1. Ventrikularne aritmije in srčni zastoj pri zastrupitvi z akonitinom: prikaz primeraNino Cmor, Gašper Razinger, Jure Fluher, Andrej Markota, 2024, drugi znanstveni članki Ključne besede: prekatne aritmije, srčni zastoj, zastrupitev z akonitinom, oživljanje, amiodaron Objavljeno v DKUM: 30.07.2024; Ogledov: 144; Prenosov: 57
Celotno besedilo (393,95 KB) Gradivo ima več datotek! Več... Gradivo je zbirka in zajema 1 gradivo! |
2. Intervencije zdravstvene nege ob zastupitvi z ogljikovim monoksidomEva Slodnjak, 2023, diplomsko delo Opis: Uvod: Ogljikov monoksid je eden izmed najnevarnejših plinov. Namen zaključnega dela je bil raziskati nevarnost ogljikovega monoksida in intervencije zdravstvene nege, ki jih medicinske sestre izvajajo ob zastrupitvi z ogljikovim monoksidom.
Metode: Izvedli smo pregled literature. Iskanje je potekalo v tujih podatkovnih bazah: CINAHL (EBSCO), ScienceDirect, PubMed, Cochrane Library in dodatno v iskalniku Google Učenjak. Potek pregleda smo predstavili s pomočjo PRISMA diagramom, moč dokazov presojali s pomočjo hierarhije dokazov. Uporabili smo deskriptivni pristop in vsebinsko analizo.
Rezultati: Skupno smo identificirali 48 rezultatov, 7 raziskav smo vključili v končno analizo. Oblikovali smo glavno kategorijo intervencije zdravstvene nege ob zastrupitvi z ogljikovim monoksidom, ki vključuje podkategorije zastrupitev z ogljikovim monoksidom, intervencije zdravstvene nege v kliničnem okolju in na terenu ter oblike terapij ob zastrupitvi z ogljikovim monoksidom.
Razprava in zaključek: Rezultati raziskave so dokazali pomembnost intervencij zdravstvene nege tako na terenu kot v kliničnem okolju. Ob zastrupitvi je na terenu pomembna odzivnost in varnost. Izvedemo ABCDE pristop, izvajamo TPO, če je to potrebno, in apliciramo 100 % kisik takoj, ko je to mogoče. V kliničnem okolju so v ospredju obravnave terapije zdravljenja, kot sta npr. HBOT in aplikacija kisika po visoko-tlačni nosni kanili. Ključne besede: ogljikov monoksid, zastrupitev, intervencije zdravstvene nege, medicinska sestra Objavljeno v DKUM: 13.10.2023; Ogledov: 539; Prenosov: 200
Celotno besedilo (1,47 MB) |
3. Preiskovanje sumov umora z zastrupitvijo : magistrsko deloŠpela Šoba, 2020, magistrsko delo Opis: Umori z zastrupitvami so kazniva dejanja, ki so v primerjavi z drugimi načini umorov redka. Njihovo odkrivanje ni enostavno. Umor z zastrupitvijo ne vzbuja sumov o storjenem kaznivem dejanju. Tudi kraj dejanja in izbor načina umora nista tipična in zahtevata od preiskovalcev drugačne pristope preiskovanja. Umori z zastrupitvijo so se pojavljali že od nekdaj in še danes veljajo za misteriozna kazniva dejanja, ki odpirajo veliko vprašanj. Storilci namesto po klasičnem orožju posežejo po različnih toksičnih snoveh, ki s svojim delovanjem v odvisnosti od njihovega odmerka lahko povzročijo znake, ki sprva spominjajo na začetek neke bolezni, nato pa se simptomi stopnjujejo in na koncu sledi smrt. Vsaka snov, katere odmerek je dovolj velik, je potencialen strup, ki lahko povzroči znake in simptome bolezni ali smrt. To so bodisi farmacevtski izdelki, čistila, pesticidi, kemikalije, strupene rastline ali živali, droge, kemično orožje, težke kovine itd. Storilec strup izbere glede na to, kako težko ga je odkriti v telesu žrtve, oziroma se ga pri obdukciji in s toksikološkimi preiskavami težko zazna in ki v odvisnosti od odmerka povzroči relativno hitro in gotovo smrt. Poleg izbora primernega strupa je za storilca ključen dober načrt in priprava na dejanje. Pri preiskovanju takšnih kaznivih dejanj morajo preiskovalci tesno sodelovati z zdravstveno stroko, ki pri tem igra ključno vlogo. Ugotovitve zdravnikov, ki so bili v stiku z žrtvijo, lahko razjasnijo marsikatero dilemo. Obdukcija in toksikološke preiskave so v primerih umorov z zastrupitvijo ključne in lahko v najbolj idealnem primeru (če ne gre za izjemno težko izsledljiv strup) podajo odgovore na vsa vprašanja o morebitni zastrupitvi. V primerih, ko gre za zastrupitev z redkim strupom, je potrebno sodelovanje z različnimi institucijami in laboratoriji, ki razpolagajo s primerno opremo za odkrivanje in dokazovanje določenega strupa. V Sloveniji so to med drugim Inštitut za sodno medicino, Institut »Jožefa Stefana«, Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo itd. Če se sumi o storjenem kaznivem dejanju pojavijo, ko je truplo že pokopano, sledi izkop trupla (ekshumacija) in ponovna obdukcija ter toksikološke preiskave, da bi se ugotovilo pravi vzrok smrti. Ključne besede: magistrska dela, umor, zastrupitev, kriminalistično preiskovanje, sodna medicina, ekshumacija, redki strupi Objavljeno v DKUM: 16.06.2020; Ogledov: 1566; Prenosov: 209
Celotno besedilo (1,37 MB) |
4. POSLEDICE ZASTRUPITVE Z OGLJIKOVIM MONOKSIDOM IN PREVENTIVAKatja Nemec, 2016, diplomsko delo Opis: Teoretična izhodišča: Zastrupitev z ogljikovim monoksidom je v večini razvitih državah najpogostejši vzrok nenamerne zastrupitve. Zaradi lastnosti ogljikovega monoksida ga človek s čutili ne zazna in je zato pomembno prepoznati znake zastrupitve. Znaki zastrupitve z ogljikovim monoksidom so nespecifični in lahko kažejo na preprosto virozo. Posebej nevarne so pozne nevropsihološke in kognitivne posledice. Prav zato je pomembna ozaveščenost ljudi v zvezi s preventivnimi ukrepi pri zastrupitvi z ogljikovim monoksidom.
Metodologija: Pri izdelavi diplomskega dela smo uporabili deskriptivno (opisno) in komparativno metodo dela. Podatke za diplomsko delo smo zbrali s pomočjo domače in tuje strokovne literature ter s pomočjo podatkovne baze COBISS in svetovnega spleta.
Rezultati: S pregledom literature smo ugotovili, da je število zastrupljenih z ogljikovim monoksidom nepopolno, saj veliko zastrupitev ostane ne obravnavanih ali narobe diagnosticiranih, zaradi nespecifičnih znakov. Zastrupitve z ogljikovim monoksidom so pogoste pri nepravilni uporabi ali nepravilnem vzdrževanju naprav za ogrevanje, naprav s plinskim izgorevanjem, električnih agregatih z notranjim izgorevanjem itd. Pozne posledice zastrupitve z ogljikovim monoksidom se lahko preprečijo s hiperbaričnim zdravljenjem. Strokovnjaki so ugotovili, da normobarično zdravljenje ni učinkovitejše od zraka, vendar pomembno skrajša razpolovno dobo karboksihemoglobina v krvi. Rezultati študij so neskladni glede učinkovitosti načina zdravljenja in so še potrebne nadaljnje raziskave.
Sklep: Ljudje z akutno zastrupitvijo z ogljikovim monoksidom imajo višji delež smrti kot normalna populacija. Zastrupitev z ogljikovim monoksidom spada med javno zdravstveni problem. Preprečevanje zastrupitev z ogljikovim monoksidom je nujno potrebno z informiranjem ljudi, izvajanjem preventivnih ukrepov in nameščanjem detektorjev ogljikovega monoksida v zraku. Ključne besede: ogljikov monoksid, zastrupitev, preventivni ukrepi, posledice, normobarično zdravljenje, hiperbarično zdravljenje Objavljeno v DKUM: 27.09.2016; Ogledov: 3706; Prenosov: 331
Celotno besedilo (881,20 KB) |
5. |
6. Dinamika letne prevalence izpiranja želodcaAnja Podgrajšek, 2012, diplomsko delo Opis: V diplomskem delu smo raziskali dinamiko lavaž želodca pri zastrupitvah. Raziskavo smo izvedli v Splošni bolnišnici Celje, na vzorcu 484 bolnikov sprejetih na Internistično prvo pomoč v obdobju 2006-2010. Ugotavljamo, da je največja letna incidenca zastrupitev zaslediti v letu 2006 in sicer 108. Dinamika zastrupitev z leti upada in najmanj zastrupitev je bilo zabeleženih v letu 2010. Iz analize podatkov je razvidno, da je število zastrupitev od leta 2007 začelo upadati, prav tako je razvidno, da je v starostnem obdobju bolnikov od 46 do 50 leta bilo opravljenih največ lavaž in sicer 28. Lavaže so pogosteje opravljene pri ženskem spolu (55%) kot pri moškem. Alkoholni opoj je bil pogostejši pri ženskah v mlajšem obdobju, medtem ko je pri starejši populaciji bil pogostejši pri moških. Prav tako je zastrupitev z alkoholom pogostejša pri moškem spolu (74%). Najpogostejše zastrupitve so zaradi prevelikega odmerka zdravil in sicer so pogostejše pri ženskah (61,5%). V starostnem obdobju od 26 do 30 let je najpogostejši vzrok zastrupitve zaradi drog. Ključne besede: zastrupitev, izpiranje želodca, gastrična lavaža. Objavljeno v DKUM: 28.02.2013; Ogledov: 2069; Prenosov: 476
Celotno besedilo (2,12 MB) |
7. Pomen preprečevanja bakterijskih okužb prebavilKarmen Šekoranja, 2012, diplomsko delo Opis: V teoretičnem delu diplomskega dela z naslovom Pomen preprečevanja bakterijskih okužb prebavil smo predstavili dejavnike tveganja za okužbo z glavnimi bakterijskimi povzročitelji, z živili, vodo ter možnosti njihovega preprečevanja in nadzora. Predstavljena je tudi vloga medicinske sestre pri preprečevanju bakterijskih okužb prebavil. Medicinska sestra lahko s svojo izobrazbo in delovanjem osvešča posameznika in širšo družbeno skupnost o nevarnostih okužbe in prepoznavnosti le- teh.
V empiričnem delu smo v obliki grafikonov predstavili rezultate raziskave, s katero smo želeli ugotoviti seznanjenost posameznikov o bakterijskih okužbah, simptomih in preventivnimi ukrepi.
Metodologija raziskovanja. Uporabili smo deskriptivno metodo dela, za pridobitev želenih podatkov pa smo uporabili anonimen anketni vprašalnik. Sodelovalo je 100 naključno izbranih pacientov v Zgornjesavinjskem zdravstvenem domu. Anketiranje je bilo izvedeno v mesecih maj, junij in julij 2011.
Rezultati raziskave. Rezultati raziskave so pokazali, so se pacienti v 83 % že srečali s težavami, ki so bile posledica okužbe prebavil z bakterijo, 69 % anketiranih pozna vsaj enega od povzročiteljev okužb. V večini so seznanjeni s preventivnimi ukrepi, med katere sodijo predvsem higiena rok in rokovanje z živili. Informacije pa so si pridobili v 73 % preko medijev.
Sklep. Bakterijske okužbe prebavil so pogosta obolenja, ki prizadenejo osebe vseh starosti. Nevarnejša so pri otrocih, starostnikih, pri osebah z oslabelim imunskim sistemom. Pomembna je seznanjenost posameznikov in širše skupnosti o dejavnikih tveganja za okužbo in preprečevalnimi ukrepi, ki so poglavitni za ohranjanje in krepitev zdravja. Ključne besede: Bakterije, okužba, zastrupitev s hrano, pitna voda, medicinska sestra. Objavljeno v DKUM: 07.06.2012; Ogledov: 2691; Prenosov: 380
Celotno besedilo (421,63 KB) |
8. Zdravstvena nega bolnikov pri akutnih in kroničnih zastrupitvahMilena Rkman, 2011, diplomsko delo Opis: Strupene snovi, katerih zaužitje povzroči obolelost ali celo smrt, poznajo ljudje že od pradavnine. Najprej so se srečevali s strupenimi snovmi, ki jih najdemo v naravi, z razvojem tehnologije pa se proizvede veliko umetno sintetiziranih industrijskih in drugih snovi, s katerimi je možna zastrupitev. Poleg industrijskih spojin je dostopnih še veliko vrst prepovedanih drog, katerih uporaba se širi in povzročajo še dodatno nevarnost za zastrupitev. Strupenih snovi je okoli nas torej zelo veliko, zato je fenomen zastrupitev z različnimi snovmi v zdravstvenih zavodih resen problem.
Zastrupitve v grobem razdelimo na akutne in kronične. Akutne zastrupitve so nevarnejše, saj nastopijo simptomi zelo hitro in je nevarnost smrtnega slučaja večja, kot pri kroničnih. Obravnav primera bolnika z zastrupitvijo je potrebno izvesti hitro, saj je lahko bolnik v smrtni nevarnosti. Zato mora imeti medicinsko osebje v urgentnih ekipah in v zdravstvenih zavodih potrebno znanje, da preko simptomov ugotovi vrsto zastrupitve in izvede učinkovito zdravljenje. Pri tem je vloga medicinske sestre zelo pomembna, saj je le-ta pomemben člen v urgentnih ekipah in tudi v bolnišnicah. Ključne besede: strupene snovi, zastrupitev, industrijske spojine, droge, zdravstveni zavodi, akutne, kronične, simptomi, bolnik, urgentne ekipe, zdravljenje, medicinska sestra. Objavljeno v DKUM: 06.06.2011; Ogledov: 4568; Prenosov: 566
Celotno besedilo (285,13 KB) |
9. Bakterijske okužbe in zastrupitve s hranoZala Ferk, 2010, diplomsko delo Opis: Živila so poleg zdravstvenih tegob in ob težavah, povezanih z okoljem, glavna skrb današnjega človeka in verjeti je, da bo tako tudi v prihodnosti. V diplomskem delu z naslovom Bakterijske okužbe in zastrupitve s hrano so predstavljeni dejavniki tveganja za okužbo z živili, glavni bakterijski povzročitelji, epidemiološke značilnosti okužb v Sloveniji ter možnosti njihovega preprečevanja in nadzora. Predstavljene so tudi naloge medicinske sestre pri preprečevanju okužb in zastrupitev s hrano, kajti v večini so ljudje premalo osveščeni o nevarnostih, ki jim pretijo ob nepravilnem rokovanju z živili. Medicinska sestra lahko z izobraževanjem in osveščanjem posameznika ter širše družbe prispeva k prepoznavi te nevarnosti. V poglavju epidemiološki podatki o okužbah in zastrupitvah s hrano smo z analizo in interpretacijo iz primarnih in sekundarnih virov v tabelah in grafikonih predstavili zbrane in obdelane podatke o zastrupitvah in okužbah s hrano v Republiki Sloveniji za obdobje petih let (2003—2007). Ugotoviti smo želeli, katere bakterije največkrat povzročajo okužbe in zastrupitve s hrano ter kakšen je njihov delež med vsemi prijavljenimi primeri. Zanimalo pa nas je tudi, ali se je število prijavljenih primerov okužb in zastrupitev s hrano v obdobju petih letih kaj spreminjalo. Iz analize podatkov smo ugotovili, da je najpogostejši bakterijski povzročitelj črevesnih okužb Salmonela, ter ugotovili, da se je število prijav le-teh od leta 2003 do leta 2007 zmanjšalo. Glede prijavljenih vseh nalezljivih črevesnih bolezni pa smo ugotovili, da se stanje v tem obdobju ni pomembno spremenilo, upadlo je le število prijavljenih bakterijskih črevesnih okužb. Ključne besede: mikroorganizmi, bakterije, okužba, zastrupitev, hrana, medicinska sestra. Objavljeno v DKUM: 30.03.2010; Ogledov: 6647; Prenosov: 1075
Celotno besedilo (360,66 KB) |