SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 77
Na začetekNa prejšnjo stran12345678Na naslednjo stranNa konec
1.
NEGA ZOB IN USTNE VOTLINE PREDŠOLSKEGA OTROKA
Alenka Škrubej, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Nega zob in ustne votline predšolskega otroka je sestavljeno iz dveh delov, teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo predstavili ustno votlino, kjer smo zajeli razvoj zobovja, zgradbo zob, razporeditev zob in zobne skupine, obzobna tkiva, slino, jezik in zobne obloge. Ugotovili smo, da zobna gniloba v Sloveniji že nekaj let upada. V nadaljevanju smo predstavili še skrb za zobe, kjer smo opisali metodo čiščenja zob, sredstva za nego zob, zdravo prehrano predšolskega otroka in pomen dobrega sodelovanja med zobozdravnikom, starši otrok in vzgojiteljem. Empirični del zajema ugotovitve, ki smo jih pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika, ki so ga izpolnili starši otrok Vrtca Čebelica iz Šentjerneja. Namen raziskave je bil ugotoviti odnos otrok in staršev do ustne higiene in higiene zob, njihov odnos do zdrave prehrane in stopnjo preventivne zobozdravstvene osveščenosti staršev. Dobljene rezultate anonimnega anketnega vprašalnika smo prikazali s tabelami in grafi. Pri zbiranju podatkov smo uporabili deskriptivno neeksperimentalno metodo raziskovanja. Pri obdelavi podatkov smo prišli do ugotovitve, da so starši z vzgojiteljičino skrbjo za nego otrokovih zob v vrtcu izredno zadovoljni (90,6 %), da se več kot polovica predšolskih otrok prehranjuje zdravo. Ugotovili pa smo tudi, da le manj kot polovica manj kot polovica anketiranih staršev pomaga svojim otrokom pri čiščenju zob, drugi jim pomagajo samo občasno, ali pa jim sploh ne pomagajo. Prišli smo do zaključka, da je še vedno preveč staršev, ki ne posveča dovolj pozornosti negi otrokovih zob.
Ključne besede: Ključne besede: predšolski otrok, zobna gniloba, starši, vzgojitelji, ustna higiena, zdrava prehrana
Objavljeno: 12.07.2010; Ogledov: 3361; Prenosov: 774
.pdf Celotno besedilo (2,88 MB)

2.
VPLIV PREHRANE NA ZDRAVJE ŠOLSKIH OTROK
Darja Lukman, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je poudarjena preventivna dejavnost z namenom, da opozorimo na potrebno vzgojo otrok, da bi lahko že zgodaj osvojili znanja o zdravem načinu življenja in tako živeli tudi v odrasli dobi. Osrednja tema so smernice zdravega prehranjevanja in vloga medicinske sestre pri promociji zdrave prehrane. Zaradi prezaposlenosti staršev so otroci mnogokrat prepuščeni samemu sebi in čas zapolnijo z gledanjem televizije in sedenjem pred računalnikom. Premalo se gibljejo na svežem zraku in uživajo nezdravo hrano, vse to pa vodi v slabe življenjske navade. Predstavili smo organizacijo zdravstvenega varstva otrok in mladine nekoč in danes, opisali determinante zdravja in motnje hranjenja. Veliko časa otroci preživijo v šoli, zato smo opisali Evropski projekt Zdravih šol. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki smo jo izvedli na Osnovni šoli Frankolovo v januarju 2009. Namen raziskave je bil ugotoviti, kako zdravo se prehranjujejo šolarji na Osnovni šoli Frankolovo in kakšno je njihovo znanje in odnos do zdrave prehrane. Ugotovili smo, da imajo slabe prehranjevalne navade, premalo uživajo sadje in zelenjavo, preveč uživajo slaščic in pijejo sladkane pijače.
Ključne besede: zdrava prehrana, promocija, zdravstvena vzgoja, šolski otroci, mladostniki, zdrav življenjski slog, medicinska sestra.
Objavljeno: 30.04.2009; Ogledov: 3684; Prenosov: 956
.pdf Celotno besedilo (294,93 KB)

3.
ODNOS OSNOVNOŠOLCEV DO HRANE
Monika Čeh, 2009, diplomsko delo

Opis: POVZETEK Temeljni namen uživanja hrane je dopolniti kemijske elemente, ki sestavljajo celice in tkiva človeškega telesa (Walker, 2004). Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu definiramo in opisujemo zdravo prehrano ter razlagamo, kakšen pomen ima le-ta na posameznikovo zdravje. Podrobneje nakazujemo načrtovanje dnevnih obrokov ter predstavljamo vrste alternativnih oblik prehranjevanja. V empiričnem delu diplomskega dela ugotavljamo, kakšno znanje imajo učenci različnih starosti o prehrani ter kakšna je vloga staršev in šole pri oblikovanju prehranjevalnih navad učencev.
Ključne besede: Ključne besede: zdrava prehrana, motnje hranjenja, prehranjevalne navade, osnovna šola, razredna stopnja.
Objavljeno: 15.04.2009; Ogledov: 3349; Prenosov: 608
.pdf Celotno besedilo (3,20 MB)

4.
PREDŠOLSKI OTROK IN ZDRAVA PREHRANA
Ksenija Jaušovec, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Predšolski otrok in zdrava prehrana smo v teoretičnem delu diplomskega dela zbrali podatke o zdravi in uravnoteženi prehrani predšolskih otrok. Spregovorili smo tudi o piramidi zdrave prehrane, načelih zdravega prehranjevanja in sestavinah zdrave prehrane. Osredotočili smo se na prehrano predšolskega otroka in dnevne obroke. Dotaknili pa smo se tudi izbirčnosti predšolskih otrok pri hrani in vloge staršev ter vrtca oz. vzgojiteljev. V empiričnem delu diplomskega dela so predstavljeni rezultati raziskave, s katero smo ugotavljali, kakšne so prehranske navade predšolskih otrok in ali se pravilno in zdravo prehranjujejo. Obdelani so bili podatki, pridobljeni iz anketnega vprašalnika, ki je bil namenjen staršem predšolskih otrok iz vrtca Sveta Ana. V raziskovalnem vzorcu je sodelovalo 40 staršev predšolskih otrok. Anketa je bila izvedena v mesecu decembru 2008. V tem delu so bile z deskriptivno metodo empiričnega pedagoškega raziskovanja preverjene in ovrednotene zastavljene hipoteze. Iz rezultatov anketnega vprašalnika je bilo razvidno, da kar 90 odstotkov anketiranih staršev spremlja jedilnike v vrtcu. Večina predšolskih otrok vsak dan uživa sadje in zelenjavo. Pogostost slaščic pri otrocih je velika. S prehrano v vrtcu je nekaj manj kot polovica otrok zadovoljnih. Starši so po večini mnenja, da prehrambene navade, razvite v otroštvu, ostanejo vse življenje.
Ključne besede: Ključne besede: predšolski otrok, zdrava prehrana, prehranjevalne navade, vloga staršev, vloga vzgojiteljev.
Objavljeno: 11.06.2009; Ogledov: 6843; Prenosov: 1825
.pdf Celotno besedilo (289,49 KB)

5.
ANALIZA WELLNESS PONUDBE V IZBRANEM HOTELU NA PTUJU
Suzana Poljanec, 2009, diplomsko delo

Opis: Wellness je svetovno turistično gibanje sodobnega časa. Pomeni kakovost življenja in vključuje sestavine zdravega načina življenja. V celovito ponudbo wellnessa morajo biti vključene vse štiri temeljne sestavine - zdrava prehrana, osebna sprostitev, telesne aktivnosti in duševne aktivnosti. V diplomski nalogi sem raziskovala sedanje stanje wellness ponudbe v hotelu Mitra na Ptuju. Glavne ugotovitve raziskave so: • wellness postaja iz dneva v dan vse bolj pomemben segment turizma, saj se zanimanje za wellness storitve povečuje; • gostje dajejo poudarek sprostitvi; • gostje wellness centov so predvsem dobro izobraženi, ki se zavedajo, da je zdravje najvišja vrednota v življenju; • ženske so večje uporabnice wellness storitev; • največkrat uporabljena wellness storitev je masaža; • uporabniki wellness storitev si želijo kakovostne storitve.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: wellness, fizične aktivnosti, osebna sprostitev, duševne aktivnosti, zdrava prehrana, dobro počutje, wellness ponudba v hotelu Mitra.
Objavljeno: 16.12.2009; Ogledov: 2115; Prenosov: 529
.pdf Celotno besedilo (839,85 KB)

6.
USTNA HIGIENA IN PREDŠOLSKI OTROK
Nina Polanec, 2009, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela Ustna higiena in predšolski otrok je predvsem predstavitev, kako so starši ozaveščeni o pomembnosti pravilne ustne higiene in skrbi za zdrave otrokove zobe. V teoretičnem delu je predstavljena ustna votlina, ki zajema jezik, slino in zobe, kjer so posebej predstavljene oblike zoba, zobne skupine, razporeditev zob, obzobna tkiva ter razvoj in zgradba zobovja. Predstavljene so bolezni ustne votline in zob, ki zajemajo zobno gnilobo, vnetje dlesni, razjede v ustih in zobni ognojek. Opisan je tudi vpliv prehrane na zdravje zob in ustne votline in vpliv razvad na nepravilnosti v rasti in razvoju zob in čeljusti. Predstavljena je še skrb za zdravje zob in ustne votline, kjer je pomembna tako vloga staršev kot vzgojiteljev. Na koncu teoretičnega dela je predstavljen še pomen preventivnih zobozdravstvenih pregledov predšolskih otrok. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati anonimnega anketnega vprašalnika, ki so ga izpolnili starši predšolskih otrok vrtca Otona Župančič Maribor. Raziskovali smo, kako starši predšolskih otrok skrbijo za zdravje zob svojih otrok. Pri zbiranju podatkov smo uporabili deskriptivno neeksperimentalno metodo pedagoškega raziskovanja. Z rezultati ankete smo prišli do dejstev, ki nakazujejo, da so starši dovolj skrbni pri negi otrokovih zob, prav tako skrbijo za pravilno, zdravo prehrano in redno sodelujejo z zobozdravnikom.
Ključne besede: Ključne besede: predšolski otrok, starši, vzgojitelj-ica, ustna higiena, zdrava prehrana.
Objavljeno: 25.11.2009; Ogledov: 2700; Prenosov: 595
.pdf Celotno besedilo (2,07 MB)

7.
OZAVEŠČANJE UČENCEV O ZDRAVEM ŽIVLJENJSKEM SLOGU V KONTEKSTU PREDMETOV SPOZNAVANJE OKOLJA TER NARAVOSLOVJE IN TEHNIKA
Manja Križanec, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Ozaveščanje učencev o zdravem življenjskem slogu v kontekstu predmetov spoznavanje okolja ter naravoslovje in tehnika je teoretični del razdeljen na štiri sklope: psihološkega, fizično-gibalnega, sociološkega in pedagoško-didaktičnega. V psihološkem sklopu so opisana področja, vezana na družino in vrednote. V fizično-gibalnem sklopu so predstavljene tematike, vezane na prehrano in gibanje otrok v obdobju od 6 do 12 let. V sociološkem sklopu sem razglabljala o značilnostih medijev in njihovih vplivih na otroke ter o pomembnosti koristnega porabljanja prostega časa. V pedagoško-didaktičnem sklopu sem naredila krajšo analizo predmetov spoznavanje okolja v tretjem razredu ter naravoslovje in tehnika v četrtem ter petem razredu. Zanimale so me tematike oziroma cilji, povezani z zdravim življenjskim slogom. V empiričnem delu diplomskega dela pa sem ugotavljala, kakšno znanje imajo učenci tretjih, četrtih in petih razredov o tematikah zdravega življenjskega sloga ter koliko so te tematike prisotne pri predmetih spoznavanje okolja v tretjih razredih ter naravoslovje in tehnika v četrtih ter petih razredih. Odgovore sem primerjala glede na stacionarnost šole, razred in spol anketiranih učencev. Rezultati so pokazali, da so učenci pri tematikah o vrednotah, prehrani, gibanju, škodljivosti medijev in koristnem porabljanju prostega časa različno vešči. Nekateri so namreč pokazali zelo slabo znanje pri posameznih tematikah, spet drugi pa so se izvrstno odrezali. Znanje pa je le en del enačbe, treba ga je znati uveljaviti tudi v praksi, torej v vsakdanjem življenju.
Ključne besede: učenci, družina, zdrava prehrana, gibanje, spoznavanje okolja, naravoslovje in tehnika
Objavljeno: 05.01.2010; Ogledov: 2240; Prenosov: 178
.pdf Celotno besedilo (979,88 KB)

8.
ZDRAVA PREHRANA OTROK OD ROJSTVA DO TREH LET
Petra Grabrovec, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Zdrava prehrana otrok od rojstva do treh let so v teoretičnem delu zbrani podatki o zdravem in pravilnem prehranjevanju otrok. Zajete so teme o zdravem prehranjevanju otrok, podana je prehranska piramida, obravnavano je ustrezno pripravljanje otroške prehrane in pomen navad in razvad pri prehranjevanju. Naloga obravnava pomen zdrave prehrane od otrokovega rojstva do tretjega leta starosti. Posebej izpostavlja alergijsko odzivnost na prehrano, vlogo staršev in vzgojiteljev pri zdravem prehranjevanju otrok ter govori o pomenu debelosti v predšolski dobi. V empiričnem razdelku diplomskega dela so predstavljeni rezultati raziskave, s katero smo ugotavljali seznanjenost staršev o zdravem prehranjevanju otrok, o njihovem izobraževanju ter prenašanju znanja v vsakdanjo dejavnost. Pridobljeni podatki iz anketnega vprašalnika, ki je bil namenjen staršem otrok, starih največ tri leta, so bili obdelani in prikazani v obliki grafikona. Anketa je bila izvedena v mesecu juniju 2009, v njej je sodelovalo 33 staršev. Zastavljene hipoteze so bile preverjene in ovrednotene z deskriptivno metodo empiričnega pedagoškega raziskovanja. Rezultati ankete kažejo, da 73 % staršev meni, da poseduje dovolj znanja o zdravem prehranjevanju otrok, 67 % staršev pa poučuje svoje otroke o zdravem prehranjevanju. 79 % anketirancev se srečuje z zavračanjem hrane. Z alergijskimi odzivi na hrano pa se sooča 33 % staršev. Sodelujoči v anketi ocenjujejo, da je pomembno razvijanje zdravega načina prehrane že v predšolski dobi.
Ključne besede: zdrava prehrana, prehranjevalne navade, vloga staršev, vloga vzgojiteljev.
Objavljeno: 03.03.2010; Ogledov: 2669; Prenosov: 493
.pdf Celotno besedilo (690,75 KB)

9.
ZDRAVSTVENA NEGA STAROSTNIKA S PREKOMERNO TELESNO TEŽO V PROGRAMU CINDI
Valentina Viher, 2010, diplomsko delo

Opis: Zdrava in ustrezna prehrana je pomemben dejavnik v skrbi za zdravje in s tem za kvaliteto življenja v starosti. Samo z zdravo prehrano lahko organizmu zagotovimo vse potrebne hranljive ter zaščitne snovi in ga tako v veliki meri varujemo pred nastankom nekaterih obolenj, hkrati pa ga ohranjamo v dobri telesni ter duševni pripravljenosti. Tako lahko vplivamo tudi na kakovost življenja v poznejših letih. Prehrano je treba prilagajati biološkim in energijskim potrebam, ki se s starostjo človeka spreminjajo, zato količinsko in kakovostno neprimerna prehrana prej ali slej pripelje v zdravstvene probleme. V diplomskem delu smo predstavili starostnika s prekomerno telesno težo v programu CINDI. V teoretičnem delu je opisana zdrava prehrana v starosti in posledice debelosti. Poseben del je namenjen programu CINDI in vlogi medicinske sestre v promociji zdravja ter posebnosti zdravstvene vzgoje. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki je bila izvedena v Zdravstvenem domu Murska Sobota. Vprašalnik je vseboval 24 vprašanj in sodelovalo je 15 starostnikov. Želeli smo ugotoviti prehrambene navade starostnikov in njihov način življenja v Prekmurju. Ugotovili smo, da ima večina nepravilni režim prehranjevanja, da so le zmerno telesno dejavni, in da je program CINDI uspešen za hujšanje ali izgubo telesne teže.
Ključne besede: starostnik, zdrava prehrana, prekomerna telesna teža, program CINDI, promocija zdravja
Objavljeno: 11.05.2010; Ogledov: 2714; Prenosov: 503
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

10.
PREHRANA PRI SLADKORNI BOLEZNI
Janja Krajnc, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava prehrano pri sladkorni bolezni. V teoretičnem delu je predstavljena sladkorna bolezen, klasifikacija le te, načini zdravljenja in zapleti pri sladkorni bolezni. Poseben poudarek je namenjen zdravi in uravnoteženi prehrani pri sladkorni bolezni, saj na raven sladkorja v krvi vpliva vse kar pojemo. Modra izbira hrane je ključnega pomena za zdravo življenje in preprečevanje različnih bolezni. V raziskovalnem delu diplomskega dela so predstavljeni rezultati anonimne ankete, ki je bila opravljena v oktobru in novembru leta 2009 v diabetološki ambulanti Splošne bolnišnice Ptuj. Anketa zajema sto naključno izbranih bolnikov s sladkorno boleznijo. Ugotavljali smo, kakšen je način prehranjevanja anketiranih in seznanjenost o sladkorni bolezni in njenih zapletih. Rezultati ankete so pokazali, da načela zdrave prehrane upoštevajo le nekateri izmed anketiranih, le nekateri vedo, katera hrana najbolj poviša raven sladkorja v krvi. Prav tako je iz rezultatov razvidno, da je poznavanje zapletov pri sladkorni bolezni izjemno pomanjkljivo, ter da sladkorna bolezen vpliva na kakovost življenja anketirane populacije.
Ključne besede: sladkorna bolezen, zapleti pri sladkorni bolezni, zdrava uravnotežena prehrana
Objavljeno: 10.05.2010; Ogledov: 4156; Prenosov: 733
.pdf Celotno besedilo (1,35 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici