| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 28
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
Uporaba zbirke KVANT OPTIC pri pouku fizike v osnovni šoli
Sonja Cank, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bom predstavila zbirko Kvant optic. Zbirko, ki si jo želi vsak učitelj fizike, saj z njo lahko naredi čudovite eksperimente na področju optike in tako učencem približa snov in delovanje optičnih aparatov. Dotaknila se bom didaktičnih metod, predvsem demonstracijske metode. Podala bom analizo učnih načrtov v osnovni šoli pri predmetu fizike. V optični zbirki Kvant optic lahko predstavimo osnove optike, ki jih potrebujemo za kasnejše razumevanje bolj zapletenih optičnih naprav. Zelo primerna je za predstavitve v osnovni šoli, zato jo tam tudi najbolj priporočamo. Zbirka uporablja laserje in zanje je značilna velika svetlost na intervalu valovne dolžine, zato zatemnitev ni ključnega pomena. V diplomi bom predstavila, katere osnovne eksperimente lahko izvedemo in dodala eksperimente, ki so nekoliko zahtevnejši. Zbirka je primerna za naravoslovne dneve in za dodatni pouk fizike.
Ključne besede: Eksperiment, didaktične metode, optične zbirke, Kvant optic, zbiralne in razpršilne leče, konveksna in konkavna zrcala, ravno zrcalo, fotoaparat, človeško oko.
Objavljeno: 19.01.2011; Ogledov: 2360; Prenosov: 255
.pdf Celotno besedilo (4,26 MB)

6.
Načrtovanje sistema e-obveščanja
Davorin Kvar, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo »Načrtovanje sistema e-obveščanja« zajema možne rešitve za direktno obveščanje potencialnih gledalcev predstav za društvo MUKI. V teoretičnem delu so opisane različne možnosti za vnašanje ter shranjevanje podatkov (zbirke podatkov, skladišča), sistemi za posredovanje informacij (e-pošta, RSS, Facebook) ter sistemi za usmerjeno obveščanje. V drugem delu diplomskega seminarja je opisano društvo MUKI, sedanji način obveščanja in kakšne zahteve imajo za nov način obveščanja svojih gledalcev. Tretji del diplomskega seminarja vsebuje moje predloge za rešitev problema društva MUKI. Osredotočil sem se na dva načina obveščanja: obveščanje s pomočjo zbirke podatkov in s pomočjo socialnega omrežja Facebook. Ugotovil sem, da je za društvo MUKI najprimernejši način za obveščanje svojih gledalcev obveščanje s pomočjo zbirke podatkov. Ta rešitev je sicer težja za uporabo, vendar jo lahko razvijejo strokovnjaki, kar jo poenostavi.
Ključne besede: usmerjeno obveščanje, usmerjeno oglaševanje, e-obveščanje, e-pošta, RSS, Facebook, zbirke podatkov, podatki
Objavljeno: 24.05.2011; Ogledov: 1980; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (972,52 KB)

7.
Programska rešitev za evidentiranje ur strokovnega dela
Tanja Masterl, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena programska rešitev za evidentiranje ur dodatnega strokovnega dela profesorjev Gimnazije Kočevje. Program je nadomestilo za dosedanje evidence, ki se je opravljala s pomočjo Excelovih preglednic. V uvodu je opisana obstoječa rešitev in predvidene metode dela. Za izdelavo programske rešitve je izbran prototipni pristop. V osrednjem delu diplomske naloge je opisana zasnova in izdelava programske rešitve. Predstavljeni so uporabljeni elementi in postopki za izdelavo. Programska rešitev je bila testirana s testnimi vnosi za odpravljanje napak, ki je razvita s pomočjo orodja MS Access 2003. V zaključku naloge so predstavljeni pozitivni in uspešni učinki izdelane programske rešitve in predlagane možnosti nadaljnje nadgradnje programa.
Ključne besede: Vnos in pregledi ur dodatnega strokovnega dela, Microsoft Access, Podatkovne zbirke, Programska rešitev
Objavljeno: 09.08.2011; Ogledov: 1213; Prenosov: 213
.pdf Celotno besedilo (1,35 MB)

8.
ZASNOVA REŠITVE ZA UPRAVLJANJE ODNOSOV S KUPCI
Lili Bahorič, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljeno obstoječe stanje na področju programske rešitve vodenja članov GS1 Slovenija. Prikazani so obstoječi procesi in opisano problemsko stanje upravljanja poslovanja s člani. Proces je trenutno podprt z različnimi programskimi rešitvami, ki so le delno povezane. Programske rešitve tudi niso povezane z zunanjimi zbirkami podatkov (AJPES, GVIN). Poleg tega tehnična izvedba sedanje programske rešitve vodenja članov GS1 Slovenija pri dodeljevanju GS1 številk ne omogoča vnosa vseh podatkov o članih. V zadnjih letih so bile zaradi sprememb na trgu ustvarjene zahteve po pridobivanju novih podatkov o članih. V diplomski nalogi je podan predlog programske rešitve skupaj s prototipno rešitvijo Salesforce. Predlog uvaja sistem upravljanja odnosov s člani (CRM) z namenom izboljšanja kakovosti obravnavanega procesa in celotnega poslovanja. Pri tem je upoštevana večina najpomembnejših zahtev članov GS1 Slovenija. Predlog zasnove novega modela ponuja možnosti popolnega vnosa vseh vrst podatkov ter izdelavo različnih poročil, ki jih skrbnik programske rešitve potrebuje pri svojem delu. Vse našteto pomeni enostavnejše, hitrejše, zanesljivejše in predvsem učinkovito upravljanje poslovanja s člani.
Ključne besede: Programske rešitve, podatki, zbirke, kupci, GS1 Slovenija, upravljanje odnosov s kupci.
Objavljeno: 31.01.2012; Ogledov: 1380; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (1,53 MB)

9.
KULTURNA DEDIŠČINA SAVINJSKE DOLINE
Urška Jaušovec, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je strnjeno predstavljena kulturna zgodovina Savinjske doline. Območje je orisano geografsko, opisana so arheološka najdišča, gradovi, sakralna dediščina in dediščina vsakdanjega življenja. Prav tako so predstavljene pomembnejše vzgojno-izobraževalne in kulturno-izobraževalne ustanove, muzejske zbirke ter pomembnejše osebnosti Savinjske doline. V diplomskem delu je uporabljena deskriptivna raziskovalna metoda, pri osebah in zgodovinskih dejstvih pa zgodovinska metoda.
Ključne besede: Savinjska dolina, zgodovina, kulturna dediščina, arheološka dediščina, dediščina vsakdanjega življenja, gradovi, sakralna dediščina, muzejske zbirke, razstave, kulturne ustanove, kulturna in sorodna društva, hranilništvo in posojilništvo, memorialna dediščina, osebnosti
Objavljeno: 07.11.2011; Ogledov: 2177; Prenosov: 565
.pdf Celotno besedilo (4,04 MB)

10.
Besednovrstna in pomenska analiza neobdelanih besed iz kartoteke Slovarja slovenskega knjižnega jezika in Besedišča slovenskega jezika (od babako do bebop)
Katja Klačinski, 2011, diplomsko delo

Opis: Slovensko besedje so v preteklosti jezikoslovci zbirali in dopolnjevali ter izdali v mnogih splošnih in strokovnih slovarjih. V teoretičnem delu diplomske naloge sem se osredotočila na predstavitev pomembnejših slovarjev slovenskega knjižnega jezika in jezikovnih korpusov. Temelj vseh je še danes Slovar slovenskega knjižnega jezika, ki je bil najprej izdan v petih knjigah, kasneje v eni sami; zadnja verzija tega slovarja pa je v elektronski izdaji. Podrobneje me je zanimalo slovensko besedje po izdaji Slovarja slovenskega knjižnega jezika, pri čemer je zajeto besedje v obdobju zadnjih dvajsetih let, t. i. novejša leksika. Primerjanje novejše slovenske leksike z novejšo leksiko slovanskih narodov z vidika obdelovanja in zbiranja novejšega leksikografskega gradiva me je vodilo k vrednotenju slovenskega napredka. Cilj praktičnega dela diplomske naloge je bila besednovrstna in pomenska obdelava besed iz kartoteke za izdelavo slovarja slovenskega knjižnega jezika, ki še niso bile uporabljene, obdelane in vknjižene. Pri raziskovanju informacij v teoretičnem delu in pri analizi besed v praktičnem delu diplomskega dela sem uporabila razne metode, in sicer deskriptivne in komparativne metode v teoretičnem delu, metodo klasifikacije pa v praktičnem delu. Raziskovala sem s pomočjo raznih monografij, člankov iz slovenskih in tujih znanstvenih revij, s pomočjo jezikovnih korpusov, slovarjev in spleta. Zaradi primernih raziskovalnih metod in uporabljenih virov je analiza besed v praktičnem delu obdelana kvalitetno in po pravilih slovaropisja. Pomenska razlaga besed je strokovno in jasno zapisana, prav tako tudi slovnična dopolnila. Informacije o novejši slovenski in slovanski leksiki so v grobem zbrane na enem mestu in predstavljajo lažji vpogled v trenutno stanje novejšega besedja pri nas in drugod.
Ključne besede: Slovarji in zbirke slovenskega besedja, jezikovni korpusi, novejša slovenska leksika, novejša slovanska leksika, besednovrstna in pomenska analiza besed na črko b.
Objavljeno: 07.11.2011; Ogledov: 2598; Prenosov: 159
.pdf Celotno besedilo (666,56 KB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici