| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 275
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Implementacija infografike za pomoč pri učinkovitem zdravljenju sladkorne bolezni
Barbara Potočnik, 2024, magistrsko delo

Opis: V Sloveniji in svetu so kronične bolezni v porastu. Starostna doba se zvišuje, prav tako so kronične bolezni odraz socialno ekonomskih determinant v družbi. Sladkorna bolezen je kronična presnovna bolezen. Sladkornega bolnika neposredno ne ogroža povišan krvni sladkor, pač pa zapleti, ki jih nezdravljen krvni sladkor pušča na ožilju, ledvicah, živčnem sistemu in očeh. Zdravljenje sladkornega bolnika se prične z dobro komunikacijo, ki jo izvede zdravstveni delavec. Dobra komunikacija vključuje empatijo, iskrenost, zaupanje, sočutje in znanje. Odnos bolnika in zdravstvenega delavca mora biti udoben in varen. Bolnik s sladkorno boleznijo potrebuje dober izobraževalni proces, kajti svojo bolezen ves čas vodi v domačem okolju. Zato mora biti seznanjen z vsemi postopki, ki vplivajo na dobro samokontrolo. V bolnišničnem okolju ali diabetološki ambulanti jim poskušamo izobraževalne procese čim bolj približati z različnimi pristopi. Vsak človek potrebuje svoj način izobraževanja, zato je ključnega pomena, da ga izobraževalec dobro izobrazi. V času pandemije se je osebni pristop izobraževanja spremenil v kontrole in učenje preko različnih internetnih aplikacij oziroma preko telefonskih klicev. Odločili smo se, da naredimo infografiko, ki bo preko QR kode povezana z izobraževalnim filmom o aplikaciji zdravila v podkožje, samokontroli krvnega sladkorja v domačem okolju ter hipoglikemijo in ukrepe pri tem. Najprej smo z anketnim vprašalnikom povprašali izobraževalke sladkornih bolnikov v Kliniki Golnik, kaj bi bilo najbolj primerno zajeti v takem izobraževalnem projektu. Nato smo z vprašalnikom vprašali bolnike s sladkorno boleznijo, kako dobro poznajo svojo bolezen, zdravila, ki jih prejemajo za zdravljenje sladkorne bolezni, kdo jim je pri učenju in vodenju svoje bolezni najbolj pomagal, kakšne so imeli težave pri tem, ter kateri izobraževalni procesi in pripomočki so jim najbolj pomagali. Oblikovali smo infografiko in jo predstavili na zloženki. S pomočjo uporabe QR kode smo sporočilo prenesli tudi v video okolje. Ugotovili smo, da je izobraževalni video, povezan preko infografike, bolj uporaben za bolnike, ki uporabljajo primerno tehnologijo in so praviloma mlajši. Raziskava je dokazala, da imajo bolniki najraje osebni pristop v smislu pogovora oziroma izobraževanja, pri tem pa uporabljajo zloženke, knjige, medicinsko tehnične pripomočke in tudi izobraževalne filme.
Ključne besede: zdravljenje, sladkorna bolezen, izobraževanje, samovodenje, zdravstvena pismenost
Objavljeno v DKUM: 07.02.2024; Ogledov: 80; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (1,99 MB)

2.
Akupunktura in opuščanje kajenja
Sara Korošec, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Kajenje predstavlja glavni vzrok smrti po vsem svetu, katerega je možno preprečiti. Znano je, da je uporaba tobaka eden glavnih dejavnikov tveganja, ki prispevajo k razvoju številnih kroničnih bolezni. Opustitev kajenja je torej ključno za zmanjšanje tovrstnih posledic. Poleg številnih metod za opustitev kajenja se vse več uporablja akupunktura. V zaključnem delu nas je zanimalo, kako učinkovita je akupunktura pri opuščanju kajenja. Metode: Izveden je bil pregled literature s področja učinkovitosti uporabe akupunkture pri opuščanju kajenja. Uporabljena je bila deskriptivna metoda dela, z metodo analize in sinteze. Za pridobitev najustreznejših dokazov smo uporabili PIO raziskovalno vprašanje, ki nam je zagotovilo obširno in sistematično iskanje literature v podatkovnih bazah PubMed, CINAHL, Cochrane Library in ScienceDirect. Za presojo moči izbranih raziskav smo uporabili hierarhijo dokazov. Rezultati: Izmed 130 identificiranih člankov smo v končno analizo vključili 7 raziskav. Več raziskav je pokazalo učinkovitost akupunkture pri opuščanju kajenja, v nekaterih primerih pa lahko akupunktura služi kot motivacija pri opuščanju kajenja. Akupunktura je pomagala tudi pri blaženju odtegnitvenih sindromov, kar pomeni, da ima ključno vlogo pri preprečevanju ponovne odvisnosti. Razprava in zaključek: Ugotovljeno je bilo, da je akupunktura učinkovita predvsem pri kadilcih, ki so motivirani za opuščanje kajenja, vendar bi bilo potrebno obširnejše raziskovanje na področju akupunkture in opuščanja kajenja, da bi učinkovitost lahko zagotovo potrdili.
Ključne besede: akupunktura, opuščanje kajenja, alternativno zdravljenje
Objavljeno v DKUM: 06.12.2023; Ogledov: 183; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (603,06 KB)

3.
Vpliv iducirane hipotermije ob nenadnem zastoju srca
Filip Bračko, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Inducirana oz. terapevtska hipotermija je nadzorovano znižanje telesne temperature v terapevtske namene in se priporoča kot standard pri zdravljenju pacientov v kritičnem stanju. Hipotermija izboljša preskrbo možganov z načinom zmanjšanja celičnega metabolizma in posledično zmanjšane potrebe po kisiku, kar daje pacientu boljše možnosti za pozitiven nevrološki izid zdravljenja. Namen zaključnega dela je raziskati vpliv inducirane hipotermije na nevrološki izid pri pacientih po preživelem nenadnem zastoju srca. Metode: Z namenom izdelave zaključnega dela smo v podatkovnih bazah PubMed, Science Direct in Cochrane Library poiskali raziskave, pri čemer smo si pomagali z iskalnim nizom in zastavljenimi omejitvami. Potek iskanja raziskav smo predstavili v PRISMA diagramu. Uporabljena je bila deskriptivna metoda dela. Rezultati: Inducirana ali terapevtska hipotermija izboljša nevrološki izid in okrevanje pacientov, ne glede na to, ali gre za bolnišnični ali izvenbolnišnični srčni zastoj. Inducirana hipotermija prav tako ni povezana s povečanjem smrtnosti in pojavom neželenih stranskih učinkov. Razprava in zaključek: Pacienti po preživelem nenadnem zastoju srca imajo s pomočjo moderne medicinske obravnave velike možnosti preživetja in izhoda z dobrim nevrološkim izidom zdravljenja. Inducirana hipotermija predstavlja način zdravljenja, ki bi moral postati standard v obravnavi akutno bolnega pacienta po preživelem zastoju srca, saj raziskave potrjujejo njeno učinkovitost.
Ključne besede: hipotermija, srčni zastoj, zdravljenje, nevrološki izid
Objavljeno v DKUM: 13.10.2023; Ogledov: 256; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (531,66 KB)

4.
Vpliv mediteranske prehrane na uravnavanje krvnega tlaka
Barbara Grušovnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Arterijska hipertenzija je eden izmed glavnih vzrokov prezgodnje smrti na svetu. Med najpomembnejše dejavnike tveganja sodijo prekomerna telesna teža, nezdrav način prehranjevanja, prehrana s prekomerno vsebnostjo soli, starost, pomanjkanje telesne aktivnosti in prekomerno uživanje alkoholnih pijač. Sprememba življenjskega sloga lahko vpliva na znižanje vrednosti krvnega tlaka. V zaključnem delu nas je zanimalo, kako mediteranska prehrana vpliva na krvni tlak pri ljudeh z diagnosticirano arterijsko hipertenzijo.
Ključne besede: Arterijska hipertenzija, mediteranska prehrana, zdravljenje
Objavljeno v DKUM: 13.07.2023; Ogledov: 362; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

5.
The role of online social support in patients undergoing infertility treatment : a comparison of pregnant and non-pregnant members
Vanja Erčulj, Aleš Žiberna, 2022, izvirni znanstveni članek

Opis: The role of social support in the online setting is explored in this study. For this purpose, the posts of infertility treatment patients participating in an infertility treatment online support group between 2002 and 2016 were retrieved. Members who contributed at least 100 words were divided into two groups according to the treatment outcome they reported (pregnancy). The association between the length of group membership, type of support provided, intensity of interaction, active support seeking, overall sentiment and the amount of sadness, anxiety and anger words and the treatment outcome was examined. The findings suggest that online social, in particular emotional, support acts as a buffer between the stressor and the treatment outcome. The expression of anger and initiating of communication by new members diminish this relationship.
Ključne besede: spletne podporne skupine, psihološka opora, socialna opora, neplodnost, zdravljenje, pacienti, analize
Objavljeno v DKUM: 12.07.2023; Ogledov: 228; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (682,43 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Percepcija zaposlenih v zdravstveni negi o preprečevanju in zdravljenju razjede zaradi pritiska
Ines Confidenti, 2023, magistrsko delo

Opis: Razjeda zaradi pritiska je pogosta poškodba na koži ali spodaj ležečih tkiv, ki jo povzroči dlje časa trajajoč pritisk ali kombinacija pritiska in strižne sile. Razjede negativno vplivajo na kakovost življenja ljudi, saj povzročajo močno bolečino, čustveno trpljenje, zmanjšujejo neodvisnost pri vsakodnevnih aktivnostih in ogrožajo proces rehabilitacije. Namen raziskave je bil ugotoviti percepcijo zaposlenih v zdravstveni negi glede preprečevanja in zdravljenja razjede zaradi pritiska.
Ključne besede: razjeda zaradi pritiska, medicinska sestra, etiologija, zdravljenje
Objavljeno v DKUM: 27.03.2023; Ogledov: 473; Prenosov: 145
.pdf Celotno besedilo (927,71 KB)

7.
8.
Prisotnost stresnih dejavnikov pri hemodializnih pacientih ter doživljanje zdravljenja s hemodializo
Mojca Žele, 2022, magistrsko delo

Opis: Uvod: Hemodializa je ena izmed metod nadomestnega zdravljenja končne ledvične odpovedi. Pacientom omogoči življenje, vendar postanejo podvrženi številnim stresnim dejavnikom zaradi omejitev, zahtev. Namen zaključnega dela je raziskati stresne dejavnike in doživljanje zdravljenja s hemodializo. Metode: Izvedena je bila raziskava mešanih metod. Za kvantitativni del so bili podatki pridobljeni s pomočjo anketnega vprašalnika, analiza podatkov je bila izvedena s pomočjo metode deskriptivne in inferenčne statistike. Za kvalitativni del so bili podatki pridobljeni z delno strukturiranimi intervjuji ter odprtim vprašanjem iz anketnega vprašalnika. Rezultati: Hemodializni pacienti se najpogosteje spopadajo z omejitvami pri pitju tekočine, utrujenostjo in omejitvami v fizičnih aktivnostih. Med zaznavanjem stresnih dejavnikov in številom let hemodializnega zdravljenja ni statistično značilnih korelacij. Identificirani sta bili dve kategoriji: stresni dejavniki in doživljanje zdravljenja s hemodializo. Razprava in zaključek: Glede na to, da je na nekatere stresne dejavnike moč vplivati, bi jih bilo dobro odpraviti. Spet drugi so neizogibni, vendar je pomembno, da se znajo pacienti soočati z njimi, da imajo podporo. Dobro bi bilo, da bi imeli vsi pacienti možnost psihološke podpore, ki bi jim pomagala pri spopadanju s stresnimi dejavniki. Psihološka podpora je še bolj pomembna pri tistih, ki zdravljenja s hemodializo niso sprejeli.
Ključne besede: končna ledvična odpoved, nadomestno zdravljenje, omejitve, vpliv na življenje
Objavljeno v DKUM: 19.10.2022; Ogledov: 529; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

9.
Vpliv psihofizioloških dejavnikov na učinkovitost tehnike MAVITI pri osebah z bolečino fantomskega (spodnjega) uda po amputaciji : magistrsko delo
Petra Pirc, 2022, magistrsko delo

Opis: Zaznavanje bolečine v predelu amputiranega uda imenujemo bolečina fantomskega uda. Za zdravljenje fantomske bolečine je v uporabi preplet farmakoloških in nefarmakoloških pristopov, saj dolgoročni učinki metod zdravljenja niso pojasnjeni. V literaturi zasledimo, da obstaja tudi psihološka razlaga za njen nastanek. Na fantomsko bolečino prav tako vplivajo psihofiziološki dejavniki, kot so stres, anksioznost, depresivnost in močna čustva. Manj pa je poznan vpliv psihofizioloških dejavnikov na terapije za zdravljenje bolečine. V magistrskem delu preučujemo, kako psihofiziološki dejavniki moderirajo učinek izbrane metode MAVITI na zmanjšanje fantomske bolečine pri pacientih z amputacijo spodnjega uda. Specifično nas zanima, kako stopnja stresa, anksioznosti in depresivne simptomatike, pacientovo pričakovanje o izidu zdravljenja, interoceptivno zavedanje in variabilnost srčnega utripa pred terapijo vplivajo na učinek MAVITI na zmanjšanje fantomske bolečine. Dodatno smo eksplorirali ali razlika v stresu, anksioznosti in depresivni simptomatiki po terapiji moderira učinek MAVITI na zmanjšanje fantomske bolečine. Učinek psihofizioloških dejavnikov smo preverjali v dveh skupinah v okviru dvotedenske intervencije. Skupina deset pacientov je poleg običajne konvencionalne terapije izvajala še dodatno tehniko MAVITI za zmanjšanje fantomske bolečine dva tedna. Kontrolna skupina deset pacientov pa je bila izpostavljena le običajni konvencionalni terapiji. V pričujoči raziskavi smo uporabili pet merskih pripomočkov, štiri psihološke vprašalnike in napravo Savvy za merjenje EKG. Rezultati kažejo, da obravnavani psihofiziološki dejavniki ne moderirajo odnosa med MAVITI in zmanjšanjem bolečine fantomskega uda. Dodatna terapija MAVITI se je izkazala za pomemben napovednik razlike v fantomski bolečini po terapiji z MAVITI neodvisno od stopnje razlike v anksioznosti, stresu in depresivni simptomatiki. Ker pa je preučevani vzorec premajhen za zanesljiva spoznanja, hkrati pa to področje še ni bilo raziskano, lahko le sklepamo, ali je rezultat posledica problematičnega vzorca ali tehnike, ali pa preučevani psihofiziološki dejavniki resnično nimajo vpliva na vpliv MAVITI na zmanjšanje bolečine. Ugotovitve študije tako nakazujejo na potrebo po nadaljnjem raziskovanju psihofizioloških dejavnikov v odnosu do izbrane terapije za zdravljenje fantomske bolečine in v odnosu do bolečine pri pacientih po amputaciji. Ponujajo pa tudi razmislek o morebitnem nadaljnjem raziskovanju vloge psihofizioloških dejavnikov pri uporabi nove metode MAVITI za zdravljenje fantomske bolečine.
Ključne besede: fantomska bolečina, psihofiziološki dejavniki, zdravljenje, terapija MAVITI
Objavljeno v DKUM: 05.08.2022; Ogledov: 564; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (1,67 MB)

10.
Dolgotrajna kakovost življenja žensk obolelih za rakom dojke
Doroteja Povše, 2022, diplomsko delo

Opis: Uvod: V Sloveniji se je petletno preživetje obolelih za rakom dojke povečalo za 3 %, zato je rehabilitacija obolelih usmerjena v izboljšanje kakovosti življenja in ne le podaljšanje življenja. Namen diplomskega dela je ugotoviti, kako pacientke z rakom dojke 5 let ali več po postavitvi diagnoze ocenjujejo kakovost svojega življenja. Metode: Uporabljena je bila kvantitativna metodologija raziskovanja. Podatke smo pridobili s pomočjo spletnega anketnega vprašalnika. Namenski vzorec je zajemal 22 žensk, članic skupine za samopomoč obolelih za rakom dojke. Pridobljene podatke smo analizirali s pomočjo opisne statistike. Rezultati: Ugotovili smo, da 72 % žensk 5 let ali več po postavitvi diagnoze rak dojke ocenjuje kakovost svojega življenja boljše kot pred postavitvijo diagnoze. Zaznanih je bilo nekaj negativnih posledic. 54 % jih zelo skrbi, ko zbolijo, 46 % jih spolnost ne zanima preveč, težave s hojo po stopnicah in negotovostjo ima 41 % žensk, 23 % jih ima težave s spominom. Zaznani pa so bili tudi pozitivni rezultati. 82 % jih je mnenja, da odkar so premagale raka dojke, so močne osebe, prav tako jih 82 % navaja, da se lahko zanesejo na svoje bližnje. Samo 9 % jih ima težave s samopodobo. Razprava in sklep: Kljub temu, da v večini ženske po prebolelem raku dojke ocenjujejo kakovost svojega življenja kot dobro, so zaznane težave na posameznih področjih življenja. Potrebno je zavedanje medicinske sestre o pomenu kakovosti življenja za posameznico in vrednotenje kakovosti življenja ter sledenje in celostna rehabilitacija obolelih žensk.
Ključne besede: rak dojke, zdravljenje, preživeli, vloga medicinske sestre, društva za samopomoč
Objavljeno v DKUM: 17.06.2022; Ogledov: 702; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

Iskanje izvedeno v 0.91 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici