| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 1015
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Raziskovanje razvojnih mejnikov na področju komunikacije v heterogenih in homogenih skupinah
Manca Povalej, 2021, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu naloge je predstavljen pomen komunikacije ter tri vrste komunikacije; socialna komunikacija, ekspresivna komunikacija in receptivna komunikacija, ki so zelo pomembne v predšolskem razvojnem obdobju za socialni razvoj ter razvoj govora in jezika. Analizirali smo pomen heterogenih in homogenih skupin ter povezave z razvojem komunikacije glede na vrsto skupine, v katero je vključen otrok. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, katere namen je ugotoviti, kateri otroci pogosteje dosegajo razvojne mejnike na področju komunikacije ter ali obstajajo razlike med dečki in deklicami glede na vrsto komunikacije. Podatke smo pridobili s pomočjo ocenjevalnih listov za vse tri vrste komunikacije. V raziskavi smo zbrali podatke za 69 otrok, starih od 1 do 5 let. Rezultati so pokazali, da v homogenih skupinah otroci pogosteje dosegajo razvojne mejnike kot v heterogenih skupinah v prvem in drugem starostnem obdobju. Analiza razlik med spoloma je pokazala, da deklice statistično značilno pogosteje dosegajo razvojne mejnike v prvem starostnem obdobju pri vseh treh vrstah komunikacije. V drugem starostnem obdobju pa deklice še vedno dosegajo višje povprečne vrednosti pri večini postavk, vendar razlike med deklicami in dečki niso več tako izrazite.
Ključne besede: socialna komunikacija, receptivna komunikacija, ekspresivna komunikacija, predšolska vzgoja.
Objavljeno: 26.11.2021; Ogledov: 52; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

2.
Integracija plesa in matematike v predšolskem obdobju
Maja Urlep, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili načrtovane plesne dejavnosti, v integraciji z matematiko v predšolskem obdobju. Želeli smo ugotoviti in raziskati, kakšne so možnosti integracije plesa in matematike v drugem starostnem obdobju. V diplomski nalogi smo v teoretičnem delu diplomske naloge predstavili značilnosti plesa v predšolskem obdobju, predstavili smo učenje in učne pristope, otroško igro, pomen igre za otrokov razvoj, osnovne značilnosti igre in vrste otroških iger. Dotaknili smo se področja matematike v predšolskem obdobju, spoznavanje in učenje matematike skozi igro, vsebinska področja matematike, ki jih otroci spoznavajo pri zgodnjem učenju matematike. Posebej smo v teoretičnem delu poudarili integracijo plesa in matematike v predšolskem obdobju, matematične cilje, ki jih lahko s pomočjo plesnih dejavnosti uresničujemo in vlogo vzgojitelja pri načrtovanju plesnih dejavnosti v povezavi z matematiko. V praktičnem delu smo na osnovi osnovnih teoretičnih izhodišč pripravili osem priprav, ki vključujejo plesne dejavnosti v integraciji z matematiko in jih izvedli v vrtcu. Na podlagi evalvacij, smo ugotovili, da se področje plesa in matematike odlično medsebojno integrirata, ter da obstaja veliko možnosti, kako pripraviti raznolike dejavnosti v integraciji s plesom in matematiko v predšolskem obdobju. Otroci so v plesnih dejavnostih v integraciji z matematiko spoznavali pojem števila, geometrijo in prostorsko orientacijo.
Ključne besede: plesna vzgoja, matematika, plesne dejavnosti v integraciji z matematiko, načrtovanje plesnih dejavnosti v predšolskem obdobju
Objavljeno: 24.11.2021; Ogledov: 54; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (5,63 MB)

3.
Vloga romskega pomočnika pri vzgoji in izobraževanju romskih otrok
Saška Sočič, 2021, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo z naslovom Vloga romskega pomočnika pri vzgoji in izobraževanju romskih otrok v teoretičnem delu predstavi romsko skupnost, vzgojo in izobraževanje Romov in podrobneje predstavlja vlogo romskega pomočnika v vzgojno-izobraževalnem procesu. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati polstrukturiranih intervjujev, ki smo jih izvedli z romskimi učenci, starši romskih otrok in učitelji, ki romske učence poučujejo. Z raziskavo smo želeli izvedeti, kakšna je splošna motiviranost romskih otrok za udeleževanje aktivnosti v okviru vzgoje in izobraževanja, kakšen pomen ima romski pomočnik pri vzgoji in izobraževanju romskih otrok, kako so udeleženci raziskave zadovoljni z delom romskega pomočnika ter posebnosti, s katerimi so se intervjuvanci srečevali pri izobraževanju na daljavo v času epidemije COVID-19. Ugotovili smo, da je splošna motiviranost romskih otrok v naši raziskavi za udeleževanje aktivnosti v okviru vzgoje in izobraževanja sorazmerno visoka. Zasluge gre pripisati romskemu pomočniku, ki s svojo prisotnostjo in delom v vzgojno-izobraževalni ustanovi pomembno prispeva k vzgoji in izobraževanju romskih otrok. Glede tega se strinjajo tako romski učenci, starši romskih otrok in učitelji, ki romske učence poučujejo. Osrednjo vlogo ima pri spodbujanju romskih učencev k rednemu obiskovanju pouka in opravljanju domačih nalog ter drugih šolskih obveznosti, velik doprinos je zaznati tudi pri vzpostavljanju komunikacije s starši romskih otrok in nudenju učne pomoči. Spoznali smo, da so intervjuvanci zadovoljni z delom, ki ga opravlja romski pomočnik. Ugotovili smo, da so se pojavljale težave pri šolanju na daljavo v času epidemije COVID-19, saj romski učenci nimajo ustrezne informacijsko-komunikacijske tehnologije, opazno je pomanjkanje učne pomoči, ki so je učenci deležni v šoli, nespodbudno domače okolje težave samo še dodatno krepi in stopnjuje. Glede na navedbe romskih staršev in učiteljev smo ugotovili, da je pomoč romskega pomočnika v času šolanja na daljavo bila prisotna, a ne na tak način, da bi se težave pojavljale v manjši meri.
Ključne besede: Romi, romski učenci, romski pomočnik, vzgoja in izobraževanje, izobraževanje na daljavo
Objavljeno: 24.11.2021; Ogledov: 31; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

4.
Kulturno-umetnostna vzgoja v vrtcu
Dragana Ćorić, 2021, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je opredeliti kulturno-umetnostno vzgojo s poudarkom na lutkovnem gledališču in raziskati, na kakšen način in v kolikšni meri je kulturno-umetnostna vzgoja prisotna v vrtcih Podravske regije. Cilji diplomskega dela so opredeliti pojme kultura, kulturno-umetnostna vzgoja, gledališče in lutkovno gledališče, ugotoviti, kakšna je vloga lutke in lutkovnega gledališča pri kulturno-umetnostni vzgoji otrok ter ugotoviti stanje kulturno-umetnostne vzgoje v vrtcih. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov: teoretičnega in empiričnega. V teoretičnem delu smo predstavili in podrobneje opisali kulturo, kulturno-umetnostno vzgojo, gledališče ter vlogo lutke in lutkovnega gledališča pri kulturno-umetnostni vzgoji otrok. Empirični del diplomskega dela zajema podatke, pridobljene na osnovi anketnega vprašalnika, ki je namenjen vzgojiteljem predšolskih otrok. Raziskava je temeljila na neslučajnostnem namenskem vzorcu, ki ga so ga predstavljali vzgojitelji in vzgojiteljice v vrtcih z različno upravo v okviru Podravske regije. Anketo je izpolnilo 78 vzgojiteljev in vzgojiteljic iz različnih vrtcev v okviru Podravske regije, iz vsakega vrtca dva vzgojitelja/vzgojiteljici, en vzgojitelj/vzgojiteljica iz prvega in en iz drugega starostnega obdobja.
Ključne besede: kultura, kulturno-umetnostna vzgoja, predšolski otrok, gledališče, vzgojitelj
Objavljeno: 24.11.2021; Ogledov: 37; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

5.
Vloga tvegane igre za gibalno prakso predšolskih otrok
Špela Korošec, 2021, diplomsko delo

Opis: Tvegana igra je opredeljena kot vznemirljiva in zahtevna oblika igre, ki lahko vključuje telesne poškodbe in je tesno povezana z otrokovim razvojem ter koristmi za zdravje otrok. Koncept tvegane igre otrokom predstavlja naravni in pomemben del življenja. Vendar pa veliko vzgojiteljev in učiteljev takšne oblike igre v vzgojno-izobraževalnih ustanovah ne spodbuja in jo obravnavajo kot nevarno obliko igre. Ta nenaklonjenost tvegani igri otrokom onemogoča, da bi se soočili in naučili dragocenih lekcij. Diplomsko delo Vloga tvegane igre za gibalno prakso predšolskih otrok se osredotoča na analizo in primerjavo različnih raziskav na temo tvegane igre in na podlagi teh spoznanj predstavlja praktične smernice za spodbujanje in uporabo tvegane igre na področju gibanja. Pomembno je, da v predšolskem obdobju otrokom ponudimo priložnosti, kjer ni vnaprej določenih korakov; pomembno je, da se osredotočimo na celoten postopek in ne na končni rezultat.
Ključne besede: pustolovska igra, predšolska vzgoja, doživljajska pedagogika, gibalne dejavnosti
Objavljeno: 17.11.2021; Ogledov: 51; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (606,20 KB)

6.
Medkulturna vzgoja na razredni stopnji in medkulturne kompetence bodočih učiteljev
Saša Nemec Tahirović, 2021, magistrsko delo

Opis: Medkulturna vzgoja in izobraževanje učenca razvija v posameznika, ki ohranja svojo kulturno identiteto, hkrati pa spoštuje in se povezuje s pripadniki tuje kulture, razvija svojo splošno medkulturno zmožnost in pridobiva medkulturne kompetence za boljše delovanje v sodobni družbi (Sedmak in Ženko, 2010). Učitelj ima tako pri medkulturni vzgoji in izobraževanju odločilno vlogo. V magistrskem delu predstavljamo empirično raziskavo o medkulturni občutljivosti in posedovanju medkulturnih kompetenc bodočih učiteljev. Raziskava je bila izvedena med 111 študenti Pedagoške fakultete, smeri Razredni pouk v šolskem letu 2020/21. Zanimalo nas je poznavanje in uporaba medkulturnosti in občutljivost vprašanih, vpliv medkulturne vzgoje in izobraževanja, medkulturne kompetence, izobraževanje bodočih učiteljev in dejansko stanje vključevanja teh vsebin v osnovnih šolah ter metode dela. Rezultati raziskave so pokazali da bodoči učitelji v večini razumejo pojem medkulturnost in le tega dojemajo kot sodelovanje med pripadniki različnik kulturnih skupin. Anketirani učitelji so medkulturno občutljivi in se strinjajo, da imata medkulturna vzgoja in izobraževanje velik življenjski vpliv. Iz rezultatov je še razvidno, da anketirani študentje razumejo vlogo medkulturno kompetentnega učitelja in sebe ocenjujejo kot takšne, čeprav se več kot polovica v času študija ni medkulturno izobraževalo. Študentje čutijo potrebo po dodatnem izobraževanju. Študentje prav tako menijo, da se pri predmetih družba in spoznavanje okolja ne zajema dovolj ciljev iz področja medkulturnosti, prav tako pa velika večina ni zaznala obravnave vsebin medkulturnosti v okviru njihovega praktičnega usposabljanja.
Ključne besede: medkulturnost, kompetenca, družba, vzgoja, izobraževanje, osnovna šola
Objavljeno: 17.11.2021; Ogledov: 37; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (1,97 MB)

7.
Lutka in otrok
Katjuša Kitek, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo na podlagi strokovne literature preučili in opredelili pojem lutk, povezanih s predšolskimi otroki na več področjih. Spoznali smo, kakšne vrste lutk poznamo in se seznanili, na kaj vse imajo lutke vpliv.
Ključne besede: lutka, lutkarstvo, predšolska vzgoja, otrokov razvoj, ustvarjalnost
Objavljeno: 17.11.2021; Ogledov: 47; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (654,44 KB)

8.
Prepoznavanje matematike na fotografijah v predšolskem obdobju
Katarina Fužir, 2021, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu diplomskega dela smo predstavili področje matematike, matematiko v vrtcu, povezavo med matematiko in jezikom, nekaj besed smo namenili tudi matematičnim vsebinam v predšolskem obdobju. V empiričnem delu smo predstavili raziskavo o prepoznavanju matematike na fotografijah pri predšolskih otrocih. Za pridobivanje podatkov smo uporabili polstrukturiran intervju z vsakim otrokom posebej. Zanimalo nas je, ali otroci na fotografijah iz različnih področij prepoznavajo matematiko, kako občutijo matematiko na fotografijah in ali obstajajo razlike v prepoznavanju matematike na fotografijah med dečki in deklicami. V interpretaciji rezultatov smo podrobneje analizirali vsako fotografijo in ob koncu naredili primerjavo med vsemi fotografijami in primerjavo prepoznavanja med spoloma. Ugotovili smo, da so otroci matematiko na fotografijah dobro prepoznavali, najbolje pri fotografijah, vzetih iz družbenega okolja. Matematiko na fotografijah so otroci največkrat povezovali s področjem aritmetike, geometrije in merjenja. Pri večini fotografij razlik v prepoznavanju matematike med deklicami in dečki ni bilo zaznati.
Ključne besede: zgodnje učenje matematike, predšolska vzgoja, prepoznavanje matematike, uporaba fotografij
Objavljeno: 16.11.2021; Ogledov: 37; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

9.
MNENJA STARŠEV O VZGOJI IN VARSTVU PREDŠOLSKIH OTROK OB IZBRUHU VIRUSA COVID-19
Ervin Hozjan, 2021, diplomsko delo

Opis: Bolezen Covid-19 je neznana bolezen, ki se pojavlja kot velik sovražnik človeštva. Terja veliko žrtev in vzbuja mnogo strahu na vseh področjih. Tudi v vrtcu je zamajala veliko navad in spodbudila spremembe. Področje vzgoje in varstva predšolskih otrok se je zaradi tega nekoliko spremenilo, saj so se ustanove vrtcev zaprle, kar je zahtevalo veliko prilagajanj in sodelovanja staršev z vzgojitelji. Cilj diplomskega dela je bil ugotoviti mnenje staršev glede: (a) vloge vzgojiteljev v času epidemije SARS-CoV-2, (b) vzgoje ter varstva predšolskih otrok v času epidemije, (c) vpliva dejavnikov virusa na predšolskega otroka in (d) osebne predstave staršev o neznanem virusu. Na podlagi anketnega vprašalnika, ki smo ga sestavili, smo izvedli raziskavo v mariborskih vrtcih oziroma s starši predšolskih otrok podravske regije. Vzorec je sestavljalo 140 naključno izbranih staršev. Rezultati so pokazali, da je mnenje staršev glede vzgoje in varstva predšolskih otrok ob izbruhu virusa covid-19 pozitivno, saj so tudi sami pokazali veliko interesa za sodelovanje z vzgojitelji v kritičnih situacijah. Želja vseh je namreč, da se predšolskim otrokom omogočita čim boljši razvoj in vzgoja, ne glede na izzive izbruha virusa covid-19.
Ključne besede: predšolska vzgoja, varstvo otrok, COVID-19, starši predšolskih otrok
Objavljeno: 16.11.2021; Ogledov: 44; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

10.
Izvajanje dejavnosti za razvijanje socialno-emocionalnih veščin v integraciji z likovno umetnostjo v bolnišničnih vrtcih
Gabi Bezjak, 2021, diplomsko delo

Opis: Temeljni vzgojno-izobraževalni cilj bolnišničnih vrtcev je ustvarjanje ustreznih mentalnih in higienskih razmer, ki so pomembne za razvoj in počutje otrok v času, ko so v bolnišnici. Različna čustvena stanja, ki jih doživlja hospitalizirani otrok, je mogoče s pomočjo likovne umetnosti transformirati in korigirati. V empiričnem delu smo raziskovali, kako vzgojiteljice v bolnišničnem vrtcu razvijajo socialno-emocionalne veščine s pomočjo likovne umetnosti. V raziskavi je sodelovalo pet vzgojiteljic iz različnih bolnišničnih vrtcev v Sloveniji, s katerimi smo opravili intervju. Rezultati raziskave kažejo, da je njihovo načrtovanje dela na osnovni ravni (za načrtovanje uporabljajo le Kurikulum, šibko je poznavanje dodatne literature). Medsebojno povezovanje vzgojiteljic bolnišničnih vrtcev je šibko. Likovne dejavnosti izvajajo najpogosteje individualno v bolnišnični sobi. Največkrat ponujeni likovni motivi so človeške, živalske figure in domišljijski motivi. Najbolj pogosto uporabljeni likovni področji sta risanje in slikanje. Premalo pozornosti posvečajo načrtovanju dejavnosti z vključevanjem teme o čustvih. Vzgojiteljice menijo, da se socialno-emocionalne veščine razvijajo bolj spontano (s komunikacijo, igro) in ne načrtovano, hkrati pa so vse vzgojiteljice mnenja, da je pomembno razvijati socialno-emocionalne veščine pri otrocih v bolnišničnem vrtcu, ker to pripomore k boljšemu duševnemu zdravju. Rezultati te naloge so pomembni za izboljšanje kakovosti dela v bolnišničnih vrtcih. 
Ključne besede: predšolska vzgoja, bolnišnični vrtec, socialno-emocionalne veščine, področje družba, likovna umetnost
Objavljeno: 15.11.2021; Ogledov: 55; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (2,33 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici