| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 32
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv zalednih vod na vzdrževanje cestne infrastrukture - AC odsek Dragotinci
Anamarija Poll, 2021, diplomsko delo

Opis: Vsebina diplomskega dela temelji na predstavitvi problema poplavljenih območij na izbranem odseku avtoceste v Dragotincih, možnih rešitev in ukrepov le-teh. Predstavljena je zakonodaja, ki se prepleta z Zakonodajo vod in cestne infrastrukture, na podlagi česar je ugotovljeno, da se zakonodaji v določenih segmentih ne pokrivata in tako problemi poplavljanja cestne infrastrukture z zalednimi vodami niso pravno rešene. Opisane so naprave za odvodnjavanje cestne infrastrukture in posebej predstavljene oblike, ki se najpogosteje uporabljajo na avtocestnih odsekih. Na osnovi ugotovitev s področja zakonodaje iz obravnavane problematike, predstavitve avtocestnega odseka, na katerem prihaja občasno do poplavljanj ter analize literature in raziskav s področja problematike, so podani predlogi rešitev z gradbenega, zakonodajnega in prometnega vidika.
Ključne besede: avtoceste, poplavljanje cest, upravljanje in vzdrževanje cest, odvodnjavanje, prometna varnost.
Objavljeno: 24.09.2021; Ogledov: 83; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (4,57 MB)

2.
Analiza možnih rešitev rekonstrukcije maloprometne ceste - primer ceste v Šenkovcu
Adriana Novak, 2019, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga obravnava primer rekonstrukcije izbrane maloprometne ceste. Maloprometne ceste predstavljajo večino cestnega omrežja v posamezni državi; običajno potekajo zunaj naselja in so prometno malo obremenjene. Načrtovanju, planiranju in vzdrževanju maloprometnih cest je potrebno – zaradi njihovih specifičnosti – nameniti posebno pozornost. V magistrski nalogi je prikazan postopek izdelave projektne dokumentacije za načrtovanje in rekonstrukcijo maloprometnih cest. Navedeni so postopki rednega in gradbenega vzdrževanja javnih cest, ki so pomembni zaradi zagotavljanja dobrega stanja (ali izboljšave) obstoječe cestne infrastrukture. V drugem delu naloge so podane različne možne variante rekonstrukcije izbrane maloprometne ceste. Vsaka od treh variant je zasnovana glede na različna izhodišča in posledično z različnimi projektno-tehničnimi elementi. Variante so tudi stroškovno ocenjene, kar omogoča njihovo primerjavo. Cilj magistrske naloge je bil na podlagi različnih izbranih kriterijev opraviti primerjavo izbranih variant ter podati predlog optimalne variante rekonstrukcije izbrane maloprometne ceste.
Ključne besede: maloprometne ceste, projektna dokumentacija, vzdrževanje maloprometnih cest, rekonstrukcija maloprometnih cest
Objavljeno: 19.09.2019; Ogledov: 398; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (5,70 MB)

3.
Pregled poškodb in izbira vzdrževalnih ukrepov za regionalno cesto R2-440/1294 Petanjci - Gederovci
Nino Bertalanič, 2018, diplomsko delo

Opis: Z diplomskim delom želimo zagotoviti izboljšanje obravnavanega odseka, s tem pa tudi prevoznost, varnost in udobnost ceste za njene uporabnike. V teoretičnem delu diplomskega dela se seznanimo z lastnostmi vozišča, ki nam pomagajo razumeti vplive, ki se pojavljajo na vozišču, s poškodbami vozišča, ki vplivajo na stanje vozišča, ter z metodo, s katero se bomo lotiti ocenjevanja vozišča. V praktičnem delu je predstavljen obravnavani odsek, za čim boljšo predstavo pa tudi njegova lega in lastnosti, temu pa sledi še ocenitev odseka in opis stanja odseka. V zaključku diplomskega dela je predstavljen večji vzdrževalni ukrep za odsek, ki je v slabem stanju, ter manjši vzdrževalni ukrepi, s katerimi želimo izboljšati varnost udeležencev v prometu in podaljšati življenjsko dobo ceste.
Ključne besede: Vzdrževanje cest, lastnosti cest, poškodbe vozišča, vzdrževalni ukrepi.
Objavljeno: 07.11.2018; Ogledov: 410; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (8,30 MB)

4.
Rekonstrukcija cestnih odsekov v naselju Bezovje nad Zrečami
Jure Kukovič, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je podan predlog rekonstrukcije dveh cestnih odsekov v naselju Bezovje nad Zrečami. Za potrebe izdelave predloga rekonstrukcije je bila izvedena vizualna ocena trenutnega stanja cestne infrastrukture po metodi MSI in I_MSI. Opravljene so bile tudi ostale potrebne analize obstoječega stanja. Predlog rekonstrukcije obsega projekt ceste (tudi z izrisom v programu AutoCad) z vsemi potrebnimi prečnimi prerezi ter detajli. Projekt vsebuje obstoječe stanje ter predlog rekonstrukcije. V sklopu predloga je vključeno tudi dimenzioniranje zgornjega ustroja s podano rešitvijo v več variantah, ki so na koncu tudi ovrednotene z namenom lažje izbire najustreznejše izvedbe.
Ključne besede: prometno inženirstvo, cestna infrastruktura, vzdrževanje cest, obnova cestne infrastrukture, cestni odseki
Objavljeno: 25.08.2017; Ogledov: 755; Prenosov: 175
.pdf Celotno besedilo (4,18 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Identifikacija poškodb s predlogom sanacije: primer regionalne ceste r2-434/1352 radlje - radeljski prelaz
Bojan Glazer, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene aktivnosti, ki jih moramo izvesti za zagotavljanje prevoznosti in prometne varnosti obstoječih cest. Le-te so pogoj, da cesto ohranjamo v takšnem stanju, kot to od nas zahtevajo predpisane minimalne tehnične zahteve. V teoretičnem delu je predstavljena zakonodaja na področju ohranjanja cest, vrste poškodb na cestah in njihove sanacije, prav tako pa so opisani načini vzdrževanja obcestnega sveta in objektov ob njej. V praktičnem delu je predstavljen odsek regionalne ceste Radlje–Radeljski prelaz, kateri leži na hribovju Kozjaka v severnem delu Slovenije. Narejena je evalvacija poškodb in že izvedenih sanacij vozišča. V zadnjem delu diplomskega dela so podani predlogi za izboljšanje obstoječega stanja obravnavanega odseka, tako da so izpolnjeni pogoji minimalnih zahtev o tehnični ustreznosti, ki bi posledično tudi izboljšala pogoje vožnje po obravnavanem odseku.
Ključne besede: vzdrževanje cest, poškodbe vozišča, sanacija poškodb, investicijsko vzdrževanje
Objavljeno: 26.04.2017; Ogledov: 810; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (6,05 MB)

6.
REDNO VZDRŽEVANJE CEST V OBČINI BREŽICE
Marija Podgoršek, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazan potek zimskega in letnega vzdrževanja občinskih cest v občini Brežice. Na začetku je navedena zakonodaja, ki ureja vzdrževanje cest in katerega se morajo izvajalci držati. V nadaljevanju sledi opis zimskega in letnega vzdrževanja cest in predstavitev izvajalca del v občini Brežice. Opisano je tudi stanje cest v občini Brežice in analiza ocene poškodovanosti cest. Podani so tudi predlogi izboljšav izvajanja zimskega in letnega vzdrževanja občinskih cest v občini Brežice.
Ključne besede: občinska cesta, državna cesta, vzdrževanje cest, zimska služba, občina Brežice
Objavljeno: 13.10.2016; Ogledov: 983; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

7.
ANALIZA VPLIVA GOSPODARSKE JAVNE SLUŽBE REDNEGA VZDRŽEVANJA IN VARSTVA DRŽAVNIH CEST NA TRAJNOST INFRASTRUKTURE
Mateja Slivnik, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljena dela rednega vzdrževanja glavnih in regionalnih cest, ki jih ima v upravljanju Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo. Dela s primeri se omejujejo na cestno vzdrževalno bazo Latkova vas, ki je ena izmed štirih vzdrževalnih baz v koncesijskem območju 1 - Celje. V začetku dela je predstavljena metodologija upravljanja s cestno infrastrukturo, od kategorizacije javnih cest in zakonodaje, ki jo morajo upoštevati izvajalci del, do postopka podelitve koncesij. Skozi diplomsko delo smo ves čas osredotočeni na območje cestno vzdrževalne baze Latkova vas, za katero je v nadaljevanju izdelana analiza izvedenih del za vse projekte, ki so v koncesijskih pogodbi, v odboju treh let. Na podlagi rezultatov je na koncu podanih nekaj predlogov, s katerimi bi lahko optimizirali stroške rednega vzdrževanja cest ter z njimi zagotovili trajnost infrastrukture.
Ključne besede: gradbeništvo, vzdrževanje cest, trajnost infrastrukture, državne ceste
Objavljeno: 05.10.2016; Ogledov: 684; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (2,71 MB)

8.
DELOVANJE ZIMSKE POSIPNE SLUŽBE Z UPORABO VREMENSKIH PODATKOV
Matej Šteblaj, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava problematiko, kako zagotoviti primerno in pravočasno porabo posipnega materiala za zimsko vzdrževanje cest. Na primeru cestnega podjetja Nova Gorica je bila izdelana analiza trenutnega stanja, popis trenutno uporabljenih modelov in primerjava tega z dejanskim stanjem. Na podlagi trenutnega modela je bil predlagan nov model, z utežnimi koeficienti, ki se v primerjavi z obstoječim, bolje približa dejanskemu stanju hkrati pa vključuje vpliv specifičnih vremenskih pogojev za posamezne cestne odseke. Predlagani model tudi zmanjša porabo posipnega materiala in obremenitev le tega na okolje, hkrati pa naredi posip ekonomsko učinkovitejši.
Ključne besede: zimsko vzdrževanje cest, vremenske postaje, vplivni dejavniki, Cestno podjetje Nova Gorica
Objavljeno: 30.09.2016; Ogledov: 1032; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (861,93 KB)

9.
IZBOLJŠANJE KVALITETE OBČINSKEGA CESTNEGA OMREŽJA S PREDLOGI ZA IZBOLJŠANJE POSTOPKOV VZDRŽEVANJA
Uroš Brumec, 2016, diplomsko delo

Opis: Upravljanje in gospodarjenje s cestno infrastrukturo je zelo kompleksna dejavnost, kjer je poleg izrecno strokovnega mnenja treba največkrat dajati prednost ostalim, predvsem finančnim, okoliščinam pred stroškovnimi. V vsakdanjih fazah dela vzdrževanja je z okrnjenimi sredstvi v vsakem primeru treba izvesti tako, da zagotovimo zakonodaji in predvsem varnosti v prometu. S podelitvijo koncesije se z dolžnostjo opravljanja vzdrževanja na občinskih cestah, podeli še odgovornost, ki se s požrtvovalnostjo odraža v zagotovitvi kakovosti vzdrževanja in hitrosti izvedbe posameznih del. To se pokaže predvsem v zimskem času, ko je v občini Lenart pozornost cest ob vsakem času odlična glede na dane okoliščine. Režijski obrat in koncesionarji za vzdrževanje občinskih cest so kljub omejenim finančnim sredstvom in dotrajanim cesta, trudijo vsako leto zagotoviti prevoznost in varnost cestnega omrežja ter vzporedno z RV še v okviru investicijskega vzdrževanja nenehno po svojih močeh izboljšujejo dotrajano infrastrukturo in s tem zagotavljajo dolgoročnejše rešitve za ceste.
Ključne besede: javne ceste, upravljanje s cestami, vzdrževanje cest, gospodarjenje s cestno infrastrukturo
Objavljeno: 06.07.2016; Ogledov: 806; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (18,00 MB)

10.
ORGANIZIRANJE ZIMSKE SLUŽBE NA OBMOČJU MESTNE OBČINE PTUJ
Tamara Slatič, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni zakoni, pravilniki, uredbe in pravne podlage za organiziranje ter izvajanje zimske službe. Opisan je sistem vzdrževanja cest v zimskem času. Za izvajanje zimske službe so potrebni predvsem strokovne podlage, transportna sredstva za pluženje in posipanje, materialna sredstva ter usposobljeni delavci. V času izvajanja zimske službe je pomemben vrstni red aktivnosti, ki jih je treba izvesti. Razdelimo jih na predhodne aktivnosti, aktivnosti v zimskih razmerah in aktivnosti po končani zimski službi. Diplomsko delo natančneje obravnava izvajanje zimske službe na območju Mestne občine Ptuj. Podrobneje sta analizirana organizacija in tehnični ter stroškovni vidik izvajanja zimske službe na območju Mestne občine Ptuj
Ključne besede: redno vzdrževanje cest, zimsko vzdrževanje cest, upravljanje z zimskim vzdrževanjem, pluženje
Objavljeno: 25.01.2016; Ogledov: 1391; Prenosov: 169
.pdf Celotno besedilo (2,83 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici