| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Zelena logistika in strateško uvajanje okolju prijaznih vozil v podjetju dpd d.o.o.
Karin Libman, 2020, diplomsko delo/naloga

Opis: Težave in obremenitve, ki jih prinaša promet s hrupom ter svojimi izpuhi škodljivih snovi v zrak in okolje, se zaveda že vsak posameznik med nami. V ospredje in trend prihajajo okolju prijazna prevozna sredstva, ki s svojim izgorevanjem ne povzročajo tolikšnega izpusta plinov, poganjajo pa jih aktualni alternativni pogonski viri. Precejšnjo vlogo pri vpeljevanju okolju prijaznih vozil v naš vsakdanjik ter v izbrano podjetje DPD d. o. o. ima vsak posameznik, na katerega vplivajo različni dejavniki, med njimi tudi cena, dostopnost ali sama smiselnost. Tako smo se odločili, da bo raziskava potekala na principu smiselnosti vpeljevanja kombijev na alternativni pogonski vir v podjetje DPD d. o. o. S pomočjo elektronskih komunikacij s strokovnjaki na področju predelav avtomobilov na alternativna goriva, smo predstavili njihova mnenja o smotrnosti predelav dostavnih vozil. V pomoč so nam bili prav tako drugi elektronski viri, s katerimi smo lahko naredili primerjavo dostavnih vozil, ter na koncu ugotovili, da je za vpeljavo potreben tehten razmislek in postaviti v ospredje elemente, ki so nam pomembni.
Ključne besede: zelena logistika, onesnaževanje, promet, alternativni viri, okolju prijazna vozila.
Objavljeno: 23.10.2020; Ogledov: 332; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (2,77 MB)

2.
Vpliv souporabe avtomobilov na okolje v sloveniji
Barbara Gradišnik, 2019, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga se navezuje na model souporabe avtomobilov. V nalogi smo se ukvarjali z zeleno logistiko in modeli, ki so prisotni za trajnostno delovanje prebivalstva. V prvem delu diplomske naloge smo postavili teoretične temelje o zeleni logistiki, modelih delitvene ekonomije … Poiskali smo aktualne podatke o onesnaženosti okolja, ki nastajajo kot posledica prometnega sistema na evropskih tleh in v Sloveniji. Podrobneje smo se ukvarjali s sistemom souporabe avtomobilov, zanimalo nas je dejstvo kako deluje v drugih državah ter kakšne so njegove prednosti za ljudi in okolje. V drugem delu diplomske naloge smo se ukvarjali s trenutnim prometnim stanjem v Sloveniji in v Evropi. Na podlagi drugih študij smo izpisali najpogostejše prakse, ki jih uvajajo po svetu za vpeljavo okolju prijaznejšega prometa. Poiskali smo študijo, ki so jo izvajali v Pakistanu v mestu Peshawar, po njenem zgledu smo pripravili anketni vprašalnik o javnem mnenju slovenskega prebivalstva glede souporabe avtomobilov. Na podlagi anketnega vprašalnika in mnenja anketirancev smo ugotovili, da je za Slovenijo souporaba avtomobilov privlačen način prevoza, s številnimi pozitivnimi lastnostmi za ureditev cestnega prometa, ampak je trenutno še bolj slabo razvita (poznamo le AvantCar), zato je marsikateri prebivalec v Sloveniji še ni uporabljal ali pa niti ni slišal zanj.
Ključne besede: souporaba avtomobilov, delitvena ekonomija, zelena logistika, "carsharing" sistem, ogljični odtis
Objavljeno: 07.01.2020; Ogledov: 535; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (1,80 MB)

3.
Implementacija krožnega gospodarstva v predelovalni industriji
Jure Rajh, 2019, diplomsko delo/naloga

Opis: Krožno gospodarstvo je postalo eno izmed temeljnih usmeritev razvitih držav Evropske unije. Od leta 2014, ko se je koncept dokončno uveljavil in pojavil v uradnih dokumentih, do danes je Evropska unija storila velik korak naprej in krožno gospodarstvo umestila med razvojne prioritete vseh držav članic. Trendu prehoda na krožno osnovane produkte in storitve sledijo tudi slovenska podjetja kljub nepopolnoma jasno začrtani poti Slovenije. Vpeljavo koncepta smo raziskovali na primerih slovenske predelovalne industrije, ki je zaradi svoje potratnosti naravnih virov in snovne intenzivnosti na velikem udaru. Raziskavo smo izvedli z metodo polstrukturiranega intervjuja, s pomočjo katerega smo želeli celostno raziskati tematiko, aktivnosti podjetij ter raziskovalnih ustanov. Zanimalo nas je poznavanje in razumevanje koncepta krožnega gospodarstva, da bi dobili vpogled v delovanje industrije in njihovo predstavo o procesih krožnega gospodarstva. Podjetja se zavedajo pomena procesov za razvoj in na tem področju iščejo nove poslovne priložnosti. Preučili smo krožno osnovane produkte in storitve, ki jih proizvajajo podjetja ter ugotovili, katerih oblike financiranja ali spodbud se poslužujejo za razvoj le teh. To področje je šibka točka Slovenije, saj se podjetja raje kot slovenskih poslužujejo evropskih projektov in financiranj, ki so ugodnejša in lažja za pridobitev. Velik manko sem zaznal tudi na področju povezovanja podjetij med seboj ter s političnimi in raziskovalnimi institucijami. Čeprav so bila preučevana podjetja dobro povezana v državnem in mednarodnem okolju, so tako ona kot raziskovalne inštitucije opozorili na manko povezav in tvorjenja vijačnic med državo, industrijo in raziskovalno-razvojnimi institucijami. Analiza je pokazala, da podjetja pozitivno sprejemajo in pozdravljajo dokumente, namenjene prehodu Slovenije v krožno gospodarstvo. V isti sapi pa dodajajo, da manjka krovni načrt na ravni države, ki bi konkretno usmeril podjetja na trajnostno pot z vključenimi smernicami in merljivimi cilji. V konceptu lahko zaznamo veliko priložnost za nadaljnji razvoj industrije. Prej kot se bodo industrija, politika in družba zavedli potrebe po spremembah, lažja bo tranzicija.
Ključne besede: krožno gospodarstvo, biogospodarstvo, predelovalna industrija, trajnostno gospodarstvo, zelena logistika
Objavljeno: 07.01.2020; Ogledov: 384; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

4.
Logistična analiza notranje logistike v podjetju Kovis Brezina, d. o. o.
Adrijana Stergar, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo opisali, kakšno je trenutno stanje v podjetju, ter ob tem predstavili kar nekaj ovir, s katerimi se zaposleni vsakodnevno srečujejo. Nato smo se posvetili razreševanju treh največjih ovir ter podali predloge izboljšav. Največjo težavo smo opazili v povezavi s pomanjkanjem prostora v skladišču in proizvodnji. S pomočjo notranjih delovodij smo izbrali optimalno rešitev glede premestitve delovnih strojev ter vzpostavitve boljše organizacije pri samem delu oz. pri proizvodnem procesu. V skladišču smo določili nadaljevanje klasičnega paletnega regalnega sistema na osnovi izračunov za obliko regalnega okna ter dolžino in širino skladiščne cone. Predlagali smo tudi nadaljevanje že obstoječih mikrolokacij za manjkajoča regalna okna v posameznih skladiščih. Nadalje smo opisali uporabo neekoloških viličarjev na plin in dizel. Za vse trenutne viličarje v podjetju smo izračunali mesečne stroške. Nato smo podali predlog novih zelenih viličarjev ter izračunov zanje. Primerjali smo izračune ter podali predlog izboljšav. Tretja ovira, ki smo se ji posvetili, je bila nedosledna uporaba talne in vertikalne signalizacije ter varnostnih oznak v notranji logistiki. Na podlagi standarda DIN 18225 smo opravili reorganizacijo transportnih poti v skladišču in proizvodni hali, na podlagi Pravilnika o varnostnih znakih ter Zakona o varnosti cestnega prometa pa smo dodelili varnostne oznake.
Ključne besede: Zelena logistika, viličarji, reorganizacija skladišča, reorganizacija proizvodnje, klasični paletni regalni sistem, reorganizacija transportnih poti, določitev varnostnih oznak.
Objavljeno: 03.12.2018; Ogledov: 495; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

5.
Primeri trajnostnega delovanja v podjetju Paloma d.d.
Tomaž Arnuš, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Logistika je, zgodovinsko gledano, zelo pomembna dejavnost, ki je prisotna v vsakem podjetju, četudi se podjetja tega ne zavedajo. Skozi čas se je intenzivno razvijala, zato ima človek danes na voljo logistično tehnologijo, ki mu je v veliko pomoč. Ob vsem tem pa je treba pozornost usmeriti tudi na okolje, v katerem živimo. Tukaj začnemo razmišljati o zeleni logistiki, ki je ob tem, da je okolju neškodljiva, tudi prijazna do družbe in ekonomije, kar pomeni,da je tudi čim cenejša. Kljub temu da bi morala biti tehnologija, ki je prijazna do okolja in družbe, hkrati tudi cenejša, pa ni vedno tako. Namen te naloge je zato s pomočjo primerov trajnostnega delovanja ter na podlagi podrobne proučitve problema predstaviti možnosti izboljšav, za katere vemo, da se naložbe podjetja vanje ne bodo povrnile kratkoročno, ampak dolgoročno.
Ključne besede: trajnostni razvoj, zelena logistika, investicija, stroški
Objavljeno: 03.08.2018; Ogledov: 719; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (2,20 MB)

6.
Razvoj logistike v kmetijstvu skozi trende: primer kmetijsko gospodarstvo Rojec
Rok Mastnak, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrski nalogi smo najprej izpostavili teoretična izhodišča, kjer smo si ogledali definicije logistike in nadalje opredelili pojem logistike v kmetijstvu. Ogledali smo si značilnosti kmetijstva za širše področje, kjer se kmetijsko gospodarstvo nahaja, pregledali trende in oblike povezovanja in sodelovanja kmetij. V praktičnem delu smo si ogledali stanje na kmetijskem gospodarstvu Rojec in opredelili logistične procese, ki tam potekajo. Predstavili smo možnosti razvoja in priložnosti skozi trende v logistiki, ki se v kmetijskem gospodarstvu pojavljajo. Predstavili smo možne izboljšave procesa in tako pridobili časovni in stroškovni doprinos, obenem pa priporočili izboljšave, ki sledijo najnovejšim trendom v logistiki in razvoju v kmetijstvu.
Ključne besede: logistika, trendi, zelena logistika, kmetijstvo, procesna optimizacija
Objavljeno: 24.01.2017; Ogledov: 1020; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (1,64 MB)

7.
Vpeljava zelene logistike v notranje procese Plastike Skaza, d.o.o.
Domen Mihelič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno podjetje Plastika Skaza, d.o.o. natančneje notranji transport in skladiščenje z vidika trajnosti. Podjetje se ukvarja z brizganjem plastike in predelavo plastičnih mas. Poleg omenjenega imajo tudi lastni blagovni znamki Cuisine in Organko, ki ju razvijajo ter njune izdelke proizvajajo sami. Najprej smo opisali podjetje ter predstavili način izdelave diplomskega dela. Natančno smo opredelili koncept zelene logistike, notranjega transporta in skladiščenja v teoriji. Sledi posnetek obstoječega stanja. Z opravljanjem praktičnega usposabljanja v podjetju smo pridobili vpogled v dejansko stanje poslovanja, zlasti v proizvodnem in skladiščnem oddelku, ter poiskali morebiten problem, ki moti delovni proces in predstavlja strošek podjetju. Omenjen problem smo opisali na začetku diplomskega dela, na koncu pa podali rešitve, ki se nam zdijo smotrne in učinkovite za odpravo le-tega. Predlagane rešitve smo analizirali in opisali pogoje za uvedbo. Ocenili smo vrednost investicij, ki so nujne za odpravo problema ter opisali možnosti nadaljnega razvoja podjetja.
Ključne besede: Plastika Skaza, zelena logistika, outsourcing, logistika, notranji transport.
Objavljeno: 21.11.2016; Ogledov: 805; Prenosov: 165
.pdf Celotno besedilo (2,51 MB)

8.
9.
10.
Model zbiranja in uničevanja nevarnih snovi-analizo primera podjetij Mollier in Pinus
Robi Paluc, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu obravnavamo problem in predloge z rešitvami za trajnostno ravnanje s trdnimi in nevarnimi odpadki. Najprej opredelimo trdne odpadke, njihove lastnosti in smernice o ravnanju z njimi na področjih Republike Slovenije in Evropske unije. Obravnavamo tudi različne postopke za ravnanje s trdnimi odpadki, pri čemer navajamo njihove prednosti in slabosti. Kot je razvidno iz diplomskega dela, vidimo najboljšo rešitev v sežigu trdnih odpadkov, če je to iz objektivnih razlogov sploh mogoče. V nadaljevanju predstavimo analizo LCA in na njeni podlagi podamo predloge za učinkovitejše izvajanje aktivnosti v podjetju Pinus TKI, d. d. Sledita predstavitev podjetja in opis delovanja sežigalnice, nato pa podamo lastne predloge in model, kako bi lahko z ekonomskega, organizacijskega in tehnično-tehnološkega vidika še izboljšali dodatne aktivnosti na področju sežigalnice v podjetju Pinus TKI, d. d.
Ključne besede: trdni odpadki, sežigalnica, zelena logistika, metoda LCA, Pinus TKI.
Objavljeno: 19.06.2015; Ogledov: 736; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (1,20 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici