SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
HIPOTEKARNA OBVEZNICA - PRAVNA UREDITEV V SLOVENIJI IN NEMČIJI
Marko Rančigaj, 2010, diplomsko delo

Opis: V prvem poglavju govorimo o predmetu raziskovanja. Najprej definiramo pojem hipotekarne obveznice in osvetlimo zgodovinski razvoj ter nastanek tega vrednostnega papirja. Ozrli se bomo na pravna razmerja, ki nastanejo z njeno izdajo. Hipotekarna obveznica velja za varno naložbo zato smo predstavili tudi njene elemente varnosti. Na koncu poglavja smo omenili še vrste hipotekarnih obveznic glede na različne kriterije in načine njene izdaje. V drugem poglavju predstavljamo slovensko ureditev hipotekarne obveznice. Najprej predstavimo zakonsko podlago in povezavo z drugimi predpisi. Nato se podrobneje posvetimo obravnavi Zakona o hipotekarni in komunalni obveznici. Poglavje nadaljujemo z opredelitvijo in imenovanjem subjektov v slovenskem modelu hipotekarne obveznice. Poglavje zaključimo s subjektivnim mnenjem glede ustreznosti uzakonjenega modela za slovenski čas in prostor. V tretjem poglavju podrobneje opisujemo postopek izdaje hipotekarne obveznice. Raziščemo kakšen status ima hipotekarna obveznica v praksi slovenskih bank. Nato preučimo možen vpliv hipotekarne obveznice na stanovanjsko področje. V nadaljevanju analiziramo morebitno vlogo SID banke s svojim specifičnim statusom v slovenskem bančnem prostoru na tem področju. Glede na ugotovitve, da v Sloveniji hipotekarne obveznice ni izdal še nihče, v naslednjem podpoglavju govorimo o ovirah za izdajo hipotekarne obveznice. Poglavje zaključimo s slovensko statistiko povezano s področjem hipotekarnega bančništva. V četrtem poglavju podrobneje predstavljamo ureditev hipotekarne obveznice v Nemčiji. Najprej se posvečamo zakonski podlagi in njenim temeljnim značilnostim, nato na kratko opišemo zgodovino in razvoj predpisov ter aktualno zakonodajo. Nato opišemo in poimenujemo subjekte v nemški ureditvi. Komentiramo še razširjenost hipotekarne obveznice v Nemčiji. Nazadnje prikažemo še nekaj statističnih podatkov v zvezi s hipotekarnimi obveznicami v Nemčiji. V zadnjem poglavju primerjamo poglavitne značilnosti nemškega in slovenskega modela hipotekarne obveznice.
Ključne besede: hipotekarna obveznica, model hipotekarne obveznice, zakonska ureditev v Sloveniji, zakonska ureditev v Nemčiji, Pfandbrief, hipotekarna obveznica v praksi
Objavljeno: 29.01.2010; Ogledov: 2683; Prenosov: 225
.pdf Celotno besedilo (375,69 KB)

3.
STROŠKOVNI MODEL ABSENTIZMA ZA PROIZVODNA PODJETJA
Tatjana Draksler, 2011, magistrsko delo

Opis: Spremljanje zdravstvenega absentizma je aktualno, kar nakazujejo številne raziskave, članki ter znanstvene knjige, ki so že na voljo oziroma še nastajajo. Razlog za tolikšno zanimanje za to področje lahko vsekakor pripisujemo temu, da zdravstveni absentizem povzroča negativne posledice za delodajalce, zavarovalni sistem kakor tudi posameznike. Absentizem oz. izostajanje (od dela), odsotnost, kot je opredeljeno v Slovarju slovenskega knjižnega jezika, je zelo širok pojem, za katerega v različnih literaturah obstajajo različne definicije. Mi jo bomo razumeli predvsem kot bolezensko odsotnost oz. bolniško odsotnost, ki je ponavadi glavni razlog za izostanek z dela. Odsotnost z dela lahko ločimo na prostovoljno in na neprostovoljno (Steel, 2003). Na neprostovoljno odsotnost zaposleni nima vpliva, prostovoljna odsotnost pa je odsotnost, povezana z motivacijskimi dejavniki. Delodajalci se trudijo vpeljevati različne ukrepe, ki bi privedli do zmanjšanja absentizma. Ti ukrepi so v večini primerov naravnani na reševanje že nastale situacije, ko je torej problem že zaznan in je potrebno ukrepati. Vsekakor bi bilo potrebno uvajati ukrepe, ki bi delovali preventivno in bi torej zmanjševali absentizem na dolgi rok. Vsekakor je priporočljivo, da delodajalci uvajajo raznovrstne ukrepe. Namen magistrske naloge je predstaviti stroškovni model absentizma, s katerim bi lahko izračunali strošek absentizma, ki bi zajemal tri področja, in sicer stroške delodajalcev, stroške zavarovalnega sistema ter strošek posameznika. Naloga predstavlja različne ukrepe, ki jih z namenom zmanjšanja absentizma uvajajo podjetja v Sloveniji. Prav tako naloga predstavlja zakonsko ureditev na področju absentizma v Sloveniji ter v državah Evropske unije. Simulacija delovanja stroškovnega modela je opravljena in ponazorjena s študijo konkretnega primera proizvodnega podjetja. Predlagani stroškovni model je uporaben ob predpostavki, da je na razpolago dovolj informacij oz. podatkov, in sicer: podatki o plačah oziroma vrednosti nadomestila, število ur bolniške odsotnosti, višina oziroma odstotek nadomestila ter vrednost zdravstvenih storitev. Za celovito spremljanje stroškov zdravstva bi morali imeti opredeljene poteke zdravljenj posameznih bolezni. V zdravstvenem sistemu so že v letu 2005 pričeli z vpeljevanjem tako imenovanih kliničnih poti. Uvajanje kliničnih poti vpliva na boljše obvladovanje stroškov ter omogoča boljšo preglednost nad aktivnostmi. Hkrati z uvajanjem kliničnih poti bi lahko torej dobili učinkovit sistem za ugotavljanje in spremljanje stroškov zdravljenja.
Ključne besede: absentizem, stroški, stroškovni model, zakonska ureditev, računalniška podpora
Objavljeno: 30.08.2011; Ogledov: 1801; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (3,22 MB)

4.
ORGANIZIRANJE PREVOZA ŽIVIH ŽIVALI PO ŽELEZNICI
Irena Pačnik, 2011, diplomsko delo

Opis: V nalogi obravnavamo prevoz živih živali, s poudarkom na železniškem transportu. Naraščanje mednarodnega prevoza živali vzbuja skupno skrb o dobrem počutju, stresu in boleznih živali. Pri prevozu živali ima lahko že majhna napaka velike posledice – v tem primeru, pogin živali. Potreben je skrben nadzor, da se izognemo problemom oz. da se ti rešujejo, ko že nastanejo. Zatorej je prevoz živih živali, še posebej v mednarodnem prevozu, potrebno skrbno načrtovati in organizirati. Zakonodaja EU s področja zaščite živih živali med transportom je zelo napredna. Namen zakonodaje in priporočil o zaščiti živali je zmanjšati stres živali in obvarovati živali pred poškodbami med prevozom. Velika večina prevozov živih živali v EU se opravi po cesti, z ladjami se živali prevažajo v tretje države, z letali prevažajo živali visoke vrednosti. V kopenskem transportu se pogosto uporabljajo kombinirani prevozi, največkrat se uporabi kombinacija cesta-železnica. Cestni prevoz s tovornjakom je pogosto začetno in končno prizorišče prevoza živih živali. V zadnjem obdobju se prevoz živali po železnici zmanjšuje. Slabost železniškega transporta je, da zahteva dodatno pretovarjanje živine, to je natovarjanje in raztovarjanje iz vozil cestnega transporta na začetku in koncu poti. V mnogih delih sveta so pogoji za železniški transport živali slabši v primerjavi s cestnim transportom. Slovenske železnice izvajajo prevoze živali v primerih, ko so urejeni veterinarsko-sanitarni predpisi in, ko so izključene nevarnosti in poškodbe za ljudi in živali. Spremljanje živali med prevozom je nujno (oskrba od odpravne do namembne postaje), razen v primerih, ko pošiljatelj pooblasti osebo, ki oskrbuje živali na določenih krajih postanka vlaka.
Ključne besede: prevoz živih živali, kombinirani transport, struktura prevoza tovora po Slovenskih železnicah, zakonska ureditev prevoza živali v EU in v Sloveniji, stresni dejavniki pri prevozu živali.
Objavljeno: 17.01.2012; Ogledov: 2264; Prenosov: 187
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

5.
Ekonomske implikacije zlorabe prostitucije v Sloveniji : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Stanko Vidovič, 2012, diplomsko delo

Opis: V zadnjem času mediji posvečajo večjo pozornost pojavu prostitucije in trgovine z ljudmi. Trgovina z ljudmi je poleg trgovine z drogami, pranjem denarja in orožjem ena najbolj donosnih dejavnosti mednarodno organiziranega kriminala, ki pa ima hude posledice za varnost, blaginjo in človekove pravice žrtev. Osebe, s katerimi se trguje, so najpogosteje prisiljene v prostitucijo. Sam pojav prostitucije je posledica delovanja organiziranega kriminala, organiziran kriminal pa se tega področja loteva, ker zanj obstaja trg, na katerem lahko dobro zasluži. Ekonomska globalizacija v svetu, zmanjševanje socialne občutljivosti, nesposobnost mnogih revnih držav, da bi uresničevale socialne funkcije in vse globlji prepad med revnimi in bogatimi se vse bolj kažejo kot temeljni vzroki teh pojavov. Ekonomska determiniranost oz. narava prostitucije in trgovine z ljudmi ima več obrazov. Individualni ekonomski element pri storilcih trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije je iskanje zaslužka oz. bogatenje z izkoriščanjem drugih. Predpogoj tega ekonomskega elementa je seveda povpraševanje po tovrstnih storitvah. Za žrtve trgovine z ljudmi pa je relevanten ekonomski element (pogosto, ne pa vedno) slabo družbeno-ekonomsko stanje v matični državi, revščina in ekonomsko-socialne razlike med Vzhodom in Zahodom, Jugom in Severom. Vzrok za vdajanje v prostitucijo pa ni le ekonomski položaj, ampak tudi želja po zaslužku, ki ga ta dejavnost prinaša. V Sloveniji prostitucija po uveljavitvi sprememb Zakona o prekrških zoper javni red in mir ni več prepovedana, torej je dekriminalizirana. To pomeni, da ne gre več za prekršek, le registrirati jo ne moreš kot dejavnost – še vedno se torej opravlja vse na črno. Tako je bila prostitucija spravljena v okvir sive ekonomije. Vseeno pa bi najstarejša obrt na svetu morala biti obdavčena in regulirana, za kar pa bi seveda bil pred tem potreben miselni preskok družbe, ki bi kaj takega dejansko sprejel brez zadržkov. V teh težkih časih bi bili katerikoli prilivi v davčno blagajno zelo dobrodošli, še posebej če upoštevamo oceno policije, da naj bi se v tej dejavnosti obrnilo med 40-50 milijonov evrov letno.
Ključne besede: prostitucija, zakonska ureditev, legalizacija, siva ekonomija, trgovina z ljudmi, diplomske naloge
Objavljeno: 15.10.2012; Ogledov: 1340; Prenosov: 262
.pdf Celotno besedilo (275,03 KB)

6.
7.
ZASEBNOST NA SPLETU IN NJEN VPLIV NA ZAPOSLOVANJE
Anja Jaušovec, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo proučili pomen zasebnosti na spletu in njen vpliv na zaposlovanje. Cilj dela je bil predstaviti problematiko ogroženosti posameznika s svojimi velikokrat nevede objavljenimi podatki na spletu. Za proučevanje pomena zasebnosti na spletu in vpliva na zaposlovanje smo v slovenskih podjetjih uporabili raziskavo, s katero smo pokazali, da informacije na spletu vplivajo na delovno razmerje in zaposlovanje. Ugotovitev, da preverjanje kandidatov za delovno mesto v večini podjetij v Sloveniji še ni ustaljeno, nam potrjuje, da v Sloveniji stanje na področju zasebnosti in zaposlovanja trenutno še ni tako zaskrbljujoče kot drugod po svetu.
Ključne besede: zasebnost, grožnje na spletu, zakonska ureditev zasebnosti, kršitev zasebnosti, zaposlovanje in zasebnost
Objavljeno: 26.11.2012; Ogledov: 716; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (1,76 MB)

8.
VLOGA ETIKE PRI PREPREČEVANJU NADLEGOVANJA NA DELOVNEM MESTU
Katja Sambolec, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem seminarju smo obravnavali temo z naslovom Vpliv etike pri preprečevanju nadlegovanja na delovnem mestu. Tema o nadlegovanju na delovnem mestu, je aktualna že desetletja in glede na gospodarsko krizo, ki ji še ni videti konca, je aktualna še danes. Zaradi prenasičenosti trga s ponudniki iste branže, se posledično v posameznih podjetjih izvajajo pritiski na zaposlene, ki v različnih situacijah vodijo do nadlegovanja. Pri pisanju diplomskega seminarja smo se najprej osredotočili na teoretična izhodišča za obravnavo etike, opredelili smo razlike in podobnosti med pojmoma etika in morala, ter opredelili značilnosti poslovne etike, ki je ključnega pomena pri poslovanju organizacije. Naša tema je obsegala tudi področje nadlegovanja na delovnem mestu, zato smo poiskali najbolj nazorne definicije, ki opredeljujejo kaj ta pojav je, kakšni so vzroki za nastanek tega pojava in kakšne so posledice. Povezanost obeh tem se kaže predvsem pri uvedbi ukrepov za preprečevanje nadlegovanja na delovnem mestu. Da lahko takšne ukrepe uvedemo, mora biti etika managementa razvita na ravni, ki zagotavlja popolno predanost organizaciji in predvsem, se morajo managerji oziroma celoten vodilni kader zavedati, da lahko uspešno poslujejo samo, če poslujejo tudi etično.
Ključne besede: etika, morala, poslovna etika, nadlegovanje na delovnem mestu, zakonska ureditev, ukrepi
Objavljeno: 29.10.2013; Ogledov: 681; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (524,63 KB)

9.
ZAKONSKA UREDITEV CARINSKE POLITIKE V SLOVENIJI
Aleš Kolar, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena zakonska ureditev carinske politike v Republiki Sloveniji, ki se prepleta z evropskim pravnim redom, kjer osnovna carinska pravila opredeljuje Carinski zakonik Skupnosti. Naloge carinske službe opravlja Carinski urad Republike Slovenije, ki pri svojem delu uporablja tako mednarodno kot nacionalno pravo.
Ključne besede: zakonska ureditev, carinska politika, Republika Slovenija, Evropska Unija, Carinski zakonik Skupnosti, Carinski urad Republike Slovenije, nacionalno pravo, mednarodno pravo, schengensko območje, blagovna menjava, slovensko gospodarstvo, Republika Hrvaška.
Objavljeno: 09.04.2014; Ogledov: 579; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (741,72 KB)

10.
HIPOTEKARNE OBVEZNICE
Uršula Hoheger, 2014, magistrsko delo

Opis: Hipotekarne obveznice in hipotekarno bančništvo je model zadolževanja, ki je sprejet od leta 2006 v naši zakonodaji, vendar pa do realne izdaje hipotekarnih obveznic vse do danes še ni prišlo. V magistrski nalogi sem predstavila zakonski okvir, spremembe zakona, razloge, zakaj se pri nas še ne posluje s hipotekarno obveznico in morebitne posledice v gospodarstvu in na nepremičninskem trgu v kolikor bi se hipotekarna obveznica začela uveljavljati pri nas.
Ključne besede: Hipotekarna obveznica, model hipotekarne obveznice, zakonska ureditev v Sloveniji, hipotekarna obveznica v praksi, hipotekarno bančništvo.
Objavljeno: 28.11.2014; Ogledov: 696; Prenosov: 227
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici