| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
IZBOLJŠANJE SKUPNE UČINKOVITOSTI STROJA AMADA VIPROS 255
Damjan Novak, 2009, diplomsko delo

Opis: Z optimalnim izkoriščanjem delovne opreme je mogoče drage začetne naložbe za opremo prevesti v smiselne investicije, ki prinašajo dobiček, zato mora temu vidiku poslovnega procesa veliko pozornosti posvečati vsako podjetje, če želi biti konkurenčno. Temu vprašanju je posvečeno tudi pričujoče diplomsko delo. Kratkemu uvodu, v katerem so opredeljeni problem, nameni in cilji ter omejitve diplomskega dela, sledi kratek pregled razvoja sistemov vzdrževanja do danes in nato še konkretnejši pregled sistema 20 ključev kot ključnega prijema podjetja Gorenje d.d. v novem tisočletju. Nato je zaradi lažje predstave opisan stroj Amada Vipros 255, ki služi kot konkreten primer stroja, na katerem je bil uveden sistem 20 ključev, da bi povečali njegovo skupno učinkovitost in s tem izboljšali poslovne rezultate podjetja, ki se ukvarja s proizvodnjo bele tehnike. V zaključnem delu je izveden dejanski izračun skupne učinkovitosti tega stroja pred uvedbo metode 20 ključev in po njej, pri čemer je ključna ugotovitev ta, da se je skupna učinkovitost stroja po uvedbi opisane metode znatno povečala. K temu je prispevalo manjše število neplaniranih zastojev, manj menjav na stroju v krajšem času in zmanjšanje izmeta; tako se zdaj proizvaja več, hitreje in z manjšimi izgubami.
Ključne besede: Vzdrževanje, sistem 20 ključev, ključ 9, vzdrževanje stroja in opreme, stroj Amada Vipros 255, skupna učinkovitost opreme.
Objavljeno: 14.04.2009; Ogledov: 1920; Prenosov: 179
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

4.
VZDRŽEVANJE CNC OBDELOVALNEGA STROJA
Boris Sabo, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo vsebuje predlog strategije vzdrževanja CNC obdelovalnega stroja. Opisan je celoten stroj in s pomočjo FEMA analize so predstavljena najbolj kritična mesta na stroju ter podani predlogi vzdrževalnih ukrepov za ta mesta. Predstavljene so še vzdrževalne aktivnosti, ki se nanašajo na standard EN 13306 in se morajo vršiti na celotnem stroju do konca življenjske dobe stroja. Namen diplomskega dela je zmanjšati stroške vzdrževanja ter povečati učinkovitost in življenjsko dobo stroja
Ključne besede: vzdrževanje, strategija vzdrževanja, preventivno vzdrževanje, vzdrževanje CNC obdelovalnega stroja
Objavljeno: 28.09.2009; Ogledov: 3246; Prenosov: 815
.pdf Celotno besedilo (4,76 MB)

5.
Vzdrževanje stroja za vodni razrez
Janez Špan, 2012, diplomsko delo

Opis: Stroj za vodni razrez je mehatronskih sistem, s katerim lahko material brez dodatnega abrazivnega sredstva režemo s čisto vodo, ne da bi obdelovancu spremenili strukturo. S strojem lahko razrežemo materiale do debeline 300 mm. Za razrez kot orodje uporabljamo vodni curek s tlakom do 3800 bar. Hitrost rezanja je odvisna od debeline ter strukture materiala. Zaradi zelo visokega delavnega tlaka so obremenjene komponente stroja, kot so visokotlačni agregat ter visokotlačni vodi. Pri razrezu prihaja do prašenja in ta prah se poseda na linearna vodila, katera imajo ponovitveno natančnost 0,01 mm. Zato je zelo pomembno strokovno in redno vzdrževanje, saj s tem zagotavljamo visoko kvaliteto vodnega reza, daljšo življenjsko dobo, tako celotnega stroja, kot vgrajenih vitalnih komponent stroja, kot so visokotlačni agregat in visokotlačni vodi. Še posebej je pri obratovanju in vzdrževanju stroja izrednega pomena stopnja čistosti. S to stopnjo čistosti zagotavljamo kvaliteten vodni razrez ter daljšo življenjsko dobo stroja. Pri delovanju stroja moramo posebno pozornost nameniti varnosti zaposlenim, ki so na kakršen koli način povezani s strojem kakor, tudi skrbi za čisto okolje.
Ključne besede: vzdrževanje, vodni razrez, visokotlačni agregat, čistost stroja
Objavljeno: 28.06.2012; Ogledov: 1847; Prenosov: 236
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici