| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Numerična simulacija temperaturnih razmer v zalogovniku tople vode v hali IPC
Dejan Sevčnikar, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo reševali problem mešanja vode v zalogovniku, ki povzroči prenizko temperaturno razliko med zgornjim in spodnjim delom zalogovnika ter s tem onemogoča avtomatski preklop smeri ogrevanja. Opisali smo stanje zalogovnika in ogrevalnega sistema. Z meritvami smo določili potrebne pogoje za izvedbo numerične simulacije temperaturnih razmer v zalogovniku. Rezultate simulacije smo primerjali z dejanskim stanjem, nato pa smo izvedli še simulacije, v katerih smo upoštevali predlagane rešitve, ki so obsegale optimizacijo pretoka in konstrukcijske rešitve. V nadaljevanju smo predstavili rezultate simulacij in ugotovili, katera izmed rešitev je najprimernejša za implementacijo.
Ključne besede: numerična simulacija, zalogovnik tople vode, temperaturne razmere
Objavljeno: 22.09.2020; Ogledov: 113; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (13,01 MB)

2.
Sistem sledenja granulata od zalogovnika do brizgalnega stroja
Max Klančar, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je popisan celoten sistem, ki z materialom oskrbuje brizgalni stroj. Simuliran je tok zraka in materiala skozi sistem s programom ANSYS Fluent. Narejena je morfološka matrika in s pomočjo le-te izbrana najprimernejša rešitev za ugotovitev, kdaj sveža serija materiala doseže brizgalni stroj. Rezultati so prikazani v programu CFD Post, v obliki histogramov in slik.
Ključne besede: Centralni sistem, ANSYS Fluent, zalogovnik, pnevmatski prenos materiala, razredčena faza prenosa, CFD, CFD Post.
Objavljeno: 19.12.2019; Ogledov: 324; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (3,72 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Koriščenje notranje energije odpadne vode za ogrevanje sanitarne vode s toplotno črpalko
Miha Kobal, 2019, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je predstaviti način ogrevanja sanitarne vode s toplotno črpalko. Sistem bi potrebno energijo dobil iz odpadne tople vode, ki bi se zadržala v zalogovniku, kamor bi bil potopljen uparjalnik hladilniškega kroga. V diplomski nalogi so opisani posamezni sklopi takšnega sistema, njihova medsebojna povezanost in delovanje. Sistem se od ostalih sanitarnih toplotnih črpalk loči po tem, da črpa energijo iz odpadne vode, ki se zadrži v zalogovniku odpadne vode. Izvedli smo tudi praktični preizkus in opravili meritve. Preračun daje primerne rezultate za razmislek o razvoju takšnega sistema in njegovi uporabi v praksi.
Ključne besede: Sanitarna voda, toplotna črpalka, zalogovnik odpadne vode, hladilniški krog, temperatura, energija, uparjalnik, toplota.
Objavljeno: 11.02.2019; Ogledov: 576; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

4.
Zasnova avtomatiziranega manipulatorja pijač v zaprtem hladilnem prostoru
Rok Kolar, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so zajeti problemi, s katerimi sem se srečal med razvojem, postopki iskanja rešitev, izbrana rešitev in način vrednotenja izbranih rešitev. V diplomskem delu so predstavljeni postopki testiranja in izbira materialov ter pogonskih sklopov. Prav tako je predstavljena metoda načrtovanja senzorike, ki omogoča varno, natančno in zanesljivo delovanje sistema. Iz napisanega je razviden način zasnove sistema, v katerem je veliko neznank, s katerimi se razvojni inženir srečuje med razvojem. Cilj je diplomskega dela je predstaviti probleme, s katerimi se srečuje razvojnik med projektom, pri katerem je treba upoštevati cenovno plat, varno delovanje, zanesljivost in natančnost delovanja.
Ključne besede: manipulator, prijemalo, avtomatizacija, zalogovnik, vstopni prostor, vodilo, senzorika.
Objavljeno: 09.10.2018; Ogledov: 459; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (4,63 MB)

5.
Naprava za optično kontrolo izdelkov v podjetju Tesnila GK D.O.O.
Alojzij Pisar, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena izdelava naprave za optično kontrolo izdelkov v podjetju Tesnila GK d.o.o.. Pred avtomatizacijo se je kontrola izdelkov v celoti izvajala ročno, zato se na začetku osredotočam na analizo stanja kontrole, s čimer bo ugotovljena najprimernejši način avtomatizacije. V nadaljevanju diplomske naloge je prikazano konstruiranje oz. načrtovanje stroja, ter izbira periferije (senzorji, aktuatorji,... ). Stroj je sestavljen iz: vibracijskega zalogovnika (za zalaganje izdelkov), tekočega traku (transport izdelkov) in kamer (za optično kontrolo). Za krmiljenje slednjih se uporablja industrijski krmilnik, ki ga je bilo potrebno ustrezno sprogramirati. S pomočjo ustreznih kamer za optično kontrolo se določa ustreznost izdelkov oz. njihova neustreznost. Na koncu naloge je prikazana analiza posodobitve optične kontrole, s katero prihajamo do ugotovitve za koliko je avtomatizacija izboljšala proces. Cilji diplomske naloge so bili doseženi, saj je optična kontrola izdelkov zanesljiva in se izvaja popolnoma brez posega delavcev.
Ključne besede: optična kontrola, avtomatizacija, vibracijski zalogovnik, transportni trak, pnevmatsko prijemalo, industrijski krmilnik, senzor, elektropnevmatski ventil, aktuator
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 1258; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (4,18 MB)

6.
VARČNA RABA VODNIH VIROV V GOSPODINJSTVIH NA OBMOČJU MESTNE OBČINE KRANJ
Nejc Plevnik, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Pitna voda je nujna za naše življenje. Zato je še toliko bolj pomembno razumno ravnanje s pitno vodo oziroma z vodnimi viri. V diplomski nalogi smo se osredotočili na varčnejšo porabo pitne vode v gospodinjstvih na področju Mestne občine Kranj. Predpostavljamo, da se pitna voda v našem vsakdanu velikokrat troši nerazumno. Na podlagi ankete smo ugotovili nekatere navade gospodinjstev v Mestni občini Kranj, kar nam je pomagalo pri iskanju rešitev. Predlogi za rešitve se nanašajo predvsem na Mestno občino Kranj in javno službo Komunalo Kranj. Prioriteta je predvsem izobraževanje prebivalcev Mestne občine Kranj glede varčne rabe pitne vode. Potrebno je povečati rabo deževnice in zmanjšati porabo pitne vode pri vsakodnevnih opravilih v gospodinjstvu (pomivanje posode v kuhinji, ščetkanje zob, itd.). Pomembno je zavedanje o vodnem odtisu in zmanjšanju le tega. S spreminjanjem podnebja nas lahko v prihodnosti doleti tudi pomanjkanje pitne vode, zato se moramo na to ustrezno pripraviti. Rezerve pri porabi pitne vode obstajajo in naša naloga je, da vode ne trošimo po nepotrebnem. V ta namen so predlogi v tej diplomski nalogi tudi nastali.
Ključne besede: pitna voda, varčna raba, deževnica za zalivanje, zalogovnik za deževnico, predlogi, vodni odtis
Objavljeno: 24.04.2015; Ogledov: 1104; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

7.
Uvedba sistema kanban za proizvodnjo odtočnih ventilov tipa 280 v podjetju Geberit - Sanitarna tehnika d.o.o.
Danijel Pogorevc, 2013, magistrsko delo

Opis: Cilj vsakega podjetja je doseganje dobička, da pa podjetje lahko preživi v današnjih časih, se mora boriti za svoj obstoj na trgu in posledično strmeti k izpopolnjevanju, bodisi same organizacije bodisi tehnologij, ki jih uporablja. Temeljna metoda vitke proizvodnje je kanban, ki temelji na zmanjšanju nepotrebnih zalog, posledično tudi stroškov, ki so vezani na zaloge, zagotavlja urejeno shemo pretoka informacij izdelka po posameznih procesnih področjih, kar pripomore k večji fleksibilnosti, to pa daje podjetju prednost in konkurenčnost na trgu, saj se je sposobno hitro odzvati na potrebe kupcev. V podjetju Geberit – Sanitarna tehnika, d.o.o., so se odločili vpeljati metode vitke proizvodnje, natančneje kanban, saj so primorani v hiter odziv, ki ga zahteva vse večja konkurenca. Cilj samega podjetja je zmanjšanje zalog, ki so za današnji čas prevelike. V magistrskem delu bomo v nadaljevanju predstavili uvedbo sistema kanban v samem podjetju, tehnike in principe samega sistema ter naredili praktičen primer vpeljevanja sistema kanban na primeru odtočnega ventila tipa 280.
Ključne besede: Kanban, JIT, vitka proizvodnja, samopostrežni zalogovnik, sistem vlečenja, velikosti serij, velikost zalog.
Objavljeno: 18.12.2013; Ogledov: 1994; Prenosov: 104
URL Povezava na celotno besedilo

8.
RAZVOJ KOMBINIRANEGA ZALOGOVNIKA VODE ZA TOPLOTNE ČRPALKE
Rok Jamšek, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se osredotoča na izdelavo idejne osnove kombiniranega zalogovnika sanitarne vode in vode za ogrevalni sistem z vgrajeno hidravlično grupo v zastavljenem dizajnu podjetja. V začetku je prikazan izračun smotrnosti nakupa toplotne črpalke ter ob tem tudi nastajajočega zalogovnika ter zbiranje podatkov o sorodnih izdelkih iz vseh razpoložljivih virov. V namenu prikaza umestitve prodajnega produkta v podjetju, je v začetku na kratko opisana tudi struktura celotnega podjetja Horizont Skupina d.o.o. Osrednji del je namenjen obravnavi projektnega pristopa k zasnovi novega izdelka ter krajšim opisom posameznih faz pri tem. V nadaljevanju se na podlagi zahtev optimizira posamezne funkcijske sklope in izbere najustreznejše rešitve pridobljene iz prej proučenih virov. Nato sledi še računalniško modeliranje celotne zasnove, izbira opcijsko vgradnih elementov in na koncu še stroškovna kalkulacija okvirne cene končnega izdelka.
Ključne besede: Toplotna črpalka, kombiniran zalogovnik, projektni pristop, optimizacija, stroškovna kalkulacija
Objavljeno: 06.07.2011; Ogledov: 2547; Prenosov: 260
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

9.
OGREVANJE STANOVANJSKE HIŠE SAMO S SONČNO ENERGIJO
Boštjan Mihurko, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem izvedel ogrevanje stanovanjske hiše samo s sončno energijo. Uporabil sem izvedbo s sončnimi kolektorji, in shranjevanje le te v zalogovnik ogrevne vode. Bistveno pri tem sistemu je zalogovnik vode, ki se zaradi presežka energije v poletnem času segreva in primanjkljaja v zimskem času ohlaja. Pri tem sem spoznal, da imamo na razpolago ogromne količine sončne energije, vendar nastane problem pri akumulaciji le te. Predlagana izvedba je ekološko bolj sprejemljiva od klasičnega ogrevanja s fosilnimi gorivi, a žal tudi precej dražja.
Ključne besede: Ogrevanje, sončna energija, sončni kolektorji, zalogovnik ogrevne vode
Objavljeno: 03.05.2010; Ogledov: 4182; Prenosov: 653
.pdf Celotno besedilo (2,37 MB)

10.
PRERAČUN NIZKOENERGETSKEGA OBJEKTA Z UPORABO ZALOGOVNIKA ENERGIJE
Matej Kramar, 2009, diplomsko delo

Opis: Nenačrtovana in eksplicitna rast porabe energentov je in bo pomembno zaznamovala vsakdanjo, nenasitno človekovo potrebo po energiji. Spremembe je mogoče čutiti na vseh področjih družbenega življenja. Bodisi v avtomobilski industriji z državnim in internim subvencioniranjem k nakupu tehnično dovršenega prevoznega sredstva, ali v gradnji in rekonstrukciji stavb z raznimi ekokrediti in javnimi finančnimi sredstvi. Celoten svet na novo spoznava alternativne vire energije. Toplotna črpalka, ki že obstaja skoraj dve stoletji, je končno dosegla primerno pozornost, in koriščenje sončne energije, ki je bo vedno več zaradi ironične rasti toplogrednih plinov, ter klimatska naprava so postali prioritetni dejavnik energije.
Ključne besede: Toplotna črpalka, solarna energija, zalogovnik energije, talno gretje, prezračevanje, sušilnica, učinkovita in racionalna raba energije v stavbah.
Objavljeno: 13.05.2009; Ogledov: 2767; Prenosov: 449
.pdf Celotno besedilo (5,78 MB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici