SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Ocenjevanje vrednosti nepremičnin in analiza transakcij na napremičninskem trgu v Sloveniji : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Nadja Ferlan, 2003, diplomsko delo

Ključne besede: nepremičnine, vrednost nepremičnine, ocenjevanje nepremičnin, trg nepremičnin, stanovanja, statistična analiza
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 2727; Prenosov: 0 
(1 glas)

3.
4.
5.
6.
7.
OCENJEVANJE TRŽNE VREDNOSTI STANOVANJSKIH NEPREMIČNIN
Sandra Bezjak, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava ocenjevanje tržne vrednosti stanovanjskih nepremičnin. Opredeljuje nepremičnine, njihovo tržno vrednost, ki predstavlja najverjetnejšo ceno na prostem trgu nepremičnin na določen datum, dejavnike vpliva nanjo, ter načine in metode za njen izračun ter s primerom ponazarja njihovo uporabo. Ocenjevanja tržne vrednosti nepremičnin se lahko lotimo po treh načinih oziroma pristopih. To so način primerljivih prodaj, način kapitalizacije donosa ter nabavnovrednostni način. Vsak način oziroma pristop je lahko sestavljen iz ene ali več metod. Leta 2008 je svet zajela splošna gospodarska kriza, in ker je trg nepremičnin soodvisen od splošnega gospodarskega gibanja, so posledice vidne tudi na njem. Posledice se kažejo predvsem pri prometu z nepremičninami, ki je zadnji dve leti močno upadel. Zaradi splošne gospodarske situacije je stanje na trgu nepremičnin nepredvidljivo, ocenjevanje njihove tržne vrednosti pa oteženo, predvsem po načinu primerljivih prodaj. Ocenjevanje vrednosti nepremičnin oz. nepremičninskih pravic je v kriznih razmerah še bolj kot sicer odvisno od ustreznega izbora načina ocenjevanja vrednosti v posameznem primeru, dobrega poznavanja lokalnega trga nepremičnin ter doslednega upoštevanja mednarodnih standardov ocenjevanja vrednosti.
Ključne besede: nepremičnine, tržna vrednost, trg nepremičnin, ocenjevanje vrednosti, način primerljivih prodaj, način kapitalizacije donosa, nabavnovrednostni način.
Objavljeno: 18.01.2012; Ogledov: 1965; Prenosov: 441
.pdf Celotno besedilo (695,87 KB)

8.
S PRODAJO NEPREMIČNIN POVEZANI DAVKI
Tanja Boršić, 2013, diplomsko delo

Opis: Proučili smo davke, ki so povezani s prodajo nepremičnine. Podrobneje smo se osredotočili na Zakon o davku na promet nepremičnin, pa tudi na Zakon o davku na dodano vrednost in Zakon o davku od dobička iz kapitala, ki sta neposredno povezana s prodajo nepremičnine. Zakon o davku na promet nepremičnin opredeljuje, da je predmet obdavčitve vsaka prodaja nepremičnine oziroma vsaka prodaja lastninske pravice na nepremičnini. Zavezanec za plačilo davka je prodajalec nepremičnine, davčna osnova je prodajna cena nepremičnine, davčna stopnja pa znaša 2 %. Zakon ima tudi določene oprostitve plačila davka. Zakon o davku na dodano vrednost opredeljuje, da je predmet obdavčitve vsaka dobava blaga, med katere spadajo tudi nepremičnine ali opravljena storitev, vendar se ta davek plača samo pri novonastalih objektih in zemljiščih, ki še niso bile vseljene oziroma uporabljene. Zakon pravi, da je zavezanec za plačilo davka vsaka oseba, ki je opravljala katerokoli ekonomsko dejavnost, ne glede na namen ali rezultat opravljanja dejavnosti. Davčna osnova je cena prodane nepremičnine, davčna stopnja pa lahko znaša 22 % ali 9,5 %. Tudi ta zakon navaja določene oprostitve. Zakon o davku od dobička iz kapitala opredeljuje, da je predmet obdavčitve vsak dobiček, dosežen z odsvojitvijo kapitala. Zavezanec za davek je vsaka fizična oseba, ki je s prodajo nepremičnine dosegla dobiček. Davčna osnova je razlika med vrednostjo kapitala ob odsvojitvi in vrednostjo kapitala ob pridobitvi. Davčna osnova je 25 % in se vsakih pet let znižuje, tako da je po dvajsetih letih davčna stopnja 0 %. Tudi ta zakon določa nekatere oprostitve. Na koncu vseh treh omenjenih poglavij o zakonih smo naredili tudi računske primere, v katerih smo, v določenih situacijah, izračunali katere davke morajo plačati zavezanci, kaj jim predstavlja davčno osnovo in koliko znaša davčna stopnja.
Ključne besede: Nepremičnina, davek na promet nepremičnin, davek na dodano vrednost, dobiček iz kapitala, davčni zavezanec, davčna osnova, davčna stopnja, oprostitev plačila davka, davčna napoved, davek na nepremičnine.
Objavljeno: 18.11.2013; Ogledov: 1805; Prenosov: 272
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

9.
MNOŽIČNO VREDNOTENJE NEPREMIČNIN V SLOVENIJI
Mitja Čeh, 2014, diplomsko delo

Opis: Slovenija je po vzoru nekaterih drugih evropskih držav uvedla sistematizirano obdelavo podatkov o vrednosti nepremičnin. Za vsako nepremičnino je bila ocenjena posplošena tržna vrednost, ki je na podlagi množičnih podatkov izračunana aproksimacija tržne vrednosti nepremičnin. Diplomsko delo obravnava množično vrednotenje nepremičnin, s posebno pozornostjo na generalnem vrednotenju nepremičnin, katerega glavni rezultat so modeli vrednotenja nepremičnin za posamezne vrste nepremičnin. V prvem delu so predstavljene značilnosti sistema množičnega vrednotenja nepremičnin, s poudarkom na postopku oblikovanja modelov vrednotenja nepremičnin. V drugem delu diplomskega dela podajamo rezultate raziskave katere namen je bil ugotoviti percepcijo posplošene tržne vrednosti iz sistema množičnega ocenjevanja vrednosti nepremičnin, med udeleženci nepremičninskega trga. Pri tem nas je zanimalo tudi, kakšen vpliv na trg, udeleženci nepremičninskega trga pripisujejo posplošeni tržni vrednosti ter do kakšne mere lahko posplošena tržna vrednost nadomesti individualno ocenjevanje vrednosti nepremičnin.
Ključne besede: Ocenjevanje vrednosti nepremičnin, množično vrednotenje nepremičnin, generalno vrednotenje nepremičnin, modeli vrednotenja nepremičnin, posplošena tržna vrednost, percepcija vrednosti, trg nepremičnin
Objavljeno: 08.05.2014; Ogledov: 1007; Prenosov: 211
.pdf Celotno besedilo (2,45 MB)

10.
PRAVNA UREDITEV REGISTRA NEPREMIČNIN
Nataša Tomažin, 2015, diplomsko delo

Opis: Register nepremičnin je javna večnamenska evidenca o nepremičninah, katere namen je zagotavljati podatke, ki odražajo dejansko stanje nepremičnin v naravi. Register vodi in vzdržuje Geodetska uprava Republike Slovenije. V njem je mogoče najti najrazličnejše podatke o dejanskem stanju nepremičnin, kot so na primer lega, leto izgradnje, namenska raba zemljišča, leto obnove strehe ali fasade, način ogrevanja stavbe, boniteta zemljišča in podobno. Eden pomembnejših podatkov je posplošena tržna vrednost nepremičnine, ki bo davčna osnova prihodnjega davka na nepremičnine, uporablja pa se tudi za druge namene določene z zakonom. Register se ažurira s prevzemanjem podatkov iz drugih uradnih evidenc, s posredovanjem vprašalnika lastnikov nepremičnin ter s tehnikami in metodami inventarizacije prostora, ki jih izvaja geodetska uprava.
Ključne besede: register nepremičnin, Zakon o evidentiranju nepremičnin, Zakon o množičnem vrednotenju, posplošena tržna vrednost, vzdrževanje podatkov
Objavljeno: 10.04.2015; Ogledov: 601; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (735,26 KB)

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici