| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 26
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Orožja za množično uničenje in okolje
Kristina Slejko, 2021, diplomsko delo

Opis: Čeprav so orožja za množično uničenje v večini namenjena ljudem, škodujejo tudi celotnemu okolju. V diplomskem delu zato obravnavamo orožja za množično uničenje in njihov vpliv na okolje. Na okolje, ki nas obdaja, namreč prepogosto pozabimo in se zaradi različnih razlogov, predvsem pohlepnosti in sle po moči ne zavedamo resnih posledic. V diplomskem delu želimo raziskati posledice orožij za množično uničenje na okolje. Da bi jih podrobneje spoznali, najprej predstavljamo pojav in zgodovinski razvoj orožij. Kemijska in biološka orožja so uporabljali že pred Kristusovim rojstvom in tedaj niso imela večjega pomena. Opisujemo izraz »orožja za množično uničenje« in nastanek tega poimenovanja. Zavedanje o posledicah njihove uporabe se pojavi sredi 20. stoletja, zato nastopijo tudi težnje po njegovi prepovedi. V tedanjih raziskavah obravnavajo negativne posledice ne le na tarče napada, ampak tudi na njegove uporabnike ter na okolje. V osrednjem delu naloge podrobno opisujemo problematiko vpliva orožij za množično uničenje na okolje in predstavljamo njegove posledice. Ugotovili smo, da so orožja za množično uničenje zares zelo nevarna tako za človeka kot za okolje, v katerem živi. Jedrska in kemijska orožja lahko uničijo celotno infrastrukturo na uporabljenem območju. Najbolj masivna so jedrska orožja, saj ogrozijo ogromno območje. Jedrska in kemijska orožja prav tako onesnažujejo okolje, ki zato dolgo ni primerno za življenje. Biološka orožja sicer nimajo infrastrukturnih posledic, njihove tarče pa so človek, rastline in živali. Uničujejo pridelke ter oslabijo živalske in rastlinske vrste ter lahko privedejo celo do njihovega izumrtja. Ker ne poznajo meja, se lahko razširijo po celem svetu. Težavne so tudi pogodbe o njihovi prepovedi, saj so površno sestavljene in brez utemeljene podlage. Zato jih je potrebno temeljito pregledati, dopolniti in dodati temeljno podlago in predpise za sankcioniranje morebitnih kršitev.
Ključne besede: diplomske naloge, biološko orožje, kemijsko orožje, jedrsko orožje, onesnaževanje okolja, vpliv na okolje
Objavljeno: 12.05.2021; Ogledov: 162; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (1,44 MB)

2.
Vpliv bivalnega okolja na motorični status otrok
Janja Fužir, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga z naslovom Vpliv bivalnega okolja na motorični status otrok je sestavljena iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo predstavili motorične sposobnosti in dejavnike, ki vplivajo na otrokov razvoj, to so: dednost, okolje in lastna dejavnost. V empiričnem delu smo ugotavljali vpliv kraja bivanja na gibalni razvoj otroka. Med seboj smo primerjali mestno in podeželsko okolje. Za pridobivanje podatkov o motoričnem statusu otrok smo uporabili kavzalno-neeksperimentalno metodo raziskovanja. Merski instrument predstavlja štirinajst motoričnih testov, ki so bili razdeljeni na informacijsko in energijsko komponento gibanja. Raziskovalni vzorec je neslučajnosten iz konkretne populacije mestnih in podeželskih otrok. Na podlagi rezultatov motoričnih testov smo ugotovili, da imajo otroci s podeželja boljšo motorično učinkovitost kot otroci iz mesta. Otroci s podeželja so dosegli boljše rezultate v informacijskem delu motoričnega statusa, otroci iz mesta pa v energijskem delu motoričnega statusa. Za vse tri ugotovitve velja, da razlika med skupinama ni statistično značilna (P > 0,05).
Ključne besede: vpliv okolja, mestno okolje, podeželsko okolje, motorične sposobnosti, razvoj otroka
Objavljeno: 28.07.2020; Ogledov: 320; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (1,16 MB)

3.
Celostno vrednotenje življenjskega cikla prehrambenih oskrbovalnih verig
Petra Vidergar, 2020, magistrsko delo/naloga

Opis: Oskrba s hrano je eno izmed najbolj zapletenih logističnih področij v zadnjih desetletjih glede na neprestano rast potrošnje prehrambenih izdelkov, predvsem v hitro razvijajočih se državah. Oskrbne verige hrane postajajo vse bolj globalne in prepletene znotraj široke mreže pridelovalcev, distributerjev, logističnih centrov, trgovin in potrošnikov. Kompleksnost na področju prehrambne industrije prinaša odgovorno spremljanje sledljivosti blaga, preverjanja kakovosti, ustreznosti in časovne zadostnosti z ozirom na zadovoljitev potreb vse zahtevnejših potrošnikov. Z večanjem proizvodnih kapacitet in zadovoljitvijo potreb po hrani globalnega prebivalstva je neizogibna posledica onesnaževanje okolja z različnimi izpusti in odpadnimi snovmi. Za bolj celovito razumevanje oskrbovalnih verig hrane, njihovih vlog in potencialov izboljšav moramo sisteme proučiti na zelo podroben, sistemski in strukturiran način, ki presega le opis materialnih tokov, porabljeno energijo, transportne poti in časovne omejitve. V zadnjih letih se povečuje zanimanje za vrednotenje oskrbnih verig predvsem z vidika emisij v zrak (npr. CO2) in uvajanja trajnostne embalaže ter skrbnega ravnanja z odpadki. Poudarek je tudi na spodbujanju potrošnikov k nakupu okolju prijaznih gospodinjskih aparatov in drugih naprav. Redko pa najdemo raziskave, ki vključujejo celovito vrednotenje oskrbne verige od samega začetka pridobivanja materialov, skozi transport do proizvodnega obrata, proizvodne procese, transport do distribucijske mreže, potrošnika in, ne nazadnje, skozi fazo uporabe izdelka v času njegove življenjske dobe, vse do zadnje faze, ko izdelek izgubi svojo prvotno funkcijo in postane odpadek in lahko tudi vir za nadaljnjo uporabo. Pri pregledu literature na področju trajnostne oskrbe s hrano lahko v zadnjih letih zasledimo novejšo metodo celostnega vrednotenja okoljskih vplivov oskrbovalnih verig, imenovano Life Cycle Assessment, ali vrednotenje življenjskega cikla (v nadaljevanju LCA). Metoda temelji na ISO (Mednarodna organizacija za standardizacijo) standardih 14040 in 14044 ter je ena izmed najbolj celovitih in znanstveno ter metodološko podprtih postopkov za vrednotenje vplivov na okolje v celotnem življenjskem ciklu izdelka, procesa ali storitve.
Ključne besede: Oskrbne verige hrane, Analiza življenjskega cikla, Krožno gospodarstvo, Trajnostna logistika, Vpliv na okolje.
Objavljeno: 13.03.2020; Ogledov: 561; Prenosov: 2

4.
Trajnostno poslovanje kot mednarodna marketinška strategija
Jan Stajnko, 2019, diplomsko delo

Opis: Trenutni vzorci za merjenje rasti gospodarstva niso v koraku z modernim svetom. Bruto domači proizvod se uporablja kot edino merilo gospodarskega razvoja, vendar kot nam okolje in družba prikazujeta, takšno merilo ni dovolj. V diplomskem projektu obravnavamo problematiko trajnostnega poslovanja podjetja, ter kako trajnostno poslovanje vključiti v organizacijo za doseganje boljših učinkov na mednarodnih trgih. Tako kot v obravnavanih podjetjih (Petrol, Lek), kot tudi v vseh ostalih organizacijah postaja načelo trajnostnega razvoja vse pomembnejše področje. Kupci in odjemalci so vedno bolj ozaveščeni in pozorni na vpliv, ki ga podjetje ustvari v okolju. Podjetja, ki niso okoljsko in družbeno odgovorna oz. ne kažejo svojega trajnostnega poslovanja pa zelo hitro izgubijo svoje potrošnike. V drugem delu diplomskega projekta je bil namen raziskati, na kakšne možne načine obravnavani podjetji udejanjata trajnostno poslovanje. Pri tem smo analizirali in navajali podatke iz Petrolovega trajnostnega poročila 2018 in Lekovega trajnostnega poročila 2017. Posebej smo se osredotočili na okoljski, družbeni in ekonomski vidik. Velik poudarek v diplomskem projektu smo dali področju trajnostnega razvoja, trajnostnega poslovanja in analizi na primeru Petrola in Leka.
Ključne besede: trajnostno poslovanje, trajnostni razvoj, mednarodni marketing, marketinške strategije, vpliv na okolje
Objavljeno: 29.10.2019; Ogledov: 562; Prenosov: 167
.pdf Celotno besedilo (1,62 MB)

5.
Vpliv delovnega okolja na kostno mišično strukturo zaposlenih v gastroenteroloških endoskopskih enotah
Janita Tepina, 2017, magistrsko delo/naloga

Opis: Pri kostno-mišičnih obolenjih, povezanih z delom, gre za okvare delov telesa in sicer mišic, sklepov, kit, vezi, živcev, kosti in perifernega krvnega obtoka, ki jih povzročijo ali poslabšajo predvsem delo in vplivi neposrednega okolja v katerem se delo izvaja. Zaposleni v endoskopskih enotah se morda ne zavedajo fizičnega tveganja, ki so mu izpostavljeni vsak dan zaradi ponavljajočih se gibov v delovnem procesu. Ponavljajoči gibi pri opravljanju endoskopskih preiskav povečujejo tveganje za nastanek kostno-mišičnih poškodb, ki lahko v končni fazi povzročijo trajne poškodbe in invalidnost. Tveganja za telesne poškodbe so povezana s trajanjem dela, silo ki je potrebna za dokončanje opravil, lokalnimi kontaktnimi obremenitvami in delovnimi položaji (drža). V magistrskem delu smo si zastavili cilj potrditi vpliv delovnega okolja na kostno mišično strukturo zaposlenih v gastroenterološki endoskopski enoti. Podatke raziskave smo pridobili z dvema raziskovalnima metodama v treh endoskopskih enotah: Diagnostičnem centru Bled, UKC Ljubljana – KOGE in v Splošni bolnišnici Novo mesto. Prva metoda je bila ergonomska opazovalna metoda RULA (Rapid Upper Limb Assessment) s pomočjo katere smo naredili oceno opazovanih zaposlenih v gastroenteroloških endoskopskih enotah. Druga metoda je bil strukturiran anketni vprašalnik, s katerim smo želeli od zaposlenih v gastroenteroloških endoskopskih enotah, v katerih smo izvajali opazovalno metodo, pridobiti povratne informacije o težavah, povezanih s kostno-mišičnimi obremenitvami. Raziskava je temeljila na štirih hipotezah.
Ključne besede: ergonomija, delovno okolje, vpliv delovnega okolja, zaposleni v endoskopiji, kostno-mišična obolenja
Objavljeno: 07.07.2017; Ogledov: 790; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (3,75 MB)

6.
Dejavniki, ki vplivajo na odločitev o nakupu okolju prijaznih vozil-primerjava Slovenije s Poljsko in Španjio
Dalia Robič, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: Zadnje desetletje se veliko govori o ogroženosti našega planeta, ki je zaradi vse hitrejšega razvoja industrij in čedalje večje gostote prometa posledica onesnaževanja okolja. Zaradi tega se dandanes srečujemo z enim izmed glavnih okoljskih izzivov, podnebnimi spremembami. Vemo, da onesnaževanje povzročajo vse oblike transporta, a vendar smo se v nalogi omejili samo na cestni promet. In kako bi rešili ta problem? Seveda z uporabo okolju prijaznih vozil. A vendar se tukaj potem srečamo z drugim problemom, kako kupca prepričati v takšen nakup. Zato se bomo v magistrski nalogi osredotočili na dejavnike, ki vplivajo na odločitve o nakupu okolju prijaznih vozil. Reševanja, kako bi kupca pripravili za nakup okolju prijaznega vozila, smo se lotili s spletno anketo (glede različnih okoljskih vprašanj ter nefinančnih in finančnih vidikov). Ker smo želeli videti, kako razmišljajo ljudje izven Slovenije, smo si izbrali dve državi ‒ Španijo in Poljsko (z različnih koncev Evrope). V naši spletni anketi je sodelovalo okoli 350 anketirancev v vsaki državi. Na podlagi okoljskih vprašanj smo anketirance razdelili v tri skupine, kar je bilo zelo smiselno, saj smo tako prišli do njihovih mnenj o okolju in okolju prijaznih vozilih.
Ključne besede: Potrošnikove nakupne navade, vpliv prometa na ljudi in okolje, okolju prijazna vozila.
Objavljeno: 16.11.2016; Ogledov: 908; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (2,11 MB)

7.
VPLIV BARV NA ČLOVEKA V DOMAČEM OKOLJU
Anja Bohinc, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Izhodišča Barve nas obdajajo v vsakem trenuteku našega življenja in zavedno ter nezavedno vplivajo na kakovost življenja vsakega posameznika. Domače okolje je za večino ljudi edino okolje, kjer se lahko sprostijo in si uredijo okolje, tako da ustreza njihovemu načinu življenja. Primerna izbira barv v tem okolju je zato bistvenega pomena. Namen V raziskavi smo želeli preveriti, ali so ljudje zadovoljni z izbiro barv v svojem domačem okolju, kateri dejavniki vplivajo na njihovo odločitev pri izbiri barv, za katere barve se na splošno odločajo ter ali uporabljajo različne oziroma enake barve v prostorih z različnim namenom uporabe. Raziskovalna metodologija Raziskava, v kateri so sodelovale 103 osebe, starejše od 18 let, smo izvedli s pomočjo anketnih vprašalnikov. Rezultate smo analizirali s programom SPSS 21.0 in Excel 2010. Statistične metode, ki so bile uporabljene za obdelavo podatkov, so: - izračun frekvenc in odstotkov, - izračun odstotkov vprašanja z več možnimi odgovori, - izračun srednjih vrednosti, - Pearsonov test hi-kvadrat, - binomialni test. Rezultati V vzorcu raziskave je bilo dve tretjini žensk in ena tretjina moških. Med njimi je bila skoraj polovica starih med 32 in 45 let, najmanj pa je bilo starih nad 60 let. Pri opremljanju domačega okolja prevladujejo nežne, pastelne barve, sledijo svetle žive barve oziroma kombinacija naštetega. Temnejše, umirjene barve uporablja le manjši odstotek anketirancev. Ljudje se odločajo za podobno izbiro barv v prostorih, ki imajo različen namen uporabe, kot so kuhinja, spalni in dnevni prostor. Izbira barv je največkrat odvisna od dejavnikov, ki so osebne narave, vendar še vedno praktični vidik izbire barv postavljajo pred barvne smernice in predhodno znanje o barvah. Barve v domačem okolju iz otroštva le deloma vplivajo na poznejšo izbiro barv, ko si ljudje urejajo svoje domače okolje. Manjši delež anketiranih oseb meni, da barve nimajo nikakršnega vpliva na njihovo počutje. Med tistimi, ki so nasprotnega mnenja, pa jih večina meni, da je vpliv barv v vseh prostorih domačega okolja pozitiven. Več kot polovica anketiranih oseb je s svojo izbiro barv popolnoma zadovoljnih, dobra tretjina le delno, zanemarljiv odstotek pa jih je z izbiro popolnoma nezadovoljnih. Mnenje o tem, ali so izbiri barv za svoje domače okolje posvetili dovolj časa, je deljeno in se precej enakomerno porazdeli med tiste, ki so mnenja, da so izbiri barv posvetili dovolj časa in tiste, ki menijo, da bi predhodno lahko pridobili več časa in pridobili več znanja o vplivu barv. Zaključki Ugotovili smo, da kljub temu da se ljudje zavedajo vpliva barv v njihovem domačem okolju, ki je v visokem odstotku pozitiven, bi pred urejanjem domačega okolja lahko več časa posvetili izbiri barv in pridobili več predhodnega znanja o barvah in njihovem vplivu, saj je to ključ do prijetno urejenega bivalnega okolja.
Ključne besede: - barve - vpliv - domače okolje
Objavljeno: 27.10.2016; Ogledov: 1030; Prenosov: 200
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

8.
SODOBNE REŠITVE PRI UPORABI NAKUPOVALNIH VREČK
Simona Zupanc, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga opisuje velik problem sodobne družbe - prenasičenost z odpadnimi plastičnimi vrečkami, ki zelo obremenjujejo okolje in potrebujejo izjemno veliko časa za razgradnjo. Naloga se ukvarja tudi z možnimi alternativnimi rešitvami za to pereče vprašanje. V prvem poglavju je predstavljena problematika plastične embalaže. Pri tem smo se predvsem osredotočili na problem plastičnih vrečk HDPE (polietilen visoke gostote- vrečke, katere se uporabljajo za sadje, zelenjavo in mesne izdelke in so brezplačne) in LPDE (polietilen nizke gostote- vrečke, katere so v prosti prodaji na blagajnah). Drugi del opisuje teoretične osnove plastične embalaže, materiale, iz katerih je sestavljena, njihov pomen za družbo in okolje ter vplive na okolje. Predstavljene so alternative plastični vrečki (papirnata, bombažna, trajna in biorazgradljiva vrečka). Tretji del je namenjem biorazgradljivi plastiki, s katero se vse pogosteje srečujemo v zadnjih letih. Opisane so glavne surovine za izdelavo teh vrečk. Obrazložene so tudi oznake, po katerih se kupec lahko prepriča o dejanski naravi materiala, iz katerega je vrečka narejena. V četrtem delu se osredotočimo na anketni del. Naše ugotovitve, zbrane na podlagi anonimne ankete, tudi obrazložimo. Peto poglavje je namenjeno raziskovalnemu delu, ki obsega opazovanje potrošnikovih navad ter lastno primerjavo primernosti različnih nakupovalnih vrečk.
Ključne besede: plastična embalaža, nakupovalne vrečke, trajne vrečke, biorazgradljive vrečke biorazgradljive vrečke biorazgradnja vpliv na okolje
Objavljeno: 05.10.2016; Ogledov: 808; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (1,82 MB)

9.
SMISELNOST UPORABE PAPIRJA V PODJETJU S PISARNIŠKO DEJAVNOSTJO
Polona Kosec, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Uporaba papirja kot medija za prenos informacij ima dolgo zgodovino in je močno zakoreninjena tudi v sodobni, tehnološko napredni družbi. V mnogih podjetjih ta medij ohranja pomembno vlogo, poraba pa je velika zlasti v podjetjih s pisarniško dejavnostjo. Negativni vidiki uporabe papirja so poleg obremenilnega vpliva na okolje tudi odsotnost prednosti, ki jih omogočajo tehnološko naprednejši načini prenosa informacij. Spoznali bomo, zakaj in kako proizvodnja papirja negativno vpliva na okolje. V diplomskem delu bomo preučili postopke s porabo papirja v avtomobilskem oddelku zavarovalniškega podjetja. Na podlagi poznavanja procesa dela bomo predlagali spremembe, ki bodo porabo papirja zmanjšale. Spremembe za optimalen učinek zahtevajo prenovo celostnih programskih rešitev in posledično prenovo poslovnih procesov. Predlagane spremembe zato prispevajo k boljši organiziranosti, preglednejšim postopkom, krajšim časom obdelave in večji učinkovitosti. V zaključku bomo ugotovili, da zaradi narave dela uporabe papirja ni smiselno ukiniti, temveč le skrajno zmanjšati. Na podlagi internih podatkov smo z manjšo zanesljivostjo kvantitativno ocenili učinke predlaganih sprememb.
Ključne besede: uporaba papirja, vpliv na okolje, zmanjšanje porabe papirja, pisarniška dejavnost
Objavljeno: 05.10.2016; Ogledov: 734; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (791,84 KB)

10.
Smotrna poraba antibiotikov za preprečevanje onesnaževanja okolja
Sara Brezočnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Izhodišča Odkritje in razvoj protimikrobnih učinkovin spadata med najpomembnejše dosežke v zgodovini sodobne medicine. Protimikrobna zdravila so omogočila zdravljenje okužb, ki so v celotni zgodovini človeštva vedno igrale pomembno vlogo. Slovenija na področju smotrnega predpisovanja protimikrobnih zdravil sorazmerno dobro sledi evropskim priporočilom. Aktivnosti na tem področju lahko v posameznih delih ocenimo kot učinkovite. V diplomskem delu smo predstavili porabo antibiotikov na področju humane medicine in veterine, njihovo pot v okolje in cilje smotrne porabe antibiotikov za preprečevanje onesnaževanja okolja. Ugotoviti smo želeli, kakšno je mnenje dveh strokovnjakov glede izvajanja ukrepov za zmanjšanje prekomerne uporabe antibiotikov. Raziskovalne metode Za raziskovalni del diplomskega dela smo v okviru kvalitativne metodologije izvedli strukturiran intervju z dvema članoma Nacionalne komisije za smotrno porabo antibiotikov. V sklopu intervjuja, ki je vseboval 10 vprašanj, smo strokovnjakoma postavili vprašanja odprtega tipa, s pomočjo katerih smo pridobili podatke in njuna mnenja glede smotrne porabe antibiotikov. Za obdelavo podatkov smo uporabili SWOT-analizo. Raziskavo smo izvedli na Ministrstvu za zdravje, na naslovu: Štefanova ul. 5, Ljubljana, v obdobju od februarja do marca 2016. Rezultati Ugotovili smo prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti glede nadzora porabe, načina spremljanja antibiotikov tako na evropski kot na nacionalni ravni. V Sloveniji se spremlja bakterijska odpornost in poraba antibiotikov v humani in veterinarski medicini. Če se primerjamo z drugimi državami, ugotovimo, da nismo pri vrhu po porabi protimikrobnih zdravil. V Sloveniji je v letu 2012 bila poraba protimikrobnih zdravil v humani in veterinarski medicini 20,7 tone, povprečna poraba v 26 državah pa je znašala 437,76 tone. Iz povprečne vrednosti je razvidno, da smo pod povprečjem po porabi protimikrobnih zdravil. Diskusija in zaključek Z bolj doslednim upoštevanjem smernic zdravljenja bi se še dalo izboljšati nadzor porabe antibiotikov v humani in veterinarski medicini. Sprejete ukrepe za nadzor porabe protimikrobnih zdravil bi bilo treba nadgraditi. Prav tako bi potrebovali več kadra za bolj učinkovito izvajanje dejavnosti. Izobraževanja o protimikrobnih zdravilih bi bilo treba razširiti še na druge poklice. Na podlagi raziskovalnega dela diplomskega dela ugotavljamo, da nismo pri vrhu po porabi protimikrobnih zdravil. Slovenija spada v tretjino evropskih držav s kakovostnejšim predpisovanjem antibiotikov.
Ključne besede: antibiotiki, smotrna poraba antibiotikov, vpliv antibiotikov na okolje. 
Objavljeno: 27.09.2016; Ogledov: 1762; Prenosov: 280
.pdf Celotno besedilo (738,49 KB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici