukcij. V praktičnem delu naloge smo predlagali sanacijo plazu, s katero smo zagotovili globalno stabilnost in preprečili večjo materialno in gospodarsko škodo. Glede na velikost plazu in njegovo lokacijo smo predlagali optimalno rešitev, ki bi trajno zagotovila stabilnost pobočja. Ker sanacija plazov zahteva velika finančna sredstva, je bilo glavno vodilo zagotoviti trajno stabilnost terena z minimalnimi dimenzijami podpornih konstrukcij. Na podlagi splošnih smernic za načrtovanje podpornih konstrukcij in z iteracijskim postopkom smo določili minimalne dimenzije podporne konstrukcije. V programskem orodju GEO5 smo analizirali oz. preverili ustreznost podporne konstrukcije. Optimalno zasnovana podporna konstrukcija zagotavlja, da so vsi pogoji nosilnosti in stabilnosti izpolnjeni, hkrati pa zagotavlja trajno stabilnost pobočja z minimalnimi finančnimi sredstvi.
Ključne besede: zemeljski plaz, analiza stabilnosti, sanacija, podporne konstrukcije
Objavljeno: 23.12.2019; Ogledov: 340; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (6,25 MB)

5.
Sanacija zahtevnega plazu s sidrano pilotno steno
Mitja Madjar, 2020, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi bomo proučili zemeljski plaz »Solčavsko« na cesti R2-428/1252 Sestre Logar - Pavličevo sedlo med km 3,811 in km 4,130. Predstavili bomo preventivne ukrepe ter možnosti sanacije. Opisali bomo tudi tender za geološke in geotehnične raziskave ter geotehnično projektiranje sanacije plazu. V projektnem delu naloge pa bomo na osnovi rezultatov terenskih preiskav izvedli stabilnostne analize, dimenzionirali pilotno steno ter podali predlog sanacije zemeljskega plazu v Solčavi.
Ključne besede: mehanika tal, zemeljski plaz, sanacija plazov, pilotna stena, geotehnično projektiranje
Objavljeno: 15.09.2020; Ogledov: 254; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (5,26 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici