| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 134
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
ZASNOVA, IZDELAVA IN MONTAŽA SODOBNE PERGOLE : diplomsko delo
Uroš Bagari, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena zasnova, izdelava in montaža sodobne pergole. Najprej sem predstavil vrste pergol in njihove značilnosti. Nato sem določil tehnološke postopke in materiale za izdelavo pergole, prav tako pa tudi vrstni red montažnih operacij. Pergola je predstavljena po segmentih. Začne se z osnovno konstrukcijo, sledi zasteklitev strehe in na koncu vgradnja raznih dodatkov. V diplomski nalogi sem vsak segment podrobno opisal in predstavil njegov namen. Na koncu sem dodal še okvirni finančni vidik in razmišljanje glede razvoja pergol v prihodnosti.
Ključne besede: pergola, zasnova, izdelava, montaža
Objavljeno v DKUM: 12.04.2024; Ogledov: 30; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (1,45 MB)

2.
Zasnova vrečastega filtra s pulznim izpihovanjem : diplomsko delo
Niko Sovič, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava tehnologijo in zasnovo vrečastega filtra s pulznim izpihovanjem, ki se uporablja za filtriranje dimnih plinov, ki nastajajo pri zgorevanju biomase. Ključni cilj naloge je bil konstrukcijsko in računsko zasnovati vrečasti filter ter izdelati njegov 3D model. Pri tem smo izhajali iz količine dimnih plinov, ki jih proizvede kotel z nazivno močjo 1100 kW. Celoten proces se je nadaljeval z izbiro filtrskih kartuš in določitvijo njihove skupne filtrirne površine, šele nato smo lahko začeli razvijati zasnovo vrečastega filtra. Ta faza je zahtevala preračune in temeljito raziskovanje že obstoječih rešitev na področju filtracije dimnih plinov. Vse to je bilo ključno za zagotovitev učinkovitega delovanja filtra in njegove prilagoditve specifičnim potrebam kotlovnice.
Ključne besede: Zasnova, vrečasti filter, filtrske kartuše, filtracija dimnih plinov
Objavljeno v DKUM: 04.03.2024; Ogledov: 96; Prenosov: 0

3.
Zasnova tehnologije končne izdelave navojev na konstrukcijskih elementih po zaščitnem površinskem nanosu : diplomsko delo
Gregor Klep, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje snovanje procesa po površinskem zaščitnem nanosu v podjetju Hanželič d.o.o.. Reševanje problema smo se lotili tako, da smo izkoristili sredstva, katera so že prisotna v samem podjetju. Cilj je bil, da s čim manj vloženega časa in denarja oblikujemo zanesljiv proces, ki bo kompatibilen z ostalo proizvodnjo. Pri samem snovanju smo upoštevali izkušnje starejših delavcev ter znanje mlajših, kar je pripomoglo k rešitvi problematike naročila.
Ključne besede: zasnova procesa, vrtanje, serijsko delo, izdelava navojev
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 67; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)

4.
Zasnova vpenjalne priprave za obdelavo podkvastega obdelovanca : diplomsko delo
Miha Gerečnik, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo zasnovali modularno vpenjalno pripravo za izdelavo podkvastega obdelovanca. Pri konstruiranju vpenjalne priprave smo morali upoštevati, da omogoča natančno pozicioniranje, da omogoča zadostno ponovljivost vpenjanja in da nasprotuje vplivom odrezovalnih sil. Ob tem smo morali biti pozorni na ergonomičnost in enostavnost vpenjanja. Naredili smo dve varianti vpenjalne priprave in ju med seboj primerjali, katera je bolj erogonomska in bolj primerna za obdelavo. Izdelali smo navodila za montažo vpenjalne priprave, animacijski film montaže, eksplozijski model vpenjalne priprave, stroškovne kalkulacije, določili obdelovalne postopke, za katere smo izbrali ustrezna orodja in rezalne parametre. Na podlagi teh podatkov smo na koncu izbrali še ustrezen obdelovalni stroj.
Ključne besede: Vpenjalna priprava, obdelava, zasnova.
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 101; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (2,87 MB)

5.
Razvoj računalniške igre: Delve into the Void : diplomsko delo
Dominik Dretar, 2023, diplomsko delo

Opis: Delo obsega zasnovo in implementacijo streljaške igre s tlorisne perspektive, predvsem s poudarkom na zasnovi posameznih elementov, od grafike do posameznih mehanik. Namen je demonstrirati izdelavo računalniške igre od prvotne ideje, zasnovne dokumentacije, tehnične implementacije in refleksije na končni produkt. Uspeh in kvaliteta igre sta močno odvisna od dobro premišljene zasnove, prav tako tudi od primerne implementacije. Dobra zasnova tudi upošteva dodeljen čas za implementacijo ter velikost in izkušenost ekipe, ki sodeluje pri projektu. Končni produkt je odsev tega, da lahko s primerno zasnovo tudi sam programer z omejenimi izkušnjami izpelje primerno definiran projekt v kratkem času.
Ključne besede: razvoj igre, zasnova, Unity, C#
Objavljeno v DKUM: 22.12.2023; Ogledov: 808; Prenosov: 147
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

6.
Snovanje modularnega avtonomnega kmetijskega robota : magistrsko delo
Miha Kajbič, 2023, magistrsko delo

Opis: Hiter razvoj tehnologije in avtomatizacija procesov v kmetijstvu vplivata na vse pogostejšo uporabo različnih senzorskih in mehatronskih sistemov. V tako imenovanem preciznem kmetovanju nepogrešljivo vlogo igrajo različne mobilne robotske platforme. Slednje so v večini primerov zasnovane za opravljane točno določenih nalog tekom pridelave pridelkov in jih ne moremo uporabljati za različna opravila. Magistrsko delo prikazuje snovanje in izdelavo modularnega avtonomnega kmetijskega robota. Modularna zasnova omogoča enostavno prilagajanje robota množici različnih aplikacij v kmetijstvu. Predstavljen kmetijski robot sestoji iz šestih glavnih sestavnih modulov. V zaključnem delu bodo predstavljeni preračuni elementov, ki so potrebni za ustrezno delovanje robotskega sistema.
Ključne besede: precizno kmetovanje, robotska platforma, modularna zasnova
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 231; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (7,54 MB)

7.
Robotska celica za pakiranje lončkov gnojila : diplomsko delo
Matija Jurak, 2023, diplomsko delo

Opis: V podjetju Roboteh d.o.o. se ukvarjajo z avtomatizacijo in robotizacijo najrazličnejših postopkov v industriji in drugih panogah. Dobili smo zahtevek, da se razvije in izdela robotska celica, ki zlaga lončke gnojila teže 1 kg v škatlo, ki jo mora predhodno zložiti robot, nato pa te škatle robot zloži na euro paleto. Ko smo dobili natančne zahteve s strani stranke, smo razvili koncept robotske celice, ki temelji na manipulaciji lončkov in škatel s samo enim robotom. Nato smo prejeli natančen 3D model lončka in škatle in tako smo lahko začeli s konstruiranjem elementov robotske celice. Modeliranje, simulacijo in izdelavo načrtov za izdelavo robotske celice smo izvedli s pomočjo programskega orodja SolidWorks. Sledila je izdelava in montaža robotske celice. Za varnost robotske celice smo poskrbeli z laserskim varnostnim skenerjem polja, ki smo ga namestili na steno prostora, kamor smo vgradili robotsko celico. Izvedli smo testiranje in ugotovili, da robotska celica deluje ustrezno in izpolnjuje vse naročnikove zahteve.
Ključne besede: robotska celica, pakiranje lončkov gnojila, zasnova robotske celice, konstruiranje
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 149; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (2,45 MB)

8.
Obnova turistično-rekreativnih poti in športnega parka Janina v zdravilišču Rogaška Slatina : magistrsko delo
Gorazd Krofl, 2023, magistrsko delo

Opis: Po osamosvojitvi leta 1991 je razvoj zdravilišča v Rogaški Slatini močno zamrl, s tem pa se je začela degradacija območij, ki niso bila neposredno povezana z zdraviliškim jedrom vendar tvorijo njegovo mejo in predstavljajo dostopna območja do zdraviliškega jedra. Magistrsko delo obravnava problematiko povezave zdraviliškega jedra v Rogaški Slatini z okoliškimi gozdnimi območji, ki so prepredena s turističnimi in rekreativnimi potmi in z vzpostavitvijo klubskih prostorov v športnem parku Janina, izjemno kvalitetnem, a neizkoriščenem prostoru v neposredni bližini zdraviliškega jedra, kjer se danes nahaja samo smučišče. Na podlagi prostorskih in tehničnih analiz je izdelana idejna zasnova revitalizacije ključnih območij, ki predstavljajo pomembna že obstoječa, a degradirana vozlišča preko katerih je mogoče zagotoviti kvalitetno širitev in nadgraditev zdraviliške, športne in turistične ponudbe tako domačinom kot gostom zdravilišča. Pri urejanju so uporabljeni osnovni prostorski posegi in elementi, arhitekturni jezik pa je enovit in zadržan ter prilagojen obstoječi raščeni ali grajeni krajini.
Ključne besede: Rogaška Slatina, zdravilišče, rekreacija, turizem, revitalizacija, športni park, gozdne poti, arhitekturna zasnova
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 282; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (49,20 MB)

9.
Analitični pogled na najvidnejše družbene medije v letu 2023
2023

Opis: Monografija z naslovom »Analitični pogled na najvidnejše družbene medije v letu 2023« naslavlja prepoznano raziskovalno vrzel preučevanja zasnove družbenih medijev. Pri tem je posebni poudarek na konceptualnem vidiku, ki omogoča prepoznavanje logične zasnove, arhitekturnih značilnosti, potencialov in specifik družbenega medija ter primerjavo s konkurenčnimi rešitvami. Predstavlja zbirko medsebojno primerljivih poglavij, ki opisno in analitično preučujejo najvidnejše predstavnike pokrajine družbenih medijev v letu 2023. Poglavja so rezultat projektne naloge študentov Univerze v Mariboru, Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, ki so v okviru predmeta »Arhitektura interaktivnih medijskih vsebin« sistematično in mentorirano preučevali izbrane družbene medije.
Ključne besede: analiza družbenih medijev, družbeni mediji, pokrajina družbenih medijev, zasnova družbenih medijev, mediji
Objavljeno v DKUM: 13.07.2023; Ogledov: 434; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (10,55 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Razvoj avtomata za hitro hlajenje pijač : magistrsko delo
Dorian Petrič, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo raziskali področje hitrega hlajenja pijač na podlagi peltierjevega pojava. Časi hlajenja pri uporabi konvencionalnih načinov hlajenja pijač so dolgi in večinoma ne omogočajo nastavljanja točne željene temperature pijače. Peltierjevi elementi po drugi strani omogočajo hitro ohlajanje in možnost natančne regulacije. Izdelali smo prototip naprave za hlajenje pijač, ga testirali in izračunali njegov izkoristek. Opravili smo raziskavo trga že obstoječih naprav za hitro hlajenje pijač. Naredili smo stroškovno analizo izdelave prototipa in proizvodnje naprave za hitro hlajenje pijač. Raziskavo hlajenje pijač na podlagi peltierjevega pojava smo opravili s pomočjo svetovnega spleta in splošno dostopne literature. Prototip smo naredili s pomočjo splošnega orodja in CNC rezkalnika. Napravo smo testirali v energetskem laboratoriju Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru. Raziskavo trga smo opravili z iskanjem in primerjavo drugih naprav za hitro hlajenje pijač na svetovnem spletu. Ekonomsko analizo izdelave in prodaje naprave smo naredili na podlagi lastnih izkušenj in podatkov na spletu. Ugotovili smo, da s peltierjevimi elementi sicer lahko dosegamo nizke čase hlajenja, vendar za ceno velike količine električne moči. V primeru zvišanja izkoristka naprave, bi bila le ta tržno zelo zanimiva.
Ključne besede: Hitro hlajenje pijač, peltierjev element, funkcijska zasnova, prototip, ekonomska analiza
Objavljeno v DKUM: 03.03.2023; Ogledov: 515; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (3,56 MB)

Iskanje izvedeno v 0.92 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici