SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Uporaba zdravil pri pacientih s kronično obstruktivno pljučno boleznijo
Ana Bračko, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Teoretična izhodišča: Kronična obstruktivna pljučna bolezen je kronično obolenje dihal, za katero je značilna napredujoča in nepovratna zapora dihal. Za bolezen so značilni kratka sapa, kronični kašelj ter povečano nastajanje sluzi in izpljunkov. Kajenje cigaret je najpogostejši vzrok obolevanja za kronično obstruktivno pljučno bolezen (KOPB). Zboli približno 20 % kadilcev. Opustitev kajenja je edini ukrep, s katerim lahko preprečimo hitro napredovanje upada pljučne funkcije. Škoda, ki nastane na pljučih je nepopravljiva. Z rednim jemanjem zdravil lahko lajšamo pacientove težave. Izredno pomembno je, da pacienti zdravila, ki jih prejmejo redno in pravilno uporabljajo, za to imajo pomembno vlogo medicinske sestre, ki jih naučijo pravilno tehniko jemanja inhalacijske terapije. Z raziskavo smo želeli ugotoviti znanje pacientov o inhalacijski terapiji in ugotoviti, kakšna je njihova tehnika jemanja inhalacijskih zdravil. Metodologija raziskovanja: Pri izdelavi diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela. Za zbiranje podatkov smo uporabili metodo anketiranja, ki je vsebovala 25 vprašanj zaprtega tipa. Raziskava je potekala v Internistični ambulanti za pljučne in alergijske bolezni dr. Karmen Kramer Vrščaj. V raziskavo je bilo vključenih 50 pacientov s kronično obstruktivno pljučno boleznijo, ki so bili obravnavani v Internistični ambulanti za pljučne in alergijske bolezni Karmen Kramer Vrščaj. Rezultati: 62 % anketiranih ima srednješolsko izobrazbo, večina jih je delala kot delavci. 78 % anketiranih je bivših kadilcev, kadi pa še 16 % anketiranih. 93,6 % anketiranih je kadilo več kot 20 let po škatlo ali dve na dan. 92 % anketirancev redno uporablja zdravila, pravilne tehnike uporabe inhalacijske terapije so se naučili v ambulanti od medicinske sestre in zdravnice. Ob poslabšanjih si znajo ustrezno pomagati z zdravili in pravi čas poiskati pomoč pri pulmologu. Glede na to, da je od 50 anketiranih bilo do sedaj hospitaliziranih le 28 % in še to jih je bilo največ hospitaliziranih le dvakrat, lahko sklepamo, da imajo pacienti dokaj dober nadzor nad boleznijo, redno in pravilno uporabljajo terapijo ter redno obiskujejo kontrole. Sklep: Pomembno je, da pacienti redno in pravilno uporabljajo terapijo, zato smo odgovorne medicinske sestre. Posebno pozornost moramo posvetiti pacientom, ki slabše slišijo ali težje dojamejo stvari ter ob vsakem obisku s pacienti ponoviti pravilne tehnike jemanja zdravil.
Ključne besede: KOPB, kajenje, pacient, medicinska sestra, zdravljenje, inhalacijska terapija
Objavljeno: 08.10.2014; Ogledov: 838; Prenosov: 289
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

2.
Življenje bolnika s kronično obstruktivno pljučno boleznijo
Maša Ofič, 2017, diplomsko delo

Opis: Izhodišče: Pri kronični obstruktivni pljučni bolezni gre za napredujočo in nepovratno zaporo dihal. Zanjo so značilni kronični kašelj, kratka, piskajoča sapa in povečano izločanje sluzi ter izpljunka. Najpogostejši vzrok za nastanek bolezni je kajenje cigaret. Bolezen ni ozdravljiva, vendar se jo lahko drži pod kontrolo z zdravili. Z raziskavo smo želeli ugotoviti, kako kronična obstruktivna pljučna bolezen vpliva na bolnikove življenjske aktivnosti in katere težave mu povzroča. Raziskovalne metode: Uporabili smo deskriptivno in kvalitativno metodo dela. Raziskava temelji na intervjuju enega bolnika s kronično obstruktivno pljučno boleznijo. Uporabili smo delno strukturiran vprašalnik, sestavljen po konceptu teoretičnega modela Virginije Henderson. Rezultati: Ugotovili smo, da so pri obravnavanem bolniku prisotne težave pri naslednjih življenjskih aktivnostih: dihanje, prehranjevanje in pitje, odvajanje in izločanje, gibanje in ustrezna lega ter spanje in počitek. Prav tako smo ugotovili, da potrebuje pomoč in spodbudo za kakovostno in aktivno življenje. Obravnavani bolnik je bil poučen in zna sam ukrepati ob poslabšanja bolezni. Diskusija in zaključek: Pomembno je, da bolnik s kronično obstruktivno pljučno boleznijo sprejme svojo bolezen in poskuša z njo (kar se da najboljše) živeti. Vključiti je potrebno zdravstveno osebje in družino, ki skupaj pripomorejo k bolj kakovostnemu življenju bolnika in spopadanju z boleznijo.
Ključne besede: KOPB, zdravljenje KOPB, problemi bolnika s KOPB, šola bolnika s KOPB, življenje s KOPB
Objavljeno: 13.09.2017; Ogledov: 154; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

3.
Osveščenost bolnikov o kronični obstruktivni pljučni bolezni
Jasna Sečkar, 2017, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je KOPB na 4. mestu kot vzrok smrti, zato je zelo pomembna osveščenost, tako pri zdravstvenih delavcih kot pri splošnem prebivalstvu. Osveščenost bolnika o bolezni ne izboljša njegove pljučne funkcije ali telesne zmogljivosti, pač pa mu pomaga obvladovati bolezen in izboljšati kakovost življenja. Namen raziskave je bil ugotoviti osveščenost bolnika o svoji bolezni. Metodologija raziskovanja: V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela. Za zbiranje podatkov smo uporabili anonimni vprašalnik v katerem je sodelovalo 50 bolnikov s KOPB. Rezultate ankete smo obdelali z računalniškimi programi Microsoft Office Word 2007 in Microsoft Office Excel 2013. Rezultati: Rezultati raziskovanja so pokazali, da je večina seznanjena s svojo boleznijo, kar 80 % bolnikov dobro pozna dejavnike tveganja, ki povzročajo KOPB, znajo ukrepati ob poslabšanjih bolezni in redno jemljejo zdravila. Pravilne tehnike uporabljanja zdravila so se naučili od medicinske sestre in zdravnika. Sklep: KOPB je med vodilnimi vzroki za smrt, zato je zelo pomembno da se bolezen odkrije še v zgodnji fazi. Pri tem imajo medicinske sestre pomembno vlogo v okviru zdravstveno vzgojnega dela.
Ključne besede: KOPB, dejavniki tveganja, zdravljenje, zdravstvena vzgoja, medicinska sestra
Objavljeno: 15.11.2017; Ogledov: 489; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (1,16 MB)

Iskanje izvedeno v 0.01 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici