| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 43
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
OBVLADOVANJE OBRESTNEGA TVEGANJA S POMOČJO IZVEDENIH FINANČNIH INSTRUMENTOV
Cirila Vidovič, 2009, diplomsko delo

Opis: Zaščita pred tveganjem je investicija, katere namen je zmanjšanje oziroma izločitev tveganja iz osnovne investicije. Hedgarji uporabljajo obrestne derivate za zmanjševanje tveganja potencialnih izgub, ki izhajajo iz prihodnjih premikov tržnih spremenljivk. Finančna in nefinačna podjetja bi se lahko s podrobnim poznavanjem svojega poslovanja in poslovanja okolja pred neugodnimi posledicami tveganja ubranila s pravilnim pristopom k obvladovanju tveganj in se izognila posledicam propada podjetja. Tržno tveganje je tveganje potencialne izgube na odprtih pozicijah zaradi neugodnih tržnih sprememb. Del tržnega tveganja je obrestno tveganje, ki ga sestavljajo: bazično tveganje, tveganje premika krivulje donosnosti in tveganje ravni obrestne mere. Obrestni izvedeni finančni instrumenti so instrumenti, pri katerih se na osnovi osnovnega instrumenta in ravni obrestne mere plača oziroma prejme določna vsota denarja. Obrestni derivati predstavljajo daleč največji delež na trgu izvedenih finančnih instrumentov.
Ključne besede: obvladovanje obrestnega tveganja, izvedeni finančni instrumenti, zamenjava obrestnih mer, dogovor o terminski obrestni meri, terminska pogodba na obrestno mero, opcija na zamenjavo obrestnih mer
Objavljeno: 11.06.2009; Ogledov: 2894; Prenosov: 346
.pdf Celotno besedilo (516,15 KB)

9.
ZAMENJAVA OBSTOJEČEGA SISTEMA PRISTOPNIH KONTROL
Jure Iglič, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje sistem pristopne kontrole. Nalogo sem razdelil na tri dele. Uvodni del bralcu predstavi zakaj potrebujemo in čemu je namenjen sistem pristopne kontrole, na kratko je predstavljen en del slovenskega standarda in zgradba ter opis najpomembnejših delov sistema pristopne kontrole. Drugi del naloge je namenjen uporabi biometrije v sistemu pristopne kontrole. Predstavljena je kratka zgodovina o tem, kako so začeli uvajati biometrične metode v sistem. Sprašujemo se ali sploh potrebujemo sistem, ki deluje na podlagi biometrične metode, na kratko se seznanimo z zakonodajo, ki ureja vprašanje biometričnih metod. V nalogi so predstavljeni najpogostejše biometrične metode, ki se uporabljajo v sistemu pristopnih kontrol, primerjave med njimi, najpogostejše napake do katerih lahko pride pri uporabi posamezne metode. Tretji del je namenjen obstoječemu sistemu pristopne kontrole v objektu in zamenjava le tega z novejšim sistemom. Predstavljeni so razlogi za zamenjavo obstoječega sistema. Narejena je SWOT analiza, kjer so predstavljene prednosti, slabosti, priložnosti in grožnje ob uvedbi novega sistema. Opisal sem glavne dele obstoječega sistema in njihove pomanjkljivosti. Predstavljeni so predlogi naročniku, kjer je poudarek na izbiri ustrezne kartice. Narejena je primerjava med štirimi karticami, ki ustrezajo predlogom naročniku. Cilj zadnjega dela naloge je predstaviti ustrezno rešitev, ki bi ustrezala naročniku.
Ključne besede: Pristopne kontrole, Biometrične metode, Zamenjava sistema pristopnih kontrol
Objavljeno: 21.10.2009; Ogledov: 1557; Prenosov: 177
.pdf Celotno besedilo (1,17 MB)

10.
OBRESTNA ZAMENJAVA
Nuša Mataln, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Obrestna zamenjava je najbolj pogosto uporabljena vrsta zamenjav. Je dogovor o zamenjavi plačil obresti v prihodnosti. Pri tem lahko gre za zamenjavo fiksne obrestne mere za spremenljivo ali pa za zamenjavo dveh različnih spremenljivih obrestnih mer. Fiksne in spremenljive obresti se izračunajo s pomočjo navidezne glavnice za določeno obdobje. V obrestni zamenjavi pa ne prihaja do zamenjave navidezne glavnice, izmenja se le razlika v obrestih. Obrestne zamenjave se uporabljajo za transformacijo posojila s spremenljivo obrestno mero v posojilo z fiksno obrestno mero ali obratno. Lahko jo izvedeta stranki neposredno sami ali pa s pomočjo posrednika. Prednosti obrestnih zamenjav so likviden trg, da so lahko izvedene za daljše obdobje in lahko služijo kot instrument zavarovanja. Zraven klasične obrestne zamenjave, pri kateri gre za zamenjavo fiksne obrestne mere za spremenljivo, poznamo še zamenjavo osnove, terminsko zamenjavo, opcije na zamenjave in še številne druge.
Ključne besede: izvedeni finančni instrumenti, zamenjava, zavarovanje, obrestna zamenjava, klasična obrestna zamenjava, zamenjava osnove, zamenjave z variabilno glavnico, zamenjave s pričetkom na dan v prihodnosti, opcije na zamenjave
Objavljeno: 03.12.2010; Ogledov: 3521; Prenosov: 297
.pdf Celotno besedilo (511,61 KB)

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici