| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Ustvarjalno reševanje problema zaposlitvenih možnosti mladih v času korona krize
Viktorija Špes, 2020, diplomsko delo

Opis: Namen dela diplomskega projekta je ustvarjalno reševanje problema zaposlitvenih možnosti mladih v času korona krize z uporabo izbranih metod. V prvem delu diplomskega projekta smo spoznali zastavljen problem brezposelnosti mladih in vzroke zanj ter možne oblike zaposlitve. V drugem delu smo teoretično spoznali tehnike, s katerimi obravnavamo zastavljen problem, in jih praktično uporabili na našem primeru. Obravnavali smo tri metode za definiranje problemov in priložnosti, in sicer tehniko W za definiranje problema, tehniko petih zakajev za spoznavanje bistva problema, ter tehniko ribja kost za ugotavljanje vzrokov problema. Nadalje smo uporabili program Web-HIPRE za podporo večkriterijskemu odločanju, s pomočjo katerega smo na podlagi alternativ, kriterijev in podkriterijev pridobili končne rezultate najprimernejše možnosti zaposlitve mladih v času korona krize. Ugotovili smo, da je ribja kost najprimernejša tehnika za definiranje obravnavanega problema, saj nam hitro pokaže težave in vzroke, ki se pojavijo pri iskanju zaposlitve mladih. S programom Web-HIPRE smo ugotovili, da se je za najprimernejšo rešitev izkazala zaposlitev v tujini, saj ima najvišjo agregirano vrednost, vendar nam je gradientna analiza občutljivosti pokazala, da gre za občutljivo rešitev glede na spremembo uteži kriterijev na prvi ravni.
Ključne besede: zaposlitev mladih, korona kriza, ustvarjalno reševanje problemov, računalniški program Web-HIPRE, večkriterijsko odločanje
Objavljeno v DKUM: 23.10.2020; Ogledov: 491; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

2.
Pričakovanja mladih v primerjavi z njihovimi možnostmi na trgu dela
Tanja Zabret, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi smo pisali o tem kdo so mladi, o prehodu v odraslost in zaposlitev, o ranljivosti mladih in o tem kakšne so njihove možnosti za (prvo) zaposlitev. Opisali smo tudi stanje zaposljivosti (v letu 2012) in brezposelnosti (v letih 2012 in 2013) na trgu dela v Sloveniji ter ga primerjali z Evropsko unijo. V raziskovalnem delu smo izvedli raziskavo, katere cilj je bil ugotoviti, kaj mladi pričakujejo glede svoje prve zaposlitve.
Ključne besede: mladi, možnosti za zaposlitev mladih, stanje na trgu dela
Objavljeno v DKUM: 27.01.2016; Ogledov: 836; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (926,28 KB)

3.
ZAPOSLITEV IN OSAMOSVOJITEV MLADIH
Mojca Tavčar, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: »Zaposlitev in osamosvojitev mladih« je tema, ki že nekaj časa polni ne samo slovenske, temveč tudi svetovne medije, zato smo se odločili, da o tej problematiki zberemo čim več informacij in jo podrobneje predstavimo tudi mi v naši diplomski nalogi. V prvem delu diplomskega dela smo najprej opredelili pojme mladi, zaposlovanje mladih in osamosvojitev. Predstavili smo kakšen je ekonomski položaj mladih, njihova izobrazba, opisali različne oblike evropskih modelov prehodov v odraslost, izziv zaposlitve današnjega časa, ključ za uspešen razvoj družbe, pregledali kako je s stanovanjskim problemom, ter kakšne so oblike lastništva stanovanj. V drugem delu diplomskega dela smo predstavili raziskavo, ki smo jo na temo procesa njihove osamosvojitve izvedli med mladimi. Ugotovili smo koliko delovnih izkušenj so pridobili z delom preko študentskega servisa, kakšne so prednosti iskalcev zaposlitve, kje vse mladi spremljajo zaposlitvene oglase in na kakšna delovna mesta se prijavljajo. Raziskali smo tudi koliko mladih se je že osamosvojilo in kje bivajo. V zaključnem delu smo podali predloge za izboljšanje stanja.
Ključne besede: mladi, zaposlitev, delovne izkušnje, osamosvojitev mladih
Objavljeno v DKUM: 07.07.2015; Ogledov: 1309; Prenosov: 185
.pdf Celotno besedilo (745,32 KB)

4.
ODNOS DRŽAVE DO DEFICITARNIH POKLICEV (PRIMERJAVA SLOVENIJA IN TURČIJA)
Gašper Slapnik, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo obravnavali odnos države do deficitarnih poklicev. Zanimalo nas je, kakšen odnos ima država do deficitarnih poklicev in hkrati smo primerjali podatke z državo Turčijo. Ker vsi vemo, kako je dandanes težko dobiti poklic po končani izobrazbi, smo se odločili, da naredimo korak naprej v tej raziskavi in primerjamo ugotovljene podatke z drugo državo (Turčijo), ki ravno v tem času doživlja ekonomski razcvet v gospodarstvu. Glede na dano situacijo smo v naši državi ugotavljali, kaj si o vsem tem mislijo mladi ter kje in kako se vidijo v prihodnosti glede zaposlitve.
Ključne besede: • Deficitarni poklic • Zaposlitev • Prihodnost mladih • Trg dela
Objavljeno v DKUM: 27.11.2013; Ogledov: 1176; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (474,68 KB)

5.
ODNOS MLADIH DO DELA V TUJINI
Tanja Brkić, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo obravnavali odnos oz. mnenje mladih o delu v tujini. Zanimalo nas je, ali so kdaj že razmišljali o tem in kateri so tisti glavni razlogi, da bi se mladi dejansko odločili zaposliti v tujini. V teoretičnem delu smo predstavili trenutno situacijo zaposlenosti in brezposelnosti mladih na splošno, pa tudi v Sloveniji, medtem, ko smo v empiričnem delu z anketo poskusili ugotoviti dejansko stanje o odnosu mladih do dela v tujini. Izkazalo se je, da mladi zaradi situacije na trgu dela v Sloveniji res razmišljajo, da bi se zaposlili v tujini v pričakovanju, da jim bo drugje uspelo postati finančno stabilen in neodvisen.
Ključne besede: - delo v tujini, - zaposlitev mladih, - trg dela, - delovna mobilnost, - migracije
Objavljeno v DKUM: 19.09.2012; Ogledov: 1970; Prenosov: 244
.pdf Celotno besedilo (506,58 KB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici