| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 16
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Uvajanje segmentov industrije 4.0 in optimizacija proizvodnje v podjetju šeško : magistrsko delo
Anže Plevnik, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi sta predstavljena uvajanje segmentov Industrije 4.0 in splošna optimizacija malega podjetja. Princip in ukrepi Industrije 4.0 se pogosteje uporabljajo na velikih podjetjih, prav tako ostali splošno znani prijemi optimizacije v proizvodnem strojništvu. Problem malih prilagodljivih podjetij, kot je Šeško, je oteženo napovedovanje naročil in planiranje zasedenosti kapacitet. Podjetje stremi k optimalni zapolnitvi kapacitet, vendar je ob vsakem nenadnem upadu ali povečanju naročil spreminjanje teh zahtevno. Takšna podjetja imajo zaradi aktivnosti, ki izdelkom ne dodajajo vrednosti, veliko izgub. V prvem delu naloge je prikazano, kako smo te dejavnosti odpravili ali zmanjšali z zbiranjem informacij o delu in planiranju s pomočjo integracije ene izmed prosto dostopnih spletnih aplikacij za vodenje proizvodnje. Na njej se vodijo vsi delovni nalogi, vzdrževanje strojev in drugi podatki, pomembni za kvalitetno delo. Podatki se s pomočjo vnašanja zaposlenih shranijo v podatkovno bazo, kjer se analizirajo in se do njih lahko kadarkoli dostopa. Digitalni zapis vseh naročil omogoči razbiranje trendov naročanja in lažje planiranje kapacitet. Oddelek za kakovost ima večji pregled nad celotnim podjetjem. Posledično se hitreje odkrijejo napake, ki se pravočasno odpravijo. Drugi del naloge prikazuje splošno optimizacijo podjetja z osnovnimi ukrepi, ki so prilagojeni podjetju. Podjetje nima detajlnega načrta svojih kapacitet in prostorov, zato smo v nalogi prikazali 3D model podjetja. Skonstruirani model podjetja bo omogočil učinkovito planiranje projektov, nadaljnji razvoj in določanje zasedenosti kapacitet delovnih operacij.
Ključne besede: Industrija 4.0, optimizacija proizvodnje, 3D modeliranje, podatkovne baze, spletna aplikacija, vodenje proizvodnje, vzdrževanje strojev
Objavljeno v DKUM: 31.01.2020; Ogledov: 810; Prenosov: 170
.pdf Celotno besedilo (4,04 MB)

2.
UVEDBA INFORMACIJSKE PODPORE PROCESU VZDRŽEVANJA V PEKARNI SPAR, SPAR SLOVENIJA D.O.O.
Danijel Logar, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V današnjem globalnem svetu je boj za tržni delež in končno zadovoljstvo kupca zelo zaostren. Za podjetja je ključno, da stalno izboljšujejo vse svoje poslovne procese, da lahko preživijo v tem dinamičnem in tekmovalnem poslovnem okolju, ki ne dopušča napak. Namen diplomskega dela je prenoviti, optimizirati in izboljšati procese vzdrževanja ter jih podpreti z uvedbo ustrezne računalniško informacijske rešitve. V skladu s tem diplomsko delo obravnava implementacijo programskega modula Vzdrževanje strojev in naprav. Ta modul je sestavni del CSB Systema, ki se že uporablja v podjetju Spar Slovenija, d.o.o. Diplomsko delo vključuje študijo primera, ki je bila izvedena v zgoraj omenjenem podjetju. Teoretični del diplomskega dela vključuje pregled literature, s pomočjo katere bomo lažje razumeli problematiko. V praktičnem delu diplomskega dela pa so prikazane ugotovitve in možnosti računalniško podprtega upravljanja in vodenja procesov vzdrževanja. Tekom uvajanja računalniške podpore upravljanja in vodenja procesov vzdrževanja smo uredili vso potrebno dokumentacijo, povezano z različnimi pristopi k vzdrževanju, hkrati pa tudi dokumentacijo, ki je ključna za določanje intervalov vzdrževanja. Nato smo analizirali in zabeležili trenutno stanje strojev in naprav ter vse podatke vnesli v informacijski sistem za vzdrževanje. Učinkovito zastavljena informacijska podpora mora nuditi vse potrebne informacije, ki jih potrebujejo vzdrževalci pri svojem delu. Informacijska podpora nam prav tako optimizira in zmanjša stroške. Na podlagi rezultatov te študije je mogoče dobiti številna priporočila o tem, kako začeti pot proti računalniškim sistemom za upravljanje vzdrževanja.
Ključne besede: vzdrževanje strojev in naprav, informacijsko komunikacijska podpora vzdrževanja, implementacija, delovni nalog, evidenca okvar, CMMS/EAM
Objavljeno v DKUM: 30.05.2016; Ogledov: 979; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (2,74 MB)

3.
Sistematičen pristop k mazanju strojev
Josip Pintar, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavana problematika mazanja strojev in naprav v podjetju GKN Driveline. V uvodnem delu je na kratko predstavljeno podjetje GKN Driveline Slovenija, d. o .o. in njegov proizvodni program ter delovna sredstva, ki se uporabljajo v proizvodnji. V osrednjem delu je prikazan sistematičen pristop k vzdrževanju strojev s poudarkom na mazanju v tem podjetju. Delo je oprto na interne predpise v službi vzdrževanja v podjetju. Opisan je tudi praktičen primer mazanja na stroju EMAG FUKL 3002 V-1K 50/60. Izkazalo se je, da je sistematičen pristop k organizaciji v podjetju in k vzdrževanju strojev in naprav s poudarkom pravočasnega in kvalitetnega mazanja eden izmed ključnih dejavnikov pri doseganju dobrih poslovnih rezultatov v podjetju.
Ključne besede: mazanje strojev, GKN Driveline Slovenija, d.o.o., vzdrževanje, mazalni sistemi, mazalna sredstva.
Objavljeno v DKUM: 16.10.2013; Ogledov: 1598; Prenosov: 180
.pdf Celotno besedilo (1,84 MB)

4.
SISTEMSKE SPECIFIKACIJE ZA RAČUNALNIŠKO PODPRT NADZOR NAD POPRAVILI STROJEV
Bojan Jenčič, 2011, diplomsko delo

Opis: Naloga opisuje potrebne aktivnosti za pripravo programa za spremljanje okvar na strojih. Predstavili smo, kako različni načini vzdrževanja, vplivajo na življenjsko dobo delovnega sredstva oziroma na njegovo razpoložljivost za proizvodni proces. Definirali smo pojme, ki se bodo uporabljali za definicijo okvare oziroma anomalije na stroju: okvara stroja, strojelom, hiba stroja, nevarno delovanje stroja, mazanje, pred-preventivni pregled, nastavitev stroja, umerjanje stroja, menjava orodja. Z modeli trenutnih in predlaganih razmerij in povezav v samem programu, smo nakazali smer podatkov, ki morajo biti zajeti. Program bo omogočal pripravo statističnih analiz in poročil. Rezultat naloge je sistemska specifikacija za program, ki nam bo zagotovil boljše načrtovanje in nasploh učinkovitejše vzdrževanje v podjetju.
Ključne besede: vzdrževanje strojev, stroj, okvara, hiba, specifikacija za program
Objavljeno v DKUM: 07.07.2011; Ogledov: 1678; Prenosov: 184
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

5.
VARNOST STROJEV IN VZDRŽEVANJE GLEDE NA NOVE STANDARDE
Sandi Cimerman, 2011, diplomsko delo

Opis: Nova direktiva o strojih – 2006/42/ES določa bistvene zdravstvene in varnostne zahteve za stroje. Konec leta 2009 je v veljavo stopil tudi novi standard EN ISO 13849-1, ki upošteva tudi vgrajene komponente hidravlične in pnevmatične pogonsko krmilne tehnike, in je nadomestil starejši standard EN 954-1. Pri zasnovi stroja analiziramo tveganja in kjer je potrebno sprejmemo dodatne varnostne ukrepe za zaščito operaterjev. Tveganja lahko znižamo z varno zasnovo, tehničnimi varnostnimi ukrepi in informiranjem uporabnikov o preostalih tveganjih. Med vzdrževalnimi deli na strojih, moramo preprečiti njihov zagon ali nevarno gibanje.
Ključne besede: varnost strojev, ocena tveganja, direktiva o strojih, standard, vzdrževanje
Objavljeno v DKUM: 08.04.2011; Ogledov: 2277; Prenosov: 559
.pdf Celotno besedilo (2,43 MB)

6.
VZPOSTAVITEV SISTEMATIČNEGA VZDRŽEVANJA V PODJETJU
Kristjan Ramšak, 2011, diplomsko delo

Opis: Avtor te diplomske naloge, Kristjan Ramšak, je zaposlen v podjetju Solarni termo sistemi - STS d.d. Podjetje se ukvarja z razvojem, proizvodnjo in prodajo sončnih panelov (v nadaljevanju kolektorjev). Smo sodobno podjetje s proizvodnjo po meri — dimenzijsko in barvno prilagodljivi kupcem. Temeljni namen diplomskega dela je uvedba metode Celostno Produktivno Vzdrževanje (v nadaljevanju CPV). CPV je temelj sodobne proizvodnje, je posledica hitrih prilagajanj kupčevim želja. Posledica tega so nenehne spremembe dimenzij, materialov in nastavitev strojev. V okviru diplomske naloge je bil namen izdelati potrebno dokumentacijo za preventivno vzdrževanje (v nadaljevanju PV) strojev, kar je osnova za CPV. Izdelane so bile Excelove tabele z zahtevami vzdrževanja in wordovi dokumenti z opisom del. Ker smo dokaj novo podjetje, je naš namen nenehno spremljanje strojev in pridobivanje podatkov za hitrejše nastavitve strojev ter izogibanje nenadnih zastojev proizvodnje. V tej nalogi je na kratko opisan postopek vpeljave CPV v podjetju in dva modela PV strojev. Naš cilj je nenehno spremljanje, čiščenje, mazanje strojev in prilagajanje proizvodnje k razvoju.
Ključne besede: CPV - Celostno Produktivno Vzdrževanje, PV - preventivno vzdrževanje, razvoj CPV, uvajanje CPV, vzdrževanje strojev.
Objavljeno v DKUM: 14.03.2011; Ogledov: 2833; Prenosov: 453
.pdf Celotno besedilo (2,01 MB)

7.
8.
9.
Projektiranje vzdrževanja v TVT Tirna vozila d.o.o. : diplomsko delo
Karol Pintarič, 1998, diplomsko delo

Ključne besede: vzdrževanje strojev, projektiranje, kontrola, sistemi vzdrževanja
Objavljeno v DKUM: 26.07.2007; Ogledov: 2722; Prenosov: 0

10.
Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici