SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
ZELENO POSLOVANJE PODJETIJ S POUDARKOM NA STORITVENIH ORGANIZACIJAH
Jani Bezjak, 2012, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrski nalogi smo najprej predstavili tematiko okolju prijaznega poslovanja v podjetjih iz teoretičnega vidika. V tem delu smo združili teoretične osnove različnih avtorjev in jih dopolnili s svojimi mišljenji. Predstavili smo tudi štiri podjetja iz domačega in tujega okolja, ki v svoje poslovanje vključujejo ''zeleno'' poslovanje. Omenjena podjetja smo predstavili, da ponazorimo, kako poteka okolju prijazno poslovanje v praksi. Naloga pa je predstavljena tudi iz praktičnega vidika, v katerem smo analizirali značilnosti ''zelenega'' poslovanja in le-te predstavili v nazorni obliki kot priročnik. Rezultate smo nadgradili tudi z raziskavo, opravljeno z anketo, ki smo jo izvedli med naključno izbranimi anketiranci, da bi pridobili kar se da celostne rezultate. Rezultate smo komentirali in podali možne rešitve problemov. Podjetja se vse bolj soočajo z novimi izzivi in tveganji, ki izhajajo iz okoljskega, ekonomskega in družbenega napredka in sprememb. Danes je skrb za trajnostni razvoj in posledično za ohranjanje okolja ključ do zagotavljanja prihodnosti generacijam, ki prihajajo za nami. Podjetja, ki so osvojila koncept trajnostnega razvoja, so se pripravljena spoprijemati z različnimi poslovnimi izzivi tako na domači kot tudi globalni ravni. Vlaganje v trajnostni razvoj vodi k ustvarjanju dolgoročne vrednosti za podjetja in njegove delničarje. To spodbuja dodatna vlaganja in njihov pozitivni učinek na družbo in gospodarstvo tako razvitega kot tudi nerazvitega sveta.
Ključne besede: Okolju prijazno ''zeleno'' poslovanje, trajnostni razvoj, okoljska ozaveščenost, eko, brezpapirno, okoljski benchmarking, hibridna vozila, recikliranje, energetsko učinkovito, varstvo okolja, okoljska odgovornost, življenjski cikel.
Objavljeno: 24.05.2012; Ogledov: 2086; Prenosov: 242
.pdf Celotno besedilo (1,93 MB)

3.
MODEL UREJANJA ZELENIH JAVNIH NAROČIL V REPUBLIKI SLOVENIJI
Maja Koković, 2013, diplomsko delo

Opis: V zadnjih nekaj desetletjih se je stanje okolja zaradi človekovih poseganj vanj zelo poslabšalo. Okoljski problemi se odražajo v obremenjevanju posameznih elementov okolja: zakisanju tal, evtrofikaciji, tanjšanju ozonskega plašča in večanju ozonske luknje, taljenju ledenikov, ekstremnih vremenskih pojavih in drugih posledicah, povezanih s podnebnimi spremembami, zmanjševanju biotske raznovrstnosti in ogroženosti nekaterih živalskih in rastlinskih vrst, krčenju gozdov, neučinkoviti rabi naravnih virov, slabšanju delovnih in bivanjskih razmer ter zdravja. Glede na to, da predstavljajo javna naročila 17,4 % BDP, lahko javni sektor preko instrumenta zelenih javnih naročil pomembno vpliva na zmanjšanje obremenitev okolja. Zeleno javno naročanje namreč omogoča doseganje specifičnih okoljskih ciljev, kot so izboljšanje posameznih okoljskih kazalnikov, čistejša proizvodnja in razvoj novih, okolju prijaznejših tehnologij, izdelkov in storitev. Zeleno javno naročanje spodbuja okoljsko ustreznejše ravnanje, vključno z energetsko učinkovitostjo in recikliranjem. Uporabno pa je tudi kot instrument osveščanja, saj je z zelenim javnim naročanjem javni sektor lahko vzor gospodarskim subjektom zasebnega prava ter potrošnikom. Glede na predvidene učinke zelenega javnega naročanja so slovenski nacionalni cilji na tem področju ambiciozni – v letu 2012 naj bi bilo kar 50 % oddanih javnih naročil »zelenih«. Iz statističnih podatkov Ministrstva za finance pa izhaja, da je bilo v letu 2012 oddanih 13,72 % zelenih javnih naročil, glede na vrednost pa je zeleno javno naročanje predstavljajo 20,88 %. Da bi čim hitreje in učinkoviteje dosegli cilj 50 %, mora vlada k urejanju področja zelenih javnih naročil pristopiti sistematično in vzpostaviti ureditev, ki zagotavlja politično podporo in podporo vodstva, razvoj okoljskih kriterijev za zeleno javno naročanje, vzpostavitev dialoga med zakonodajalcem, javnimi naročniki in ponudniki, ustrezna usposabljanja in svetovanje za javne naročnike in ponudnike ter spremljanje izvajanja zelenih javnih naročil. Ukrepe na tem področju pa je treba izvajati načrtno in kontinuirano ter jih prilagoditi posamezni ciljni skupini.
Ključne besede: javno naročilo, zeleno javno naročanje, ocena stroškov celotnega življenjskega obdobja, varstvo okolja, obremenitev okolja, sistemska ureditev
Objavljeno: 03.07.2013; Ogledov: 1335; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (859,44 KB)

4.
ZELENO JAVNO NAROČANJE V GORENJSKI GRADBENI DRUŽBI D.D.
Elvir Beganović, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu raziskujemo problematiko zelenega javnega naročanja s strani ponudnika s poudarkom na Gorenjski gradbeni družbi d.d, kjer v prvem delu predstavimo omenjeno podjetje. Sledi opredelitev in utemeljitev pojmov s področja javnega naročanja in zelenega javnega naročanja na splošno. Drugi del diplomskega dela pa posvečamo predstavitvi težave, ki se pojavlja pri kandidiranju na razpisih po postopku zelenega javnega naročanja, in iskanju optimalne rešitve, ki težavo odpravi.
Ključne besede: javno naročilo, zeleno javno naročanje, Uredba o zelenem javnem naročanju, gradbena dejavnost, varstvo okolja
Objavljeno: 22.05.2015; Ogledov: 841; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

5.
Geografija in zelena delovna mesta v Sloveniji
Aleksandra Premužič, 2016, magistrsko delo

Opis: Slovenija je majhna država s številnimi, dobro ohranjenimi naravnimi viri, zaradi katerih ima velik potencial za razvoj zelenega gospodarstva in s tem zelenih delovnih mest. Tudi v Strategiji Evropske komisije z naslovom »Evropa 2020« je zapisano, da gospodarske rasti ne bo možno doseči brez zelenega gospodarstva (Karba idr. 2014, 7). Predpogoj za razvoj zelenih delovnih mest je izobraževanje za zelena delovna mesta pri čemer ima geografija pomembno vlogo. Magistrsko delo se ukvarja s povezanostjo geografije z zelenimi delovnimi mesti v Sloveniji. Predstavljeni so naravni potenciali v Sloveniji, zaradi katerih je možen razvoj zelenih delovnih mest v Sloveniji. Sledi predstavitev pojma zelenih delovnih mest ter praktični primeri zelenih delovnih mest iz Slovenije in iz sveta. Preverili smo, kje v Sloveniji se že pojavljajo zelena delovna mesta. Prav tako smo preverili, ali so delovna mesta geografov zelena delovna mesta. Za to smo uporabili že znane kriterije iz tujine. V nadaljevanju smo predstavili vlogo Univerze pri izobraževanju za zelena delovna mesta in vlogo študija Geografije pri tem. Analizirali smo učne načrte bolonjskega študija geografije na vseh treh stopnjah študija na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Predmet raziskave so torej študijski načrti geografije na vseh stopnjah študija na UM FF, kjer bomo po določenih kriterijih analizirali zastopanost vsebin zelenih delovnih mest. Sklep magistrskega dela se nanaša na ugotovljene potrebe po posodobitvah učnih načrtov, ki bodo odsevali realno stanje vpletenosti vsebin s področja izobraževanja za zelena delovna mesta pri študiju Geografije na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru.
Ključne besede: zelena delovna mesta, naravni potenciali Slovenije, geografija, zeleno gospodarstvo, vloga univerze pri kreiranju zelenih delovnih mest
Objavljeno: 21.03.2016; Ogledov: 1050; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (3,54 MB)

6.
Prisotnost zelenega zavajanja v živilski industriji na področju evropske unije
Boštjan Lukman, 2016, diplomsko delo

Opis: V zadnjem času se vse pogosteje v življenju srečujemo z okoljsko problematiko, ki postaja vse aktualnejša tema. Podjetja so svoje rezultate že vajena poročati, ob vse večjem zanimanju javnosti in predvsem vlagateljev pa se je pričelo pojavljati družbeno odgovorno poročanje, del katerega je tudi okoljska odgovornost, v okviru katere podjetja sporočajo svojo okoljsko sposobnost oziroma rezultate z vplivi na okolje, družbo in smernice delovanja podjetij. Zeleno zavajanje je lahko del tega in se dogaja takrat, kadar podjetje namerno posreduje napačne informacije s ciljem, da bi se predstavilo kot okolju prijazno, dvignilo svoj ugled ali pospešilo prodajo in pritegnilo nove zaposlene ter vlagatelje, ki so morda okoljsko osveščeni. V raziskavi smo se tako odločili izbrati pet velikih igralcev iz živilske industrije. Živilska industrija je v tej tematiki zanima prav zaradi količine komuniciranja in izdelkov. Velika količina izdelkov nam tako predstavlja potencial velikega oglaševanja, kar pa spada pod kategorijo komuniciranja. Komuniciranje je pomembno, saj z njim podjetja sporočajo svoje sposobnosti in trenutno stanje na nivoju družbeno odgovornega poročanja. V nalogi smo tako izbrali podjetja, kot so Nestle, Danone, Ferrero, Unilever in Heineken. Želja naloge je bila ugotoviti, ali je zeleno zavajanje prisotno v panogi. Podjetja smo skupno primerjali po več elementih in v raziskavo vključili še zunanje raziskave, iz katerih smo lahko ustvarili okoljski indeks, indeks skupnega poročanja o družbeni odgovornosti podjetja, ter raziskavo, s pomočjo katere smo primerjali ugled podjetij po CSR. Pestrost rezultatov nas je presenetila, čeprav gre za dokaj primerljiva podjetja. Povezava teorije in empiričnega dela nam jasno prikaže, kaj pomenijo razlike v etiki podjetja, vodstvu in strategijah.
Ključne besede: zeleno zavajanje, družbena odgovornost, živilska industrija, Nestle, Unilever, Heineken, Ferrero, Danone, CRS.
Objavljeno: 21.11.2016; Ogledov: 336; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

7.
Model načrtovanja vitke in zelene notranje logistike
Vaska Pejić, 2016, doktorska disertacija

Opis: Podjetja že od nekdaj uvajajo pristope, ki temeljijo na nižanju stroškov, zadnje čase pa intenzivno uvajajo tudi tiste, ki nižajo vpliv na okolje. Eden izmed pristopov, ki temelji na nižanju stroškov, se imenuje vitki pristop, medtem ko se ta, ki stremi k nižanju okoljskega vpliva, imenuje zeleni pristop. Na znanstveno-raziskovalnem področju sta oba pristopa precej raziskana, medtem ko obstaja le nekaj raziskav, ki proučujejo oba pristopa hkrati. Le-te podajajo ugotovitve, da sta si posamezna pristopa v določenih vidikih sorodna, ponekod pa tudi kontradiktorna. Sorodna sta si predvsem v tem, da oba stremita k eliminaciji izgub, tj. aktivnostim, ki ne dodajajo nobene vrednosti. Raziskava v doktorski disertaciji se osredotoča na vitek in zeleni pristop na področju notranje logistike. Za proces modeliranja sta bila uporabljena kvantitativni in kvalitativni pristop raziskovanja. Izveden je bil anketni vprašalnik med slovenskimi podjetji, ki sta mu sledila faktorska analiza na več notranje-logističnih področjih ter modeliranje strukturnih enačb. Praktični del je bil zaključen s študijo primera. Predlagan je bil konceptualni okvir za ovrednotenje vitkosti oz. zelenosti posameznega notranjega logističnega sistema, razdeljen na pet glavnih področij: notranji logistični procesi, ergonomija ter načrtovanje prostora, človeški viri (vodstvo in zaposleni), strateško načrtovanje ter rezultati, povezani z notranjo logistiko podjetja. Pričujoča doktorska disertacija prinaša naslednje rezultate. Pregled teorije je identificiral nekaj vrzeli na vseh področjih ter tako predstavil različne načine razmišljanja o možni interakciji obeh paradigem. Možno je bilo zaznati manko na področju raziskav, ki bi zajemale oba pristopa hkrati. Prav tako je bilo na podlagi literature, za obe področji skupaj, zaznati močan interes s strani gospodarstva. Poleg omenjenih ugotovitev prinaša doktorska disertacija na podlagi faktorske analize ter modeliranja strukturnih enačb prav tako rezultate primerjave standardiziranih regresijskih uteži z vidika vitkosti ter vidika zelenosti. Najvišji vpliv na področje notranjih logističnih procesov, gledano z obeh vidikov, imata spremenljivki nepotrebno čakanje ter zmanjšanje procesnih napak, za področje ergonomija ter načrtovanje prostora spremenljivki optimalna razporeditev delovnega prostora ter trajnostno učinkovita stavba, za področje človeški viri (vodstvo in zaposleni) spremenljivke možnost vključevanja zaposlenih, dolgoročno razmišljanje, vizija ter vključenost in evalvacija zaposlenih ter za področje strateško načrtovanje strategija, deljena z vsemi nivoji organizacije ter drugimi deležniki, ter uvajanje strategije. Za področje rezultati, povezani z notranjo logistiko podjetja, imata najvišji vpliv spremenljivki konstantno spremljanje rezultatov ter opredelitev vzrokov in posledic za težave. Model je bil prav tako apliciran na primer Poštnega logističnega centra Ljubljana, kjer smo ocenjevali ter preverjali pomembnost, v predhodnih raziskavah pridobljenih spremenljivk petih področij. Ena izmed ključnih ugotovitev je, da obravnavano podjetje sicer v visoki meri skrbi za vitkost oz. zelenost podjetja, vendar kljub vsemu opažamo manko sledenja globalnim trendom, npr. uvedbi ISO standardov, prizadevanju pridobiti mednarodno priznane nagrade na področju vitkosti in zelenosti ipd. Slednje bi zagotovo pozitivno vplivalo na izboljšanje pomanjkljivosti ter odstranjevanje izgub znotraj vseh petih področij. Zaključna ugotovitev kaže na to, da vpeljava vitkih in zelenih upravljavskih praks predstavlja priložnost za slovenska in tudi tuja podjetja, da se kompetenčno odzovejo na čedalje višja pričakovanja trga. Doktorska disertacija predstavlja pomemben prispevek za raziskovalce ter strokovnjake iz gospodarstva. Za raziskovalce predvsem zato, ker je omenjena raziskava prva, ki hkrati obravnava oba pristopa, za industrijo pa pomeni predvsem vpogled v nove trende ter prikazuje doprinos vpeljave obeh paradigem.
Ključne besede: notranja logistika, vitko, zeleno, modeliranje, študija primera
Objavljeno: 18.01.2017; Ogledov: 826; Prenosov: 156
.pdf Celotno besedilo (4,26 MB)

8.
ANALIZA ZELENIH DELOVNIH MEST V SLOVENIJI IN EVROPSKI UNIJI
Laura Kopunovič, 2016, diplomsko delo

Opis: V delu diplomskega seminarja bomo predstavili zelena delovna mesta, ki so potencialna delovna mesta prihodnosti. Pri proučevanju zelenih delovnih mest izhajamo iz miselnosti trajnostnega razvoja in njegovih načel, saj so mnoga podjetja prišla do spoznanja, da tradicionalne metode poslovanja na dolgi rok niso tako učinkovite in so zato iskala učinkovitejše poti poslovanja. Ob tem se pojavljajo vprašanja, kako optimizirati poslovanje, zmanjšati stroške, povečati učinkovitost in imeti čim manjši negativen odtis na naravno okolje, saj so v preteklosti v tradicionalnih podjetjih ustvarjali kratkotrajni zaslužek, a dolgoročno škodo. Kot izvedljivo in učinkovito rešitev za gospodarsko in okoljsko krizo strokovnjaki predlagajo kreiranje zelenih delovnih mest, ki podpirajo prehod v zeleno/nizkoogljično gospodarstvo. Gre za zelo aktualne teme na medsebojno povezanih področjih gospodarstva, okolja in družbe kot celote. V delu diplomskega seminarja se osredotočamo na pomen trajnosti, dolgoročnega trajnostnega razvoja in poslovanja v tem okvirju. Skozi te koncepte lažje razumemo pojem in pomen zelenih delovnih mest, ki so prišla v ospredje. Teorijo nadgrajujemo s primeri dobrih praks v Sloveniji in tujini, v sektorjih, kjer je že viden trend zelenih delovnih mest. V petem poglavju smo analizirali zelena delovna mesta v Sloveniji in Evropski uniji. V sklepu smo strnili ugotovitve in potrdili hipoteze.
Ključne besede: trajnostni razvoj, zeleno poslovanje, zelena delovna mesta, podnebne spremembe
Objavljeno: 29.11.2016; Ogledov: 417; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (2,14 MB)

9.
Ekološka živila v kuhinjah javnih zavodov na območju Savinjske regije
Nina Tamše, 2017, magistrsko delo/naloga

Opis: Ekološko kmetijstvo in ekološka živila sta vse pomembnejša segmenta v svetovnem in evropskem prostoru, saj je dandanes vse več ozaveščenih potrošnikov, katerim ni več pomembna samo zunanja, ampak tudi notranja kakovost živil. Ključni porabniki hrane so javni zavodi. Otroke, bolnike in starostnike v Sloveniji uvrščamo med ogrožene skupine prebivalstva, za katere je predvidena posebna skrb za zdravo prehranjevanje. Za uspešno vključevanje ekoloških živil v javne zavode morajo biti izpolnjeni določeni pogoji v socialnem okolju. Na podlagi rešenih anketnih vprašalnikov (30 % od vseh javnih zavodov) analiza stanja v javnih zavodih Savinjske regije kaže, da organizatorji prehrane slabše poznajo določene označbe za ekološka živila, vendar pa dobro poznajo prednosti ekoloških živil. Prav tako spodbujajo vključevanje tovrstnih živil v prehrano njihovih uporabnikov, ampak jih pri tem ovirajo zunanji dejavniki: visoke cene ekoloških živil, pomanjkanje ponudnikov, dodatno birokratsko delo, preobremenjenost oziroma premajhno število odgovornih oseb, slaba finančna podpora itd. Samo dobra polovica anketirancev pozna zahtevo iz Zakona o zelenem javnem naročanju o obveznem 10 % deležu ekoloških živil. Kar 41 % javnih zavodov nabavlja živila izključno samo preko sistema javnega naročanja. Odgovorne osebe, ki odločajo o nabavi živil, v večji meri predstavljajo vodje kuhinje ali profesorji oziroma učitelji biologije/gospodinjstva (52 %), ki pa morajo pogosto za pripravo dokumentacije za objavo javnega naročila najeti zunanjo strokovno pomoč (59 %). V prihodnje predlagamo medsebojna sodelovanja, brezplačna izobraževanja in dodatno strokovno pomoč za vse osebe, ki se ukvarjajo s postopki javnega naročanja živil.
Ključne besede: ekološka živila, organizator prehrane, javni zavodi, zeleno javno naročanje, ekološke označbe
Objavljeno: 30.01.2017; Ogledov: 1209; Prenosov: 175
.pdf Celotno besedilo (2,40 MB)

10.
Zeleno javno naročanje kot podpora za doseganje ciljev strategije »Evropa 2020«
Barbara Markušić, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu so prikazane prednosti trajnostnega razvoja in zelene gradnje ter razlogi, zakaj takšen razvoj postaja prioriteta. Opisan je način uvedbe zelenih gradbenih elementov v postopke javnih naročil, kot podpora k uresničevanju Strategije za pametno, trajnostno in vključujočo rast t.i. "Evropa 2020". S predstavitvijo realiziranih projektov na osnovi "zelene gradnje" in analizo izvedenih postopkov zelenih javnih naročil je na konkretnih primerih prikazano, kako odločitve na ravni lokalne skupnosti prispevajo k doseganju zastavljenih ciljev. V delu podajamo tudi opis načina razvoja, snovanja in uvajanja novo oblikovanega in okolju prijaznega montažnega stenskega panela "ECO-SANDWICH", kot inovativno rešitev na področju zelenega javnega naročanja. Zadnji del je namenjen analizi varčevanja z energijo in dokazovanju upravičenosti vlaganj v t.i. zeleno načrtovanje in gradnjo.
Ključne besede: trajnostni razvoj, zeleno javno naročanje, varčevanje z energijo, okolju prijazni gradbeni izdelki
Objavljeno: 04.09.2017; Ogledov: 262; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (5,30 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici