| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 151
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Dejavniki gospodarske rasti držav v globalni ekonomiji in v reguliranem finančnem okoju
Ana Jurhar, 2023, diplomsko delo

Opis: Tema diplomskega dela je analiza vloge finančne regulacije v gospodarski rasti s primeri do sedaj napisanih raziskav. Prav tako je cilj določiti vlogo in pomen bank, zavarovalnic ter borznega sektorja na gospodarsko rast. Na primerih petih držav z visoko reguliranim in petih držav z nizko reguliranim finančnim okoljem se raziskava osredotoča na vpliv finančne regulacije na stabilnost finančnega sektorja in rast bruto domačega proizvoda. Rezultati kažejo kompleksen odnos med regulacijo in gospodarsko rastjo, pri čemer visoka regulacija prispeva k stabilnosti, medtem ko nizka regulacija lahko pritegne investitorje, vendar prinaša tudi tveganja za nestabilnost.
Ključne besede: dejavniki gospodarske rasti, finančna regulacija, banke, zavarovalnice, borzni sektor, bruto domači proizvod.
Objavljeno v DKUM: 10.11.2023; Ogledov: 309; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (2,04 MB)

2.
Primerjalna analiza poročanja o trajnostnem razvoju zavarovalnic v Sloveniji in Švici
Sabina Težak, 2023, magistrsko delo

Opis: Trajnostni razvoj je pomemben koncept poslovne strategije, ki je znan že dlje časa in je zasnovan na treh vidikih poslovanja podjetja ter skuša naš planet zavarovati pred svojimi negativnimi vplivi na okolje. V tem magistrskem delu se osredotočamo na trajnostno poročanje zavarovalnic v Sloveniji in Švici v letih 2017 in 2022. Najprej smo se osredotočili na teoretične cilje, in sicer smo najprej predstavili trajnostni razvoj, vidike trajnostnega razvoja v povezavi z zavarovalnicami in na kratko predstavili druge raziskave, ki so že bile narejene na področju trajnostnega poročanja in trajnostnega poročanja zavarovalnic. Sledili so empirični cilji, in sicer smo izvedli primerjalno analizo s slovenskimi zavarovalnicami, ki so delovale v letih 2017 in 2022, in delom švicarskih zavarovalnic, ki so prav tako delovale v letih 2017 in 2022. Uporabili smo dva točkovnika, s katerima so raziskali različne smernice poročanja. Ugotovili smo, da poročila o trajnostnem razvoju zavarovalnic v Švici dosegajo boljše točkovne rezultate na vseh treh vidikih poročanja in vsebujejo več ciljev GRI kot slovenske zavarovalnice. Prav tako smo z analizo ugotovili pomanjkljivosti pri izpolnjevanju zahtev po novih evropskih standardih v poročilih v letu 2022. Do leta poročanja bodo trajnostna poročila z novimi zahtevami še morali dopolniti.
Ključne besede: Trajnostni razvoj, zavarovalnice, nefinančne informacije, trajnostno poročanje.
Objavljeno v DKUM: 16.08.2023; Ogledov: 397; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (2,72 MB)

3.
Primerjalna analiza zdravstvenih zavarovanj izbranih zavarovalnic v Sloveniji
Blaž Roškarič, 2023, magistrsko delo

Opis: Zdravstveno zavarovanje ima dandanes v naših življenjih zelo pomembno vlogo. Namreč, z zdravstvenim zavarovanjem ne poskrbimo samo za lastno zdravje, temveč se s tem zaščitimo tudi pred visokimi stroški zdravstvenih storitev. V primeru, da zdravstvenega zavarovanja nimamo sklenjenega, moramo za vsako zdravstveno storitev odšteti kar nekaj denarja. Če pa imamo sklenjeno zavarovanje, potem je zavarovalnica tista, ki pokrije nastale stroške storitev oz. nam te tudi vrne. Začetek nastajanja zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji sega v 19. stoletje in se je razvijalo skozi različna obdobja – prva svetovna vojna, Kraljevina SHS, druga svetovna vojna, Jugoslavija in samostojna država. Največji razvoj in napredek zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji se je zgodil po osamosvojitvi države. Zakonska opredelitev zdravstvenega zavarovanja pravi, da je to zavarovanje, ki v primeru bolezni, poškodbe ali posebnega zdravstvenega stanja krije različne stroške in izplačila v povezavi z zdravstvenimi storitvami, zdravili, medicinsko-tehničnimi pripomočki in denarnimi nadomestili. Poznamo dve vrsti zdravstvenih zavarovanj, in sicer obvezno ter prostovoljno, ki ima uvedeno štiri oblike, in sicer dopolnilno, dodatno oz. nadstandardno, nadomestno in vzporedno zdravstveno zavarovanje. Za vsako od teh so opisane, predstavljene in prikazane različne lastnosti in pomembnosti. Štiri največje slovenske zavarovalnice, Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Sava, d.d., Generali d.d. in Vzajemna, d.v.z., so v zadnjih letih povečale delež velikosti na zavarovalniškem trgu in tako utrdile svoj položaj med največjimi. Omenjene slovenske zavarovalnice so bile primerjane na podlagi naslednjih petih primerjalnih kriterijev: zavarovalna vsota, zavarovalna premija, doba trajanja zdravstvenih zavarovanj, število zavarovancev in čisti prihodki od zavarovalnih premij iz zdravstvenih zavarovanj. Podatki o teh primerjalnih kriterijih so bili pridobljeni iz letnih oz. finančnih poročil in uradnih spletnih strani omenjenih zavarovalnic. Glavne ugotovitve kažejo, da imajo štiri največje slovenske zavarovalnice enako lastnost glede dobe trajanja ZZ, in sicer pri vseh štirih je doba trajanja eno leto, medtem ko se v višini zavarovalne vsote, zavarovalne premije, številu zavarovancev in čistih prihodkov od zavarovalnih premij iz ZZ razlikujejo oz. so med seboj primerljive. To je seveda odvisno od tega, kateri zavarovalni produkt zdravstvenega zavarovanja ima zavarovanec pri omenjenih zavarovalnicah. Podatkov o tem, koliko znaša višina zavarovalne vsote pri Savi nimajo razkritih, kajti to je del internega akta in posledično poslovna skrivnost.
Ključne besede: zdravstveno zavarovanje, zavarovalnica, obvezno in prostovoljno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji, produkti zdravstvenih zavarovanj, slovenske zavarovalnice.
Objavljeno v DKUM: 19.07.2023; Ogledov: 564; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (1,75 MB)

4.
Bančno zavarovalništvo v Sloveniji in izbranih evropskih državah
Dajana Galun, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo naprej opredelili pomen in razvoj bančnega zavarovalništva na splošno. Predstavili začetke razvoja, vzroke za povezanost med bankami in zavarovalnicami ter prednosti in slabosti te povezave. Ugotovili smo, da je prvoten namen bančnega zavarovalništva povečanje donosnosti bank ter da je prav Evropa tista, ki je bila epicnter razvoja bančnega zavarovalništva. Distribucija zavarovalnih produktov prek bank za zavarovalnice predstavlja manjše stroške kot distribucija prek agentskih mrež. Ugotavljamo, da je cilj razvoja bančnega zavarovalništva med drugim tudi inovativnost in celovita finančna obravnava strank. Magistrsko delo vključuje primerjavo bančnega zavarovalništva v Evropi, izbranih Evropskih državah in Sloveniji. Izbrane Evropske države so Nemčija, Švica in Hrvaška. Bančno zavarovalništvo po državah smo predstavili skozi zakonodajo, izbrano banko in zavarovalnico, na podlagi poslovnega sodelovanja med eno in drugo ter produkte in storitve, ki so vključeni med produkte in storitve bank. Prav tako je prikazan tržni delež bank in zavarovalnic celotne Evrope, izbranih Evropskih držav in Slovenije. Na podlagi pridobljenih podatkov ugotavljamo, da je slovenski zavarovalniški trg je eden izmed manjših v Evropi, vendar kljub temu zavarovalništvo sodi med najpomembnejše gospodarke panoge v Sloveniji. Glede na neživljensko penetracijo je Slovenija kar visoko na lestvici Evropskih držav in sicer kar na 5. mestu. Raziskali smo, katere so prodajne poti zavarovanj posamezne države, ter na podlagi tega dodatno argumentirali razvoj bančnega zavarovalništva glede na posamezno državo. Glede na izbrane države je Nemčija na prvem mestu po distribuciji zavarovanj prek bank, Švica pa se pojavlja kot zadnja z najmanjšim deležem, ki je manj kot 1%. Bančno zavarovalništvo v Sloveniji je bolj podrobno predstavljeno na primeru SKB Banke in izbranimi zavarovalnicami s katerimi banka sodeluje. Paleta zavarovalniških produktov, ki ga banka ponuja v sodelovanju z zavarovalnicami je kar velika. Tako je na banki možno skleniti različna življenjska in neživljenjska zavarovanja, kot so: življenjsko zavarovanje, zavarovanje doma, avtomobilsko zavarovanje, turistično zavarovanje, nezgodno zavarovanje, zavarovanje kartic,...Na primeru SKB Banke ugotavljamo, da je glede na skupno premijo zavarovanj, delež premij življenjskih zavarovanj skoraj za polovico manjši kot je delež premij neživljenjskih zavarovanj. Izvedli smo tudi anketo, na podlagi katere smo ocenili poznavanje bančnega zavarovalništva v Republiki Sloveniji. Večina anketiranih ne pozna pojma bančnega zavarovalništva in ponudbo zavarovalniških produktov vključenih v prodajo bank.
Ključne besede: bančno zavarovalništvo v Sloveniji, Evropske države, banke, zavarovalnice
Objavljeno v DKUM: 27.06.2023; Ogledov: 474; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (5,18 MB)

5.
Začetek zavarovalno zastopniške kariere
Laura Podlesnik, 2021, diplomsko delo

Opis: Zavarovalništvo spremlja človeštvo skozi zgodovino. Ljudje se zavarujemo iz različnih razlogov in za različne možne rizike. Glavna naloga zavarovalništva je, da možna tveganja, ki se lahko zgodijo, prerazporedi na zavarovance in jim ob nastali škodi vrne dogovorjeno vsoto denarja, ki je zapisana na zavarovalni pogodbi in zanjo zavarovalec plačuje premijo. Za sklepanje zavarovanj pa potrebujemo zavarovalnega zastopnika ali zavarovalnega posrednika. V prvem poglavju diplomskega dela bomo opredelili problem, namen, cilje ter hipoteze, ki jih bomo skozi diplomsko delo preverili. V drugem poglavju bomo predstavili zgodovino zavarovalništva, kaj je zavarovalništvo, kako se deli in kakšna je zakonska podlaga zavarovalništva. V tretjem poglavju bomo opisali zavarovalnega zastopnika ter njegove naloge in spretnosti. V četrtem poglavju bomo opisali Agencijo za zavarovalni nadzor in Slovensko zavarovalno združenje, opisali bomo kako potekajo izobraževanja in kakšen je postopek za pridobitev dovoljenja za opravljanje poslov zavarovalnega zastopanja. V petem poglavju bomo opisali kako se lahko zavarovalni zastopnik zaposli, bodisi na zavarovalnici bodisi preko odprtja podjetja s pravnoorganizacijsko obliko samostojni podjetnik. V petem poglavju bomo pojasnili na kakšne načine lahko zavarovalni zastopnik pridobi stranke. V zadnjem poglavju pa bomo analizirali rezultate ankete, ki jo bomo opravili z zavarovalnimi zastopniki.
Ključne besede: zavarovalništvo, zavarovalni zastopnik, začetek kariere, varnost, zaposlitev zavarovalnega zastopnika, zavarovalnice
Objavljeno v DKUM: 15.10.2021; Ogledov: 905; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

6.
Spremembe poročanja v letnih poročilih zavarovalnic
Sara Mohorko, 2021, magistrsko delo

Opis: Poročanje zavarovalnic se z leti spreminja, kot se spreminjajo zakonske zahteve in zahteve stroke. Ker zavarovalnice spadajo pod svojo vrsto institucij, zanje veljajo drugačna pravila in zakoni glede razkritij. Letna poročila so v osnovi razdeljena na poslovni in računovodski del. Računovodsko poročilo je v večini regulirano z zakonsko podlago ter preverjeno še s strani revizorjev. Poslovno poročilo pa mora vsebovati določena razkritja, preostala so prostovoljna. V magistrski nalogi smo se posvetili prostovoljnim razkritjem. Želeli smo ugotoviti, kaj se je v desetih letih spremenilo, zato smo opazovali leto 2008 in 2018. Prav tako so nas zanimali dejavniki, ki vplivajo na vsebino, obseg in obliko prostovoljnih razkritij v letnih poročilih zavarovalnic. Primerjalna analiza prostovoljnih razkritij v letu 2008 in v letu 2018 kaže na to, da se je poročanje bistveno spremenilo tako po obsegu kot po številu razkritij. Zavarovalnice po našem mnenju sledijo trendom velikih podjetij, ki se z letnimi poročili skušajo približati investitorjem in delničarjem. Statistična analiza kaže, da ima vpliv na obseg in obliko prostovoljnega poročanja le velikost zavarovalnic, medtem ko uspešnost in starost ne vplivata na prostovoljna razkritja.
Ključne besede: poročanje, spremembe, prostovoljna razkritja, zavarovalnice, letna poročila
Objavljeno v DKUM: 02.09.2021; Ogledov: 802; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (4,78 MB)

7.
POSLOVNA ETIKA V ZAVAROVALNICI
Tanja Vekjet, 2014, diplomsko delo

Ključne besede: etika, poslovna etika, poslovna morala, etični kodeks, kodeksi, zavarovalništvo, zavarovalnice
Objavljeno v DKUM: 18.03.2021; Ogledov: 1055; Prenosov: 156
.pdf Celotno besedilo (426,67 KB)

8.
Etični kodeksi zavarovalnic
Urška Perkovič, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo na začetku opredelili etiko in moralo, pri čemer smo za oboje opredelili sam izvor besede in njen pomen ter predstavili teoretične osnove navedenih pojmov. Etika se ukvarja s preučevanjem in razlago pojmov, kot so: kaj je prav ali kaj je narobe, dobro ali slabo, moralno ali nemoralno in podobno, medtem ko je morala skupek norm in določenih pravil. Analizo etike smo nadaljevali v okviru poslovne etike, pri čemer smo navedli tudi primere etičnih dilem, ki se pojavljajo pri udeležencih poslovne etike in nekaj razlogov, ki privedejo do teh dilem. Udeležence smo razčlenili na delničarje, zaposlene, odjemalce, dobavitelje, konkurenco in družbeno oziroma socialno okolje. Opredelili smo tudi poslovno moralo in prikazali povezavo med etiko in moralo. Etika in morala sta povezani z etičnimi kodeksi, ki imajo v današnjem času vedno večji pomen tako za samo organizacijo kot tudi za njene udeležence ter predstavljajo pomemben instrument za zagotavljanje etičnosti delovanja organizacije in njenih zaposlenih. Zato smo se osredotočili na etične kodekse. V tem okviru smo preučili izhodišča za sam razvoj etičnih kodeksov. Opredelili smo izvor besede »kodeks« in njen pomen. Poiskali smo vzroke za porast etičnih kodeksov in navedli koristi, ki jih organizacijam prinašajo primerno zapisani in vzpostavljeni etični kodeksi. Etične kodekse smo opredelili tudi glede na štiri temeljne tipe kodeksov, in sicer etični kodeksi organizacij, etični kodeksi poklicnih združenj, etični kodeksi posameznih industrij in etični kodeksi skupin ali programov. Teoretično smo opisali samo vsebino etičnih kodeksov in druge postavke, povezane z raziskovanjem etičnih kodeksov. Naredili smo primerjavo etičnih kodeksov izbranih zavarovalnic, pri čemer smo zavarovalnici Sava in Triglav analizirali kot zavarovalnici v domači lasti, zavarovalnici Generali in ERGO pa kot zavarovalnici s tujim lastništvom. V aplikativnem delu diplomske naloge smo najprej povzeli etične kodekse posameznih zavarovalnic, kasneje pa smo primerjali njihove vsebinske postavke in samo vsebino kodeksov. Prišli smo do ugotovitev in potrditve zastavljenih hipotez, da so vsebinske postavke oziroma da je vsebina etičnih kodeksov zavarovalnic podobna. Bistvenih razlik v vsebini etičnih kodeksov glede na domače (slovensko) ali tuje lastništvo ni. Podali smo predloge za dopolnitve izbranih etičnih kodeksov, pri čemer so izhodišča za predloge izvirala iz treh virov dopolnitev. Ti viri so ugotovljen manko vsebine, pri čemer smo primerjali vsebino vseh štirih obravnavanih etičnih kodeksov, drugi vir dopolnitve so lastni predlogi za izboljšanje vsebine etičnih kodeksov, torej kaj bi se nam zdelo smiselno dodati, zadnji vir dopolnitve pa so aktualni problemi, ki bi jih bilo smiselno vključiti v vsebino etičnih kodeksov.
Ključne besede: etični kodeks, etika, poslovna etika, morala, poslovna morala, zavarovalnice
Objavljeno v DKUM: 24.10.2018; Ogledov: 1824; Prenosov: 192
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

9.
Stroškovna ocena delovanja stalne arbitraže pri Zavarovalnici Triglav, d.d.
Matej Eigner, 2009, strokovni članek

Opis: Prispevek predstavlja izsledke statistične analize delovanja stalne arbitraže pri Zavarovalnici Triglav, d.d., pri čemer je posebna pozornost namenjena stroškovni oceni arbitražnega postopka. Navsezadnje je ravno stroškovna učinkovitost eden pomembnejših motivacijskih dejavnikov pri izbiri ustreznega načina reševanja spora. Z uporabo ekonomsko - statističnih kazalnikov je orisan položaj in vloga zavarovalniške arbitraže v odnosu do ostalih oblik alternativnega reševanja sporov ter nacionalnih sodišč.
Ključne besede: zavarovalnice, zavarovalstvo, spor, reševanje, arbitraža, arbitražni postopki, stroški, učinkovitost
Objavljeno v DKUM: 23.07.2018; Ogledov: 961; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (188,86 KB)

10.
Proučevanje zavarovalniških goljufij v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav d. d. : magistrsko delo
Jasmina Matešić, 2017, magistrsko delo

Opis: Zavarovalniške goljufije v današnjem času predstavljajo pereč pojav, ki ogroža tako zavarovalnice kot tudi celotno družbo. Problem, s katerim se soočajo zavarovalnice, predstavlja napačna predstava javnosti o tem, da zavarovalniška goljufija ni kaznivo dejanje. Večina ljudi doživlja zavarovalniške goljufije kot sprejemljiva dejanja, saj menijo, da ni nič spornega, če si s pomočjo goljufije povrnejo denar, ki ga vložijo v zavarovalnico s plačilom zavarovalne premije. Največ zavarovalniških goljufij se zgodi pri avtomobilskih zavarovanjih, in sicer 70 odstotkov. K uspešnemu preiskovanju zavarovalniških goljufij v Zavarovalnici Triglav d. d. pripomore sodelovanje le-te z drugimi zavarovalnicami, policijo, tožilstvom, sodišči, detektivi ter s Slovenskim zavarovalnim združenjem. Kljub sodelovanju in uporabi programskih orodij, ki s pomočjo indikatorjev iščejo sumljive primere, je potrebno poudariti, da pri preiskanosti zavarovalniških goljufij ostaja sivo polje, kar pomeni, da ostanejo številne zavarovalniške goljufije neodkrite. V Zavarovalnici Triglav d. d. se goljufom zoperstavljajo tudi z osveščanjem javnosti o zavarovalniških goljufijah ter škodi, ki jo le-te prinašajo. Na ta način se želi doseči sprememba razmišljanja javnosti o sprejemanju zavarovalniških goljufij kot moralno spornih. Izziv, ki ostaja za v bodoče predstavlja boj proti goljufom, ki so vedno korak pred preiskovalci, saj s pomočjo modernih tehnologij uspešno goljufajo zavarovalnice ter s tem posledično višajo premije poštenim zavarovancem.
Ključne besede: zavarovanje, zavarovalnice, zavarovanci, avtomobilska zavarovanja, goljufije, preiskovanje, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 23.01.2018; Ogledov: 1552; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

Iskanje izvedeno v 2.67 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici