| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
OBRAMBNI MEHANIZMI PRED PREVZEMI
Nejc Jurko, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem predstavil obrambne mehanizme pred prevzemi. Zaradi celovitega pogleda na obrambne mehanizme sem v prvem delu predstavil vrste prevzemov, razloge zaradi katerih do njih prihaja in razmejitve med prevzemi, združitvami in pripojitvami. Med glavne oblike prevzemov štejemo združitve, prevzeme z odkupom delnic, prevzem z odkupom premoženja. Posebno kategorijo tvorijo managerski prevzemi (MBO) in prevzemi z zadolžitvijo (LBO), sem prištevamo še prevzeme s pooblastili za zastopanje (proxyfighte). Pred natančnejšim opisom obrambnih mehanizmov pred prevzemi sem le-te razmejil še na prijateljske in sovražne, obrambni mehanizmi se uporabljajo pri sovražnih prevzemih. Med obrambnimi mehanizmi ločimo preventivne in kurativne mehanizme. Več poudarka smo namenili preventivnim mehanizmom, saj so le-ti neposredno vezani na zakonodajo, ki jih omejuje, pri kurativnih obrambnih mehanizmih gre predvsem za prepričevanje obstoječih delničarjev naj delnic ne prodajo in iskanje boljšega ponudnika. Preventivne obrambne mehanizme smo razdelili na štiri večje skupine, to so: spremembe organizacijske strukture, spremembe kapitalske strukture, spremembe premoženjskega stanja podjetja in zlate delnice. Glavne omejitve pri uporabi obrambnih mehanizmov predstavlja zakonodaja, zato smo preučili slovensko in evropsko zakonodajo na tem področju. V Sloveniji prevzemno zakonodajo smiselno sestavljata zakon o prevzemih in zakon o gospodarskih družbah, medtem ko je Evropska unija to področje uredila s trinajsto direktivo o prevzemih in prevzemnih ponudbah. Kot zadnje poglavje je predstavljen primer prevzema volkswagna s strani Porscheja, ki je nekaj časa visel v zraku zaradi zlate delnice, ki jo je imela dežela Spodnja Saška v družbi Volkswagen in zaradi nemškega zakona o volkswagnu, ki je dajal državi oz. deželi nesorazmerno število članov v nadzornem svetu glede na udeležbo v kapitalu. Sodba sodišča Evropskih skupnosti je Nemčiji zapovedala, da mora sporni zakon umakniti in s tem posledično dovoliti prevzem Volkswagna.
Ključne besede: : prevzem, združitev, pripojitev, prijateljski prevzemi, sovražni prevzemi, MBO, LBO, obrambni mehanizmi, kurativni obrambni mehanizmi, preventivni obrambni mehanizmi, zlata delnica, Zakon o prevzemih (ZPre), Zakon o gospodarskih družbah (ZGD), 13. direktiva, Volkswagen
Objavljeno: 24.09.2009; Ogledov: 2929; Prenosov: 574
.pdf Celotno besedilo (407,28 KB)

2.
PREVZEMI IN ZDRUŽITVE PODJETIJ NA PRIMERU PREVZEMA MERKURJA S STRANI MERCATORJA
Mateja Titan, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Zaradi globalizacije so prevzemi postali del vsakdanje poslovne prakse. Večina teorij predvideva pozitivne učinke, saj se poveča učinkovitost poslovanja podjetja, doseže sinergija v ekonomiji obsega, kar je posledica novih kombinacij prej ločenih podjetij ali zmanjševanja stroškov. Prevzemno podjetje pridobi določen delež lastninskih pravic (delež delnic) v prevzetem podjetju, kar mu zagotavlja kontrolni delež za odločilno vplivanje na poslovanje prevzetega podjetja. Katerokoli obliko prevzema je mogoče opraviti s plačili v denarju, z zadolžitvijo podjetja, z zamenjavo za delnice ali druge vrednostne papirje. O združitvi podjetij govorimo, kadar iz dveh ali več podjetij nastane eno samo. Izvedena mora biti v skladu z obstoječo zakonodajo. Znotraj združitev ločimo spojitve in pripojitve. Po uspešno opravljenem prevzemu po navadi pride tudi do združitve podjetij. Prevzemi in združitve vselej prinašajo spremembe in drugačne pristope k opravljanju nalog in doseganju skupnih ciljev. Prevzem mora biti ekonomsko upravičen, torej morata biti prevzemno in prevzeto podjetje po prevzemu vredni več kot vsako posamezno pred prevzemom. Glavna slabost združitev je samodejen prevzem vseh znanih in neznanih obveznosti prevzetega podjetja. Za uspešne združitve in prevzeme podjetij je potrebno narediti podroben poslovni načrt, oceniti vse elemente tržne, proizvodne, organizacijske in kadrovske narave, ki vplivajo na pričakovane donose in vrednost podjetja. Če bi Mercator prevzel Merkur, bi ta združitev podjetij prinesla precej priložnosti, ki bi še povečale pozitiven učinek prevzema. Mercator bi lahko dosegel svoj strateški cilj in postal največji trgovec v jugovzhodni Evropi. Hitrejša rast v podjetju bi prinesla boljše poslovne rezultate, trgovsko mrežo bi lahko posodabljali, vodenje strateške poslovne politike bi bilo lažje in dolgoročno bi se lahko maksimirala vrednost podjetja. Finančno in poslovno okrepljeni Mercator bi lahko še agresivneje nastopal na sedanjih in novih trgih s celovito zaključenim prodajnim programom. S skupnim nastopom na prodajnih trgih bi se zmanjšali stroški in povečala učinkovitost. Zmanjševalo bi se tudi poslovno tveganje. Z razširitvijo trgovske mreže, z novimi površinami in s skupnim nastopom novega podjetja na prodajnih trgih bi imeli koristi tudi potrošniki.
Ključne besede: ciljno podjetje, ponudba za porevzem, prevzem, pripojitev, združitev, spojitev, prijateljski prevzemi, sovražni prevzemi
Objavljeno: 16.11.2010; Ogledov: 4647; Prenosov: 665
.pdf Celotno besedilo (271,43 KB)

3.
PREVZEMI IN ZDRUŽITVE BANK
Jure Marin, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: POVZETEK Kot sem že omenil v diplomski nalogi prevzemi in združitve niso več nekaj neznanega, ampak na nek način postajajo zelo pomemben dejavnik v vsakodnevnem življenju. V preteklosti je bilo zelo malo ljudi, ki so imeli možnost občutiti, kako je biti zaposlen v podjetju, ki je bilo prevzeto ali v podjetju, ki se je za prevzem odločilo. Sam sem mnenja, da se bo ta trend v prihodnje spremenil in, da bo vsak zaposleni v svoji delovni dobi enkrat priča prevzemu bodisi na strani prevzemnega ali pa na strani ciljnega podjetja. Prvi del diplomske naloge se nanaša na zgodovino prevzemov in združitev, kjer sem zajel tudi vseh pet prevzemnih valov, ki so nas spremljali do danes in jih na kratko opisal. V drugem delu sem na kratko opisal osnovne pojme povezav bank kot so prevzem, združitev ter pripojitev. Vse te oblike pa lahko razčlenimo na prijazne ali sovražne oblike povezav. Seveda je to odvisno od ciljnega podjetja, kako se bo odzvalo na prevzem ali katero koli drugo obliko povezave. Kadar gre za sovražne prevzeme je dobro, da ciljno podjetje pozna vse vrste mehanizmov, s katerimi se lahko ustrezno ubrani takšnega napada. Obrambne mehanizme delimo na tiste, ki jih podjetja pripravijo in izvajajo že v času pred neposredno grožnjo prevzema, to so t.i. (pasivni obrambni ukrepi) in na skupino aktivnosti, ki jih podjetja uporabljajo kot ogovor na konkretne poskuse prevzemov to pa so t.i. (aktivni obrambni ukrepi). V nadaljevanju sem predstavil vrste in oblike prevzemov, ki so zelo pomembni, saj se morajo podjetja pravilno odločiti kakšen prevzem hočejo izvesti in seveda, na kakšen način. Nato sem podrobneje opredelil vrste prevzemov, ki jih delimo v štiri skupine, glede na stopnjo povezanosti v produkcijski verigi in glede dejavnosti podjetja v povezavi. In sicer poznamo horizontalne, vertikalne, konglomeratne in kongenerične prevzeme. Vsakemu izmed le-teh sem dodal še konkretne primere. V glavnem in zadnjem delu naloge pa sem opisal motive za prevzeme in združitve bank. Motivi, ki jih avtorji najbolj izpostavljajo so: • X-učinkovitost • Ekonomije povezanosti • Rast in diverzifikacija • Podcenjenost bank • Prevelik, da bi propadel • Tržna moč • Ekonomija obsega • Osebnostni motivi • Davčni motivi Kot pa vemo je razlogov zakaj se podjetja povezujejo veliko in tako se tudi motivi razlikujejo od primera do primera. Vendar kljub temu med najpogostejše motive za prevzeme sodijo povečanje tržnega deleža, doseganje ekonomij obsega in vstop na nove trge. Za zaključek bi lahko dejal, da so po mojem mnenju prevzemi in združitve v večini primerov zelo koristni tako za podjetja kakor tudi zaposlene, seveda kadar sledijo motivom podjetja in ne osebnim željam managerjev.
Ključne besede: Ključne besede: prevzem, združitev, pripojitev, prijazni in sovražni prevzem, (horizontalni, vertikalni, konglomeratni, kongenerični) prevzemi, oblike prevzemov, motivi za prevzeme.
Objavljeno: 18.11.2010; Ogledov: 2064; Prenosov: 291
.pdf Celotno besedilo (446,37 KB)

4.
POMEN SODBE V ZADEVI METOCK ZA URESNIČEVANJE DERIVATIVNIH PRAVIC DRŽAVLJANOV TRETJIH DRŽAV
Emilija Stagoj, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavam sodbo v zadevi Metock ter njen pomen za uresničevanje derivativnih pravic državljanov tretjih držav. Metock je kamerunski državljan, ki je sklenil zakonsko zvezo z državljanko Kameruna, ki je pridobila tudi britansko državljanstvo. Po prihodu na Irsko je vložil prošnjo za izdajo dovoljenja za prebivanje kot zakonec državljana Evropske unije, ki dela in prebiva na Irskem. Ta prošnja je bila zavrnjena, ker ni izpolnil pogoja v zvezi s predhodnim zakonitim prebivanjem v drugi državi članici, kot so to zahtevali irski predpisi. V zvezi z navedenim je Metock vložil tožbo za odpravo odločbe, s katero je Ministrstvo za pravosodje, enakost in reformo zakonodaje zavrnilo prošnjo za izdajo dovoljenja za prebivanje. Za razjasnitev vprašanja ali so irski predpisi skladni z Direktivo 2004/58/ES je irsko Vrhovno sodišče pred Sodišče Evropske unije vložilo predlog za sprejetje predhodne odločbe. Skozi obravnavo navedene sodbe v diplomskem delu obravnavam derivativne pravice državljanov tretjih držav.
Ključne besede: Direktiva 2004/58/ES, državljani tretjih držav, pravice državljanov tretjih držav, prosto gibanje, prepoved diskriminacije, združitev družine
Objavljeno: 14.07.2011; Ogledov: 2535; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

5.
PLANIRANJE RAZVOJA PODJETJA X
Jure Puhar, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem seminarju sem želel prikazati planiranje razvoja podjetja X. Pričel sem s teoretičnim delom, kjer sem si pomagal z različno literaturo. Na podlagi teoretičnih izhodišč sem postavil temelje planiranja razvoja podjetja X v praksi. Podjetje X je računovodski servis, ki je že uveljavljen na tržišču in ima tri zaposlene. Gre za družbo z omejeno odgovornostjo, ki opravlja storitveno dejavnost. Združitev z drugim računovodskim servisom utegne prinesti konkurenčno prednost podjetju X in osmisli njegovo planiranje razvoja. V teoretičnem delu sem opredelil podjetje, pravne oblike, velikost podjetja ter na kratko značilnosti računovodskega servisa. Pri planiranju razvoja sem se lotil proučevanja podjetja, proučevanja vrednot udeležencev podjetja in proučevanja okolja ter SWOT analizo. Nadaljeval sem z vizijo in politiko podjetja ter strategijami. Teoretični del sem zaključil s programom uresničitve. V praktičnem delu sem predstavil nastanek, rast in razvoj podjetja X in predstavitev panoge. Pod poglavjem planiranja razvoja sem proučil podjetje X, proučil vrednote udeleženca podjetja X in proučil okolje podjetja X. Nadalje sem pojasnil SWOT analizo podjetja X, vizijo in politiko podjetja X ter strategije. Zadnji, a pomembni poglavji sta združitev računovodskega servisa X z Y in program uresničitve kako bo to potekalo. Priložena je bilanca stanja in poslovnega izida.
Ključne besede: • planiranje razvoja, • računovodski servis, • podjetje X, • združitev podjetja.
Objavljeno: 19.11.2013; Ogledov: 871; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

6.
PRODAJA NA KRATKO KOT EDEN IZMED NAČINOV TRGOVANJA Z DELNICAMI
Ambrož Brezovar, 2014, diplomsko delo

Opis: Delnica je vrednostni papir, s katerim je mogoče trgovati na različne načine. Manj poznan način trgovanja, predvsem v Sloveniji, je trgovanje z delnicami na kratko (ang. short selling). V diplomskem delu je najprej predstavljen pojem delnice, nato vrste delnic in način trgovanja z njimi. Glavna tema diplomske naloge je prodaja delnic na kratko. Obravnavan je pojem prodaje na kratko ter razvoj tega instituta skozi čas. Nato je podrobno pojasnjen potek prodaje na kratko in vpliv prodaje na kratko na finančne trge. Opravljena je tudi primerjava z osnovnim načinom trgovanja z delnicami (ang. going long). Za lažje razumevanje je short selling z delnicami predstavljan še na primeru. V nalogi so opredeljena tudi pravna razmerja pri prodaji na kratko, vpliv prodaje na kratko na korporacijske pravice delničarjev in vpliv razdelitve ter združitve »shortanih« delnic na prodajalca na kratko. Naloga predstavlja tudi pravno ureditev prodaje na kratko v Evropski uniji, Avstraliji in v Sloveniji. Pravna ureditev prodaje na kratko v Sloveniji je predstavljena kot de lege lata in de lege ferenda.
Ključne besede: Prodaja na kratko, delnice, vrednostni papirji, finančni instrumenti, finančni trgi, borza vrednostnih papirjev, pravna razmerja, korporacijske pravice, razdelitev in združitev delnice, pravna ureditev, Evropska unija, Avstralija, Slovenija.
Objavljeno: 07.05.2014; Ogledov: 1561; Prenosov: 276
.pdf Celotno besedilo (1008,20 KB)

7.
PROGRAM PROJEKTOV CELOVITEGA PRESTRUKTURIRANJA PODJETJA MINERAL OB PRIPOJITVI S PODJETJEM STONEX GEOTEHNOLOGIJA
Špela Urleb, 2015, magistrsko delo

Opis: Delo temelji na dejanskem stanju dveh podjetij, podjetja Stonex geotehnologija ter podjetja Mineral, ki sta lastniško ter vodstveno povezani. Podjetje Stonex geotehnologija je v letu 2011 tik pred stečajem prevzelo podjetje Mineral. Vodstvo podjetja je bilo primorano izdelati nove strategije, program prestrukturiranja ter začrtati nove cilje ter vizijo, ki bo podjetju Mineral povrnilo likvidnost ter uspešno nadaljnje poslovanje. Glavna dejavnost obeh podjetij je obdelava in predelava naravnega kamna. Podjetje Mineral se ponaša z dolgoletno tradicijo pridobivanja edine magmantske kamnine v Sloveniji, granodiorit Pohorski Tonalit, podjetje Stonex geotehnologija pa se od leta 2012 ukvarja in razvija tehnologijo predelave onesnažene zemljine. Glavna tema magistrkega dela temelji na programu projektov podjetja Mineral, ki temeljijo na kriznem stanju podjetja ter nadaljnjih strategijah vodstva podjetja. Program je sestavljen iz projektov, ki se nanašajo na posamezno področje v podjetju in so vezani na nadaljnjo delno združitev s podjetjem Stonex geotehnologija. Delna združitev je tukaj mišljena kot združitev glavne dejavnosti, pridobivanje, obdelave ter predelave naravnega kamna, medtem ko del podjetja Stonex geotehnolgoija, torej dejavnost na podlagi katere podjetje deluje na področju ekologije, varovanja okolja in tehnologije za predelavo onesnažene zemljine s težkimi kovinami ostaja. Delo je nastalo na podlagi naše aktivne poveznosti in delovanjem v obeh podjetjih. S tem je povezan tudi glavni cilj priprave tega dela saj želimo vodstvu podjetij olajšati izdelavo programa projektov, ki jih bo izvajalo v prihodnjem delovanju.
Ključne besede: Program projektov, celovito prestrukturiranje, združitev, pripojitev
Objavljeno: 12.03.2015; Ogledov: 937; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

8.
VPLIV PREVZEMA NA BONITETO IN FINANČNO STANJE PREVZETEGA PODJETJA
Danijela Kovačić, 2015, magistrsko delo

Opis: Prevzemi in združitve so se začeli pojavljati konec 19. stoletja z začetkom tehnološkega napredka. Podjetja so takrat začutila potrebo po povezovanju, da bi se lahko spoprijela z rastočo konkurenco. Danes so prevzemi in združitve že trend v svetovni ekonomiji, ki je povezan s procesom globalizacije. Kot motive za prevzeme in združitve lahko navedemo prilagajanje hitro rastočemu okolju in doseganje nadpovprečne rasti. Procesu prevzemanja in združevanja se Slovenija prav tako ni mogla izogniti predvsem zaradi ustrezne kakovosti človeških potencialov in tržnega deleža, ki slovenska podjetja obvladujejo doma ter v jugovzhodni in srednji Evropi. V prvem poglavju teoretičnega dela smo predstavili razlike med prevzemanjem in združevanjem, vrste prevzemov, zgodovino prevzemanja in združevanja, motive za prevzeme in združitve ter obrambna dejanja pred prevzemi. Predstavili smo tudi sam proces prevzemanja in združevanja. Takšen proces je zelo zahteven in zahteva temeljito pripravo. Prevzemi in združitve vplivajo na različne udeležence podjetja, zato smo opredelili učinke prevzemov in združitev na delničarje, zaposlene in poslovodstvo oziroma menedžment prevzetega in prevzemnega podjetja. Prevzemi in združitve so lahko tudi neuspešni, zato smo predstavili razloge, ki pripeljejo do neuspešnosti prevzemov in združitev. Na koncu prvega poglavja smo predstavili značilnosti prevzemov ter zakonodajo v Sloveniji. Prva hipoteza magistrskega dela se nanaša na boniteto podjetja. Zato smo v naslednjem poglavju pojasnili sam pojem bonitete podjetja, predstavili smo namen in uporabnike bonitete podjetja ter Kraličkovo metodo MDA kot en način izračuna bonitete podjetja. Druga hipoteza magistrskega dela se nanaša na finančno stanje podjetja. Zato smo v zadnjem poglavju teoretičnega dela predstavili analizo finančnega stanja, pri kateri proučujemo primernost strukture, obsega in dinamike sredstev in virov sredstev. V ta namen smo pojasnili lastniškost, dolgoročnost in kratkoročnost financiranja ter kazalnike likvidnosti. V raziskovalnem delu smo na podlagi prevzetih podjetij v Sloveniji proučevali vpliv prevzema na boniteto ter finančno stanje prevzetega podjetja. Za vzorec smo vzeli 14 podjetij prevzetih v letih 2010 in 2011. Na podlagi bilanc stanj, izkaza poslovnega izida in izkaza denarnih tokov smo primerjali boniteto podjetja, lastniškost, dolgoročnost in kratkoročnost financiranja ter kazalnike likvidnosti v letu prevzema, eno leto po prevzemu in dve leti po prevzemu z letom pred prevzemom. Pri raziskavi smo ugotovili, da prevzemi ne vplivajo na boniteto in finančno stanje prevzetega podjetja na način, da bi povečali boniteto podjetja oziroma izboljšali finančno stanje prevzetega podjetja.
Ključne besede: prevzem, združitev, boniteta podjetja, finančno stanje podjetja, likvidnost podjetja
Objavljeno: 09.09.2015; Ogledov: 559; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

9.
Prevzemi in združitve na primeru dveh bank
Gregor Glavač, 2015, magistrsko delo

Opis: V tem magistrskem delu smo analizirali združitev bank Wachovia in Wells Fargo, ki se je zaključila konec leta 2008. Z metodo pregleda literature smo se spoznali z glavnimi pravnimi in ekonomskimi akademskimi viri tega področja, na podlagi katerih smo tudi lažje umestili oziroma definirali naš primer. Poglavitni cilj tega raziskovanja je bila ex-post interpretacija uspešnosti banke po združitvi glede na prejšnje oziroma ex-ante poslovanje. Zajeli smo rezultate v obdobju med leti 2004 in 2012. Uspešnost prevzema smo poskušali definirati skozi tri vidike. Zajeli smo poslovanje same banke, njeno kapitalsko ustreznost oziroma likvidnost ter vidik delničarjev. Na podlagi teh treh perspektiv smo s pomočjo glavnih finančnih indikatorjev preverjali tri hipoteze. Z analizo smo ugotovili, da je največja prednost združitve predvsem v višji kapitalski ustreznosti in likvidnosti banke. Do določene mere je Wells Fargo po združitvi tudi uspela povečati učinkovitost. Na dobičkonosnost in dividendno politiko sta večja finančna stabilnost in poslovanje z manjšim finančnim vzvodom vplivala negativno. Kljub temu je Wells Fargo pristal na četrtem mestu največjih bank v ZDA.
Ključne besede: Wells Fargo, Wachovia, Prevzem, Združitev, Uspešnost, Učinkovitost
Objavljeno: 13.01.2016; Ogledov: 534; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (3,22 MB)

10.
Združitev linij za sestavo sekljalnikov MCM6 in MCM4
Mihael Vitko, 2016, magistrsko delo

Opis: Podjetje BSH Hišni aparati, d. o. o, je eno izmed vodilnih podjetij za izdelavo malih hišnih aparatov. Da se zagotovi konkurenčnost in rast v podjetju, so potrebni procesi stalnih izboljšav. Tako se izvaja optimiranje procesov, uvajanje novih projektov, povečevanje obratnega kapitala itd. Poleg tega smo se v podjetju srečevali tudi s prostorsko stisko. Ena izmed možnosti, kako pridobiti več prostora, je bila združitev linij za sestavo aparatov. V magistrskem delu je opisan natančen postopek izvedbe takšnega projekta, od predvidenega terminskega plana, internega prevzema pa vse do končnega obratovanja. Najprej je bilo treba analizirati, katere linije za sestavo aparatov bi bilo smiselno združiti in kako. Zato smo pridobili podatke o aparatih, ki jih v podjetju sestavljamo, in se nato na podlagi preproste statistike ter glede na konstrukcijo aparatov odločili, da združimo linije za sestavo kuhinjskih aparatov MCM6 in MCM4, saj so si najbolj sorodni glede sestave. Sledila je realizacija združitve linij ter uvajanje in razporeditev delavcev na nova delovna mesta.
Ključne besede: kuhinjski aparat MCM6, kuhinjski aparat MCM4, združitev linije, layout, delo preddelavke, določitev takta.
Objavljeno: 20.04.2016; Ogledov: 594; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (2,36 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici