| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
ANGLEŠKI VREMENSKI PREGOVORI IN NJIHOVE SLOVENSKE USTREZNICE
Alenka Lukač, 2009, diplomsko delo

Opis: POVZETEK Vsak narod ima svoje različice pregovorov. Tako angleški kot slovenski jezik se lahko ponašata z velikim številom slikovitih pregovorov in rekov o vremenu. Pregovori, reki in druge izjave povezane s človeško naravo, delom, vremenom, navadami in verovanju uravnavajo življenje preprostega človeka. Pregovore in reke lahko najdemo v prav vseh kulturah. Večina teh preudarnih misli nas spremlja že stoletja in za mnoge ne vemo od kod so prišle in kdo jih je sploh prinesel. Pregovori in reki so del vsakdanjih pogovorov, a ker se tako zlijejo v kontekst jih pogosto niti ne opazimo. Lahko rečemo, da pregovori poživijo pogovore. Sprva so bili pregovori najbrž mišljeni kot opozorila in domiselni izrazi. Z leti pa so postali več kot le modrosti in dandanes je v nekaterih tudi veliko humorja. V diplomskem delu je zbranih nekaj najpogostejših angleških pregovorov in rekov o vremenu in slovenske različice le-teh. Zbrani so pregovori in reki, ki so dobesedno povezani z vremenom in tisti, v katerih so uporabljeni simboli vremena (oblaki, sonce, dež), a sami po sebi niso povezani z vremenskimi spremembami. Taki pregovori imajo popolnoma drugačen pomen in opisujejo izkušnje ljudi. Vremenski pojavi so uporabljeni le simbolno. V prvem delu diplomskega dela je napisana metodologija. Nato sledi odgovor na vprašanje, kaj pregovori in reki sploh so. Sledi del, kjer so našteti različni pregovori in reki povezani z vremenom. Za vsak pregovor ali rek je napisana razlaga, ki ji sledi izvor pregovora ali reka, nato stavek v katerem je pregovor ali rek uporabljen in še slovenska verzija pregovora ali reka. To pa ne velja za vse pregovore in reke, saj nimajo vsi angleški tudi slovenske verzije in prav tako za vse ni mogoče najti stavka v katerem so uporabljeni. Tudi vseh pregovorov in rekov ni mogoče datirati, saj so se z leti izgubili. V diplomskem delu je dodanih še nekaj angleških pregovorov in rekov o vremenu, ki so povezani z živalmi in zanje napisala slovenske prevode. V delu je zbrano tudi nekaj slovenskih pregovorov o mesecih v letu, ki so povezani z vremenom in poiskala njihove angleške prevode.
Ključne besede: pregovor, rek, izvor pregovorov, vreme, vremenski pregovori
Objavljeno: 12.05.2009; Ogledov: 6539; Prenosov: 616
.pdf Celotno besedilo (431,03 KB)

2.
UVAJANJE MOLEKULARNE SLIKE SNOVI V OSNOVNI ŠOLI
Maja Štuhec, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene možnosti začetnega uvajanja molekularne slike snovi v osnovni šoli. Diplomska naloga je razdeljena na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu so najprej predstavljene teoretične osnove molekularne slike snovi. Na podlagi molekularne slike snovi so predstavljene lastnosti snovi in posamezni naravni procesi, pri katerih nam ravno prikaz molekularne slike snovi omogoča njihovo razumevanje. V nadaljevanju teoretičnega dela so predstavljeni podatki, ki kažejo primerjavo v uvajanju molekularne slike snovi na nižji stopnji izobraževanja med Slovenijo in tujino. Ugotovitve kažejo, da se v tujini uvaja vpeljava molekularne slike snovi v nižjih razredih kot v Sloveniji. Glavni namen diplomskega dela je najti način, kako učencem na nižji stopnji izobraževanja razložiti naravne procese, za razumevanje katerih je potrebna razlaga z molekularno sliko snovi. Narejeni so praktični predlogi vsebin zgodnejšega uvajanja molekularne slike snovi v osnovni šoli. Pomagali smo si s pregledom vsebin po učnem načrtu za spoznavanje okolja in naravoslovje in tehniko. Na osnovi vsebin in učnih ciljev smo s pomočjo molekularne slike snovi razložili posamezne naravne pojave za vpeljavo molekularne slike snovi na nižjo stopnjo izobraževanja. V nalogi so izdelani konkretni primeri, kjer so vsebine, kot so agregatna stanja, raztezanje snovi, vreme… Z vnosom teh primerov in metod poučevanja molekularne slike snovi v kurikulum, omogoča lažje razumevanje učne snovi, hkrati pa učencem pouk popestri in naredi bolj zanimivega.
Ključne besede: molekularna slika snovi, agregatna stanja, raztezanje snovi, vreme
Objavljeno: 04.06.2009; Ogledov: 2719; Prenosov: 268
.pdf Celotno besedilo (2,62 MB)

3.
TEHNIŠKI DAN V FUNKCIJI PREUČEVANJA VREMENA IN USTVARJALNEGA DELA
Ina Zalokar, 2010, diplomsko delo

Opis: Temo, izbrano v okviru predmeta didaktika tehnične vzgoje, sem teoretično, empirično ter praktično obdelala na primeru izvedenega tehniškega dne. V teoretičnem delu sem na osnovi analize in interpretacije strokovne literature predstavila tehniko v osnovnošolskem obdobju, njene značilnostih in dneve dejavnosti, zlasti cilje, načrtovanje ter izvajanje tehniških dni. Opisala sem naloge in strategije vzgojno-izobraževalnega dela, s poudarkom na konstrukcijski nalogi, ki sem jo izvedla v praktičnem delu. Predstavila sem operativne cilje, temeljne standarde znanja in minimalne standarde znanje prvega triletja, ki se opirajo na temo vremena. V zaključnem poglavju teoretičnega dela pa sem podala informacije o vremenu, ki so bile pomembne za izvedbo tehniškega dne. V empiričnem delu so predstavljeni cilji in namen raziskave, metodologija dela, načini zbiranja ter obdelave podatkov. Zastavljene hipoteze sem v večini potrdila in ugotovila veliko stopnjo ujemanja načrtovanih predpostavk s preverjenimi v okviru izvajanja raziskave. Namen praktičnega dela je bilo izdelovanje izdelkov na temo vremena. Uporabili smo gradiva, ki so prijazna za otroka. Predstavljen je potek tehniškega dne, materiali, orodja ter preprosta tehnika obdelave za vsak izdelek. Sledijo pripete fotografije, ki nam malo približajo dogajanje v razredu med izdelovanjem.
Ključne besede: tehnika, tehniški dan, konstrukcijska naloga, ustvarjanje, vreme.
Objavljeno: 11.11.2010; Ogledov: 2442; Prenosov: 198
.pdf Celotno besedilo (15,09 MB)

4.
KAKO Z UČENCI SPREMLJATI VREME IN KLIMATSKE SPREMEMBE V REGIONALNEM OKOLJU
Janja Vodušek, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno, kako lahko z učenci na razredni stopnji merimo fizikalne količine, ki določajo stanje vremena, ter na podlagi obdelave podatkov spremljamo klimatske spremembe v regionalnem okolju. Klimatske spremembe v obliki ekstremnih vremenskih pojavov predstavljajo danes vse večjo grožnjo našemu planetu. Ker se klimatske spremembe, v smislu spreminjanja temperature ter količine in vrste padavin, odražajo različno glede na posamezne regije, smo se v diplomskem delu osredotočili za spremljanje klimatskih sprememb na območje Maribora. Predstavili smo rezultate merjenj, pridobljenih na Agenciji RS za okolje. Grafično smo prikazali povprečne januarske, julijske in letne temperature ter povprečno količino padavin v Mariboru. Predstavljeni podatki so osnova za nadaljnjo dolgoročno spremljanje klimatskih sprememb z učenci, kjer poleg eksperimentalnega dela, dajemo poudarek tudi na obdelavi podatkov. V okviru eksperimentalnega dela smo prikazali postopek izdelave vremenske hišice in dežemera, v smislu obdelave podatkov pa smo pripravili tabele in grafe, kamor lahko učenci vpisujejo podatke ter rišejo histograme in kolačnike. Izdelali smo tudi podlago za prikaz podatkov, ki smo jo razdelili na tri dele. V prvem delu je tabela za mesečno merjenje temperature, količine padavin ter stanja vremena. Drugi del predstavlja mesečno merjenje, tretji del pa letno povprečje, ki ga zabeleži posamezna generacija učencev. Predstavljeni rezultati bodo učencem služili za dolgoročno spremljanje klimatskih sprememb v regionalnem okolju.
Ključne besede: vreme, klimatske spremembe, temperatura, padavine, vremenska hišica, dežemer
Objavljeno: 11.10.2010; Ogledov: 2769; Prenosov: 336
.pdf Celotno besedilo (13,70 MB)

5.
JAVNO DOSTOPNA GIS ORODJA ZA PREUČEVANJE PODNEBNIH RAZMER V SLOVENIJI
Saša Petek, 2010, diplomsko delo

Opis: Podnebje ima na tehnologijo proizvodnje hrane velik vpliv. Vremenske veličine, kot so temperatura, količina padavin itd se v vsakem trenutku nanašajo na določen položaj na zemeljski površini in jih zato štejemo med prostorske podatke. Za dokumentiranje in analizo prostorskih podatkov, imamo danes na voljo geografske informacijske sisteme. Veliko prostorskih podatkov, ki opisujejo podnebje, je javno dostopnih preko spletnih portalov (ARSO) in/ali v obliki podatkovnih slojev, ki jih lahko uporabimo kot osnovo za nadaljnje prostorske analize v geografskih informacijskih sistemih. V diplomskem delu so sistematično obdelani javno dostopni digitalni kartografski podatki, ki opisujejo podnebne parametre v Sloveniji. Iz razpoložljivih virov je bil izdelan geografski informacijski sistem, ki v kombinaciji z ostalimi javno dostopnimi digitalnimi geografskimi podatkovnimi sloji omogoča spremljanje vremenskih parametrov (količine padavin, število sončnih dni, ...) na določeni geografski legi, kar je dobra osnova za nadaljnje analize podnebja, okolja ali tehnologije pridelave hrane v Sloveniji.
Ključne besede: podnebje/ vreme/ geografski informacijski sistem (GIS)
Objavljeno: 15.10.2010; Ogledov: 1738; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (1,54 MB)

6.
PREUČEVANJE IN USTVARJALNO-RAZISKOVALNO DELO NA PODROČJU SPREMLJANJA VREMENSKIH POJAVOV
Anita Klug, 2012, diplomsko delo

Opis: Izziv oz. namen diplomskega dela z naslovom Preučevanje in ustvarjalno-raziskovalno delo na področju spremljanja vremenskih pojavov je bilo ugotoviti predznanje, izkušnje in interes otrok za praktično ustvarjalno delo, v okviru mesečnega projekta obogatitvene dejavnosti v vrtcu Muta, z naslovom Skupaj opazujemo, spoznavamo vreme in ustvarjamo. Težiščni cilji so bili naravnani na ugotavljanje, ali otroci starosti pet do šest let poznajo vremenske pojave in se zavedajo pomena znanja in razlage vremenskih pojavov in v kolikšni meri so otroci te stopnje sposobni razviti idejo za izdelavo pripomočkov (vetrokaz in vremenski koledar - tedenski). S tehniko intervjuja sem ugotavljala ali so vzgojiteljice pripravljene in usposobljene za tovrstno prikazovanje in ustvarjalno-raziskovalno delo z namenom, da pridobimo nove izkušnje in refleksijo na dnevno rutino. V teoretičnem delu sem na osnovi analize in interpretacije strokovne literature predstavila, vreme in vremenske pojave, merilnike oz. pripomočke za spremljanje in beleženje vremenskih pojavov. V empiričnem delu sem predstavila namen, cilje raziskave, raziskovalna vprašanja, hipoteze in metodo zbiranja in obdelave podatkov. Uporabljena je bila kombinirana metoda triangulacije, ki izhaja iz predpostavke, da vsak izmed udeležencev raziskave (vzgojiteljica izvajalka, vzgojiteljica opazovalka ter otroci) vidi in razlaga drugače in se v postopku akcijskega raziskovanja korigira oz. spreminja ravnanje v prid vseh udeležencev. V drugem delu raziskovanja je bila uporabljena kavzalna deskriptivna neeksperimentalna metoda empiričnega raziskovanja s pomočjo intervjuja za strokovne delavke v vrtcu Muta. Predstavljene hipoteze so bile v celoti potrjene. V praktičnem delu so otroci po kriterijih ustvarjalno-raziskovalnega dela sledili projektu, kjer so razvili idejo in izdelali vetrokaz in vremenski koledar. Otroci so spoznavali tehnične predmete in si v procesu na aktivni način razvijali sposobnosti na področju tehnike in tehnologije. Pri aktivnostih projekta v povezavi z izvajanjem projektne naloge so spoznavali pojave na nebu, ter odkrivali vremenske spremembe, ob tem kdaj bodo nastale določene spremembe. Otroci so prepoznavali in uporabljali tehnične predmete in procese, spoznavali njihov namen in pomen, ter v igri ponazarjali njihovo funkcijo in delovanje, se urili v različnih tehničnih opravilih in razvijali tehnično ustvarjalnost. Pri izdelavi izdelka so doživljali delo kot proces za spreminjanje gradiv v koristne izdelke in si razvijali organizacijske sposobnosti.
Ključne besede: vreme, vremenska karta, vetrokaz, tehnika, ustvarjanje, projektno delo.
Objavljeno: 17.04.2012; Ogledov: 2722; Prenosov: 197
.pdf Celotno besedilo (2,78 MB)

7.
VPLIV VREMENA NA PORABO ELEKTRIČNE ENERGIJE
Damir Lončar, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava vplive vremena in z njim povezanimi vplivi na porabo električne energije. Najprej so predstavljeni vremenski pojavi in kako jih merimo. Nadalje je narejena analiza med merilnimi podatki porabe električne energije v primerjavi z izmerjeno temperaturo za lokacijo Celje. Vse te analize in rezultati analiz bodo služili kot pripomoček pri napovedovanju porabe električne energije. V drugem delu pa je še narejena analiza določitve diagrama porabe električne energije odjemalcev javne razsvetljave na osnovi določitve dolžine dneva oz. noči. Narejene so bile tudi meritve na terenu na merilnem mestu porabnika javne razsvetljave in primerjava teh podatkov s podatki pridobljenimi na osnovi dolžine dneva oz. noči.
Ključne besede: poraba električne energije, vreme, meritve, diagram porabe električne energije, stroški
Objavljeno: 28.05.2012; Ogledov: 1625; Prenosov: 203
.pdf Celotno besedilo (10,36 MB)

8.
VPLIV VREMENA NA POČUTJE BOLNIKOV Z MULTIPLO SKLEROZO
Anita Pirečnik Noč, 2012, magistrsko delo

Opis: Čeprav je o vplivu vremena na človekovo zdravje med prvimi pisal že grški zdravnik Hipokrat in v zadnjem času vse več strokovnjakov proučuje vpliv vremena na počutje ljudi, je še veliko neznanega glede vpliva vremena na bolnike z multiplo sklerozo. Namen raziskave je ugotoviti, ali vremenske razmere (temperatura in vlažnost zraka, zračni pritisk, prisotnost padavin) vplivajo na subjektivno počutje bolnikov ter ali je vpliv klimatskih spremenljivk na subjektivno počutje odvisen od stopnje prizadetosti in od imunomodulatornega zdravljenja. Metodologija raziskovanja. Izvedli smo prospektivno deskriptivno raziskavo pri bolnikih z multiplo sklerozo, ki prihajajo na redne kontrole v Center za multiplo sklerozo. V raziskavo smo uvrstili 310 bolnikov z multiplo sklerozo, vsakega od njih smo natančno seznanili z raziskavo in pravico, da sodelovanje brez posledic zavrne. Vpliv vremenskih dejavnikov na subjektivno počutje bolnikov smo analizirali z metodo multiple regresije. Rezultati. Raziskava je statistično potrdila pomemben vpliv vremenskih dejavnikov na subjektivno počutje bolnikov z multiplo sklerozo. Neodvisna napovedna dejavnika slabšega subjektivnega počutja sta bila povečana vlaga (regresijski koeficient – 0.14; 95% CI – 0.26 – 0.02; p=0.024) in hitre spremembe zračnega tlaka (regresijski koeficient – 8.72; 95% CI – 18.04 -0.60; p=0.067). Pomemben izsledek raziskave je tudi dejstvo, da je vpliv vremenskih dejavnikov na subjektivno počutje lahko odvisen od stopnje nevrološke prizadetosti in imunomodulatornega zdravljenja. Sklep. Izsledki raziskave bodo v prihodnje pripomogli k boljšemu razumevanju slabšega počutja bolnikov z multiplo sklerozo ob določenih vremenskih pogojih, prav tako pa bodo bolniki ob spremljanju vremenskih napovedi lahko pripravljeni na slabše počutje ob povečani vlagi ali spremembi zračnega tlaka.
Ključne besede: multipla skleroza, vreme, subjektivno počutje
Objavljeno: 22.08.2012; Ogledov: 3383; Prenosov: 326
.pdf Celotno besedilo (2,75 MB)

9.
PRIMERJAVA RAZVOJA APLIKACIJ ZA MOBILNI PLATFORMI ANDROID IN WINDOWS PHONE 7
Zedin Salkanović, 2012, diplomsko delo

Opis: V kratkem času od vstopa na trg mobilnih platform je Android postal najbolj razširjena mobilna platform. Ko je na trg prišel še Windows Phone 7, so mu mnogi napovedovali svetlo prihodnost. Tako se je zdelo tudi nam, zato smo v diplomskem delu želeli predstaviti obe platformi in na praktičnem primeru prikazati razvoj aplikacij zanji. Najprej smo tako predstavili arhitekturo platform, zgodovino razvoja in tržni delež. Za tem sledi podroben opis programskih jezikov, razvijalnih orodij in priporočil za razvijanje dobrih aplikacij. za obe platformi. Za praktični del je predstavljen razvoj aplikacije Vreme, ki uporabniku omogoča pregled vremena (temperature, veter, padavine) po Sloveniji in več vremenskih napovedi za Slovenijo. V zaključnem delu diplomskega dela smo naredili pregled rezultatov primerjave in napovedali možnosti in smernice za nadaljnji razvoj aplikacije.
Ključne besede: mobilne platforme, Windows Phone 7, Android, razvoj aplikacij, vreme
Objavljeno: 26.11.2012; Ogledov: 1500; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (3,21 MB)

10.
PRIKAZ VREMENSKIH PODATKOV S POMOČJO ANDROID APLIKACIJE
Bojan Kogoj, 2012, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu predstavljamo našo izvirno Android aplikacijo za prikaz vremenskih podatkov in napovedi v Sloveniji na mobilnih napravah. Aplikacija deluje na operacijskem sistemu Android, zato opišemo njegove splošne lastnosti, razvoj, zgradbo in funkcije. V osrednjem delu predstavljamo lastnosti naše vremenske aplikacije in njeno delovanje. Na kratko opišemo nekaj programskih problemov, podrobneje pa razložimo rešitve glede prikaza datumov in sklanjanja samostalnikov za časovne enote in delovanje XML razčlenjevalnika. Aplikacija pridobiva vremenske podatke s spletne strani Agencije Republike Slovenije za okolje, zato v tem delu predstavimo nekaj relevantnih podrobnosti o njih, poleg tega pa še dve primerljivi domači vremenski aplikaciji.
Ključne besede: programiranje, Android, vreme, sklanjanje
Objavljeno: 10.06.2013; Ogledov: 1120; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (4,97 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici