| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 173
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Vizualizacija temperaturne porazdelitve na podlagi meritev : diplomsko delo
Katja Zapušek, 2023, diplomsko delo

Opis: Pri postavitvah novih in obnovi starejših prostorov je temperatura zelo pomemben dejavnik. S pomočjo senzorjev lahko temperaturo izmerimo in jo vizualno predstavimo v realnem 3D-prostoru. Prostor, ki ga predstavimo v končnem programu, razdelimo na enakomerno razporejene enote. Vsak senzor zavzema svojo enoto, ostale enote predstavljajo izračunane temperature skozi interpolacijo. V enotah so določene in izračunane temperature predstavljene z določeno barvo. Vsako posamezno enoto lahko tudi zmanjšamo. Z zmanjšanjem ene enote pridobimo gostejšo mrežo in natančnejšo sliko barv ter temperatur.
Ključne besede: prostorska računalniška vizualizacija, temperaturno polje, X3D
Objavljeno v DKUM: 16.01.2024; Ogledov: 60; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (2,27 MB)

2.
Dravsko polje
2023

Opis: Dravsko polje je do sredine 20. stoletja veljalo za tipično obpanonsko podeželsko pokrajino, ki so ji glavno identiteto dajale agrarne dejavnosti. S procesom urbanizacije in razvojem drugih gospodarskih dejavnosti, kot so industrija, promet in hidroenergetika, se je značaj regije začel spreminjati in zaradi tega Dravsko polje danes predstavlja konfliktno območje nekaterih nasprotujočih si ali celo izključujočih dejavnosti. Območje gravitira k trem regionalnim središčem: Mariboru, Ptuju in Slovenski Bistrici. V bližini vsakega od teh je stopnja transformacije naselij, modernizacija prostorskih struktur oziroma stopnja rurbanosti zelo velika. Polje sodi tudi med naše najrodovitnejše regije. V zadnjem času vse pogosteje poudarjamo, da je za zagotavljanje samooskrbnosti potrebno ohranjati obdelovalne površine, dejanski razvoj na Dravskem polju pa je v nasprotju s tem aksiomom: najbolj kakovostne obdelovalne površine prepuščamo širjenju pozidanih površin v obliki industrijskih obratov, razpršene individualne gradnje in cestnih površin, prisotno pa je tudi zaraščanje za poljedelstvo najkakovostnejših površin. V monografiji Dravsko polje je 13 avtorjev v 12 poglavjih poskušalo osvetliti nekatere aktualne probleme in procese v regiji, ki so jo v zadnjih desetletjih zaznamovale velike spremembe in preobrazba ne le naravnih, pač pa tudi socioekonomskih prvin, ob čemer so posvetili pozornost tudi področju regionalnih interpretacij za namene izobraževanja.
Ključne besede: Dravsko polje, Slovenija, kulturna pokrajina, regionalna geografija, izobraževanje
Objavljeno v DKUM: 07.12.2023; Ogledov: 206; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (24,61 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Skener bližnjega elektromagnetnega polja : magistrsko delo
Vasja Pirc, 2023, magistrsko delo

Opis: V zaključnem delu so predstavljeni razvoj, izdelava in testiranje prototipnega merilnega sistema za skeniranje bližnjega električnega in magnetnega polja. Merilni sistem je sestavljen iz mehanskega manipulatorja, sond za zaznavanje bližnjega električnega in magnetnega polja, predojačevalnika, merilne kartice za zajem amplitud analognih signalov do frekvence 1000 MHz in osebnega računalnika. Zajem visokofrekvenčnih signalov nizkih amplitud je implementiran z uporabo dveh mešalnih in dveh ojačevalnih stopenj ter analogno-digitalnega pretvornika. Podsisteme krmili programirljivo polje logičnih vrat (Field Programmable Gate Arrays, FPGA). Z implementiranim sistemom so bile izvedene meritve bližnjega električnega in magnetnega polja v okolici mikrotraka ob vzbujanju z različnimi frekvencami. Dodatne meritve v okolici vezja STW81200-EVB so pokazale dobro zmožnost vizualizacije polja in lokalizacije izvorov elektromagnetnega polja na tiskanem vezju.
Ključne besede: skener bližnjega elektromagnetnega polja, sonde, bližnje električno polje, bližnje magnetno polje
Objavljeno v DKUM: 04.12.2023; Ogledov: 134; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (6,26 MB)

4.
Vpliv magnetnega polja na potek encimsko katalizirane reakcije : magistrsko delo
Nina Belina, 2023, magistrsko delo

Opis: V okviru magistrskega dela smo raziskovali vpliv magnetnega polja na hidrolizo saharoze z dodatkom imobilizirane invertaze. Laboratorijski postopek imobilizacije invertaze in hidrolize saharoze ter analize glukoze kot končnega reakcijskega produkta smo pripravili z visoko ponovljivostjo, da so bili pari reakcij z in brez magnetnega polja ustrezno primerljivi. Izveden je bil niz parov (z in brez magneta) pri različnih temperaturah in pH za določitev optimalnih reakcijskih pogojev. V območju pH od 4 do 5 in temperature od 30 °C do 45 °C smo ugotovili, da sta optimalna reakcijska pogoja pH = 4,5 in temperatura 35 °C. Reakcijska raztopina je bila neposredno izpostavljena istosmernemu magnetnemu polju, kjer je bila sredica raztopine izpostavljena jakosti 0,45 T, na obodu pa 0,35 T. Iz rezultatov je razvidno, da je magnetno polje pri optimalnem pH razširilo optimalno temperaturno območje. Najizrazitejši vpliv smo opazili pri temperaturi 30 °C, kjer je bila po dveh urah reakcije v magnetnem polju koncentracija glukoze kar 47 % višja, kot pri reakciji brez magneta. Pozitivni učinek magneta smo opazili tudi pri temperaturi 40 °C, razlika v koncentraciji glukoze je znašala 24 %, kar je bistveno več od eksperimentalne ponovljivosti.
Ključne besede: invertaza, saharoza, hidroliza, UV-Vis spektroskopija, magnetno polje
Objavljeno v DKUM: 24.11.2023; Ogledov: 251; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (2,29 MB)

5.
Pouk izven učilnice pri naravoslovnih vsebinah v 5. razredu osnovnih šol na Dravskem polju : magistrsko delo
Denise Urbanija, 2023, magistrsko delo

Opis: Pouk izven učilnice je spoznavanje življenjskega okolja, v katerem lahko otrok s svojo domišljijo ustvari podobo okolja v katerem živi, se razvija in pridobiva svoja znanja. Otrokovo raziskovanje pri pouku izven učilnice združuje igro, zagotavlja znanja in samostojno kritično razmišljanje o določeni nalogi. Pri pouku izven učilnice se povečajo otrokova motivacija, radovednost in aktivno sodelovanje. Učitelji se lahko pri izvedbi pouka odločijo za več lokacij, kjer otrokom predstavijo snov na zanimivejši in bolj pristen način. Pouk izven učilnice je vse pogostejši v osnovnih šolah, tako pri nas kot tudi v tujini. V teoretičnem delu smo predstavili pouk izven učilnice in njegove lastnosti ter predstavili povezanost med poukom izven učilnice in učnim načrtom naravoslovje in tehnika. V empiričnem delu smo primerjali odgovore učiteljev in učencev na zastavljena raziskovalna vprašanja. Ugotovili smo, da učiteljice vse pogosteje izvajajo pouk izven učilnice, saj narava nudi veliko možnosti drugačnega doživljanja učenja in poučevanja. Tudi pri odgovorih učencev se je pokazalo, da z veseljem sodelujejo pri pouku izven učilnice, saj so mnenja, da so bolj sproščeni, si bolje zapomnijo učno snov, se več družijo s svojimi vrstniki in razvijajo socialne veščine. V praktičnem delu smo predstavili primere naravoslovnih dejavnosti za osnovne šole, ki so sodelovale v naši magistrski nalogi.
Ključne besede: pouk izven učilnice, Dravsko polje, naravoslovne vsebine, 5. razred
Objavljeno v DKUM: 31.08.2023; Ogledov: 261; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (5,44 MB)

6.
Numerični izračun kratkostične napetosti v energetskem transformatorju : diplomsko delo
Alen Steinacher, 2022, diplomsko delo

Opis: V prvem delu diplomskega dela smo opredelili trifazne energetske transformatorje, opisali generatorski, regulacijski in transformator s tremi navitji, opisali problematiko kratkostične napetosti ter podali analitične formule za njen izračun. V osrednjem delu naloge smo se osredotočili na modeliranje transformatorja v programskem okolju FEMM in izračun kratkostične napetosti preko magnetne energije v transformatorskem oknu. Izračuni so bili izvedeni za tri tipe transformatorjev, in sicer za generatorski transformator ali blok transformator, za dvonaviti regulacijski transformator in tronaviti regulacijski transformator. V zadnjem delu naloge smo primerjali numerično dobljene rezultate s tistimi, ki smo jih dobili preko analitične formule. Na podlagi primerjave smo zapisali sklep o ustreznosti uporabe numeričnih pristopov pri izračunu kratkostične napetosti energetskih transformatorjev.
Ključne besede: energetski transformator, kratkostična napetost, razsipano polje, metoda končnih elementov (MKE)
Objavljeno v DKUM: 13.01.2023; Ogledov: 705; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (4,42 MB)

7.
Gašenje električnega obloka v fi stikalu za velike toke : magistrsko delo
Matej Željko, 2022, magistrsko delo

Opis: Zaščitno stikalo na diferenčni tok za nazivne tokove do 125 A podjetja Iskra je v fazi razvoja naletelo na problem električnega obloka, ki je nekontrolirano gorel v gasilni komori in se pri tem širil v notranjost stikala. Z analizo smo prikazali električno polje v prostoru in nato izvedli spremembe na podlagi izkušenj, s katerimi smo vplivali na spremembo električnega polja ter posledično tudi na električni oblok. Naš cilj je bil obvladati električni oblok do te mere, da smo ga uspeli usmeriti proti izpuhu, s čimer smo skrajšali čas trajanja pojava električnega obloka in odgorevanja kontaktnih materialov, do katerega pride v času gorenja električnega obloka.
Ključne besede: zaščitno stikalo na diferenčni tok, električni oblok, gasilna komora, električno polje
Objavljeno v DKUM: 26.10.2022; Ogledov: 328; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (3,51 MB)

8.
Optično linearno polje za spektralno analizo svetlobe : diplomsko delo
Luka Grah, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje realizacijo linearnega polja fotodetektorjev, ki se bo uporabljalo za spektralno razločanje optičnih vlakenskih senzorjev. Sistem temelji na uklonski mrežici, ki projicira posamezne spektralne komponente vpadne svetlobe na linearno polje fotodetektorjev. Projekcija z uporabo ustreznih algoritmov omogoča rekonstrukcijo spektra vpadne svetlobe, prav tako pa sistem omogoča nadaljnjo obdelavo signalov z namenom izluščevanja merjene veličine iz zajetega spektra. Realiziran optični spektrometer ne vsebuje gibljivih delov in predstavlja cenovno učinkovito rešitev za spektralno razločanje optičnih vlakenskih senzorjev, kot je npr. Fabry-Perotov interferometer.
Ključne besede: linearno polje, optični spektrometer, optični vlakenski senzorji
Objavljeno v DKUM: 25.10.2022; Ogledov: 376; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (3,95 MB)

9.
Modeli sistemov za HIL testiranje v avtomobilski industriji na FPGA s programsko opremo dSpace : diplomsko delo
Primož Sagmeister, 2022, magistrsko delo

Opis: V tej magistrski nalogi je predstavljeno testiranje realnega sistema, ki se uporablja v avtomobilski industriji z metodo strojne opreme v zanki. Uporabil se je realen krmilnik, ki merjenih podatkov ni dobil iz senzorjev, ampak so bili simulirani na strojni opremi. Za simuliranje se je uporabil tako računalniški procesor kot tudi FPGA (programljivo polje logičnih vrat) vezje. Za naš namen se je uporabila strojna in programska oprema podjetja dSpace. Izvedlo se je programiranje testov, nalaganje modela na strojno opremo, izvedba testov in beleženje rezultatov, ki so bili nato vneseni v orodje Polarion. Prav tako se je evaluirala uspešnost rezultatov testov.
Ključne besede: programljivo polje logičnih vrat, strojna oprema v zanki, dSpace, Matlab, testiranje, modeliranje, vodenje
Objavljeno v DKUM: 14.06.2022; Ogledov: 546; Prenosov: 0

10.
Elektrodinamične sile med zbiralkami : magistrsko delo
Žan Pinter, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi so na podlagi standarda IEC 60865 za dimenzioniranje elektrodinamičnih sil med zbiralkami izračunane maksimalne vrednosti sil v trifaznem sistemu zbiralk. Nato so z analitičnim postopkom izračunani dinamični odzivi sil med zbiralkami v primeru kratkostičnih tokov. Narejena je primerjava med obema postopkoma. Analitični postopek je nadgrajen z numeričnimi izračuni sil na osnovi metod končnih elementov s pomočjo programskih orodij EleFAnT 2D in FEMM za normalno obratovanje in kratek stik. Numerični izračuni predstavljajo verifikacijo analitičnega modela, kar je tudi cilj magistrske naloge. Izvedena je tudi primerjava izračunov med posameznimi metodami ter analiza skladnosti postopka dinamične kontrole z realnimi razmerami.
Ključne besede: elektrodinamična sila, zbiralka, kratkostični tok, magnetno polje
Objavljeno v DKUM: 14.12.2021; Ogledov: 670; Prenosov: 27

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici