| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 653
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv intubacije na izid preživetja pri obolelih za COVID-19
Jože Rečnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: V preteklosti in tudi sodobnem svetu so bili in so prisotni različni virusi. V različnih zgodovinskih obdobjih so se virusi spreminjali in izumirali. Pri ljudeh pa vedno povzročajo različne vrste težav, ki lahko povzročijo smrt bolnika. Pri tem se v zdravstveni negi postavlja vprašanje, kako najbolje poskrbeti za bolnika, pri katerem samostojnost dihanja ni več mogoča in je zaradi tega nujna intubacija. Metode: Z metodo analize smo primerjali, analizirali in sintetizirali članke različnih avtorjev, ki so pregledno in znanstveno poročali o različnih vplivih intubacije pri tistih bolnikih, ki so oboleli za covidom-19. Literaturo smo iskali v podatkovnih bazah PubMed, CINAHL, Cochrane library in Science direct. Rezultati: V končno analizo smo vključili šest raziskav. Pregledne in primerjane raziskave so pokazale, da trenutno ne moremo zagotovo trditi, ali intubacija zviša oziroma zniža možnost preživetja. Na izide preživetja vplivajo tudi fiziološke lastnosti bolnikov. Razprava in zaključek: Ugotovili smo, da je večje število kritično bolnih, ki so oboleli za covidom-19, potrebovalo endotrahealno intubacijo. Iz rezultatov pregledane literature smo ugotovili, da ne moremo podati enotnega odgovora na vprašanje, kako zgodnja oziroma pozna intubacija glede na čas sprejema v urgentni center vpliva na končni izid zdravljenja bolnika, ki je okužen s covidom-19.
Ključne besede: intubacija, covid-19, preživetje, zdravstvena nega
Objavljeno v DKUM: 16.08.2023; Ogledov: 239; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (738,99 KB)

2.
Ergonomski pristop k preprečevanju pojava bolečine v hrbtenici pri medicinskih sestrah
Blanka Zakšek, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Medicinske sestre so pri svojem delu izpostavljene visokim obremenitvam. Premeščanje težkih bremen in prisilne drže povzročajo poškodbe mišično skeletnega dela hrbtenice zlasti ledvenega, vratnega in križnega predela, kar povzroča bolečine in delavca onesposobi za delo. Študije po svetu nakazujejo na resen problem med zdravstvenimi delavci, saj bolečina v križu delavca onesposobi za delo in povzroča daljšo odsotnost z dela hkrati pa vpliva tudi na kvaliteto opravljenega dela in zadovoljstvo delavca. Ergonomija pomembno vpliva na preprečevanje pojava bolečin v hrbtenici pri zdravstvenih delavcih, saj z dosledno in pravilno uporabo ergonomskih pripomočkov preprečujemo nastanek okvar na predelu hrbtenice in s tem pojava bolečine. Metode: pri izdelavi zaključnega dela smo uporabili sistematičen pregled literature. Literaturo smo sistematično pregledali v končno analizo pa smo vključili 14 člankov, 11 tujih in 3 slovenske. Rezultati: pri analizi člankov smo prišli do zaključka, da je za preprečevanje pojava bolečine v hrbtenici pomembna prepoznava dejavnikov tveganja in pravočasno in celovito ukrepanje tako zaposlenih, celotnega tima in vodstva ter preventiva. Pomembno je razumevanje ergonomije organizacija dela, skrb za lastno dobro počutje in dobro telesno kondicijo. Razprava in sklep: pomembno je, da so zdravstveni delavci izobraženi na področju ergonomije in da se zavedajo pomena uporabe ergonomskih tehnik in pripomočkov pri svojem delu. Organizacija dela in zaposleni na vodilnih položajih pa se morajo zavedati pomena varnega in zdravega delovnega okolja ter strmeti k temu, da zagotavljajo ergonomsko delovno okolje z ergonomskimi pripomočki in delovno opremo.
Ključne besede: ergonomija, medicinska sestra, bolečina v hrbtenici, zdravstvena nega, dom za ostarele
Objavljeno v DKUM: 13.07.2023; Ogledov: 238; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (841,36 KB)

3.
Potreba po psihiatrični obravnavi pacientov pred in med časom epidemije covid-19 in potrebe po ustreznem kadru
Barbara Jančarič, 2023, magistrsko delo

Opis: Uvod: Epidemija COVID-19 je korenito spremenila naše socialno življenje, ekonomijo in celoten sistem zdravstvenega varstva. Pomemben vpliv se je kazal pri splošni populaciji kot tudi pri ljudeh z že obstoječo duševno motnjo. Zaradi epidemioloških ukrepov se je povečala socialna izoliranost, ki je vodila v povečanje duševnih motenj kot so depresija, anksiozne motnje in samopoškodbeno vedenje. Stisko in posledice epidemije COVID-19 so doživljali tudi zaposleni v zdravstvenih ustanovah, kjer so se spopadali s pomanjkanjem kadra, zapiranjem obstoječih enot, izolacijskimi ukrepi in soočanjem z novo boleznijo. Metode: Uporabili smo deskriptivno metodo dela, ki temelji na pregledu literature. Proučili smo strokovno znanstveno literaturo na temo pacienti z duševnimi motnjami in epidemijo COVID-19. Uporabili smo sistematični pregled literature, stare manj kot 10 let, ter izločili duplikate. Uporabili smo Boolove operaterje, in sicer AND in OR. Pregledali smo bazo podatkov Medis, pridobili število hospitaliziranih pacientov pred in med epidemijo COVID-19 in uporabili statistični parni t-test za preverjanje hipoteze. Rezultati: Ugotovili smo, da se je od marca 2020 do februarja 2021 (v obdobju epidemije COVID-19) število hospitalizacij na Oddelku za psihiatrijo ni bistveno spremenilo (t(11)= 1,727, p = 0,112). V raziskovalnem obdobju je bilo zagotovljenega dovolj srednjega medicinskega kadra. Razprava: Zaradi epidemioloških razmer so se zapirale določene enote na Oddelku za psihiatrijo, kar je povzročilo, da so pacienti težje dostopali do psihiatričnih ustanov, kar pa se ni odrazilo pomembno v številu hospitalizacij.
Ključne besede: zdravstvena nega, duševna motnja, zaposlovanje, izolacija, psihološki učinek, dostop do zdravstvene obravnave
Objavljeno v DKUM: 13.07.2023; Ogledov: 213; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

4.
Zdravstvena nega pacienta po operaciji hernioplastike
Petra Kuzma, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Izraz hernija ali kila pomeni izstopanje in/ali izbočenje dela normalne vsebine neke telesne votline skozi nenormalno odprtino v njeni steni. Pri abdominalnih hernijah gre za izboklino peritoneja skozi odprtino v trebušni steni. Hernijo zatipamo, ko del trebušnih organov izstopi v kilno vrečo. Namen zaključnega dela je opisati zdravstveno nego pacienta po hernioplastiki in raziskati, kakšno vlogo ima pri tem medicinska sestra. Metode: V zaključnem delu smo uporabili kvantitativno metodologijo raziskovanja. Podatke za analizo smo zbrali s pomočjo anketnega vprašalnika v pisni obliki. Uporabili smo neslučajnostno namensko vzorčenje. V raziskavi so sodelovale samo osebe po operaciji hernioplastike vsaj 2 do največ 5 dni po operaciji (n = 50). Podatke smo analizirali s pomočjo deskriptivne metode dela. Rezultati: Rezultati analize so pokazali, da ima medicinska sestra pomembno vlogo pri aktivnostih zmanjšanja bolečine po hernioplastiki. Največji vpliv se kaže pri negovalnih postopkih za lajšanje bolečin, zagotavljanju primerne okolice za miren spanec in zdravljenju bolečine s protibolečinskimi tabletami. Nekoliko manj se vpliv kaže pri učenju obnašanja med dejanji, ki povzročajo bolečino, ter pri položajih za njeno zmanjšanje. Razprava in sklep: Ugotovili smo, da ima medicinska sestra velik vpliv na pacienta pred operacijo hernioplastike, saj ga pripravi in pouči o obdobju po operaciji, bolečini in vrnitvi v domače okolje. Prav tako smo ugotovili, da bi se z boljšo vključenostjo medicinskih sester pred operacijo lahko izboljšali nefarmakološki ukrepi za zmanjšanje bolečine.
Ključne besede: hernija, zdravstvena nega, hernioplastika, pacient, medicinska sestra
Objavljeno v DKUM: 18.05.2023; Ogledov: 344; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

5.
Znanje in odnos zdravstvenih delavcev v psihiatriji do uporabe fizičnega omejevanja pri pacientih z duševnimi motnjami
Maruša Brglez, 2023, magistrsko delo

Opis: Uvod: Fizično omejevanje pacienta se uporabi zaradi omogočanja zdravljenja oz. za obvladovanje pacientovega nevarnega vedenja. Raziskave so potrdile, da se je uporaba fizičnega omejevanja pri pacientih na psihiatričnih oddelkih v zadnjem desetletju znatno povečala. Namen zaključnega dela je bil, raziskati znanje in odnos zaposlenih v psihiatriji do uporabe tega ukrepa pri pacientih z duševnimi motnjami. Metode: Izvedena je bila presečna opazovalna raziskava s kvantitativno metodologijo raziskovanja. Uporabljen je bil validiran vprašalnik (n = 80). Analiza in prikaz rezultatov sta bila izvedena s pomočjo programske opreme IBM SPSS 28.0 ter deskriptivnih in inferenčnih statističnih metod. Rezultati: Ugotovili smo, da je v povprečju imelo 73 (90,0 %) anketirancev ustrezno znanje o fizičnem omejevanju. Prav tako je 70 (90,0 %) anketirancev imelo pozitiven odnos do fizičnega omejevanja. Razprava in sklep: Zdravstveni delavci na psihiatričnem področju pri obravnavi pacientov pogosto uporabljajo fizično omejevanje, zato je pomembno, da imajo ustrezno znanje o uporabi tega ukrepa, saj se le s strokovnim pristopom, ki temelji na znanju, razvije ugoden in pozitiven odnos do fizičnega omejevanja.
Ključne besede: Posebni varovalni ukrep, zdravstvena nega, pacienti z duševnimi motnjami, psihiatrija
Objavljeno v DKUM: 17.03.2023; Ogledov: 308; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (846,64 KB)

6.
Ergonomski pristopi pri obravnavi starejših oseb v institucionalnem varstvu
Kristina Palko, 2022, diplomsko delo

Opis: Fizične, psihične in biomehanske obremenitve na delovnih mestih zdravstvene nege so dejstvo. Ker njihove posledice lahko vodijo do negativnih posledic tako za zaposlene kot za delodajalce, so nujno potrebni ukrepi ergonomije. Namen diplomskega dela je raziskati delovne obremenitve medicinskih sester pri delu s starejšimi osebami, ugotoviti poznavanje ergonomskih principov ter njihovo dejansko uporabo pri delu s starejšimi osebami.
Ključne besede: ergonomija, medicinska sestra, zdravstvena nega starejše osebe
Objavljeno v DKUM: 20.12.2022; Ogledov: 517; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)

7.
Odnos medicinskih sester do evtanazije
Nika Zupanič, 2022, diplomsko delo

Opis: Uvod: Evtanazija je namerna aplikacija smrtonosnih zdravil z namenom neboleče končati življenje pacienta z neozdravljivo boleznijo. Poznamo več vrst evtanazije, največje razlikovanje pa je prisotno med aktivno in pasivno evtanazijo. Ključen pomen pri obravnavanju problematike medicinske pomoči pri smrti imajo medicinske sestre, ki se s tem največkrat srečujejo. Namen zaključnega dela je predstaviti odnos medicinskih sester do evtanazije. Metode: Uporabili smo narativni pregled znanstvene literature. Posluževali smo se naslednjih podatkovnih baz: CINAHL, PubMed in ScienceDirect. Izbor virov smo predstavili v PRISMA diagramu, izvedli pa smo tudi tematsko analizo in sintezo podatkov. Rezultati: Izmed dobljenih 586 člankov smo jih v končno analizo vključili deset. Ugotavljamo, da je odnos medicinskih sester do evtanazije različen, in da na oblikovanje mnenja vplivajo mnogi dejavniki, kot so spol, področje dela, starost in izobrazba. Prav tako ugotavljamo, da imajo medicinske sestre izjemno pomembno vlogo skozi celoten proces evtanazije. Razprava in zaključek: Kljub vsemu je splošno odobravanje evtanazije v porastu, pri tem pa imajo zelo pomembno vlogo medicinske sestre, ki so običajno prve, ki jim pacienti zaupajo svojo željo. Njihova vloga v samem procesu evtanazije in njihov odnos je ključnega pomena, ko govorimo o legalizaciji evtanazije.  
Ključne besede: Evtanazija, medicinska sestra, odnos do evtanazije, zdravstvena nega
Objavljeno v DKUM: 20.12.2022; Ogledov: 621; Prenosov: 186
.pdf Celotno besedilo (854,90 KB)

8.
Obvladovanje bolečine pri otrocih s cerebralno paralizo
Monia Brglez, 2022, diplomsko delo

Opis: Cerebralna paraliza je motnja gibanja, drže ali koordinacije kot posledica nenapredujoče okvare ali poškodbe nedozorelih možganov. Velikokrat je pri otrocih s cerebralno paralizo prisotna bolečina, ki jo zaradi težav v sporazumevanju težko izrazijo.
Ključne besede: medicinska sestra, zdravstvena nega, prepoznava bolečine, ocenjevanje bolečine, otrok s posebnimi potrebami
Objavljeno v DKUM: 19.12.2022; Ogledov: 444; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (1,52 MB)

9.
Motivi za vpis na dodiplomski študijski program zdravstvene nege
Robert Rebernik, 2022, diplomsko delo

Opis: Uvod: Zagotavljanje kakovosti zdravstvenih storitev se prične že v času izobraževanja. Študentje so tisti, ki bodo prejeli in pridobili veliko novih informacij in veščin za svoj poklic. Motivacija je eden izmed glavnih konceptov izobraževanja. Uspešnost študentov se namreč kaže kasneje v delovnem okolju. Namen zaključnega dela je raziskati motive študentov za vpis na dodiplomski študij zdravstvene nege. Metode: V zaključnem delu smo izvedi presečno raziskavo. Vse podatke, ki smo jih potrebovali, smo pridobili z anketnim vprašalnikom, ki smo ga objavili prek spletnega portala - 1KA. Vprašalnik MSNQ (The Motivation to Study Nursing Questionnaire) je imel 16 vprašanj odprtega in zaprtega tipa. Pridobljene podatke smo analizirali ter jih pisno in grafično predstavili. Rezultati: Na podlagi prejetih anketnih vprašalnikov in analize smo ugotovili, da so študentje enotni pri motivih za vpis na študijski program zdravstvene nege. 70 % vseh anketiranih študentov je označilo, da jih na študiju zanima predvsem vsebina. Drugi najpogosteje označen odgovor je obstoj dobre možnosti kasnejše zaposlitve, s čimer se je strinjalo 62 % anketirancev. Razprava in sklep: Za večji uspeh pri študiju je pomembna motiviranost za študij, zato je potrebno ustrezno pozornost posvetiti strategijam za povečanje motivacije študentov že v izobraževalnem procesu zdravstvene nege. Mnoge študije kažejo, da se to kasneje kaže v delovnem okolju pri zagotavljanju kakovosti storitev pri pacientu.
Ključne besede: dodiplomski študij, študentje, zdravstvena nega, podoba medicinske sestre, motivacija, motivi
Objavljeno v DKUM: 23.11.2022; Ogledov: 505; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

10.
Zdravstvena nega pacienta po transplantaciji jeter
Maja Presečki, 2022, diplomsko delo

Opis: Uvod: Presaditev jeter je za bolnike s kronično jetrno odpovedjo edini učinkovit način zdravljenja. Za učinkovitejše in hitrejše okrevanje po presaditvi je pomembna strokovna individualizirana in optimatizirana obravnava pacientov ter timsko delo zdravstvenega tima. V zaključnem delu smo želeli ugotoviti, katere komplikacije se največkrat pojavljajo pri pacientih po transplantaciji jeter v enoti intenzivne terapije. Metode: Izvedli smo sistematični pregled z metodo pregleda, analize in sinteze znanstvene literature ter metodo kompilacije. Strokovno literaturo smo iskali v podatkovnih bazah PubMed, MEDLINE, ScienceDirect in Google Scholar. Pregled literature smo predstavili s pomočjo PRISMA diagrama; vključene vire smo analizirali z uporabo vsebinske analize. Rezultati: V analizo identificiranih virov smo vključili osem raziskav. Med najpogostejše komplikacije po presaditvi jeter spadajo odpoved presadka, dihalna odpoved, okužba ter razvoj delirija v enoti intenzivne terapije. Pomembno vlogo za razvoj ter predvidevanje možnih zapletov po presaditvi imajo tudi dejavniki tveganja. Razprava in sklep: Pregled in analiza literature sta pokazala, da je kljub napredku perioperativne medicine pomembna postoperativna oskrba in multidisciplinarnost zdravstvenega tima. Menimo, da je na tem področju še vedno opravljenih premalo raziskav s področja zdravstvene nege in oskrbe teh pacientov, ki bi jih bilo priporočljivo izvesti ter s tem izboljšati kakovost obravnave pacientov po transplantaciji jeter.
Ključne besede: jetra, zdravstvena nega, transplantacija, intenzivna nega
Objavljeno v DKUM: 04.11.2022; Ogledov: 447; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (702,57 KB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici