| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 29
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpeljava kolaborativnega robota v podjetje Dukin : diplomsko delo
Nejc Kuzma, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo raziskovali možnosti vpeljave kolaborativnega robota v podjetje Dukin, d.o.o. ter opravili laboratorijski preizkus z realnim robotom na določeni tehnološki operaciji. V delu so opisani kolaborativni roboti glede na njihov razvoj in industrijske aplikacije. Za potrebe podjetja smo pregledali proizvajalce kolaborativnih robotov in analizirali ponudbo teh naprav na tržišču. V praktičnem delu smo opravili preizkus s kolaborativnim robotom Universal Robot UR10e pri tehnološki operaciji vrtanja in ob tem analizirali možne uporabe v podjetju. Ob koncu smo prikazali rezultate realnega preizkusa in predstavili ekonomsko primerjavo delovne ure robota in delavca.
Ključne besede: kolaborativni robot, UR10e, vpeljava, vrtanje
Objavljeno v DKUM: 06.07.2022; Ogledov: 422; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (2,74 MB)

2.
Posluževanje stroja za globoko vrtanje ojnic z robotom ABB IRB 6620 : diplomsko delo
Primož Jelenko, 2020, diplomsko delo

Opis: Dandanes je v panogi avtomobilske industrije zaradi velike konkurenčnosti med podjetji potrebna visoka stopnja avtomatizacije izdelave komponent za le-to. Tukaj tako nastopijo avtomatizirane linije z raznimi posebno zasnovanimi CNC obdelovalnimi stroji, katerih se zaradi velike obremenitve in hitrosti izdelave poslužujejo industrijski roboti, zajeti znotraj robotske celice. Tako bomo v tem diplomskem delu predstavili sestavo in delovanje posluževanja CNC obdelovalnega stroja za globoko vrtanje ojnic tovornjakov s pomočjo industrijskega robota. Predstavili bomo industrijskega robota in njegov krmilnik ter programsko okolje za programiranje, CNC obdelovalni stroj in celotno celico, komunikacijo, programiranje in varnostno konfiguracijo robota. Poudarek bo namenjen programiranju samega robota.
Ključne besede: avtomatizacija, robot ABB, celica, PLK, ojnica, vrtanje
Objavljeno v DKUM: 03.11.2020; Ogledov: 463; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (4,80 MB)

3.
Konstruiranje vpenjalne priprave za obdelavo tečajne puše : diplomsko delo
Danilo Kamenik, 2019, diplomsko delo

Opis: Razvoj človeka je svet proizvodnje pripeljal tako daleč, da strmimo k vedno boljšim in boljšim izdelkom, ki nam lajšajo življenje. To lahko zagotavljamo le z visokokakovostnimi stroji, ki omogočajo izdelavo najzahtevnejših izdelkov. V diplomskem delu je opisan postopek izdelave vpenjalne priprave za obdelavo tečajne puše od same konstrukcije pa do končne izvedbe. Vpenjalna priprava se je tudi izdelala in se uporablja pri vsakem naročilu za obdelavo tečajne puše.
Ključne besede: CNC obdelava, vrtanje, vrezovanje navojev, razvoj konstrukcije
Objavljeno v DKUM: 26.09.2019; Ogledov: 596; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

4.
Analiza obstoječega stanja mikromehanskih obdelav kovinskih materialov
Simon Vinder Hrustelj, 2017, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je predstaviti ter analizirati postopke mikromehanskih obdelav. Diplomsko delo se osredotoča na obdelavo kovinskih materialov s postopki mikro struženja, mikro rezkanja in mikro vrtanja. Na prvi pogled so zelo podobni klasičnim postopkom s to razliko, da je pri mikro postopkih prisoten vpliv velikosti obdelovanca, orodja, vpenjanja in stroja, to pa se pri vsakem postopku različno odraža in povzroča probleme med obdelavo. Predstavil sem osnovne značilnosti mikromehanskih obdelav, orodja, strojev, materialov obdelovancev, uporabnost ter probleme, s katerimi se srečujemo med samim procesom.
Ključne besede: mikro struženje, mikro rezkanje, mikro vrtanje, vpliv velikosti
Objavljeno v DKUM: 02.11.2017; Ogledov: 793; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (2,39 MB)

5.
Rekonstrukcija in razvoj vpenjalne naprave za obdelavo odlitka
Blaž Slodnjak, 2016, diplomsko delo

Opis: Podjetju je danes največja prioriteta, da ohranja stik s konkurenco. Pripravljeno je spremeniti določene navade, znanja in stroške ter optimizirati proizvodnjo za dosego konkurenčne prednosti. S seznanitvijo z najnovejšimi znanji in vodilni položaj na tržišču, kupec lažje in prej zaupa naročniku. V diplomskem delu je prikazano, kako lahko z rekonstrukcijo in razvojem nove vpenjalne naprave zelo pripomoremo k zmanjšanju izdelovalnega časa in posledično tudi k zmanjšanju stroškov. S pravilno izbranimi rezalnimi parametri in pravo izbiro orodja dosežemo kakovost izdelka.
Ključne besede: vpenjalna naprava, vrtanje, rezkanje, rezalni parametri, časovni normativ
Objavljeno v DKUM: 05.10.2016; Ogledov: 1214; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (3,55 MB)

6.
Optimizacija postopka obdelave izpušnega kolektorja
Damir Rafolt, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je izdelati optimiziran postopek obdelave izpušnega kolektorja na horizontalnem obdelovalnem centru, tako da bo obdelovalni čas čim krajši, in izbrati takšna orodja in parametre rezanja, da bo strošek le-teh čim manjši. V diplomski nalogi so predstavljeni izračuni posameznih obdelovalnih časov, izračun potrebnega števila orodij za obdelavo serije izdelkov, strošek vseh potrebnih orodij pri obdelavi serije in delovni potek obdelave izpušnega kolektorja, ki se bo obdeloval v podjetju Deutz AG.
Ključne besede: frezanje, vrtanje, izpušni kolektor, čelna poravnava, tehnološki čas, orodni list, delovna risba
Objavljeno v DKUM: 12.09.2016; Ogledov: 1003; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (7,92 MB)

7.
Razvoj namiznega CNC rezkalnega stroja
Nejc Hostinger, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se ukvarjali z razvojem prototipa CNC-obdelovalnega stroja. Stroj je namenjen obdelavi manj trdih materialov, kot so les, plastika, aluminij, baker, medenina, cibatool, stiropor itd. Uporablja se lahko za različne simulacije, izdelavo različnih kalupov, napisov in manjših strojnih delov. Za razvoj lastnega stroja smo se odločili zaradi potrebe po stroju, ki je cenovno dostopen, kakovosten in uporaben. Stroj je v celoti izdelan po naših idejnih načrtih: od oblike do delovnih dimenzij stroja, ležajev, krmilja, pogonov itd. Potek izdelave je na slikovit način predstavljen skozi celotno diplomsko delo. Na podlagi lastnih izkušenj in ugotovljenih metod je prikazana izbira določenih vgradnih komponent, opisani so njihovi osnovni podatki in funkcije ter njihova primerjava. Razviti stroj ustreza bistvenim zahtevam za izdelavo prototipa.
Ključne besede: rezkanje, graviranje, vrtanje, CNC-vodenje, CNC-stroj
Objavljeno v DKUM: 27.10.2015; Ogledov: 1528; Prenosov: 236
.pdf Celotno besedilo (3,95 MB)

8.
OPTIMIRANJE IZDELAVE HLADILNEGA REBRA S POSTOPKOM ODREZAVANJA
Tadej Podgorelec, 2015, diplomsko delo

Opis: Kupcu nakup izdelka omejuje naložba koliko je pripravljen odšteti zanj, potrebne specifikacije, kvaliteta in dobavni rok. Konkurenca med podjetji tako narašča. Ogromno tudi na račun marketinških potez, ampak ni boljše reklame od kupčeve zadovoljivosti in širjenje dobrega glasu o izdelkih. Vse našteto podjetje doseže z ustreznim kadrom, organizacijo dela, tehnologijo in seveda znanjem. V diplomski nalogi sem prikazal kako lahko z optimalno izbiro postopka odrezavanja, ter pravilno izbranimi parametri dosežemo nižje čase obdelave, stroške orodij in posledično nižjo ceno izdelka ter krajši rok dobave.
Ključne besede: vrtanje, rezkanje, optimiranje, odrezavanje, rezalni parametri
Objavljeno v DKUM: 27.10.2015; Ogledov: 1014; Prenosov: 168
.pdf Celotno besedilo (3,90 MB)

9.
Metode izračunov rezalnih pogojev za postopke odrezavanja
Samo Postružnik, 2013, diplomsko delo

Opis: Odrezovalni postopki so eni izmed najpomembnejših postopkov, ki se jih poslužujejo v skoraj vseh proizvodnih obratih. V svoji diplomski nalogi sem obravnaval struženje, frezanje, vrtanje in brušenje, saj so med najpogosteje uporabljanimi postopki v odrezovalni tehniki. Najpomembnejši del obsega štiri računske primere, s katerimi sem predstavil povezavo teorije in prakse. Poudarek vseh teh primerov so izračunani rezalni pogoji, ki bi lahko služili tudi kot kazalniki za praktično uporabo. Področje, ki omogoča nadaljnjo izboljšavo rezultatov je visoko hitrostna obdelava. Kot celota združuje moja diplomska naloga vse faktorje, ki jih opazovalec potrebuje za predstavo nekega proizvodnega postopka.
Ključne besede: odrezavanje, struženje, frezanje, vrtanje, brušenje, izračuni, odrezek, sile, visoko hitrostno odrezavanje, obraba, kvaliteta, material, površina, rezalna hitrost, obrati, podajanje, standard, karbidna trdnina, hitrorezno jeklo
Objavljeno v DKUM: 07.11.2013; Ogledov: 1983; Prenosov: 478
.pdf Celotno besedilo (1,49 MB)

10.
TEHNOLOGIJA PRIDOBIVANJA KAMENEGA AGREGATA V KAMNOLOMU REČICA
Anja Črep, 2013, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Nekovinske mineralne surovine so osnovni gradniki za potrebe gradbeništva. Zato je pridobivanje le teh ključnega pomena. Diplomska naloga predstavlja tehnologijo pridobivanja tehničnega kamna dolomita. V nalogi je predstavljen postopek pridobivanja, vse od začetnih pripravljalnih del, do vrtanja, polnjenja vrtin ter miniranja. Izkoriščanje mineralnih surovin mora potekati ekonomično in v skladu z varstvenimi pogoji, kar smo v nalogi predstavili z izračuni varnosti pred zračnim udarom ter izračunom seizmološke varnosti. Na koncu diplomske naloge je narejena ekonomska analiza odjemalcev kamnoloma.
Ključne besede: gradbeništvo, kamnolom, dolomit, razstrelivo, vrtanje, miniranje, varnost pri delu, ekonomska analiza
Objavljeno v DKUM: 05.09.2013; Ogledov: 2298; Prenosov: 299
.pdf Celotno besedilo (4,74 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici