| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 64
Na začetekNa prejšnjo stran1234567Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv okolja na izmerjeno vrednost kapnometrije v predbolnišnični obravnavi
Tahi Globačnik, 2024, magistrsko delo

Opis: Povzetek Uvod: V predbolnišnični nujni medicinski pomoči se nemalokrat zgodi, da je potrebno bolniku nuditi dihalno podporo zaradi resnosti njegovega zdravstvenega stanja. Kapnometrija je uporabna tudi za preverjanje ustrezne namestitve sapnične cevke, oceno pljučne ventilacije, perfuzije itd. Poznamo več tehnologij merjenja delnega tlaka O2 v izdihanem zraku, vendar niso vse primerne za uporabo v predbolnišnični oskrbi bolnika. Metode: V magistrskem delu smo raziskali vpliv okolice na izmerjeno vrednost delnega tlaka ogljikovega dioksida v izdihanem zraku in opredelili njegovo uporabnost v predbolnišnični oskrbi bolnika. Z uporabo deskriptivne metode smo zbrali in analizirali podatke, s pomočjo eksplikativne metode pa iskali zveze med zanesljivostjo medicinske tehnologije in različnimi življenjskimi pogoji. Raziskavo smo opravili s prenosnim monitorjem – defibrilatorjem, ki podpira tehnologijo neposrednega vzorčenja izdihanega zraka s CO2 senzorjem. V raziskavo smo vključili podatke, ki so bili narejeni v treh prostorih z različno temperaturo in vsebnostjo vlage v zraku. Podatke smo pridobili z metodo opazovanja. Rezultati: Na podlagi raziskave, ki smo jo izvedli v treh različnih okoljih smo dokazali, da se pomembne spremembe začnejo kazati okoli pete minute raziskave in se stopnjujejo do desete minute, v okolju z visoko zračno vlažnostjo in nizko temperaturo okolja. Razprava in sklep: Zanimalo nas je, kdaj in če pride do pomembnih razlik v izmerjeni vrednosti kapnometrije, kar smo dokazali in se opredelili, da je tehnologija posrednega vzorčenja v hladnem in vlažnem okolju primernejša in zanesljivejša metoda merjenja kapnometrije. 
Ključne besede: neposredno vzorčenje, ogljikov dioksid, senzor, kapnografija, kapnometer
Objavljeno v DKUM: 26.03.2024; Ogledov: 238; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

2.
Samodejni uglaševalnik kitare : diplomsko delo
Radoslav Pantić, 2022, diplomsko delo

Opis: Cilj projekta je bil zasnovati in izdelati samodejni uglaševalnik, ki bi zajemal zvok glasbenega inštrumenta, in bi na podlagi tega uglasil strune z vrtenjem ključev za uglaševanje na inštrumentu. Naprava naj bi bila enostavna za uporabo in bi uporabniku zagotovila povratno informacijo o procesu uglaševanja preko OLED zaslona.
Ključne besede: Uglaševalnik kitare, mikrofon, struna, Hitra Fourierova transformacija, servo-motor, litij-ionska baterija, OLED, mikrokrmilnik, napetostna regulacija, vzorčenje, analogno - digitalni pretvornik
Objavljeno v DKUM: 25.10.2022; Ogledov: 811; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (2,97 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Uporaba živega apna za preprečitev pojava salmonele infantis v perutninskih hlevih : magistrsko delo
Dušan Herzog, 2022, magistrsko delo

Opis: Cilj raziskave je ugotoviti ali uporaba apna preprečuje pojav salmonele v hlevih za rejo piščancev. Raziskavo smo opravili na perutninskih farmah, kjer smo v enem hlevu (testni hlev) pobelili tla in stene z apneno brozgo in na koncu celoten hlev zameglili z razkužilom Fumagri HA; drugi hlev (kontrolni hlev) pa smo pripravili po navodilih iz priročnika za rejo brojlerjev. Kontrolna vzorčenja smo opravljali po odstranjevanju gnoja, po pranju hleva, po razkuževanju + beljenju, po plinjenju, ter na 0. dan, 7. dan, 14. dan, 21. dan, 28. dan in 35. dan reje. Vzorce so analizirali v laboratoriju NVI po metodi ISO 6579-1:2017. V raziskavi smo opravili 3 ponovitve v istih hlevih. Pojavnost pozitivnih vzorcev smo analizirali s statističnim paketom SPSS 28.1 z uporabo 2 testa. Ugotovili smo, da v fazi razkuževanja ni statistično značilnih (P ≥ 0,05) razlik, v fazi razkuževanje + beljenje smo ugotovili statistično značilno (P ≤ 0,05) razliko med testnim in kontrolnim hlevom, kjer nismo zaznali pojav salmonele. V proizvodni fazi se statistično značilna (P ≤ 0,05) razlika pojavi med hlevoma v 14. dnevu reje, kjer je v testnem hlevu manjša pojavnost salmonele. Pri vzorcih odvzetih s tal in sten ni statistično značilnih (P ≥ 0,05) razlik med hlevoma, saj v fazi razkuževanje + beljenje, plinjenje in 0. dan nismo zaznali pojav salmonele v testnem hlevu. V 35. dnevu reje se pojavi statistično značilna (P ≤ 0,05) razlika med hlevoma, kjer v testnem hlevu nismo zaznali pojava salmonele. Rezultati analiz vzorcev iz krmilnikov, napajalnikov, loput so pokazali, da v fazi razkuževanja ni statistično značilnih (P ≥ 0,05) razlik, saj v fazi razkuževanje + beljenje ni bilo pojava salmonele v testnem hlevu. V proizvodni fazi pa se hleva statistično značilno (P ≤ 0,05) razlikujeta v 14. in 21. dnevu reje, kjer smo zaznali več pozitivnih vzorcev na salmonelo v kontrolnem hlevu.
Ključne besede: Salmonela, apno, brojlerji, reja, vzorčenje
Objavljeno v DKUM: 10.10.2022; Ogledov: 484; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

4.
Trdnostna analiza nosilne konstrukcije sistema za vzorčenje in označevanje : diplomsko delo
Peter Kropec, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga vsebuje numerično trdnostno analizo nosilne konstrukcije sistema za vzorčenje in označevanje. Ustreznost numeričnega preračuna v programu Solidworks se je preverila s poenostavljenim analitičnim preračunom. Numerična analiza je bila narejena z metodo končnih elementov. Ugotovljeno je bilo, da konstrukcija zdrži dane obremenitve, saj napetosti ne presežejo meje plastičnosti. Podan je tudi primer alternativne konstrukcije, ki bi se lahko uporabila.
Ključne besede: nosilna konstrukcija, sistem za vzorčenje in označevanje, trdnostna analiza, metoda končnih elementov
Objavljeno v DKUM: 14.09.2022; Ogledov: 691; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (2,60 MB)

5.
Primerjava higiene površin pripomočkov za večkratno uporabo med dvema zdravstvenima ustanovama
Sanja Kolman, 2020, diplomsko delo

Opis: Uvod Za ustrezen nadzor in preprečevanje širjenja okužb povezanih z zdravstvom preko površin in pripomočkov za večkratno uporabo, je smiselno poznavanje mikrobne populacije ter izbira dezinfekcijskih sredstev, ki so v skladu z Uredbo (EU) št. 538/2012 o dostopnosti na trgu in uporabi biocidnih proizvodov. Metode Uporabili smo deskriptivno in kvantitativno metodo dela. Podatke smo zbrali z mikrobiološkim vzorčenjem površin pripomočkov za večkratno uporabo v dveh različnih zdravstvenih ustanovah. Rezultati Na pripomočkih za večkratno uporabo smo identificirali 23 različnih vrst mikroorganizmov. Najpogostejši mikroorganizmi so bili iz rodu Staphylococcus, ki spadajo med stalno mikrobno populacijo na rokah in iz rodu Bacillus, ki spadajo med prehodno mikrobno populacijo. Biocidnih proizvodov, ki jih uporabljajo v izbranih zdravstvenih ustanovah, ni na seznamu Registra biocidnih proizvodov Republike Slovenije. Razprava in sklep Higiena površin in pripomočkov za večkratno uporabo je bistvenega pomena, saj je to eden izmed načinov preprečevanja širjenja mikroorganizmov, ki povzročajo okužbe povezane z zdravstvom. Smiselno bi bilo določiti standarde in dezinfekcijska sredstva za namen vzdrževanja ustrezne higiene površin pripomočkov za večkratno uporabo v zdravstvenem okolju.
Ključne besede: biocidi, dezinfekcijska sredstva, mikrobiološko vzorčenje, zdravstvena ustanova.
Objavljeno v DKUM: 30.10.2020; Ogledov: 965; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (707,94 KB)

6.
UGOTAVLJANJE PRIMERNOSTI DOLOČANJA VLAGE V TRDNIH ODPADKIH Z NESTANDARDIZIRANO IN STANDARDIZIRANO METODO
Nuša Edelbaher, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo ugotavljali, katera metoda določanja vlage v trdnih odpadkih je boljša, ali je to standardna metoda ali hitra metoda. Pri standardni metodi smo uporabljali sušilnik – suhi stabilizator serije EASY, za hitro metodo smo uporabljali merilno napravo EMCO AP 500 – M3. Za obe metodi določanja vlage smo uporabljali 5 različnih vzorcev po 3 paralelke. Pri obeh metodah smo meritve izvajali na dveh materialih, to je karton in SRF. Za SRF smo želeli tudi glede na dobljene izračune določiti merilno območje. Po dobljenih rezultatih smo lahko izračune primerjali in ugotovili, katera metoda je boljša.
Ključne besede: karton, SRF, vzorec, vzorčenje, meritve, vsebnost vlage, trdni odpadki
Objavljeno v DKUM: 06.04.2017; Ogledov: 1499; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

7.
POZICIONIRANJE V ZAPRTIH PROSTORIH S POMOČJO PLATFORME RASPBERRY PI IN ANDROID
Andrej Hudrap, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskali pristope in implementirali sistem za pozicioniranje za prikaz znamenitosti. V delu smo podrobneje spoznali in opisali najpopularnejše senzorske tehnologije in pristope, ki se uporabljajo pri določanju lokacij v zaprtih prostorih. Opisali smo implementacijo strežnika in izgradnjo mobilne aplikacije ter opravili analizo sistema in podali predloge izboljšav.
Ključne besede: Pozicioniranje v zaprtih prostorih, Raspberry Pi, Node.js, Android, Vzorčenje Wifi signalov, Trilateracija
Objavljeno v DKUM: 22.09.2016; Ogledov: 1679; Prenosov: 132
.pdf Celotno besedilo (2,36 MB)

8.
Preteklost in prihodnost krpar na Slovenskem
Tadeja Balažic, 2016, diplomsko delo

Opis: Krpare so tekstilni izdelki, stkani iz trakov ostankov blaga (krp) in so že več kot sto let nepogrešljiv del tekstilij za notranjo opremo. V preteklosti so se krpare uporabljale kot tepihi in tekači, pozneje se je njihova uporabnost razširila tudi na drugo opremo notranjih prostorov in druga področja uporabe. Obstajajo različne tehnike izdelave krpar. Namen diplomskega dela je raziskati preteklost in prihodnost krpar na Slovenskem ter oblikovati, konstruirati in izdelati krparo na podlagi tehnike tkanja za specifičen namen uporabe, tj. ovitek za spominsko knjigo. Rezultat diplomskega dela je konkreten izdelek tehnike tkanja in predstavlja sintezo usvojenega znanja, s področja tkanja in oblikovanja tekstilij.
Ključne besede: tkanje, konstrukcija tkanin, vzorčenje tkanin, oblikovanje krpar
Objavljeno v DKUM: 16.09.2016; Ogledov: 1204; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (9,98 MB)

9.
10.
Iskanje izvedeno v 11.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici