| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 16
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Politika podjetja in strateški management družinskega podjetja EDEX, d. o. o.
Tim Ličen, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem projektu se osredotočimo na planiranje razvoja družinskega podjetja EDEX, d. o. o., in sicer na ravni politike podjetja in na ravni strateškega managementa. Izbrano podjetje je mikro podjetje, katerega začetki segajo v leto 1992. Ima devet zaposlenih in se ukvarja s prodajo oblačil in obutve. V začetnem delu diplomskega projekta predstavimo podjetje EDEX, d. o. o. in značilnosti le-tega. Opredelimo njegovo velikost, dejavnost in prodajne trge. Opravimo tudi premoženjsko analizo podjetja, kjer smo z različnimi kazalniki preverjali finančno sposobnost podjetja EDEX, d. o. o., za nadaljnji razvoj. V osrednjem delu predstavimo pomembna teoretična izhodišča o planiranju razvoja podjetja na ravni politike podjetja in na ravni strateškega managementa. Predstavili smo vizijo podjetja in politiko podjetja, metode planiranja politike podjetja in strategij podjetja, strateška poslovna področja ter temeljno strategijo ter poslovne in splošne strategije podjetja. V zaključnem delu opišemo planiranje razvoja proučevanega podjetja na ravni politike podjetja in na ravni strateškega managementa. Najprej proučimo vrednote ključnih udeležencev v podjetju. Proučimo tudi prednosti in slabosti ter priložnosti in nevarnosti proučevanega podjetja. Na podlagi ugotovljenih raziskovalno-prognostičnih izhodišč na ravni politike podjetja smo za podjetje EDEX, d. o. o., oblikovali planirano vizijo podjetja in politiko podjetja. Pri planiranju razvoja na ravni strateškega managementa smo najprej določili strateška poslovna področja podjetja EDEX, d. o. o., nato pa smo poiskali strateške možnosti in določili strategije podjetja EDEX, d. o. o. Diplomski projekt smo zaključili s predlogom programa razvoja in rasti za to podjetje.
Ključne besede: vizija podjetja, politika podjetja, strateški management, razvoj podjetja, vrednote udeležencev, prednosti in slabosti, priložnosti in nevarnosti, strateška poslovna področja, strategije podjetja
Objavljeno: 18.09.2019; Ogledov: 622; Prenosov: 239
.pdf Celotno besedilo (831,72 KB)

2.
PLANIRANJE RAZVOJA TURISTIČNE KMETIJE STARI HRAST
Aleksandra Nemec, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem seminarju smo proučevali Turistično kmetijo Stari hrast ter planirali njen razvoj na ravni politike podjetja in na ravni strateškega managementa. Turistična kmetija Stari hrast se v osnovi ukvarja z vinogradništvom, kot dopolnilno dejavnost pa opravlja turizem na kmetiji. V začetku diplomskega seminarja smo predstavili proučevano podjetje ter zapisali izbrane značilnosti. Preučili smo teoretična izhodišča, iz katerih smo izhajali, in jih aplicirali na primeru Turistične kmetije Stari hrast. Zapisali smo obstoječo politiko podjetja ter opredelili obstoječe strategije in strukture podjetja. Nato smo planirali razvoj turistične kmetije na ravni politike podjetja. Predstavili smo vrednote ključnih udeležencev podjetja in proučili podjetje z analizo programsko-tržnih in funkcijskih področij, analizo vodstva in vodenja in konkurence ter z določitvijo njegovih prednosti in slabosti. Proučili smo tudi okolje podjetja ter določili možnosti in nevarnosti, ki iz njega izhajajo. Na podlagi teh proučevanj smo zapisali predlagano politiko podjetja, kot izrazno obliko politike podjetja pa smo zapisali tudi vodila o poslanstvu in smotrih. Nadaljevali smo s planiranjem razvoja podjetja na ravni strateškega managementa. Opisali smo programsko-tržna področja, iskali možnosti za nadaljnji razvoj, opredelili razvojne strategije in strukture podjetja ter zapisali program razvoja Turistične kmetije Stari hrast za naslednjih 5 let. S proučevanjem in raziskavo želimo prispevati k nadaljnjemu razvoju te turistične kmetije.
Ključne besede: planiranje, vizija podjetja, politika podjetja, vrednote (udeležencev) podjetja, okolje podjetja, strateški management, strategije, strukture, program razvoja.
Objavljeno: 16.11.2015; Ogledov: 580; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (815,85 KB)

3.
PLANIRANJE PODJETJA IZOELEKTRO D.O.O.
Anita Kranjc, 2014, diplomsko delo

Opis: Podjetje Izoelektro, d.o.o., je proizvajalec in globalni ponudnik elektrotehnične opreme. Izdelujejo proizvode, oplaščene s silikonom, namenjene za vgradnjo v nizko- in srednjenapetostne daljnovode, ter vso ustrezno spojno in obesno opremo. Je hitro rastoče podjetje iz Slovenije, ki zagotavlja izdelke, namenjene za vzdrževanje, obnovo in vzpostavitev elektroenergetskih sistemov. V začetni fazi diplomskega dela smo predstavili izbrano podjetje in opisali trenutno situacijo v njem. Preučili smo teoretična izhodišča, iz katerih smo izhajali, in jih aplicirali na primeru podjetja Izoelektro, d.o.o. Nadalje smo zapisali vizijo podjetja, opredelili njegovo politiko, predstavili vrednote ključnih udeležencev, proučili samo podjetje in njegovo okolje ter zapisali prihodnjo, planirano politiko podjetja. Nadaljevali smo s planiranjem razvoja na ravni strateškega managementa, zato smo opisali programsko-tržna področja, iskali strateške možnosti, opredelili strategije in strukture podjetja ter zaključili s programom razvoja podjetja. S proučevanjem in z raziskavo želimo prispevati k nadaljnjemu razvoju podjetja.
Ključne besede: vizija, politika podjetja, prednosti in slabosti, priložnosti in nevarnosti, vrednote ključnih udeležencev, strategije, strukture, strateški management, program razvoja
Objavljeno: 04.11.2014; Ogledov: 872; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (856,93 KB)

4.
VPLIV VREDNOT, KULTURE, ETIKE IN INTERESOV KLJUČNIH UDELEŽENCEV PODJETJA NA POLITIKO PODJETA
Tadej Kugonič, 2013, diplomsko delo

Opis: Ljudje, ki delujejo v podjetju, so ključni dejavnik njegovega razvoja in poslovanja. V delovni prostor vstopajo s specifičnimi navadami in prepričanji, kar mora podjetje upoštevati in vključiti v vrednote, kulturo in etiko podjetja. Cilj vodilnih v podjetju je zadovoljevati interese vseh udeležencev podjetja in vzpostaviti timski duh ter dobro klimo, saj se zavedajo, da pozitivna naravnanost vseh udeležencev blagodejno vpliva na podjetje. Namen diplomskega seminarja je bil predstaviti podjetje Kat, d. o. o., ki proizvaja elektronske komponente. V pomoč pri raziskavi podjetja smo najprej preučili teoretična izhodišča, ki so obsegala preučevanje vrednot, kulture, etike in interesov udeležencev podjetja, nato pa raziskali vlogo teh spremenljivk pri politiki podjetja. Prikazati smo želeli medsebojni vpliv vrednot, kulture, etike in interesov udeležencev podjetja ter način učinkovanja na politiko podjetja. V praktičnem delu smo nato na osnovi pridobljenega teoretičnega znanja preučili podjetje Kat, d. o. o., ki smo ga najprej predstavili, nato pa raziskali njegove vrednote, kulturo, etiko in interese vseh udeležencev. Velik poudarek je bil na lastniku, saj je podjetje majhno ter odvisno predvsem od njega. Sledijo ugotovitve, kako vse spremenljivke vplivajo na politiko podjetja Kat, d. o. o. Diplomski seminar zaključujemo s pridobljenimi ugotovitvami o raziskani temi ter predlogi za izboljšanje.
Ključne besede: politika podjetja, vrednote podjetja, kultura podjetja, etika podjetja, interesi udeležencev podjetja.
Objavljeno: 22.11.2013; Ogledov: 1199; Prenosov: 220
.pdf Celotno besedilo (813,96 KB)

5.
PLANIRANJE RAZVOJA PODJETJA MESNICA IN TRGOVINA "GABREK", MARTIN TIBAUT S. P., S POUDARKOM NA RAVNI POLITIKE PODJETJA
Gloria Sobočan, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem seminarju smo proučevali podjetje Gabrek Martin Tibaut s. p. in planirali razvoj podjetja na ravni politike podjetja. Podjetje Mesnica in trgovina »Gabrek«, Martin Tibaut s. p., iz Žižkov se ukvarja s prodajo svežega mesa in proizvodnjo mesnih izdelkov, razen perutninskega. Poleg te dejavnosti se podjetje ukvarja s prodajo drugih izdelkov, tako imenovano trgovino na drobno. Podjetje spada med mikro podjetja. V osrednjem delu diplomskega seminarja smo podjetje predstavili in opredelili velikost ter izbrane značilnosti podjetja. Nato smo predstavili obstoječo politiko podjetja. Nadaljevali pa smo z opredelitvijo obstoječih strategij in struktur podjetja. Seznanili smo se z obstoječimi bilancami in spoznali tudi finančni vidik in financiranje podjetja Gabrek Martin Tibaut s. p. V nadaljevanju diplomskega seminarja smo planirali razvoj podjetja na ravni politike podjetja. V tem delu smo proučevali vrednote (udeležencev) podjetja ter iskali oz. spoznavali prednosti in slabosti podjetja. Prav tako smo proučevali okolje ter ugotovili nekatere možnosti in nevarnosti za podjetje, ki izhajajo iz okolja. Zapisali smo prihodnje bilance podjetja za možno proučitev prihodnjega financiranja in planiranja sredstev. Ugotovili smo, da ima podjetje veliko prednosti in priložnosti za nadaljnji razvoj. Menimo, da je največja prednost kakovost mesa in mesnih izdelkov pa tudi motiviranost zaposlenih, dobra organiziranost podjetja, nenehno vlaganje v razvoj nove opreme in strojev, sodobna tehnologija, veliki poslovni prostori in proizvodnja, ki jim omogoča še boljšo in večjo produktivnost. Kot največji slabosti podjetja smo določili lokacijo podjetja in premalo poudarka oglaševanju in marketingu. Na podlagi vseh teh proučevanj in analiz smo zapisali še predlagano politiko podjetja in kot izrazno obliko politike podjetja zapisali tudi vodila o poslanstvu in smotrih podjetja. Z vsem proučevanjem in planiranjem na ravni politike podjetja smo podjetju tako pripomogli k več možnostim za njegov nadaljnji uspešnejši razvoj.
Ključne besede: Podjetje, planiranje, politika podjetja, vizija podjetja, poslanstvo, smotri, temeljni cilji, vrednote (udeležencev) podjetja, prednosti in slabosti, okolje podjetja, možnosti in nevarnosti, vodila o poslanstvu in smotrih.
Objavljeno: 11.11.2013; Ogledov: 1910; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (834,59 KB)

6.
PLANIRANJE RAZVOJA PODJETJA V GRADBENI DEJAVNOSTI V KRIZNIH RAZMERAH
Rok Stegne, 2013, magistrsko delo

Opis: V magistrski raziskavi smo teoretična spoznanja uporabili za razvojno proučitev izbranega podjetja. Seznanili smo se s temeljnimi podatki o podjetju, pojasnili nastanek podjetja, opisali ključne spremembe v razvoju in rasti podjetja ter predstavili podjetje danes. Analizirali smo razvojne vizije, politike, strategije in strukture obravnavanega podjetja. Sledila je sinteza raziskovalnih spoznanj o proučevanem podjetju s predlogom ukrepov za vzpostavitev in ohranitev optimalne razvojne pripravljenosti podjetja. Preverili smo skladnost razvojnih ciljev vizije, politike, strategije in struktur podjetja. Na to smo nadaljevali z dinamizacijo obravnavanega podjetja in naredili oceno razvojnih možnosti obravnavanega podjetja. Nato smo analizirali gradbeno panogo v Sloveniji. Na tem mestu smo si pomagali s spletom in na koncu podali svoje ugotovitve. Za našo raziskavo je bilo pomembno, da smo proučili okoljske razvojne možnosti obravnavanega podjetja. Ocenili smo predviden razvoj okolja, analizirali okoljske priložnosti, nevarnosti in razvojna tveganja za obravnavano podjetje. Seznanili smo se tudi z razvojnimi prednostmi in pomanjkljivostmi proučevanega podjetja primerjalno z drugimi zato je bila potrebna tudi ta analiza. Izdelali smo predlog razvojne vizije, politike in strategij. Temu je sledila izdelava uresničitvenega programa planiranega razvoja proučevanega podjetja za tri letno plansko obdobje. Na osnovi teoretičnih spoznanj smo prikazali pomen planiranja razvoja za obravnavano podjetje v gradbeni dejavnosti v kriznih razmerah.
Ključne besede: planiranje, razvoj, vizija podjetja, politika podjetja, vrednote udeležencev, prednosti, slabosti, okolje podjetja, možnosti, nevarnosti, strategija, temeljna strategija, splošna strategija, poslovna strategija, programsko-tržna področja, strateške možnosti, ekonomsko vrednotenje, strukture.
Objavljeno: 19.06.2013; Ogledov: 1490; Prenosov: 592
.pdf Celotno besedilo (2,37 MB)

7.
POLITIKA PODJETJA NA PRIMERU PODJETJA REMF D.O.O.
Sindy Kos, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem seminarju smo predstavili podjetje REMF d. o. o kot podjetje z dolgoletno tradicijo in močnimi koreninami na tržišču. Nadaljevali smo s proučitvijo upravljanja in vodenja podjetja REMF d. o. o., kjer smo predstavili vodilne v podjetju REMF d. o. o. in razporeditev vodilnih zaposlenih po zadolžitvah. Predstavili smo njihovo dosedanjo politiko podjetja, za katero smo ugotovili, da je zelo natančno opredeljena in časovno ter številčno določena ter predlagali novo, dopolnjeno politiko podjetja REMF d. o. o. Ker je za dobro zastavljeno politiko podjetja pomembno poznavanje prednosti in slabosti podjetja, kot tudi priložnosti in nevarnosti zanj, smo le-te tudi opredelili in pri tem upoštevali ekološko, tehnično-tehnološko, ekonomsko in družbeno-politično, kulturno in socialno okolje, ter kot bistveno sestavino okolja podjetja, kjer smo se osredotočili na oskrbni in prodajni trg. V nalogi smo opredelili vrednote podjetja na podlagi dvanajstih Ulrichovih dejavnikov, s pomočjo katerih smo na podlagi lastnega opazovanja in vpetosti v delovanje podjetja REMF d. o. o. naredili profil sistema vrednot. Vse opredeljeno smo uporabili kot izhodišče za planiranje prihodnje politike podjetja REMF d. o. o.
Ključne besede: politika podjetja, vrednote udeležencev, prednosti in slabosti, analiza možnosti in nevarnosti.
Objavljeno: 23.11.2012; Ogledov: 1512; Prenosov: 219
.pdf Celotno besedilo (462,17 KB)

8.
PROUČEVANJE VREDNOT UDELEŽENCEV PODJETJA KOT IZBRANI DEJAVNIK VPLIVA NA USPEŠNOST PROUČEVANEGA TRGOVSKO - PROIZVODNEGA PODJETJA
Lucijan Rop, 2012, diplomsko delo

Opis: Lastnik podjetja je ključna oseba, ki ustvari, oblikuje in ohranja kulturo podjetja, njen temeljni del pa predstavljajo vrednote. Vrednote imajo funkcijo gonilne sile pri doseganju ciljev podjetja. So vir motivacije ter kriteriji kako doseči cilj na pravi »način«. Opredeljene skupne vrednote so osrednja vodila, ki usmerjajo in vodijo ljudi pri njihovem vsakodnevnem delovanju. Če zaposleni ne delujejo v skladu z vrednotami podjetja, ne morejo dolgoročno ostati v podjetju, saj njihovo delo ne izkazuje njihovih zmožnosti in zaradi tega ne ponujajo dobrih rezultatov, s čimer škodujejo lastnikom, sodelavcem in potrošnikom. Za doseganje visoke kakovosti, učinkovitosti in uspešnosti je pomembno, da so cilji podjetja usklajeni s skupnimi vrednotami podjetja, te pa z vrednotami njegovih zaposlenih in obratno. V diplomskem seminarju smo proučili trgovsko-proizvodno podjetje L.P. d.o.o., ki se ukvarja z distribucijo in prodajo repromaterialov za potrebe lesne dejavnosti večjih mizarstev in pohištvene industrije na slovenskem trgu in ostalih sosednjih državah. Podjetje je srednje veliko in spada med vodilne trgovce na področju lesne branže. V prvem delu smo skozi teoretične vidike opredelili vlogo vrednot v podjetju in skozi različna merila uspešnosti, ki smo jih navedli, pojasnili možne vplive vrednot na uspešnost poslovanja podjetja. Vso teorijo smo nato prenesli v prakso, torej v obravnavano podjetje. Predstavili smo vrednote lastnika in direktorja ter ugotovili, da so medsebojno usklajene. Vrednote ključnih udeležencev so osnova, iz katere je podjetje razvilo osrednje notranje vrednote, ki jim zaposleni pri svojem delu sledijo. Vsako vrednoto smo podrobno opisali in razložili njen vpliv na dejavnike uspeha v podjetju. Nato smo prišli do spoznanj, katere so tiste vrednote, ki neposredno dosegajo vrednote ključnih udeležencev v podjetju – vrednote lastnika in direktorja. Na podlagi pomankljivosti skupnih vrednot v podjetju, ki smo jih zaznali tekom izdelave diplomskega seminarja, smo na koncu predlagali možne predloge za spreminjanje vrednot, ki zagotavljajo podjetju večjo uspešnost in za katere upamo, da jih bo podjetje v bodočnosti upoštevalo ter s tem izboljšalo svoje poslovne rezultate; in kar je najpomembneje, povečalo zadovoljstvo svojih zaposlenih in okrepilo odnos s kupci. Ključne besede: vizija, politika podjetja, interesi udeležencev podjetja, vrednote podjetja, vrednote ključnih udeležencev, uspešnost podjetja.
Ključne besede: Ključne besede: vizija, politika podjetja, interesi udeležencev podjetja, vrednote podjetja, vrednote ključnih udeležencev, uspešnost podjetja.
Objavljeno: 23.11.2012; Ogledov: 1418; Prenosov: 298
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

9.
PLANIRANJE POLITIKE PODJETJA HEAT D.O.O.
Anita Kurbus, 2012, diplomsko delo

Opis: Podjetje Heat, d.o.o. je podjetje, ki se ukvarja distribucijo in prodajo klimatskih naprav, sistemov za ogrevanje z obnovljivimi viri in sistemov za prezračevanje prostorov. Vizija podjetja je želja po sodobnem, stabilnem in uspešnem podjetju, ki opravlja kakovostne storitve, hkrati pa je cenovno ugodno in fleksibilno. Posebno pozornost namenjajo pripadnosti svojih kupcev in zaposlenih. V podjetju se zavedajo, da jih k uresničitvi vizije vodi dobro planirana, zasnovana in udejanjena politika podjetja , ki se uresničuje neposredno na ravni strateškega managementa, posredno pa na ravni taktičnega in operativnega managementa, »zares« pa v temeljnem izvedbenem procesu. V začetni fazi diplomskega dela smo natančno proučili obstoječe stanje v podjetju. Proučevali smo kulturo in etiko podjetja ter panoge.Na osnovi pridobljenih spoznanj in ob upoštevanju obstoječe politike podjetja ter želja ključnih udeležencev podjetja smo planirali bodočo politiko podjetja. Za uresničevanje razvoja na ravni strateškega managementa smo iskali strateške možnosti, planirali strategije za njihovo uresničevanje in zapisali program razvoja, proučevali razvoj na ravni politike in okolja ter prognostično obdelali podjetje Heat, planirali programsko tržna področja, iskali strateške možnosti ter planirali poslovni izid. Z izvedeno raziskavo in predvideno prognozo želimo pomagati lastniku podjetja in njegovi zaposlenim pri uresničitvi zastavljene vizije in njihovih ciljev (tako podjetniških kot osebnih
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: planiranje, razvoj, vizija podjetja, politika podjetja, vrednote udeležencev, prednosti, slabosti, okolje podjetja, možnosti, nevarnosti, programsko-tržna področja, strateške možnosti, trgi, kultura, etika, strategije
Objavljeno: 03.09.2012; Ogledov: 1507; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (370,33 KB)

10.
PROCESNE IN INŠTRUMENTALNE POSEBNOSTI PLANIRANJA POLITIKE DRUŽINSKEGA PODJETJA
Martina Vrzel, 2011, magistrsko delo/naloga

Opis: Družinska podjetja predstavljajo velik delež podjetij v gospodarstvu. Njihov uspeh pa je odvisen od vizije in politike podjetja. Izhajajoč iz razvojne vizije smo opredelili politiko podjetja (poslanstvo, smotre in temeljne cilje). Za podjetje so izrednega pomena vrednote (ključnih udeležencev) podjetja, poznavanje priložnosti in nevarnosti kot tudi prednosti in slabosti. Usklajeni interesi lastnikov in vseh zaposlenih so prav tako pomemben dejavnik uspešnega poslovanja, kajti za uspešno poslovanje je potrebno zadovoljstvo obojih. Naloga je strukturirana v šest poglavij. Uvodnemu poglavju sledi drugo poglavje, v katerem smo opredelili značilnosti družinskega podjetja ter prednosti in slabosti. Pojasnili smo tudi življenjski cikel podjetja in lastništvo. V tretjem poglavju smo predstavili MER-ov model integralnega managementa ter posebnosti procesa in metod planiranja politike družinskega podjetja. Poglavje se končuje z družinsko ustavo. V četrtem poglavju smo predstavili proučevano podjetje Stiv-Horvat d.o.o. V petem poglavju smo proučili vrednote ključnih udeležencev, prednosti in slabosti ter priložnosti in nevarnosti za podjetje iz okolja. V tem poglavju smo tudi na osnovi raziskovalno-prognostičnih izhodišč oblikovali in zapisali predlog vizije in politike podjetja. Zadnje šesto poglavje pa je sklepno poglavje v katerem navajamo ključne ugotovitve magistrske raziskave.
Ključne besede: družinsko podjetje, značilnosti družinskega podjetja, življenjski cikel podjetja, MER-ov model integralnega managementa, politika podjetja, vizija, vrednote ključnih udeležencev, prednosti in slabosti, priložnosti in nevarnosti, okolje podjetja
Objavljeno: 22.02.2012; Ogledov: 1657; Prenosov: 421
.pdf Celotno besedilo (737,17 KB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici