| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Uporaba programskih metrik za napovedovanje težavnosti vzdrževanja kode
Aljaž Heričko, 2017, magistrsko delo

Opis: Vzdrževanje je eno izmed najdražjih opravil v procesu razvoja programske opreme, po nekaterih študijah lahko predstavlja celo več kot polovico vseh stroškov projekta. V magistrskem delu smo opravili sistematičen pregled literature in raziskali metrike, ki se pogosto uporabljajo za oceno težavnosti vzdrževanja kode s pomočjo indeksa vzdrževalnosti. Analizirali in izbrali smo primerna orodja za pridobivanje metričnih vrednosti, potrebnih za izračun metrik vzdrževalnosti. Za štirideset odprtokodnih javanskih projektov smo izračunali vrednosti petih različic indeksa vzdrževalnosti in jih medsebojno primerjali. Skušali smo ugotoviti, katera izmed njih daje najboljši rezultat za napovedovanje na podlagi težavnosti izračuna ter doseganja primerljivih rezultatov s predhodno validiranim originalnim indeksom vzdrževalnosti. Ugotovili smo, da metrika, ki za delovanje potrebuje zgolj število vrstic, daje primerljive rezultate kot bistveno kompleksnejše metrike.
Ključne besede: programska oprema, kakovost, vzdrževalnost, metrike, indeks vzdrževalnosti
Objavljeno v DKUM: 24.10.2017; Ogledov: 901; Prenosov: 133
.pdf Celotno besedilo (2,93 MB)

2.
Zagotavljanje zanesljivosti procesiranja dogodkov podporne infrastrukture v informacijsko varnih centrih : magistrsko delo
Barbara Brezovec, 2016, magistrsko delo

Opis: Procesiranje podatkov in učinkovito alarmiranje je pomembno za vzdrževanje in zagotavljanje zahtevane vrednosti zanesljivosti v podatkovnih centrih. Točna informacija o alarmu je pomembna za vzdrževalne postopke z namenom preprečitve odpovedi. V delu smo predstavili vplive in vidike, ki vplivajo na zanesljivost delovanja. Predstavljen je pristop izdelave podatkovnega modela na podlagi vozliščnega drevesa, ki vpliva na dvig nivoja zanesljivosti in razpoložljivosti, omogoča enostavnejši pristop in implementacijo, je modularen, zahteva manj sredstev in zniža stroške delovanja podatkovnega centra. Rezultati potrjujejo prednosti uporabe procesiranja dogodkov, saj se z natančno identifikacijo vzrokov zmanjša število prejetih alarmov. Odzivni čas po alarmu se zmanjša, kar vpliva na zvišanje vrednosti razpoložljivosti delovanja podatkovnega centra.
Ključne besede: zanesljivost, razpoložljivost, vzdrževalnost, podatkovni centri, procesiranje dogodkov, alarmiranje, magistrske naloge
Objavljeno v DKUM: 12.10.2016; Ogledov: 1221; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (5,98 MB)

3.
Učinkovitost testno vodenega razvoja programske opreme v telekomunikacijskih sistemih
David Batič, 2016, magistrsko delo

Opis: Testno voden razvoj (TDD) je praksa razvoja programske opreme, pri kateri se inkrementalno pišejo testni primeri, preden se implementira produkcijska koda. Da bi razrešili dilemo, ali je razvoj z vnaprejšnjim testiranjem uspešnejši od razvoja z naknadnim testiranjem, so nujno potrebne raziskave v industrijskem okolju, ki pa so redke. Predstavljeni so rezultati študije več primerov, ki je raziskovala učinkovitost uporabe TDD v industrijskem okolju na realnih komercialnih projektih. Dva projekta sta bila izvedena brez uporabe TDD, medtem ko je tretji v razvojni proces uvedel TDD. Učinkovitost TDD smo merili s kakovostjo kode, produktivnostjo in vzdrževalnostjo. Rezultati raziskave nakazujejo, da so razvijalci, ki so uporabljali TDD, ob znižani produktivnosti dosegli višjo kakovost kode, ki jo je lažje vzdrževati.
Ključne besede: testno voden razvoj, kakovost programske opreme, produktivnost, vzdrževalnost, študija primera
Objavljeno v DKUM: 04.08.2016; Ogledov: 1107; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (3,82 MB)

4.
NADZOR, UPRAVLJANJE IN VZDRŽEVANJE TEHNIŠKEGA SISTEMA ZUNANJE OKRASNE FONTANE Z VODNIMI EFEKTI
Damjan Gaberc, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obdelana zasnova tehniškega sistema zunanje okrasne fontane z vodnimi efekti. Kot projektant strojnih instalacij bazenske tehnike sem bil na podlagi zadane projektne naloge zadolžen za izdelavo projekta in kasnejšo izvedbo. Izvesti je bilo potrebno tehniške preračune, izbrati naprave in izdelati končen projekt za izvedbo tega sistema, kasneje pa tudi nadzorovati pravilnost izvedbe. Poseben poudarek konstruiranja predstavlja kasnejša zanesljivost in vzdrževalnost. Opisani so posamezni elementi sistema, ter podana osnovna navodila za njihovo uporabo in vzdrževanje. Potrditev, da smo pri konstruiranju z upoštevanjem vzdrževalnosti in zanesljivosti fontane dosegli svoj namen se izraža z zanesljivostjo delovanja sistema.
Ključne besede: Vzdrževalnost, zanesljivost, strojnica fontane, fontana z vodnimi efekti
Objavljeno v DKUM: 02.11.2010; Ogledov: 2437; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (16,93 MB)

5.
POVEČANJE ZANESLJIVOSTI STROJA ZA IZDELAVO TALNIH OBLOG
Jure Šemrov, 2009, diplomsko delo

Opis: Tema moje diplomske naloge je povečanje zanesljivosti stroja za izdelavo talnih oblog. Trg danes zahteva kakovostne in konkurenčne izdelke v točno določenem času, za kar je treba obvladovati uspešno, učinkovito in kakovostno redno serijsko proizvodnjo. S pomočjo metode FMEA (analiza možnih napak in njihovih posledic) sem poiskal kritičen element v proizvodni liniji. Rešitve sem iskal v rekonstrukciji infra peči, in sicer gre za avtomatiziran oz. ročni odmik infra peči. Obe izvedbi imata prednosti in slabosti, vendar v današnjem času stremimo k uvajanju avtomatizacije v proizvodnji. Delovanje krmilnega programa za avtomatiziran dvig sem testiral v laboratoriju za mehatroniko. Z vidika vzdrževanja pa s temi aktivnostmi sistemu omogočim nemoteno obratovanje in tako vzdrževanje postane pomemben faktor v kakovosti proizvodnje in se lahko uporablja kot uspešen faktor konkurenčnosti.
Ključne besede: zanesljivost, avtomatizacija, vzdrževalnost
Objavljeno v DKUM: 10.06.2009; Ogledov: 1654; Prenosov: 133
.pdf Celotno besedilo (2,69 MB)

6.
Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici