| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 26
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Izobraževanje zaposlenih za odgovorno ravnanje s tekstilnimi komunalnimi odpadki v podjetju cerop d. o. o.
Martina Štih, 2022, diplomsko delo

Opis: Zelo pomembno vlogo za obstoj podjetja ima izobraževanje oziroma investiranje v zaposlene, kajti samo izobražen kader je lahko učinkovit in ključen člen za uspeh podjetja. V diplomski nalogi smo opredelili pomen izobraževanja zaposlenih za odgovorno ravnanje s tekstilnimi komunalnimi odpadki v podjetju CEROP d. o. o. Zbiranje podatkov smo izvedli z anonimno anketo, ki smo jo razdelili med zaposlene. Zanimalo nas je, kaj zaposlene motivira in kateri dejavniki jih pri tem ovirajo. Ustrezno izpolnjenih je bilo 60 anket. Rezultati so pokazali, da je višja plača največji motivator med zaposlenimi v podjetju CEROP d. o. o. Večina zaposlenih je odgovorila, da jim je večja plača bistven motivator za dodatno izobraževanje. Zraven tega na motivacijo vpliva tudi preizkušnja lastnih sposobnosti, pridobivanje k lastnemu razvoju ter možnost napredovanja. Opazimo, da v manjši meri posameznike motivira večji vpliv. Glavna ovira, zakaj se zaposleni ne odločajo za dodatno izobraževanje so pomankanje prostega časa in družinske obveznosti. V manjši meri pa so zaposleni kot oviro pri izobraževanju izbrali starost, pomanjkanje ambicij in pomankanje zanimanja. Ocenili smo tudi, da se zaposleni v večji meri želijo izobraževati z delavnicami in skupinskimi izobraževanji. Podatki, ki smo jih zbrali, bodo lahko podjetju CEROP d. o. o. v pomoč za motiviranost zaposlenih k dodatnemu izobraževanju in s tem tudi k dodatnemu uspehu podjetja.
Ključne besede: izobraževanje, zaposleni, zbiranje odpadkov, odgovorno ravnanje, motiviranost.
Objavljeno v DKUM: 05.04.2023; Ogledov: 278; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (2,09 MB)

2.
Načrtovanje naprednega zbiranja odpadkov v urbanem središču na primeru maribora : diplomsko delo
Ana Škrobar, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo obravnavali sistem zbiranja odpadkov v Mestni občini Maribor. Primerjali smo obstoječi način zbiranja komunalnih odpadkov z naprednim sistemom zbiranja s podzemnimi zbiralnicami odpadkov, ki izboljša ter odpravi številne težave, s katerimi se javna služba Snaga d.o.o. dandanes sooča. Ugotovili smo, da sam nadzor nad odlaganimi odpadki ni učinkovit in predstavlja velik problem komunalnim podjetjem. Prav tako resen problem predstavlja majhen odstotek ločenih frakcij na samem izvoru. Predstavili in pojasnili smo podzemni sistem in način njegovega delovanja. Poglavitna ugotovitev je, da sistem izboljšuje prevzemanje, odvoz in nadzor nad odpadki ter poveča deleže ločeno zbranih frakcij.
Ključne besede: podzemne zbiralnice odpadkov, komunalni odpadki, zbiranje odpadkov, povzročitelj plača
Objavljeno v DKUM: 15.09.2020; Ogledov: 668; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (2,10 MB)

3.
Zbiranje in ravnanje z odpadki iz zdravstva v obdobju 2011-2016 v Sloveniji
Darja Kokol, 2019, magistrsko delo

Opis: Izhodišča in namen: Odpadki iz zdravstva izhajajo iz zdravstvenih dejavnosti in medicinskih postopkov v bolnišnicah, klinikah, laboratorijih, veterini in raziskovalnih centrih. Neprimerno ravnanje s tovrstnimi odpadki lahko izpostavlja zdravstvene delavce, paciente in širšo skupnost okužbam, toksičnim učinkom ter poškodbam in povečuje tveganje za onesnaženje okolja. Namen magistrskega dela je preučiti podatke o nastajanju in zbiranju posameznih odpadkov iz zdravstva v letih 2011 do 2016 v Sloveniji ter izbranih evropskih državah in ugotoviti, katerih vrst odpadkov iz zdravstva se zbere največ in kako se z njimi ravna. Raziskovalna metodologija: V raziskavi smo analizirali podatke o nastajanju odpadkov v proizvodnih in storitvenih dejavnostih, ki so bili zbrani in objavljeni v letnih poročilih za obdobje 2011–2016 na spletni strani Agencije Republike Slovenije za okolje, in jih analizirali z opisno statistiko. Rezultati: Rezultati raziskave so pokazali, da je količina nastalih odpadkov iz zdravstva v Sloveniji po letu 2012 močno upadla. Leta 2011 je nastalo 11.393.758 kg teh vrst odpadkov, leta 2016 pa 5.767.176 kg. Odpadki iz zdravstva se predelujejo po postopkih R12 in R13 ter odstranjujejo po postopkih D9, D10 in D13. Diskusija in zaključek: Velika količina odpadkov nastaja zaradi materialov, ki so namenjeni enkratni uporabi. V razvitih državah odpadke iz zdravstva po uporabi ustrezno klasificirajo in ustrezno zavržejo, v manj razvitih pa je glede odpadkov iz zdravstva storjenega zelo malo, zato bi bilo treba sprejeti zakonodajo in strategije, ki bi uredile nastajanje odpadkov iz zdravstva in ravnanje z njimi. Neprimerno ravnanje z odpadki iz zdravstva, posebej v nerazvitih državah, zdravstvene delavce in širšo družbo izpostavlja okužbam in toksičnim učinkom ter slabo vpliva na okolje.
Ključne besede: zdravstveni odpadki, zbiranje odpadkov, zdravje ljudi, okolje, ravnanje z odpadki
Objavljeno v DKUM: 17.12.2019; Ogledov: 1406; Prenosov: 315
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

4.
Analiza učinkov ločenega zbiranja odpadkov v občini Mengeš
Matic Osolnik, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Dandanes je ravnanje z odpadki v svetu zelo aktualna tema. Slovenija je že pred časom uvedla obvezno ločeno zbiranje odpadkov in ker je od te uvedbe minilo že kar nekaj časa, smo se odločili, da bomo v diplomski nalogi raziskali ozaveščenost o ločevanju odpadkov občank in občanov v občini Mengeš. Do rezultatov raziskave smo v diplomski nalogi prišli s pomočjo anketnih vprašalnikov, ki smo jih izvajali v fizični obliki med občankami in občani občine Mengeš. Anketni vprašalnik je sestavljen iz devetih vprašanj zaprtega tipa, od katerih je večina sestavljena iz pet stopenjske lestvice odgovorov. Analiza anketnega vprašalnika je pokazala, da so občanke in občani občine Mengeš z ločenim zbiranjem odpadkov dobro seznanjeni. Rezultate anketnih vprašanj smo analizirali z opisno statistiko, grafe pa kreirali z orodjem Microsoft Excel. Vsak od nas ima možnost, da odpadke ločuje. S tem zmanjšujemo škodljive vplive na naš planet in skrbimo, da bomo imeli mi in generacije, ki prihajajo za nami, čisto in zdravo okolje.
Ključne besede: odpadki, recikliranje, ločeno zbiranje odpadkov, ogljični odtis, krožno gospodarstvo
Objavljeno v DKUM: 25.09.2018; Ogledov: 7074; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (1,49 MB)

5.
AVTOMATSKO IDENTIFICIRANJE, KLASIFICIRANJE, TEHTANJE IN LOCIRANJE V SISTEMU ZBIRANJA KOMUNALNIH ODPADKOV
Zoran Omerzu, 2016, magistrsko delo

Opis: V Sloveniji je uveljavljena praksa, da se stroški zbiranja komunalnih odpadkov obračunavajo glede na velikost posode, število oseb oziroma kvadrature objektov. Že nekaj časa s pomočjo zbiralnic in zbirnih centrov oz. centrov za predelavo odpadkov, vsaj po določenih občinah v Sloveniji, zgledno ločujemo odpadke. Iz leta v leto količina ločeno zbranih frakcij narašča. Tako lahko uporabnikom storitev zbiranja komunalnih odpadkov, z zglednim ločevanjem, ostane v njihovih posodah za mešane komunalne odpadke, zelo malo odpadkov. Nepravično do uporabnikov teh storitev je, da zaradi manjše količine ostanka odpadkov posledično ne plačujejo tudi manj smetarine. Veliko truda je bilo vloženega v vzpostavitev sistema ločenega zbiranja odpadkov na izvoru. Prav pa bi bilo še tehnologijo zbiranja komunalnih odpadkov nadgraditi s sodobnim informacijskim sistemom, ki bi olajšal poslovanje gospodarskih družb in neposredno vplival na motiviranje uporabnikov teh storitev, kar bi imelo pozitivne učinke še na ekologijo. V magistrskem delu iščemo sodobno tehnologijo, ki bi v sistemu zbiranja komunalnih odpadkov omogočala avtomatsko identifikacijo uporabnika te storitve, klasifikacijo vrste odpadka oziroma posode, tehtanje oddane količine odpadkov ter lociranje, tako samih vozil kot posod za odpadke.
Ključne besede: avtomatska identifikacija, dinamično tehtanje, lociranje, zbiranje komunalnih odpadkov, komunalni odpadki, sistem ravnanja z odpadki, optimizacija transportnih poti, modeliranje v prometu
Objavljeno v DKUM: 19.07.2016; Ogledov: 1460; Prenosov: 198
.pdf Celotno besedilo (5,57 MB)

6.
LOČENO ZBIRANJE KOMUNALNIH ODPADKOV V KRAJEVNI SKUPNOSTI PREDOSLJE
Jaka Jovanović, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Odpadki so stvari, s katerimi se dnevno srečujemo. Ljudje se vedno bolj zavedajo, kako pomembno je pravilno ločevanje posameznih odpadkov. Sistem ločenega zbiranja komunalnih odpadkov obstaja že nekaj let. Namen te diplomske naloge je bil preveriti, v kolikšni meri so krajani Predoselj sprejeli ločeno zbiranje komunalnih odpadkov.
Ključne besede: komunalni odpadek, zbiranje komunalnih odpadkov, krajevna skupnost Predoslje
Objavljeno v DKUM: 25.03.2016; Ogledov: 1385; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (911,91 KB)

7.
Reorganizacija notranjega odvoza odpadkov v podjetju Krka, d.d.
Anja Činkole, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V farmacevtskih podjetjih vsakodnevno nastajajo velike količine odpadne embalaže in komunalnih odpadkov, ki jih je potrebno ločeno zbrati in zagotoviti primeren transport do deponije odpadkov. V diplomskem delu smo podrobno predstavili stanje zbiranja in notranjega transporta odpadne embalaže in komunalnih odpadkov v enem izmed obratov v podjetju Krka, d. d., ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo zdravil. Glavna težava, ki smo jo opazili, je, da obravnavani obrat nima urejenega učinkovitega notranjega transporta za hiter odvoz odpadkov iz proizvodnje. Ugotovili smo, da ima podjetje učinkovit sistem ločenega zbiranja odpadkov, vendar mu delavci ne sledijo, kar smo izpostavili kot drugo težavo. V nadaljevanju diplomskega dela sledi opis teoretičnih osnov, podroben opis obstoječega stanja, kritična analiza, s katero smo prišli do predlaganih rešitev in analiza naših predlogov.
Ključne besede: odpadna embalaža, zbiranje odpadkov, transportni voziček, notranji transport
Objavljeno v DKUM: 29.09.2015; Ogledov: 1652; Prenosov: 177
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

8.
LOČENO ZBIRANJE ODPADKOV V OBČINI NAKLO
Erik Petek, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Od uvedbe ločenega zbiranja komunalnih odpadkov je preteklo že kar nekaj let. Prav zaradi tega smo se odločili v diplomski nalogi raziskati, v kolikšni meri so prebivalci občine Naklo sprejeli ločeno zbiranje komunalnih odpadkov. Do rezultatov smo prišli s pomočjo anketnega vprašalnika, sestavljenega iz desetih vprašanj. Pri nekaterih vprašanjih smo si pomagali tudi s petstopenjsko lestvico odgovorov. Analiza anketnega vprašalnika je pokazala, da so prebivalci občine Naklo dobro sprejeli ločeno zbiranje komunalnih odpadkov. Na podlagi rezultatov omenjenega vprašalnika menimo, da je sedaj primeren čas, da se prične prebivalce občine Naklo ozaveščati o pomembnosti zmanjševanja nastanka novih odpadkov.
Ključne besede: komunalni odpadki, ločeno zbiranje odpadkov, občina Naklo
Objavljeno v DKUM: 21.09.2015; Ogledov: 1109; Prenosov: 238
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici