| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 29
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Management zalog v proizvodnem podjetju x
Nataša Galun, 2020, magistrsko delo

Opis: Management zalog pomeni ves sistematičen proces naročanja, skladiščenja ter odpremo materialov in proizvodov. Namen je doseči pravšnje količine naročanja zalog, pravšnje količine hranjenja zalog v skladiščih, na pravih mestih v procesu proizvodnje, ob najbolj primernem času in po najbolj ugodnih cenah. Za dosego tega cilja mora biti nadzor zalog čim bolj točno in dosledno voden. Za podjetja so zelo pomembne vse ravni zalog, saj količine zalog v hrambi pomenijo za podjetja vedno tudi strošek, ki direktno učinkuje na uspešnost podjetij. Podjetja si zato prizadevajo za optimalne količine zalog. V magistrskem delu obravnavamo zaloge s poudarkom na optimizaciji zalog. Ključna ugotovitev je, da z vidika nemotene proizvodnje ter zadovoljevanja povpraševanja s strani kupcev, težijo podjetja k čim večjim, tj. zadostnim ali nepresahljivim, zalogam, z vidika stroškov pa k čim manjšim zalogam. A zadovoljitev obeh ciljev zmorejo uresničiti le optimalne zaloge. Stroški imajo nadvse pomembno mesto pri določanju količine zalog. V magistrski nalogi smo podrobneje predstavili te stroške, ki jih povzročajo zaloge. To so stroški skladiščenja, stroški naročanja in stroški nezadovoljenega povpraševanja. Magistrsko delo je zasnovano iz teoretičnega in praktičnega dela. V uvodnem delu smo si zastavili dve hipotezi. Prvo hipotezo smo preverjali že v teoretičnem delu naloge. Druga hipoteza je sestavljena iz štirih podhipotez, ki pa smo jih preverjali v praktičnem delu naloge. Teoretični del gradita dva sklopa. V prvem sklopu smo na začetku zapisali definicije zalog različnih avtorjev. Podrobneje smo opredelili namen zalog. V nadaljevanju smo predstavili tudi vrste zalog glede na pojavno obliko, stopnjo dokončanosti v proizvodnem procesu, funkcijo zalog in velikost zalog. V drugem sklopu teoretičnega dela smo se osredotočili na pojem optimizacija zalog, kar je osrednja tema magistrskega dela. Na začetku smo opisali stroške, ki nastanejo pri upravljanju zalog. Zatem pa so podrobneje opisani optimizacijski modeli zalog. To so osnovni model zalog, model zalog pri količinskih popustih in model zalog pri postopnih dobavah. Opisali smo tudi management zalog pri negotovem povpraševanju in politiko naročanja za zadovoljevanje negotovega sezonskega povpraševanja. Praktičen del v uvodu zajema kratko predstavitev proizvodnega podjetja X. Nadalje smo, na podlagi štirih izbranih artiklov, s pomočjo izbranih modelov, ki smo jih predstavili v teoretičnem delu, preverili, ali proizvodno podjetje X vodi optimalno politiko zalog. Na podlagi dobljenih rezultatov smo sproti presojali, ali vsako podhipotezo sprejmemo ali ovržemo. Z optimizacijo zalog smo iz zaupanih podatkov za leto 2018 za izbrane štiri artikle (hidravlično olje, kratka majica v velikosti L, lamelni brus, papirnata brisača) ugotovili, da proizvodno podjetje X ne vodi optimalne politike zalog. V sklepu magistrske naloge smo zapisali spoznanja in ugotovitve iz obeh delov, teoretičnega in praktičnega.
Ključne besede: zaloga, vrste zalog, optimizacija zalog, stroški zalog, optimizacijski modeli zalog
Objavljeno: 13.04.2021; Ogledov: 166; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (1,45 MB)

2.
Reorganizacija zmrzovalnega dela skladišča ter nabave v Miklavške pekarne d.o.o.
Jure Pulko, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Podjetje Miklavške pekarne, d. o. o., se ukvarja s proizvodnjo kruha, keksov in pekovskega peciva. Pekovsko pecivo, ki se peče na prodajnih mestih, priskrbijo drugi dobavitelji. Zaradi povečane prodaje pekovskega peciva in povečanja števila prodajnih mest s pečjo za pečenje pekovskega peciva se je povečala tudi potreba po večjem naročilu izdelkov, kar zaradi majhnega skladiščnega prostora predstavlja velik problem. Podjetje prav tako nima podpore informacijskega sistema, ki bi sprotno in natančno beležil zaloge, zato večkrat pride do neustrezno naročenih količin pekovskega peciva. V diplomski nalogi smo predstavili podjetje in njegove prostore ter opisali relevantne delovne procese. Podrobno smo predstavili probleme, s katerimi se sooča podjetje in predlagali ustrezne rešitve, ki bi omogočile optimalno delovanje podjetja. Pri pisanju diplomskega dela smo si postavili nekatere cilje, za katere menimo, da smo jih tudi dosegli. Cilji diplomskega dela so ureditev in reorganizacija zamrzovalnega skladišča in ureditev nabave pekovskega peciva. Zadnji cilj je vpeljava informacijskega sistema, ki bi omogočil bolj ekonomično in natančno beleženje zaloge artiklov. S pomočjo teoretičnega znanja smo podali predlog za reorganizacijo skladiščnega prostora in ureditev nabave pekovskega peciva. Izračunali smo tudi stroške in koristi uvedbe informacijskega sistema.
Ključne besede: reorganizacija zamrzovalnega skladišča, ureditev nabave, skladiščenje, informacijski sistem, zaloga
Objavljeno: 18.11.2016; Ogledov: 1204; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (2,32 MB)

3.
NAROČANJE EMBALAŽNIH MATERIALOV V PROIZVODNEM PODJETJU X
Klavdija Stupar, 2016, diplomsko delo

Opis: V svojem diplomskem delu sem želela proučiti področje, ki mi je po eni strani zelo blizu, saj se pri svojih delovnih zadolžitvah dnevno srečujem z njim, po drugi strani pa tako daleč, ker skriva še veliko neodkritih stvari, katere si kot oseba, ki opravlja delo v nabavi, želim podrobneje spoznati. Zavedam se, da je lahko dober informacijski sistem velika konkurenčna prednost podjetja in da bi to prednost podjetja morala izkoristiti. Iz tega razloga sem se odločila poglobiti se v področje naročanja materialov s pomočjo sistema MRP planiranja, kateri ponuja paleto možnosti, ki pa jih v podjetju ne koristimo v celoti. V prvem teoretičnem delu sem proučila področja, ki se navezujejo in igrajo pomembno vlogo v procesu naročanja materialov, v drugem praktičnem delu pa sem v podjetju, kjer sem zaposlena, na konkretnih primerih proučila delovanje MRP sistema in na koncu predstavila svoje ugotovitve.
Ključne besede: nabava, zaloga, planiranje, naročanje, sistem planiranja potreb po materialih (MRP).
Objavljeno: 21.07.2016; Ogledov: 581; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

4.
POZICIONIRANJE IZDELKA NA TRŽIŠČU
Daniel Marolt, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Nenehen hiter razvoj materialov in trendov v pohištveni industriji predstavlja izziv vsem distributerjem materialov v tej panogi. Izbor pravih izdelkov in dobaviteljev je ključnega pomena za uspešnost v panogi. Diplomsko delo je zasnovano kot vodič, kako spraviti ideje na tržišče. Poudarek je na teoretičnih razmišljanjih različnih avtorjev o vseh potrebnih postopkih za pozicioniranje novega izdelka na tržišče. V praktičnem delu je predstavljen postopek pozicioniranja novega segmenta okovja na tržišče, od čiščenja mrtvih zalog, s katerimi smo zagotovili del sredstev za financiranje projekta, komuniciranja s tržiščem prek novičk in katalogov, do končnega rezultata oz. uspešne prodaje.
Ključne besede: ideje, izdelek, marketing, zaloga, nabava
Objavljeno: 25.03.2016; Ogledov: 1055; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (1,88 MB)

5.
NABAVA V PODJETJU EVENTUS, NOVO MESTO, D.O.O.
Kornelija Krese, 2015, diplomsko delo

Opis: V svojem diplomskem delu sem želela prikazati pomen nabavne funkcije, nabave v trgovskem podjetju in obvladovanje zalog. Zanimala me je povezava teoretične podlage s praktičnim udejstvovanjem obvladovanja nabave in zalog v konkretnem delovnem okolju in sicer v podjetju kjer sem zaposlena. Iz navedenih razlogov sem v prvem delu svoje naloge opredelila teoretične razlage različnih avtorjev in tako že med prebiranjem in preučevanjem s pomočjo praktičnih izkušen izluščila bistvo za obravnavo tematike. Preko praktične obravnave sem imela možnost opredeliti in prikazati nabavni proces in obvladovanje zalog v podjetju Eventus, Novo mesto, d.o.o.. S preučevanje teh procesov v podjetju sem ugotovila in tudi potrdila strateški pomen nabave in z njo povezane aktivnosti pri povečanju dobička. V praktičnem delu sem se osredotočila na organizacijo nabavnega poslovanja, izbor in ocenjevanje dobaviteljev, operativno izvedbo nabave, analizo in optimizacijo zalog, ter pomen spremljanja cen surovin.
Ključne besede: nabava, zaloga, ocenjevanje dobaviteljev, borza kovin, obvladovanje, optimizacija
Objavljeno: 18.03.2016; Ogledov: 786; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (994,37 KB)

6.
Analiza in predlog prenove konsignacijskega skladišča v Gorenju, d.d.
Nejc Vodušek, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V prvem delu diplomskega dela smo na kratko predstavili eno največjih podjetij v Sloveniji Gorenje, d.d. Osredotočili smo se predvsem na skladiščenje v podjetju, največji poudarek pa smo dali na konsignacijsko skladišče. Predstavili smo celoten potek dela v skladišču ter naredili analizo zalog v obstoječem stanju, v kateri smo ugotovili, da zaloge v skladišču naraščajo. Cilj našega diplomskega dela pa je bil, da preučimo vse predpostavke, ki so temelj nadgradnje skladišča, ter da določimo stroške, ki bi pri tem nastali. Na osnovi predstavitve obstoječega stanja skladišča smo v drugem delu diplomskega dela podali naš predlog rešitve, da bi delo in vodenje postalo lažje. Predstavili smo predlog nadgradnje v skladišču ter celotno investicijo tudi stroškovno ovrednotili. Celotna investicija v nadgradnjo konsignacijskega skladišča bi stala 310.722 EUR. Prišli smo do sklepa, da bi se celotni stroški skladiščenja sicer povečali, vendar bi se glede na povišano število paletnih mest zmanjšal strošek na paletno mesto za 4 EUR. Investicija v nadgradnjo skladišča bi bila povrnjena v 1 letu in 1 mesecu.
Ključne besede: Gorenje, d.d.; konsignacijsko skladišče; zaloga; skladiščenje; regali
Objavljeno: 05.10.2015; Ogledov: 875; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

7.
8.
Reorganizacija skladišča podjetja Pancon, d.o.o.
Evelin Kuzma, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Logistika se v splošnem ukvarja z upravljanjem toka materialov od virov do porabnikov, tako znotraj podjetja kot med podjetji. Njen cilj je zagotoviti prave dobrine in storitve, na pravem mestu ob pravem času, količini in kakovosti, z najnižjimi stroški in vplivi na okolje. Ena izmed dejavnosti, s katero se logistika ukvarja, je tudi skladiščenje, ki je pomembno področje vsakega proizvodnega podjetja, saj je namenjeno izravnavanju časovne razlike med proizvodnjo in uporabo blaga. Cilj je imeti čim manj skladiščenja, kar pomeni čim manj zalog, saj le-te povzročajo stroške. V podjetju Pancon d. o. o. se srečujejo s pomanjkanjem skladiščnega prostora. V diplomskem delu smo iskali rešitve za reorganizacijo skladišča podjetja Pancon d. o. o. Izdelali smo pregled obstoječega stanja, v katerem smo ugotovili, kolikšno je dejansko pomanjkanje skladiščnega prostora. Pri analizi smo upoštevali proces nabave, proizvodnje in odpreme blaga za trenuten plan v obdobju od meseca maja do meseca decembra 2014. Na podlagi podatkov v navedenem časovnem obdobju smo izdelali logistično analizo, s katero smo dobili potrebna skladiščna mesta po zmanjšanju zalog ter izvajanju procesa nabave po konceptu "just in time". Na osnovi rezultatov logistične analize smo potrdili tezo o zmanjšanju zalog in pridobitvi potrebnega skladiščnega prostora ter nemotenem procesu nabave po konceptu "just in time".
Ključne besede: skladiščenje, skladiščni prostor, zaloga, logistična analiza
Objavljeno: 23.01.2015; Ogledov: 1241; Prenosov: 170
.pdf Celotno besedilo (7,49 MB)

9.
Optimizacija zalog vhodnega materiala v podjetju CM - OS Mastnak
Igor Kolarič, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava tematiko s področja upravljanja zalog vhodnega materiala v podjetju CM – OS Mastnak. Problem nastopi zaradi dejstva, da se vse aktivnosti, povezane z zalogo, v podjetju izvajajo in rešujejo na podlagi subjektivnih presoj osebja. Tako nastajajo nepotrebni stroški in občasna nezaloženost, ki vodi do daljšanja rokov dobave končnih izdelkov. V ta namen smo na podlagi teoretičnega znanja tvorili optimiziran model, ki predvideva takšne naročilne količine, ob katerih so skupni stroški zalog najnižji. Prav tako smo določili nivoje zalog, ki varujejo podjetje pred nezaloženostjo ter nivoje, pri katerih bi bilo najbolje sprožati nabavne akcije.
Ključne besede: zaloga, stroški, optimalna naročilna količina, optimizacija, nivo zalog
Objavljeno: 21.11.2014; Ogledov: 1072; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (2,57 MB)

10.
OPTIMIZACIJA SAP PARAMETORV ZA PLANIRANJE SERIJSKE PROIZVODNJE
Nina Erjavc, 2013, magistrsko delo

Opis: Poslovno okolje sili podjetje, da mora vsak trenutek težiti k optimizaciji in zmanjševanju stroškov. Na drugi strani pa mora ohranjati enako kvaliteto svojih izdelkov in stopnjo servisiranja. Če podjetje želi zadovoljevati potrebe svojih kupcev, delati s čim manj stroški in ustvarjati dobiček, mora stalno izboljševati vse svoje procese. Planiranje predstavlja enega temeljnih procesov v podjetju, saj skrbi za realizacijo kupčevih naročil. Podprto je z informacijsko rešitvijo SAP ERP. Ker planiranje proizvodnje lahko poteka na več načinov, tudi ERP sistemi nudijo konfiguracijske možnosti, da se prilagodijo poslovanju podjetja. Ugotovljeno je bilo, da sam način planiranja prav tako pa tudi izkoriščenost SAP, ni optimalno. Namen raziskovanja in testiranja v magistrski nalogi je bil ta, da ugotovimo, ali lahko z naprednimi metodami planiranja nadgradimo sistem planiranja. Za nadgradnjo smo izbrali tista področja, za katere smo menili, da so najmanj razvita in podprta s sistemom SAP ERP in ki bodo prinesla največje koristi in izboljšanje samega procesa planiranja. Na podlagi teorije in s pomočjo študija primerov smo pripravili optimizacije, ki so bile primerne za preučevano podjetje. Že takoj na začetku je bilo ugotovljeno, da vsakega posameznega področja ne moremo optimizirati na enak način. V podjetju se uporabljajo različni načini planiranja, ki temeljijo na značilnostih posameznega prodajnega programa. Zato so bile optimizacije različne glede na obstoječi način planiranja ter značilnosti prodajnega programa. Rešitve so bile takoj vpeljane in se uporabljajo še danes.
Ključne besede: Proces izpolnjevanja naročil, planiranje proizvodnje, SAP, varnostna zaloga, kanban, napovedovanje, kapacitete, optimalne naročniške količine
Objavljeno: 06.11.2013; Ogledov: 2095; Prenosov: 126
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici