| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Odzivi mladostnikov na serijo »13 razlogov, zakaj«: kvalitativna raziskava doživljanja slovenskih mladostnikov : magistrsko delo
Manja Hojnik, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena raziskava o odzivih mladostnikov na serijo »13 razlogov, zakaj«. Predstavljeni so vplivi serije na spremembe v duševnem zdravju, vpliv na misli, čustva, telesne občutke in vedenjske spremembe pri mladostnikih. V teoretičnem delu je opisano obdobje mladostništva ter vpliv medijev in medijskega poročanja. Izpostavljeni so dejavniki tveganja, kjer sta natančneje opredeljena samomor in duševno zdravje. Opredeljen je tudi Wertherjev učinek medijskega poročanja. Sledi podrobnejša razčlenitev smernic za odgovorno poročanje medijev. V naslednjem delu je predstavljen pregled podatkov in vpliv serije »13 razlogov, zakaj« na duševno zdravje mladostnikov. V zaključku se osredotočimo tudi na varovalne dejavnike za duševno zdravje in težave mladostnikov pri iskanju pomoči. V kvalitativni raziskavi je bilo ugotovljeno, da je večina intervjuvanih mladostnikov med ogledom in po ogledu serije »13 razlogov, zakaj« doživljala zlasti čustvene, vedenjske in telesne spremembe. Mladostniki so serijo v večini označili za poučno, vendar so mnenja, da so nekateri prizori v njej preveč nazorni, kar je vplivalo na njihove misli, čustva in telesne občutke. Mladostniki, ki so bili vključeni v raziskavo, sicer nimajo večjih negativnih posledic zaradi serije, vendar pa poročajo, da si želijo več ponujenih virov pomoči s strani izobraževalnih ustanov. Mladostniki zaznavajo, da le-te nudijo premalo podpore in ozaveščanja o problematičnem medijskem poročanju. Prav tako poročajo, da se v primeru stiske najraje obrnejo na družino in prijatelje. S pomočjo raziskave je bilo ugotovljeno, da mladostniki niso dovolj informirani o raznih spletnih mestih in telefonskih linijah, kjer lahko v primeru stiske poiščejo pomoč.
Ključne besede: mladostniki, serija »13 razlogov, zakaj«, duševno zdravje, Wertherjev učinek, samomor, kvalitativni intervjuji
Objavljeno v DKUM: 15.09.2023; Ogledov: 239; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (859,57 KB)

2.
OPTIMIZACIJA DELOVNEGA PROCESA POPRAVILA VOZIL Z UPORABO METOD VITKOSTI NA PRIMERU PODJETJA KRAJNC D.O.O.
Matjaž Krajnc, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Vitka proizvodnja pripomore organizacijam na sami kakovosti, kakovosti dela in socialnih razmerjih, zato se vse več organizacij in podjetij odloča za vpeljevanje vitke proizvodnje. Prav tako smo se tudi mi odločili, da bomo z našo diplomsko nalogo pripomogli vpeljati vitko proizvodnjo v avtokleparsko in ličarsko podjetje Krajnc d.o.o. V diplomski nalogo smo s pomočjo strokovne literature v teoretičnem delu opisali samo vitko proizvodnjo, njene gradnike in njeno vpeljavo v organizacijo. V nadaljevanju smo opisali podjetje Krajnc d.o.o. in njegov delovni proces ter metode: metodo 6-S, 5x Zakaj in Pareto analizo, katere smo vpeljali v podjetje. V empiričnem delu pa predstavljamo omejitve, na katere smo naleteli pri samem raziskovanju, analize delovnih procesov in odstopanj po delovnih nalogah ter aktivnosti zaposlenih. Vse analize smo podprli z dokazi izboljšav in s samimi računskimi dokazi. Cilj diplomske naloge je bil povečati doseganje delovnih normativov, ki so predpisani s strani zavarovalnic. S pomočjo diplomske naloge smo povečali doseganje delovnih normativov in izboljšali odnose ter komunikacijo v podjetju, s čimer je vodstvo podjetja zelo zadovoljno. Tako je bil cilj diplomske naloge dosežen.
Ključne besede: • Optimizacija, • vitka proizvodnja, • metoda 5-S, 6-S, • 5x Zakaj, • Pareto analiza
Objavljeno v DKUM: 16.12.2016; Ogledov: 1899; Prenosov: 255
.pdf Celotno besedilo (6,84 MB)

3.
REŠEVANJE PROBLEMA SIVE EKONOMIJE
Lucija Kos, 2015, diplomsko delo

Opis: V delu diplomskega seminarja smo obravnavali temo reševanja problema sive ekonomije. Delo diplomskega seminarja vsebuje dva dela, teoretični in praktični del. V teoretičnem delu smo natančneje definirali pojem sive ekonomije ter predstavili vzroke za nastanek le te in posledice. Teoretični del vsebuje tudi teoretična izhodišča za tehnike metod ustvarjalnega razmišljanja in odločanja, ki smo jih uporabili v praktičnemu delu. V praktičnemu delu naloge smo najprej predstavili obseg sive ekonomije v nekaterih članicah Evropske Unije. Nadalje smo v praktičnemu delu naredili statistično analizo glede na število pregledov in število ukrepov dela na črno. Za lažje reševanje problema z metodami, smo v praktičnemu delu predstavili ukrepe v Sloveniji, ki jih Vlada Republike Slovenije že izvaja. S tehniko šestih vprašanj, tehniko petih zakajev in z miselnim vzorcem, smo definirali naš problem. Poleg definicije smo z omenjenimi tehnikami dobili tudi rešitve, s katerimi bi lahko zmanjšali obseg sive ekonomije. Tehniko zapisovanja idej smo naredili skupinsko z vodji mikro podjetij na področju gradbeništva, lesarstva in frizerstva. Dobljene rezultate s tehniko zapisovanja idej, smo analizirali z analizo vtisov. Nazadnje smo vse izvedene tehnike med seboj primerjali.
Ključne besede: siva ekonomija, tehnika šestih vprašanj, tehnika petih zakaj-ev, miselni vzorec, zapisovanje idej.
Objavljeno v DKUM: 24.03.2016; Ogledov: 1389; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (842,50 KB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici