| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Spanking Law – primerjalnopravni pregled
Ana Vrbnjak, 2018, magistrsko delo

Opis: Zagotovo si prav vsak otrok želi pohvale in naklonjenosti, predvsem svojih staršev, ne pa graje, šeškanja, klofut in nevsezadnje tudi močnejših udarcev, ki lahko na otroku pustijo trajne, tako fizične kot psihične posledice. Skozi magistrsko delo lahko ugotovimo, da so številne študije predvsem uglednih psihiatrov in psihologov dokazale, da šeškanje ni primerna oblika vzgajanja otrok, temveč obstajajo druge, otrokom prijaznejše oblike vzgoje. Razne organizacije, med katerimi je nadvse pomembna mednarodna organizacija Sveta Evrope, si preko svojih kampanj in raznih priporočil prizadevajo ter vzpodbujajo pozitivno starševstvo, ki temelji na največjih otrokovih koristih. V okviru pozitivnega starševstva se za namene vzgoje otroka telesno kaznovanje ne uporablja. V okviru magistrskega dela z naslovom »Spanking Law – primerjalnopravni pregled«, se najprej opredelimo do pojma šeškanje oziroma ena po riti otroka (ang. spanking). Sledi pregled pravne ureditve šeškanja otrok v Sloveniji in nekaterih drugih državah. V zadnjem delu magistrskega dela opredelimo mednarodno pravne vire, ki pomembneje urejajo omenjeno področje. V Sloveniji je osnovna usmeritev družinskega prava korist otroka, ki jo morajo upoštevati starši, javni organi in nosilci javnih pooblastil kot tudi druge osebe, vendar pa vse oblike telesnega kaznovanja otrok ne privedejo do pregona staršev. Zakon se namreč ne ukvarja s trivialnimi zadevami. Slovenija spada med države, ki je v svoji zakonodaji uzakonila prepoved vseh oblik telesnega kaznovanja, namen prepovedi pa ni kaznovanje staršev, temveč jim s pomočjo izobraževanja pomagati, da prenehajo uporabljati kaznovanje otrok. Za zakonsko ureditev prepovedi telesnega kaznovanja si prizadeva vedno več držav. V magistrskem delu primerjamo pravno ureditev Spanking Law na Švedskem, v Franciji, Kanadi, Hrvaškem, v Združenem Kraljestvu, na Danskem in v Kaliforniji.
Ključne besede: Milejše oblike telesnega kaznovanja otrok, zaščita otrok, pozitivno starševstvo, novela Zakona o preprečevanju nasilja v družini, Vseevropska pobuda Sveta Evrope proti telesnemu kaznovanju otrok.
Objavljeno: 28.05.2018; Ogledov: 531; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

2.
Od najdenčkov do rejencev
Simona Simonič, 2016, diplomsko delo

Opis: Na družbenem polju reševanja socialnih vprašanj, kjer so bili zapuščeni otroci in sirote med najbolj potrebnimi pomoči, so jim sprva nudile pomoč dobrodelne organizacije ter premožni posamezniki s svojimi velikodušnimi prispevki. Šele kasneje v 2. polovici 18. stoletja je skrb za to ranljivo skupino otrok prevzela država in jim z ustanavljanjem dobrodelnih ustanov pomagala, po kasnejših dognanjih pa jim celo škodovala, saj so zaradi slabega ravnanja v najdenišnicah pomrli prenekateri otroci. Njihova smrt je bila v času zgražanja nad rojstvom nezakonskega otroka često zaželena, saj je mater rešila sramote, obenem pa je bilo eno siroče manj, ki bi moglo bremeniti deželni sklad. V času Avstro-Ogrske, pod vladavino cesarja Jožefa II. je bila na naših tleh osnovana najdenišnica, vendar se je skozi svoj obstoj nenehno spopadala z enormnimi stroški, kar je pripeljalo k njenemu koncu. Vsem otrokom, ki so začeli svojo življenje v vrtljivi napravi najdenišnice ali se kakorkoli znašli za njenimi zidovi, so nadeli pridevek najdenček. Od tod naprej so romali v rejniške družine, največkrat kmečke ter postali njeni hlapci in dekle. V precejšnji meri, vendar tudi s svetlimi izjemami, je bila življenjska pot rejencev trnova, kar je bila posledica rejniškega sistema, ki je bil skozi zgodovino svojega nastajanja zakonsko neurejen in kot tak podvržen izkoriščanju ter prevaram, ki pa so jo občutili nihče drug kakor ravno otroci.
Ključne besede: najdenček, najdenišnica v Ljubljani, rejništvo, zlorabe, nadzorniki, nezakonski otroci, pravna zaščita otrok, 2. polovica 18. stoletja
Objavljeno: 18.11.2016; Ogledov: 799; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (915,73 KB)

3.
VARSTVO OTROK PRED TRŽENJEM ALKOHOLA IN NEZDRAVE HRANE V EVROPSKI UNIJI
Inesa Babajić Širbegović, 2015, diplomsko delo

Opis: Varovanje zdravja ljudi je vrednota, ki jo Evropska unija (odslej EU) spoštuje in v ta namen prilagaja svojo zakonodajo. Obseg ukrepanja EU na področju zdravstvene politike je določen s Pogodbo o delovanju EU (odslej PDEU). EU varuje zdravje tako, da dopolnjuje nacionalno politiko držav članic s pravnimi akti, raziskavami s tega področja in sodno prakso Sodišča EU. Zelo pereč problem v EU so namreč kronične nenalezljive bolezni, ki so pogosto rezultat nezdravega prehranjevanja in uživanja alkoholnih pijač. Te bolezni pa vodijo k večjim socialnim in ekonomskim stroškom. Zato v diplomskem delu analiziram vrsto določb, ki urejajo trženje alkoholnih pijač in nezdrave hrane otrokom v EU. V diplomskem delu najprej predstavim splošni pravni okvir glede trženja blaga in storitev, nato pa še konkretne ukrepe EU, v smislu direktiv in sodne prakse Sodišča EU s področja trženja alkoholnih pijač in nezdrave hrane otrokom. Poleg tega na podlagi načela nujnosti in sorazmernosti predstavim razmerje med pravicami otrok, kot skupine potrošnikov in pravicami ponudnikov industrije. Diplomsko delo zaključim z ugotovitvami in načelom subsidiarnosti med nacionalnimi sistemi in EU, ki bi lahko pomagalo uresničiti postavljeni cilj, tj. zaščititi otroke pred trženjem alkohola in nezdrave hrane.
Ključne besede: zaščita otrok, alkohol, hrana, pravo Evropske unije, trženje, debelost, samoregulacija
Objavljeno: 10.06.2015; Ogledov: 1494; Prenosov: 165
.pdf Celotno besedilo (1,88 MB)

4.
POLOŽAJ OTROK PRI DRUŽINSKI MEDIACIJI
Erika Masten Toplak, 2014, diplomsko delo

Opis: Mediacija je zgodovinsko gledano, že zelo star izvensodni postopek reševanja sporov. Njeni začetki segajo že v čas sumerske kulture. Vseskozi je predstavljala sposobnost rešiti težavo brez posredovanja sodišča. Družinska mediacija je metoda, ki se uporablja za reševanje družinskih konfliktov, do katerih prihaja kljub veliki medsebojni čustveni povezanosti. Partnerja skleneta zakonsko zvezo, postaneta starša in s tem prevzameta veliko odgovornost. Vendar pa ob prenehanju njunega partnerskega odnosa, za vzdrževanje katerega se ali nista dovolj potrudila ali pa ni bilo mogoče najti rešitve, ne smeta pozabiti, da kljub vsemu, še vedno ostajata starša in da starševska vloga obstaja še naprej. Ob tem je potrebno urediti številna odprta vprašanja. Tako je družinska mediacija postopek reševanja nastalih sporov med zakoncema ob ločitvi ali razvezi, s katero se ob pomoči tretje nevtralne osebe, rešujejo odprta vprašanja glede delitve skupnega premoženja in glede urejanja razmerij med starši in otroki. V vsakem primeru ločitev staršev vpliva tudi na otroke. Pomembno je, da starša spore rešujeta čim manj obremenilno za otroke in da je takšen tudi pristop mediatorja, ki bi naj imel v ta namen ustrezna znanja in sodeluje kot udeleženec v postopku. Poglavitno vodilo družinske mediacije mora biti varstvo koristi otroka.
Ključne besede: mediacija, družinska mediacija, mediator, razveza zakonske zveze, zaščita otrok, otrokova korist
Objavljeno: 08.05.2014; Ogledov: 1591; Prenosov: 262
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

5.
OTROCI POD SONCEM
Petra-Dominika Perko, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom ”Otroci pod soncem” je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo opisali zvezdo Sonce ter ozon in ozonsko luknjo, ki ima velik pomen pri sončnih žarkih. Prav tako smo predstavili negativen vpliv sončne svetlobe in pozitiven vpliv sončne toplote ter pojasnili, kako vse to vpliva na človeško kožo, tako pri starejših kot tudi pri otrocih, glede na različne fototipe in kakšno nalogo ima koža pri zaščiti pred soncem. Vključili smo tudi pravila varnega sončenja, uporabo zaščitnih sredstev pred soncem ter opisali posledice prekomernega izpostavljanja soncu, ki smo jih razdelili na zgodnje in pozne posledice sončenja. V empiričnem delu smo predstavili izobraževalni projekt ”Otroci sonca”, ki je bil izveden pod okriljem podjetja dm drogerie markt d.o.o. Slovenija in se je v obdobju 2010–2011 odvijal prvo leto – v njem je sodelovalo 125 vrtcev iz Slovenije. Namen raziskave je bil s pomočjo anketnega vprašalnika ugotoviti, v kolikšni meri je bil projekt koristen, uspešen in učinkovit za otroke ter posledično tudi za starše pri ozaveščenosti o ustrezni preventivni zaščiti pred škodljivimi vplivi sončnega sevanja. S podatki anket smo lahko preverjali in ovrednotili zastavljene hipoteze, pri čemer smo ugotovili, da so otroci prek omenjenega projekta spoznali pomembne preventivne ukrepe pred škodljivimi vplivi sončnega sevanja, da so v praksi otroci, stari 5–6 let, na igrišču najpogosteje uporabili zaščitna pokrivala in da je bil projekt po oceni vzgojiteljic za otroke koristen.
Ključne besede: sonce, ozon, koža, otrok, zaščita pred soncem, posledice prekomernega sončenja.
Objavljeno: 11.06.2013; Ogledov: 1255; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (4,77 MB)

6.
Svetovanje staršem pri prekomernem izpostavljanju otrok soncu
Petra Sagadin, 2013, diplomsko delo

Opis: Sonce je vir življenja na Zemlji. Zmerno sončenje ugodno vpliva na zdravje ljudi, prekomerno izpostavljanje sončnim žarkom pa je nevarno. Diplomsko delo govori o vlogi medicinske sestre pri ozaveščanju staršev glede nevarnosti prekomernega izpostavljanja otrok soncu. Namen raziskave je bil ugotoviti, v kolikšni meri so starši ozaveščeni glede nevarnosti sončenja otrok in kako pomembna je zanje vloga medicinske sestre pri informiranju o zaščiti otrok pred soncem. Raziskavo smo izvedli novembra 2011 s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika. V raziskavo je bilo vključenih 30 staršev, katerih otroci obiskujejo vrtec Otona Župančiča, enota Lenka v Mariboru. Z analizo pridobljenih rezultatov smo ugotovili, da se starši ne zavedajo dovolj posledic UV sevanja na zdravje otrok. Največ informacij o izpostavljanju otrok soncu pridobijo iz medijev, čeprav menijo, da je vloga medicinske sestre pri informiranju ljudi zelo pomembna. Starši pozitivno ocenjujejo zdravstveno - vzgojno delo medicinskih sester. Menimo, da je zdravstveno - vzgojna vloga medicinske sestre zelo pomembna in da bi morali vzgojitelji v vrtcih pogosteje sodelovati z medicinskimi sestrami v smislu preventivnega svetovanja staršem in otrokom glede nevarnosti izpostavljanja otrok soncu.
Ključne besede: otrok, sonce, zaščita pred soncem, starši, zdravstveno - vzgojno delo, medicinska sestra
Objavljeno: 28.02.2013; Ogledov: 1361; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

7.
PRAVNI POLOŽAJ IN VARSTVO OTROK V OBOROŽENIH SPOPADIH
Velibor Dujaković, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava mednarodno pravno problematiko otrok vojakov. Na začetku dela gre za opis in pregled najpomembnejših mednarodnih pravnih dokumentov na področju zaščite otrokovih pravic v oboroženih spopadih. Gre za splošne dokumente, ki ščitijo otroke kot del kategorije prebivalstva (Ženevske konvencije (I.-IV.), Konvencija o beguncih, Splošna konvencija o človekovih pravicah,…), ter dokumente, ki so namenjeni izključno za zaščito pravic otrok (Konvencija o otrokovih pravicah). V nadaljevanju so predstavljene temeljne smernice za varstvo in napredek pri zaščiti otrok, poleg tega pa so predstavljene tudi nekatere organizacije, ki so ključno vplivale na sprejem in sestavo omenjenih pravnih dokumentov. V diplomskem delu so opisane nekatere najhujše zlorabe otrok v vojnah, predstavljeni pa so tudi temeljni instituti, katerih glavna naloga je sankcioniranje le teh. Prav tako, je v povezavi z zlorabami otrok v vojni, opisan tudi pomen ter vloga mednarodnih sodišč in tribunalov. Diplomsko delo predstavlja predvsem normativni sistem zaščite otrok in ne gre dejansko za kritičen prikaz realnosti.
Ključne besede: otrokove pravice, človekove pravice, humanitarno pravo, zaščita otrok v oboroženih spopadih
Objavljeno: 23.05.2011; Ogledov: 2310; Prenosov: 401
.pdf Celotno besedilo (456,69 KB)

8.
VARNO S SONCEM
Anja Simonič, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V prvem delu so opisani sonce, ozon, ozonska luknja, sončna svetloba — njene dobre in slabe strani — ter uporaba zaščitnih sredstev. Predstavljen je tudi projekt »Varno s soncem«, v katerem sodeluje vrtec Mačkovci. V empiričnem delu so zajete ugotovitve, ki so zbrane s pomočjo anketnih vprašalnikov za starše predšolskih otrok. Iz raziskave smo želeli ugotoviti, ali starši v zadostni meri in na primeren način zaščitijo svoje otroke pred prekomernim izpostavljanjem soncu v poletnih dneh, in v kolikšni meri je to odvisno od izobrazbe staršev. Raziskava je bila izvedena v vrtcih OŠ Puconci, v enotah Mačkovci in Bodonci. Poleg tega smo želeli tudi ugotoviti, katerih ukrepov se starši poslužujejo pri zaščiti otrok pred UV-žarki. Ugotovili smo, da otroke starši premalo zaščitijo pred nevarnimi UV-žarki, da izobrazba ne vpliva na seznanjenost o nevarnosti UV-žarkov in da večino informacij o soncu dobijo starši preko medijev. Prav tako smo spoznali, da se starši premalo zavedajo, kako nevarno je sonce, in da lahko prekomerno izpostavljanje soncu privede do trajnih posledic, celo do kožnega raka.
Ključne besede: sonce, koža, otrok, zaščita pred soncem
Objavljeno: 12.07.2010; Ogledov: 3310; Prenosov: 537
.pdf Celotno besedilo (748,64 KB)

9.
ZAŠČITA PRED SONCEM
Katja Mori, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Zaščita pred soncem smo se osredotočili na škodljivost in posledice prekomernega izpostavljanja soncu. V teoretičnem delu smo podrobneje opisali škodljive vplive sonca in njegovo delovanje, posledice sončenja, zaščito in zaščitna sredstva pred soncem ter njihovo uporabo. Teoretični del vsebuje tudi projekt »Zaščita pred sončnimi žarki«, katerega namen je bil ugotoviti osveščenost staršev otrok o škodljivosti sonca. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki smo jih dobili s pomočjo anketnega vprašalnika, na katerega je odgovarjalo 24 staršev otrok vrtca Dravograd. Želeli smo ugotoviti osveščenost staršev o škodljivih vplivih sončnih žarkov za leto 2006 in 2009, kje najdejo informacije o tej nevarnosti in na kakšen način zaščitijo svojega otroka. Namen je bil tudi ugotoviti ali dajejo starši otroku dober zgled, s tem da zaščitijo tudi sebe. Ugotovili smo, da se kljub seznanjenosti o nevarnosti sonca nekateri starši še vedno ne zavedajo, da se lahko izognejo sončnim opeklinam, če dajejo sami dober zgled svojemu otroku. Zavedajo pa se, da so sončni žarki najmočnejši in najnevarnejši med 11. in 16. uro in da je treba tudi pozimi otroke zaščititi. Največ informacij o nevarnosti sonca so starši pridobili preko medijev, veliko pa je pripomogel k osveščenosti tudi vrtec in s tem projekt »Zaščita pred sončnimi žarki«.
Ključne besede: sonce, otrok, zaščita pred soncem, sončenje, posledice sončenja, starši
Objavljeno: 12.07.2010; Ogledov: 1914; Prenosov: 259
.pdf Celotno besedilo (797,76 KB)

10.
ŠKODLJIVI VPLIVI SONCA
Janja Pučnik, 2009, diplomsko delo

Opis: POVZETEK Diplomsko delo z naslovom Škodljivi vplivi sonca opozarja na škodljivost in posledice prekomernega izpostavljanja sončnim žarkom. V teoretičnem delu so zbrani podatki o škodljivem delovanju sončnih žarkov, posledicah sončenja ter preventivni ukrepi za preprečevanje sončnih opeklin, drugih poškodb in predstavitev projekta »Zaščita pred škodljivimi posledicami sončnih žarkov – ozaveščanje predšolske populacije«. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki smo jih dobili s pomočjo anketnega vprašalnika 52 staršev otrok vrtca Slovenske Konjice, v letu 2008. Namen raziskave je bil ugotoviti, v kolikšni meri so starši ozaveščeni o škodljivosti sonca in kakšna zaščitna sredstva uporabljajo za svoje otroke. Ugotovili smo, da so starši zelo dobro seznanjeni o škodljivih vplivih sonca, najpogosteje pa kot zaščitno sredstvo pred soncem za svoje otroke uporabljajo zaščitne kreme, losione in pokrivala. To znanje prenašajo tudi na svoje otroke in jih navajajo na samostojnost pri uporabi zaščitnih sredstev. Kljub seznanjenosti o nevarnosti sončnih žarkov, se nekateri še vedno ne umaknejo s sonca, kadar je to najpomembnejše in sicer med 11. in 16. uro.
Ključne besede: Ključne besede: otrok, starši, sonce, sončenje, zaščita pred soncem.
Objavljeno: 20.03.2009; Ogledov: 3679; Prenosov: 539
.pdf Celotno besedilo (470,08 KB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici