| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 34
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Izdelava in obdelava izvrtin : diplomsko delo
Tim Krebs, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni postopki izdelave izvrtin z vrtanjem in globokim vrtanjem ter njihovo obdelavo s pomočjo grezenja, povrtavanja in rezanja navojev. Predstavljena so ročna in strojna orodja posameznih obdelav ter visokohitrostna obdelava, načini vpenjanja orodij in obdelovancev, vrste hladilno mazalnih tekočin in vrste vrtalnih strojev. V praktičnem preizkusu diplomskega dela je raziskano, kolikšno je odstopanje premera izvrtine od nazivne vrednosti premera svedra pri materialih treh različnih trdnosti.
Ključne besede: vrtanje, grezenje, povrtavanje, rezanje navojev, hladilno mazalne tekočine
Objavljeno v DKUM: 05.03.2024; Ogledov: 196; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (2,11 MB)

2.
Priprava tehnologije in izdelava izdelka : diplomsko delo
Aljaž Meško, 2024, diplomsko delo

Opis: Tema diplomskega dela je priprava tehnologije za nosilec turbine. V začetku sta predstavljeni obe tehnologiji, ki sta potrebni za izdelavo, in sicer rezkanje ter vrtanje. V nadaljevanju je podrobneje opisana izdelava tehniške dokumentacije, kjer je razvidna izbira materiala, izbira orodij za izdelavo ter tehnološki in delovni postopek. Sledi izdelava namenske vpenjalne priprave z modularnim T-utornim vpenjalnim modulom za prvo in drugo stran obdelave. V zadnjem delu pa je predstavljena obdelava, izbira obdelovalnega stroja, meritve in pa analiza dela, kjer je bila izračunana stroškovna kalkulacija ter pripravljalno zaključni čas ter čas obdelave.
Ključne besede: tehnološki postopki, rezkanje, vrtanje, modularna vpenjalna priprava
Objavljeno v DKUM: 01.03.2024; Ogledov: 142; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (4,26 MB)

3.
Zasnova tehnologije končne izdelave navojev na konstrukcijskih elementih po zaščitnem površinskem nanosu : diplomsko delo
Gregor Klep, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje snovanje procesa po površinskem zaščitnem nanosu v podjetju Hanželič d.o.o.. Reševanje problema smo se lotili tako, da smo izkoristili sredstva, katera so že prisotna v samem podjetju. Cilj je bil, da s čim manj vloženega časa in denarja oblikujemo zanesljiv proces, ki bo kompatibilen z ostalo proizvodnjo. Pri samem snovanju smo upoštevali izkušnje starejših delavcev ter znanje mlajših, kar je pripomoglo k rešitvi problematike naročila.
Ključne besede: zasnova procesa, vrtanje, serijsko delo, izdelava navojev
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 114; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)

4.
Vpliv nehomogenosti zaradi strjevanja gredice na obdelovalnost jekla 20MnV6 : diplomsko delo
Manuel Kač, 2023, diplomsko delo

Opis: Obdelovalnost je sposobnost obdelave materiala z uporabo ustreznih rezalnih orodij in rezalnih parametrov. V Štore Steel d.o.o., ki je največji proizvajalec ploščatega vzmetnega jekla v Evropi, za določanje obdelovalnosti materiala uporabljajo ISO 3685. Izdelujejo tudi jeklo 20MnV6, ki ga kupec uporablja za izdelavo pritrdilnih matic vetrnic vetrnih elektrarn. Pri kontinuiranem litju gredice se zaradi načina hlajenja (ohlajanje v kokili in ohlajanje s pomočjo vodnih prh) ohlaja različno hitro, zato pride do pojava različne makrostrukture po prerezu gredice. Obdelovalnost jekla 20MnV6 smo skušali določati s pomočjo vrtanja. Podajalne sile vrtanja smo merili s piezo električno tehtnico sensocar scim proizvajalca Utež-sensoca. Za primerjavo smo uporabili analizo variance (ANOVA). Če so se med podajalnimi silami pojavile statistično značilne razlike, smo uporabili Tukeyev post-hoc test, s katerim pogledamo, med katerimi pari podajalnih sil so statistično značilne razlike. Ugotovili smo, da obstajajo statistično značilne razlike med podajalnimi silami pri vrtanju v posamične makrostrukture v gredici, pri vrtanju v gredice različnih šarž in da obstaja visoka korelacija med podajalnimi silami pri vrtanju ter rezultati določanja obdelovalnosti po ISO 3685. Tako obstaja možnost, da dolgotrajen in zahteven preizkus po ISO 3685 zamenja enostavni in hitri preizkus merjenja podajalnih sil pri vrtanju.
Ključne besede: obdelovalnost, določanje obdelovalnosti, ISO 3685, struženje, vrtanje, podajne sile, jeklo, 20MnV6, kontinuirano litje, makrostruktura, analiza varianc, ANOVA
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 275; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (2,01 MB)

5.
Snovanje vpenjalne priprave za proces vrtanja : diplomsko delo
Alen Fridau, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo zasnovali vpenjalno pripravo za proces vrtanja ohišja menjalnika. Pri vpenjalni pripravi smo upoštevali pravila pozicioniranja, da smo odvzeli vse potrebne prostostne stopnje in s tem zagotovili točno pozicioniranje obdelovanca. Zagotovili smo čim bolj ergonomsko in enostavno montažo vpenjalne priprave. Naredili smo več variant, da smo lažje primerjali, katera je ustreznejša, bolj ergonomska in enostavnejša za montažo. Za zasnovo vpenjalne priprave smo naredili 3D model obdelovanca. Izdelali smo navodila za montažo in demontažo vpenjalne priprave, animacijski film montaže in demontaže vpenjalne priprave, eksplozijski model vpenjalne priprave, stroškovno kalkulacijo in pripravili smo tehnologijo. Pred obdelavo smo določili ustrezne obdelovalne postopke za vrtanje izvrtin ter jim določili ustrezne rezalne parametre. Na koncu pa smo še izbrali ustrezen obdelovalni stroj, na katerem bo ta vpenjalna priprava nameščena.
Ključne besede: Snovanje, vpenjalna priprava, vrtanje, odrezavanje
Objavljeno v DKUM: 06.07.2023; Ogledov: 507; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (3,29 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Vpeljava kolaborativnega robota v podjetje Dukin : diplomsko delo
Nejc Kuzma, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo raziskovali možnosti vpeljave kolaborativnega robota v podjetje Dukin, d.o.o. ter opravili laboratorijski preizkus z realnim robotom na določeni tehnološki operaciji. V delu so opisani kolaborativni roboti glede na njihov razvoj in industrijske aplikacije. Za potrebe podjetja smo pregledali proizvajalce kolaborativnih robotov in analizirali ponudbo teh naprav na tržišču. V praktičnem delu smo opravili preizkus s kolaborativnim robotom Universal Robot UR10e pri tehnološki operaciji vrtanja in ob tem analizirali možne uporabe v podjetju. Ob koncu smo prikazali rezultate realnega preizkusa in predstavili ekonomsko primerjavo delovne ure robota in delavca.
Ključne besede: kolaborativni robot, UR10e, vpeljava, vrtanje
Objavljeno v DKUM: 06.07.2022; Ogledov: 844; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (2,74 MB)

7.
Posluževanje stroja za globoko vrtanje ojnic z robotom ABB IRB 6620 : diplomsko delo
Primož Jelenko, 2020, diplomsko delo

Opis: Dandanes je v panogi avtomobilske industrije zaradi velike konkurenčnosti med podjetji potrebna visoka stopnja avtomatizacije izdelave komponent za le-to. Tukaj tako nastopijo avtomatizirane linije z raznimi posebno zasnovanimi CNC obdelovalnimi stroji, katerih se zaradi velike obremenitve in hitrosti izdelave poslužujejo industrijski roboti, zajeti znotraj robotske celice. Tako bomo v tem diplomskem delu predstavili sestavo in delovanje posluževanja CNC obdelovalnega stroja za globoko vrtanje ojnic tovornjakov s pomočjo industrijskega robota. Predstavili bomo industrijskega robota in njegov krmilnik ter programsko okolje za programiranje, CNC obdelovalni stroj in celotno celico, komunikacijo, programiranje in varnostno konfiguracijo robota. Poudarek bo namenjen programiranju samega robota.
Ključne besede: avtomatizacija, robot ABB, celica, PLK, ojnica, vrtanje
Objavljeno v DKUM: 03.11.2020; Ogledov: 746; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (4,80 MB)

8.
Konstruiranje vpenjalne priprave za obdelavo tečajne puše : diplomsko delo
Danilo Kamenik, 2019, diplomsko delo

Opis: Razvoj človeka je svet proizvodnje pripeljal tako daleč, da strmimo k vedno boljšim in boljšim izdelkom, ki nam lajšajo življenje. To lahko zagotavljamo le z visokokakovostnimi stroji, ki omogočajo izdelavo najzahtevnejših izdelkov. V diplomskem delu je opisan postopek izdelave vpenjalne priprave za obdelavo tečajne puše od same konstrukcije pa do končne izvedbe. Vpenjalna priprava se je tudi izdelala in se uporablja pri vsakem naročilu za obdelavo tečajne puše.
Ključne besede: CNC obdelava, vrtanje, vrezovanje navojev, razvoj konstrukcije
Objavljeno v DKUM: 26.09.2019; Ogledov: 930; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

9.
Analiza obstoječega stanja mikromehanskih obdelav kovinskih materialov
Simon Vinder Hrustelj, 2017, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je predstaviti ter analizirati postopke mikromehanskih obdelav. Diplomsko delo se osredotoča na obdelavo kovinskih materialov s postopki mikro struženja, mikro rezkanja in mikro vrtanja. Na prvi pogled so zelo podobni klasičnim postopkom s to razliko, da je pri mikro postopkih prisoten vpliv velikosti obdelovanca, orodja, vpenjanja in stroja, to pa se pri vsakem postopku različno odraža in povzroča probleme med obdelavo. Predstavil sem osnovne značilnosti mikromehanskih obdelav, orodja, strojev, materialov obdelovancev, uporabnost ter probleme, s katerimi se srečujemo med samim procesom.
Ključne besede: mikro struženje, mikro rezkanje, mikro vrtanje, vpliv velikosti
Objavljeno v DKUM: 02.11.2017; Ogledov: 1057; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (2,39 MB)

10.
Rekonstrukcija in razvoj vpenjalne naprave za obdelavo odlitka
Blaž Slodnjak, 2016, diplomsko delo

Opis: Podjetju je danes največja prioriteta, da ohranja stik s konkurenco. Pripravljeno je spremeniti določene navade, znanja in stroške ter optimizirati proizvodnjo za dosego konkurenčne prednosti. S seznanitvijo z najnovejšimi znanji in vodilni položaj na tržišču, kupec lažje in prej zaupa naročniku. V diplomskem delu je prikazano, kako lahko z rekonstrukcijo in razvojem nove vpenjalne naprave zelo pripomoremo k zmanjšanju izdelovalnega časa in posledično tudi k zmanjšanju stroškov. S pravilno izbranimi rezalnimi parametri in pravo izbiro orodja dosežemo kakovost izdelka.
Ključne besede: vpenjalna naprava, vrtanje, rezkanje, rezalni parametri, časovni normativ
Objavljeno v DKUM: 05.10.2016; Ogledov: 1435; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (3,55 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici