| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Optimizacija konfiguratorja vzmeti za tečaje v gospodinjskih aparatih : magistrsko delo
Nejc Zalokar, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi bom predstavil optimizacijski problem, katerega smo do sedaj reševali s pomočjo Excel tabela, saj sem sodeloval pri razvoju nove generacije tečajev oz. kinematične komponente za kuhalne aparate. Optimizacijo smo izvedli z genetskimi algoritmi, ki so namenjeni reševanju obsežnih optimizacijskih problemov. Sama naloga je razdeljena na dva dela. V prvem delu je predstavljen tečaj, kako deluje in njegov namen. Nato sem se osredotočil na dva algoritma, ki sem ju sestavil, in rezultate, ki jih je algoritem izračunal. Drugi del naloge je bil namenjen dimenzioniranju vzmeti. Od vseh znanih vzmeti sem se poglobil v vijačne vzmeti, ki jih tudi uporabljamo. Dodal sem preračun vijačne vzmeti, ki sem ga implementiral v program. Ta nam služi za hitro oceno karakteristike vzmeti, ki smo jo določili s pomočjo genetskega algoritma. Algoritem ki sem ga izdelal dobro rešuje optimizacijski problem, in je hkrati univerzalen, kar pomeni, da nam bo dobro služil tudi pri drugih generacijah tečajev. Preračun vzmeti nam daje dobro oceno, ali bo vzmet sploh mogoče izdelati hkrati pa oceno ali bo delovanje povzročalo težave.
Ključne besede: kinematična komponenta, kuhalni aparati, optimizacija, vzmet, tečaj
Objavljeno v DKUM: 11.11.2020; Ogledov: 319; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (1,44 MB)

2.
Elektronski sistem za brezkontaktno zajemanje biometričnih podatkov na osnovi balistokardiografije : magistrsko delo
Klemen Cvetko, 2019, magistrsko delo

Opis: Biometrični podatki predstavljajo vse bolj pomembno orodje za ocenjevanje fizičnega in psihičnega stanja posameznika. Problem večine naprav za merjenje biometričnih podatkov je, da so nosljive, zato so se začele pojavljati naprave, ki so zmožne brezkontaktnega merjenja. Slabost brezkontaktnih metod je ta, da lahko natančno zaznavamo podatke samo, kadar merjenec miruje, npr.: za mizo, na stolu, med spanjem … Spanje predstavlja tretjino časa našega življenja in je zelo pomemben del vsakdana. Z analizo biometričnih podatkov, ki jih zajamemo med spanjem, je mogoče ocenjevati kvaliteto spanja ter diagnosticirati razne simptome bolezni. Cilj magistrske naloge je ustvariti elektronski sistem, ki bo zmožen, na podlagi vibracij, ki jih povzroči delovanje srca, natančno določiti frekvenco srčnega utripanja in dihanja. Vibracije telesa povzročijo male premike objekta, na katerem miruje merjenec. Elektronski sistem, ki bo trdno vpet na konstrukcijo objekta, bo spremenil mehanske vibracije v električni signal, katerega bo potrebno ustrezno ojačiti in filtrirati. Zajete podatke vibracij lahko kasneje procesiramo in analiziramo na računalniku z uporabo ustreznih algoritmov.
Ključne besede: vzmet, srčni utrip, dihanje, vibracije, merjenje, IR dioda, fotodioda, brezkontaktno, balistokardiografija
Objavljeno v DKUM: 23.12.2019; Ogledov: 1135; Prenosov: 0

3.
Simulacija in preračun karakteristike nastavljivega amortizerja vozila
Momir Đukić, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni sestavni deli nastavljivega amortizerja cestnega vozila. Opisani sta delovanje in uporaba nastavljivega amortizerja kot celovitega sklopa. Izdelan je preračun vzmeti, s pomočjo metode končnih elementov (FEA). S pomočjo FEA analize smo predstavili, na katerem delu je posamezen nosilni element najbolj obremenjen. S pomočjo simulacij in pridobljenih grafov smo prikazali obnašanje vozila pri različnih obremenitvah na različnih profilih cestišča. Cilj diplomskega dela je izbrati optimalno nastavitev nastavljivega amortizerja vozila. Na pravilno nastavitev vpliva več parametrov hkrati. Pri tem sta bili upoštevani varnost in udobje med vožnjo.
Ključne besede: Simulacija, vozilo, amortizer, vzmet, MKE-metoda končnih elementov.
Objavljeno v DKUM: 09.10.2018; Ogledov: 733; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (2,69 MB)

4.
Konstruiranje zavornega mehanizma na priključni rotacijski kosilnici
Mitja Miglič, 2018, diplomsko delo

Opis: Varnost pri delu z stroji je zelo pomembna, saj smo drugače lahko izpostavljeni nevarnostim. Določene normative varnosti strojev nam predpisuje Evropska zakonodaja. Prav te mora stroj izpolnjevati, preden gre v prodajo. V diplomskem delu je opisan potek konstruiranja zavornega mehanizma na priključni rotacijski kosilnici. Pri konstruiranju, sem najprej iskal ideje in morebitne rešitve problema. Narejenih je nekaj konceptov, v katerih so uporabljene različne vrste zavor. Po izvedbi preračunov sem vse sestavne dele narisal v programu SolidWorks in naredil tehnično dokumentacijo. Sledila je izdelava prototipa in testiranje v podjetju Struc Muta, Kmetijska mehanizacija d.o.o. Merili smo čas zaustavitve noža. Ker se je le – ta ustavil v 7 sekundah, smo sklenili, da lahko damo proizvod na trg.
Ključne besede: varnost, konstruiranje, zavorni mehanizem, tlačna vzmet
Objavljeno v DKUM: 27.09.2018; Ogledov: 530; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (5,38 MB)

5.
Reverzibilna sklopka
Marko Korat, 2014, diplomsko delo

Opis: Dandanes je čedalje bolj pomembna varnost pri delu, in sedanja določila za upravljanje motokultivatorja ne zadoščajo varnostnim normativom. Zato je bila pred kratkim sprejeta nova uredba, ki določa, da morajo imeti motokultivatorji vgrajeno reverzibilno sklopko, kar pomeni, da sklopka deluje v nasprotnem načinu kot do sedaj. V tej diplomski nalogi je podana optimalna konstrukcijska rešitev sklopke, in sicer vse od idejnega motiva do realnega stanja.
Ključne besede: varnost, reverzibilna sklopka, razvoj, vzmet.
Objavljeno v DKUM: 14.03.2014; Ogledov: 1103; Prenosov: 230
.pdf Celotno besedilo (4,26 MB)

6.
IZDELAVA VZMETI D3,2 ETB2-6 3S S POSTOPKI PREOBLIKOVANJA
Matej Centrih, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Pomembno vlogo v proizvodnem procesu izdelave tečajev, za vgradnjo v štedilnike in vgradne pečice ima natezna vzmet, brez katere tečaj ne more pravilno delovati. Jeklena vzmet je elastični element, ki je sposoben pod vplivom zunanje obremenitve sprejeti delo in ga po potrebi vrniti v obliki potencialne energije. Navidezno gre za zelo preprost in transparenten izdelek, v ozadju katerega, pa je praktično znanje, ki je poznano osebam, ki se ukvarjajo s proizvodnjo vzmeti, poleg tega pa pri proizvodnji ustvarja stroške, ki jih ni mogoče enostavno upravljati. V diplomski nalogi sem predstavil stroje za obdelovanje in preoblikovanje vzmeti. Stroj je mehanična naprava, ki prenaša ali pretvarja energijo in s tem omogoča, olajšuje ali opravlja delo. Sestavljen je iz več mirujočih in gibajočih se delov. Vzmet sem narisal s 3D programskim paketom in nato obremenjeval v temu primernim programu za simuliranje, kateri je prikazal kritične točke vzmeti. Podal sem tudi analitične izračune, katerih rezultate sem imel v postopku preoblikovanja za robne pogoje. Natezno vzmet sem optimalno preoblikoval in ji s tem podaljšal življenjsko dobo.
Ključne besede: vzmet, upogibanje, predelava, izdelava, preoblikovanje, MKE, proizvodnja
Objavljeno v DKUM: 12.10.2011; Ogledov: 2316; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (3,81 MB)

7.
KONSTRUIRANJE DISKASTE KOSILNICE
Mihael Miheljak, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje potek razvoja diskaste kosilnice za košnjo po strmih pobočjih. Košnja po strmih pobočjih zahteva od stroja maksimalno sposobnost prilagajanja razgibanemu terenu s pomočjo razbremenjevanja. Masa stroja mora biti majhna, težišče pa čim bližje traktorju. V diplomskem delu je prikazana predelava obstoječe kosilnice v kosilnico za košnjo po strmih pobočjih. V teoretičnem delu so predstavljene vrste kosilnic in strojni elementi, ki se uporabljajo pri izdelavi diskastih kosilnic. Predstavljen je postopek razvoja novega izdelka. V glavnem delu je zajeta študija konkurence in zahteve za razvoj nove kosilnice. Obdelano je modeliranje in konstruiranje novega kosilnega grebena s programom Solidworks. Preračun vzmeti razbremenjevanja kosilnice je izveden v programu Kisssoft. V zaključnem delu je predstavljen prototip kosilnice in postopek testiranja z analizo dobljenih rezultatov. Podane so rešitve za odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti in smernice nadaljnega razvoja diskastih kosilnic.
Ključne besede: konstruiranje, razvoj izdelka, prototip, kosilnica, diskasta kosilnica, gonilo, zobniško gonilo, vijačna vzmet, preračun vzmeti, kosilni greben
Objavljeno v DKUM: 06.10.2011; Ogledov: 3019; Prenosov: 286
.pdf Celotno besedilo (4,97 MB)

8.
KONSTRUIRANJE PAKETA PRAVOKOTNIH TORZIJSKIH VZMETI
Mario Pešić, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Obravnavan paket pravokotnih torzijskih vzmeti se uporablja za dvigovanje loput na vojaškem vozilu, ki jih vgrajujejo v Sistemski tehniki ARMAS d.o.o. Izračunan torzijski moment v enačbah po literaturi, ni zagotovil potrebnega momenta v praksi. V različnih literaturah je prikazan postopek računanja torzijskega momenta, s katerim omogočimo dvig lopute določene teže. Na osnovi primerjave med različnimi literaturami in eksperimentalnega preizkušanja smo ugotovili, da so rezultati med seboj primerljivi. Eksperimentalno smo ugotovili, da se torzijski moment spreminja glede na način vpetja pravokotnih vzmeti, kar je lahko vzrok za razhajanje med izračunano karakteristiko in dejansko karakteristiko vzvojnega paketa vzmeti. Za zagotovitev torzijskega momenta, je potrebno opredeliti primerno vpetje pravokotnih vzmeti, saj v literaturi način vpetja ni natančno opredeljen, zaradi česar pride do razhajanja med izračunano karakteristiko in dejansko.
Ključne besede: TORZIJA, VZMET, EKSPERIMENTALNO PREIZKUŠANJE, VZMETNA KARAKTERISTIKA
Objavljeno v DKUM: 11.10.2010; Ogledov: 2337; Prenosov: 196
.pdf Celotno besedilo (3,40 MB)

9.
PRIPRAVA PROIZVODNJE NOVEGA TIPA VEZI ZA LISTNATO VZMET
Samo Grobelnik, 2010, diplomsko delo

Opis: V času gospodarske krize je konkurenčnost podjetja dobila še večji pomen. Na zahtevnem evropskem tržišču bodo preživela le tista podjetja, ki bodo ponujala kakovostne izdelke po konkurenčni ceni ob čedalje krajšem odzivnem času. Za našteto pa je seveda pomembno pravilno načrtovanje proizvodnih procesov, preudarno investiranje v nove tehnologije izdelave in dober nadzor nad stroški izdelave. V diplomski nalogi sem predstavil primer priprave proizvodnje za izdelavo novega tipa vezi za listnato vzmet. Izvedel sem kalkulacijo vezi ter na njeni podlagi analiziral obstoječi proizvodni proces. Na koncu diplomskega dela sem predstavil še moje zamisli optimizacije proizvodnega procesa.
Ključne besede: proizvodnja, vez za listnato vzmet, preoblikovalni stroji, stroškovna kalkulacija
Objavljeno v DKUM: 03.06.2010; Ogledov: 2224; Prenosov: 294
.pdf Celotno besedilo (2,47 MB)

10.
Vpliv prednapetja na dinamično nosilnost vzvojne vzmeti : doktorska disertacija
Vinko Močilnik, 2009, doktorska disertacija

Opis: Doktorska disertacija obravnava življenjsko dobo vzvojnih paličnih in vzvojnih votlih vzmeti v odvisnosti od prednapetja ter lomno mehanske lastnosti le-teh. Vzvojne vzmeti se uporabljajo za vzmetenje koles v mobilni tehniki. Vzvojne palične vzmeti so obremenjene na utrujanje in so občutljive na utrujenostni lom. Kakovost teh vzmeti se kaže v doseženi življenjski dobi in velikosti vzvojne napetosti, s katero je vzmet obremenjena med uporabo. Vzvojne palične vzmeti so zelo občutljive na površinske napake, kar zmanjšamo z gladilnim valjanjem. Večji delovni kot vzmeti dosežemo s prednapetjem v plastično področje. Življenjska doba vzvojnih paličnih vzmeti je odvisna od stopnje prednapetja in od velikosti dinamične obremenitve. Izdelan je računski model za napoved življenjske dobe vzvojnih paličnih vzmeti v odvisnosti od stopnje prednapetja in višine dinamičnega obremenjevanja za namensko izdelano vzmetno jeklo. Ugotovljena sta bila dva karakteristična loma; prečni lom vzmeti, ki nastane takrat, ko se pojavi iniciacija razpoke v notranjosti materiala, in spiralni lom vzmeti, ki nastane takrat, ko je prisotna površinska napaka. Vzvojnim votlim vzmetem povečamo življenjsko dobo s pomočjo tlačnega prednapetja v smeri osi vzmeti. Tlačno prednapetje in delovna vzvojna obremenitev tvorita dvoosno napetostno stanje, ki povečuje število ciklov, in s tem podaljša čas do iniciacije utrujenostne razpoke. Tlačno prednapetje ugodno vpliva tudi na lomno obnašanje vzvojnih votlih vzmeti, ker zmanjšuje vpliv kvalitete površine na življenjsko dobo. Tlačna napetost upočasni iniciacijo na površini votle vzvojne vzmeti, razpoka pa se širi pod vplivom ravninskega napetostnega stanja. Pri izmenično obremenjenih prednapetih vzvojnih votlih vzmeteh se razpoka širi v obliki dveh vijačnic po obodu votle vzmeti. V doktorski nalogi je analiziran pristop, ki omogoča povečanje življenjske dobe vzvojnih votlih vzmeti s pomočjo osnega prednapetja, tako da ga je možno razširiti še na druge vzvojno in upogibno obremenjene strojne elemente.
Ključne besede: vzvojna palična vzmet, prednapetje, večosno napetostno stanje, mikro razpoka, utrujanje, kot zasuka, življenska doba, torzija
Objavljeno v DKUM: 28.10.2009; Ogledov: 4371; Prenosov: 400
.pdf Celotno besedilo (10,65 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici