| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
NOVOSTI OBDAVČITVE SAMOSTOJNIH PODJETNIKOV
Maruša Sakelšek, 2015, diplomsko delo

Opis: Čeprav se v Sloveniji in tudi nekaterih drugih državah Evropske Unije že nekaj let soočamo z gospodarsko krizo, je porast novoustanovljenih podjetij vse večji. Cilj vsakega podjetnika je kljub temu uspešno poslovanje, zato je pred ustanovitvijo podjetja pomembno, da preuči vse možnosti – katero vrsto podjetja ustanoviti in katero vrsto obdavčitve izbrati. To je pomembno predvsem zato, ker mnogo novoustanovljenih podjetij propade ravno zaradi nepravilnega in pomanjkljivega planiranja začetka svoje podjetniške poti. V diplomskem projektu predstavljamo novosti, ki se v zakonodaji pojavljajo v povezavi z obdavčitvijo samostojnih podjetnikov. Vse novosti smo najprej predstavili skozi teorijo, nato pa tudi prikazali na praktičnem primeru. Na praktičnem primeru smo primerjali obdavčitev samostojnega podjetnika, ki ugotavlja davčno osnovo z upoštevanjem dejanskih prihodkov in odhodkov, samostojnega podjetnika, ki ugotavlja davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov ter samostojnega podjetnika, ki ima popoldanski s.p.. Prav tako smo najprej skozi teorijo predstavili opredelitev, ustanovitev in obdavčitev samostojnega podjetnika v Avstriji, nato pa na podlagi hipotetičnega primera izračunali in primerjali obdavčitev samostojnega podjetnika v Avstriji in Sloveniji. V zaključku diplomskega projekta smo povzeli ključne ugotovitve diplomskega projekta in primerjav ter se posvetili predvsem predlogom zakonodaje, s katerimi bi se stanje na področju obdavčitve samostojnih podjetnikov še izboljšalo.
Ključne besede: samostojni podjetnik, ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem dejanskih prihodkov in odhodkov, ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, zavarovalna osnova, obdavčitev samostojnega podjetnika v Avstriji.
Objavljeno: 03.11.2015; Ogledov: 1621; Prenosov: 257
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

2.
UREDITEV SOCIALNIH ZAVAROVANJ - PRIMERJAVA MED SAMOSTOJNIM PODJETNIKOM POSAMEZNIKOM TER POSLOVODNO OSEBO ENOOSEBNE DRUŽBE
Aleš Medved, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je z vidika ureditve socialnih zavarovanj raziskano vprašanje, ali je zakonodajalec s sprejetjem nove ureditve vzpostavil neenako obravnavanje edinega družbenika, ki je hkrati poslovodna oseba enoosebne družbe, v primerjavi s samostojnim podjetnikom, čeprav sta oba v podobnem položaju z vidika upravljanja ter sprejemanja odločitev. V uvodnih poglavjih so predstavljeni pojmi socialna varnost, socialna zavarovanja in statusno-pravna ureditev samostojnega podjetnika ter družbenika poslovodne osebe enoosebne družbe. Obravnavana je tudi sodba Vrhovnega sodišča RS o nedopustnosti sklenitve delovnega razmerja poslovodne osebe in hkrati edinega družbenika s svojo družbo. Nadalje so prikazane zakonske podlage vključitve v socialna zavarovanja, tako za samostojnega podjetnika kot tudi za edinega družbenika poslovodno osebo. Pojasnjene so zavarovalne osnove, s katerimi se določi višina prispevkov socialnih zavarovanj. V zadnjem delu naloge pa je s primerjavo vključitve v socialna zavarovanja argumentirano stališče do primernosti zakonske ureditve sklepanja pogodb o zaposlitvi družbenikov poslovodnih oseb z njihovimi družbami.
Ključne besede: družbenik poslovodna oseba, enoosebna družba, samostojni podjetnik, socialna varnost, socialna zavarovanja, zavarovalna osnova, višina prispevkov, pogodba o zaposlitvi
Objavljeno: 06.07.2015; Ogledov: 900; Prenosov: 169
.pdf Celotno besedilo (1009,29 KB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici