| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Tekstim - zaščita pred elektromagnetnim sevanjem
Lucija Kobal, Iva Batič, 2002, strokovni članek

Opis: Elektromagnetna sevanja (EMS) so prisotna povsod v našem okolju in so nevidna za človeško oko. Poleg naravnih izvorov sevanj so v elektromagnetnem spektru prisotna tudi sevanja, katerih izvor je povzročil človek. Elektromagnetni spekter sestavljajo ionizirajoča sevanja, kamor spadajo gama žarki in X-žarki, ter neionizirajoča sevanja, ki nimajo dovolj energije, da bi razbila molekularne vezi. Industrializacija predstavlja glavnino umetnih izvorov elektromagnetnih sevanj (EMS) - elektrika, mikrovalovi in radiofrekvenčna sevanja - se nahajajo v relativno dolgih valovnih dolžinah in nizkih frekvencah elektromagnetnega spektra. Ti izvori nimajo dovolj energije, da bi razbijali kemične vezi. Učinki elektromagnetnih sevanj na človeško telo niso odvisni samo od stopnje sevanja ampak tudi od frekvence in energije. Če so sevanja dovolj močna, lahko inducirajo tok znotraj človeškega telesa in povzročijo vrsto efektov, kot so segrevanje in elektro šok, odvisno od amplitude in vrste frekvence. TEKSTINA d.d iz Ajdovščine je razvila novo blagovno znamko Tekstim, ki učinkovito ščiti pred EMS. Tekstim tkanine in preje bombažnega tipa imajo vgrajena nerjaveča kovinska vlakna, ki uspešno ščitijo pred škodljivimi EMS. Preje in tkanine Tekstim so namenjene izdelovanju lahkih zaščitnih oblačil, dnevnih oblek, spodnjega perila, dekorativnih tkanin in drugih zaščitnih izdelkov. Tekstim je bil testiran na Inštitutu za varovanje zdravja Republike Slovenije. Rezultati testov dokazujejo, da Tekstim zadrži nad 80 % vpadnega signala EMS v frekvenčnem območju 10-1000 MHz.
Ključne besede: elektromagnetna sevanja (EMS), zaščita, tkanine z zaščitnimi lastnostmi, Tekstim, kovinska vlakna, zaščitna oblačila, učinkovitost zaščite pred elektromagnetnim sevanjem
Objavljeno v DKUM: 01.09.2017; Ogledov: 3057; Prenosov: 162
.pdf Celotno besedilo (342,39 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
3.
Prevajanje toplote skozi vpojne plasti
Maja Fras, 2014, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljen samostojno narejen fizikalni model in numerična simulacija za opis prevajanja toplote skozi več zaporednih različnih vpojnih plasti, ki so lahko vlažne. Model je enodimenzionalen in temelji na difuzijski enačbi za toplotno prevajanje. Robni pogoj je na eni strani konstantna gostota toplotnega toka. Osnovna predpostavka pri tem je, da prevajanje toplote poteka skozi planparalelne plasti v polneskončni limiti. Model podaja časovno odvisnost temperaturnega polja v smeri prečno na plasti. Ker model upošteva stopnjo vlažnosti, je primeren za opis prevajanja toplote skozi vpojne plasti, med katere lahko uvrščamo tudi tekstilne materiale. Simulacija je testirana na analitično rešljivem primeru in s primerjavo rezultatov eksperimentalnih meritev prevajanja toplote skozi različne konfiguracije zaščitnih oblačilnih sistemov (zaščitna obleka in pod njo suho oziroma mokro spodnje perilo). Eksperimentalne meritve so bile opravljene s posebno požarno lutko, opremljeno s temperaturnimi senzorji, ki je namenjena simulaciji eksplozivnega ognja in se uporablja za testiranje osebne zaščitne opreme. Glede na ujemanje rezultatov simulacije s tistimi, ki so bili eksperimentalno izmerjeni, lahko s prepričanjem trdimo, da z uporabljenim modelom dobro opišemo dinamično temperaturno polje več plasti oblačil za različne časovne periode in jakosti izpostavljenosti plamenu. Numerične simulacije omogočajo razširitev za poljubno mnogo različnih plasti oblačil, kar omogoča analizo meritev toplotnega prevajanja skozi različna oblačila, analizo destruktivnih sprememb zaščitne obleke in uporabo pri vzpostavljanju standardov zaščitnih oblačil.
Ključne besede: toplota, toplotno prevajanje, izparevanje, temperatura, metoda končnih diferenc, požarna lutka, zaščitna oblačila
Objavljeno v DKUM: 24.07.2014; Ogledov: 2406; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (2,04 MB)

4.
ZAŠČITNA OBLAČILA NA PODROČJU VETERINARSTVA
Željka Grabovac, 2009, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomskega dela je bila izvedena raziskava zahtev in potreb po zaščitnih oblačilih za veterinarje z vidika potrebne zaščitne funkcije in udobnosti pri nošenju. V teoretičnem delu so podrobneje predstavljena zaščitna oblačila za področje veterinarstva, njihove zahteve, definicije, standardi in delitev glede na standarde. Na podlagi predstavljenih teoretičnih osnov in zahtev glede zaščitnih oblačil, je bila oblikovana anketa, z namenom raziskati zaščitna oblačila, vrsto in stopnjo zaščite in udobje pri nošenju. Anketa je bila posredovana na 25 različnih veterinarskih postaj z različnim številom zaposlenih veterinarjev. Od poslanih 100 anket sem dobila odgovore na 84 anket. Na podlagi analize rezultatov izvedenih anket je ugotovljeno, da ne obstajajo določeni standardi in specifična zaščitna oblačila, ki bi bila namenjena veterinarjem za posamezne situacije ter da obstajajo potrebe po mehanski zaščiti in zaščiti pred udarci in ugrizi.
Ključne besede: zaščitna oblačila, veterinarstvo, anketa.
Objavljeno v DKUM: 16.09.2009; Ogledov: 2730; Prenosov: 192
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)

5.
6.
7.
8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.31 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici