| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Racionalizacija ravnanja z odpadno embalažo v Javnem komunalnem podjetju Slovenj Gradec
Janja Vocovnik, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bomo preučili obstoječe stanje zbiranja odpadkov v Javnem komunalnem podjetju Slovenj Gradec, osredotočili se bomo na ravnanje z odpadno embalažo. S stališča logistike se bomo osredotočili predvsem na zeleno logistiko in kako čim bolj racionalno in čim več odpadne embalaže gospodarno uporabiti, reciklirati ali uničiti. Pri tem bomo raziskali tudi pogoje dela – s kakšnimi stroji operirajo, koliko delovne sile potrebujejo in kolikšni stroški pri tem nastajajo. Na delovanje Javnega komunalnega podjetja Slovenj Gradec bomo skušali pogledati tudi s strani gospodinjstev, kako oni gledajo na njihovo delovanje, naredili bomo anketo, s pomočjo katere bomo ugotovili, ali ljudje pripomorejo k lažjemu delovanju podjetja in ali se zavedajo, kako pomembno je racionalno ravnanje z odpadno embalažo. Predvsem želimo dokazati, da se pomembnost racionalnega ravnanja z odpadno embalažo začne že pri tistemu, ki jo odvrže in ne pri tistemu, ki je zadolžen za ustrezno uničenje. Ravnanje s komunalno odpadno embalažo je za Javno komunalno podjetje Slovenj Gradec bistveno lažje, če z njo ustrezno ravnajo že ljudje v gospodinjstvih in jo ločujejo.
Ključne besede: Odpadna embalaža, zelena logistika, gospodinjstva
Objavljeno: 30.04.2012; Ogledov: 1693; Prenosov: 164
.pdf Celotno besedilo (1,66 MB)

3.
Zelena logistika in strateško uvajanje okolju prijaznih vozil v Pošti Slovenije
Katja Zalokar, 2012, diplomsko delo

Opis: Zelena logistika je pojem, o katerem je danes že mnogo napisanega. Ob tem se izpostavljajo sodobni načini prevozov z vidika gospodarnosti in ekologije, kot sama družbena odgovornost podjetij. Slednja se čedalje pogosteje odločajo za nakup novih vozil na alternativno pogonsko gorivo – utekočinjen naftni plin oziroma avtoplin, medtem ko se pojavljajo neutemeljeni zadržki glede vgradenj plinskih napeljav v obstoječa vozila. Predmet raziskave sta torej zelena logistika in ugotavljanje smiselnosti strateškega uvajanja okolju prijaznih vozil v Pošti Slovenije, d. o. o., PE Celje, tako iz okoljskega kot finančnega vidika. Predvideva se namreč, da omenjeno kaže potencial za dolgoročno zmanjšanje letnih emisij toplogrednih plinov, predvsem pa se cilja na omejitev stroškov voznega parka Pošte Slovenije. V ta namen so kontaktirani strokovnjaki s področja vgradenj sistema na avtoplin in s pomočjo izračunov ekonomske upravičenosti investicije ter sistematične formulacije rezultatov izpostavljeni konkretni rezultati.
Ključne besede: zelena logistika, alternativna goriva, LPG (utekočinjen naftni plin)
Objavljeno: 07.09.2012; Ogledov: 2226; Prenosov: 417
.pdf Celotno besedilo (14,87 MB)

4.
Uporaba alternativnih virov energije v logistiki
Dejan Pinter, 2012, diplomsko delo

Opis: Naše življenje danes je na vsakem koraku prepleteno s fosilnimi gorivi. Iz njih namreč pridobimo večino energije, ki je potrebna za ogrevanje naših stanovanj, razsvetljavo, kuhanje, delovanje televizij, računalnikov itd. Fosilna goriva poganjajo tudi naše osebne avtomobile, industrijo in promet. Kako dolgo pa bomo nekatera fosilna goriva še lahko uporabljali pa je vprašanje, ki se v zadnjem času vse bolj pogosto pojavlja. Uporaba fosilnih goriv namreč pušča velike posledice na okolju v katerem živimo. Poleg tega pa fosilnih goriv v naravi začenja primanjkovati. Logistika je prav tako močno odvisna od nafte oz. fosilnih goriv. Te odvisnosti se skušamo rešiti na konkretnem primeru logistične verige Pivovarne Laško, d.d. V tej verigi skušamo čim bolj zmanjšati porabo nafte in zmanjšati emisije. Predstavimo tudi možne alternative nafte in motorja z notranjim izgorevanjem, opišemo scenarije, ki lahko pripeljejo do konca naftne dobe in dogodke po koncu naftne dobe.
Ključne besede: zelena logistika, nafta, alternative, gorivna celica, vodik, električno vozilo, hibridno vozilo
Objavljeno: 19.10.2012; Ogledov: 1386; Prenosov: 233
.pdf Celotno besedilo (1,62 MB)

5.
Kurirski in paketni distributerji ter njihovi vplivi na okolje
Borut Bračun, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Podnebne spremembe so se in se bodo dogajale iz naravnih razlogov. Zaskrbljujoč pa je podatek, da so se podnebne spremembe, ki so se zgodile v zadnjih stotih letih, zgodile bistveno prehitro, da bi jih lahko pripisali naravnim razlogom. Dejstvo je, da se je v zadnjih stoletjih človekov življenjski slog bistveno spremenil. Povečalo se je tudi število prebivalcev, razvile so se tehnologije, ki za pogon uporabljajo fosilna goriva, svet pa postaja vse bolj globalen. Čeprav se nam po zaslugi telekomunikacijskih tehnologij dozdeva, da so nam ljudje na drugi strani poloble bližje kot kadarkoli, se fizične razdalje med kraji ne spreminjajo. Za njihovo premagovanje se poslužujemo predvsem vozil na fosilna goriva. Po podatkih, pridobljenih s strani Eurostata, se je že leta 2006 po svetu dnevno prevažalo okoli 2.7 milijona paketov. (»Post and courier sector statistics – NACE Rev. 1.1« [Eurostat], b. d.). V današnjih časih, ko spletno nakupovanje povzroča več paketnih prevozov, postajajo cenovno ugodni in ekološko usmerjeni paketni prevozniki vse bolj pomembni. Paketni prevozniki so med opravljanjem svojega poslanstva, to je preprost, hiter in tržno usmerjen transport, vedno v interakciji z okoljem. Zato bi morali biti aktivno predani zmanjševanju njihovega negativnega vpliva na okolje, česar se čedalje bolj zavedajo tako podjetja sama kot tudi kupci njihovih storitev.
Ključne besede: kurirski in paketni distributerji, CO2, ekološki projekti, »zelena« logistika
Objavljeno: 26.01.2015; Ogledov: 721; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (2,21 MB)

6.
Predlog optimizacije dostave v mestno jedro Slovenj Gradca
Aleksander Lakić, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Dostavo v urbanih območjih moramo načrtovati bolj podrobno kot tisto v ruralnih predelih, saj je potrebno upoštevati številne dejavnike, ki vplivajo na celoten proces dostave, kakor tudi možne negativne vplive, ki jih lahko povzroči slabo načrtovana dostava. Aktualni problemi na področju okolja spodbujajo tudi logistična podjetja k uporabi trajnostnih pristopov. Pri načrtovanju dostave v urbana območja morajo zato podjetja upoštevati okolje, družbo in tudi gospodarstvo. Številna evropska mesta že uporabljajo okolju prijazna dostavna vozila za opravljanje dostave v urbanih območjih in z racionalnim načrtovanjem skušajo poenostaviti celoten proces dostave, obenem pa tudi upoštevajo vse tri vidike trajnostnega razvoja. Glavni namen diplomskega dela je pregled uporabe »zelenih« konceptov logističnih podjetij na področju dostave v urbana območja in predlog učinkovitega načrtovanja dostave v staro mestno jedro Slovenj Gradca, kjer je potrebno optimizirati dostavo ter zreducirati negativne učinke dostavnih vozil in s tem izboljšati kvaliteto okolja ter življenja tamkajšnjih prebivalcev.
Ključne besede: zelena logistika, mestna dostava, urbano območje
Objavljeno: 25.02.2015; Ogledov: 634; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (2,68 MB)

7.
Uvedba električnega avtobusa v podjetje Mirttours
Anton Pečnik, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Predmet diplomskega dela je možnost uvedbe električnega avtobusa v podjetje Mirttours. Zelena logistika je sedaj trend, ki počasi prihaja tudi v Slovenijo, električna vozila pa so zanimiva predvsem s strani onesnaževanja okolja, nizke porabe in povzročanja hrupa v okolju. Avtobusi spadajo med večje onesnaževalce okolja, zato smo se v našem delu poglobili v možno uvedbo električnega avtobusa v avtobusno podjetje Mirttours. Slovenija že ima v mestnem javnem prevozu električni avtobus (mestni promet Maribor), cilj naloge pa je predstaviti uvedbo električnega avtobusa tudi v zasebna manjša podjetja. Diplomsko delo smo razdelili na dva dela in sicer na teoretičnega in praktičnega. V teoretičnem delu bomo najprej predstavili osnovne pojme o električnih vozilih, njihov tehnološki razvoj in njihov vpliv na okolje ter njihovo uporabo v javnem prometu. V praktičnem delu smo z raziskovalno metodo izvedli eksperiment na vzorcu podjetja ter z deduktivno metodo v preveritev postavili hipoteze. Z deskriptivno statistično analizo smo nato analizirali sestavo zbranih podatkov ter povezav med njimi.
Ključne besede: električni avtobus, onesnaževanje okolja, povzročanje hrupa, zelena logistika
Objavljeno: 22.01.2015; Ogledov: 1112; Prenosov: 145
.pdf Celotno besedilo (2,33 MB)

8.
Izvajanje transporta v skladu s trajnostnimi načeli v večjih podjetjih občine Rogaška Slatina
Tina Prah Roškarič, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Transport je najpomembnejša dejavnost logistike, prav tako je pomembna dejavnost podjetij. Ker je transport tako množično razvit, hkrati pa se število vozil povečuje, se s tem povečujejo tudi emisije toplogrednih plinov. Pri tem največji problem predstavljajo emisije CO2. Emisije negativno vplivajo na okolje, posledično tudi na ljudi, zato je zelo pomembno, da transport izvajamo v skladu s trajnostnimi načeli in tako ohranjamo okolje. V diplomskem delu je predstavljena logistika, zelena logistika, transport in izvajanje le-tega v skladu s trajnostnimi načeli ter cilji bele knjige o prometu. Predstavljeno je tudi, kako transport izvajajo večja podjetja v Rogaški Slatini, spodbude, kako ga naj izvajajo v skladu s trajnostnimi načeli ter kako transport v skladu s trajnostnimi načeli izvajajo tuja podjetja.
Ključne besede: transport, trajnost, okolje, biogoriva, zelena logistika, negativni vplivi na okolje
Objavljeno: 25.02.2015; Ogledov: 670; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

9.
Model zbiranja in uničevanja nevarnih snovi-analizo primera podjetij Mollier in Pinus
Robi Paluc, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu obravnavamo problem in predloge z rešitvami za trajnostno ravnanje s trdnimi in nevarnimi odpadki. Najprej opredelimo trdne odpadke, njihove lastnosti in smernice o ravnanju z njimi na področjih Republike Slovenije in Evropske unije. Obravnavamo tudi različne postopke za ravnanje s trdnimi odpadki, pri čemer navajamo njihove prednosti in slabosti. Kot je razvidno iz diplomskega dela, vidimo najboljšo rešitev v sežigu trdnih odpadkov, če je to iz objektivnih razlogov sploh mogoče. V nadaljevanju predstavimo analizo LCA in na njeni podlagi podamo predloge za učinkovitejše izvajanje aktivnosti v podjetju Pinus TKI, d. d. Sledita predstavitev podjetja in opis delovanja sežigalnice, nato pa podamo lastne predloge in model, kako bi lahko z ekonomskega, organizacijskega in tehnično-tehnološkega vidika še izboljšali dodatne aktivnosti na področju sežigalnice v podjetju Pinus TKI, d. d.
Ključne besede: trdni odpadki, sežigalnica, zelena logistika, metoda LCA, Pinus TKI.
Objavljeno: 19.06.2015; Ogledov: 515; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (1,20 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici