| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Dejavniki, ki vplivajo na moteno spolno življenje pri starejših ženskah
Tjaša Zaletinger, 2018, diplomsko delo

Opis: Uvod: Čeprav spolnost ostaja pomemben sestavni del čustvene in fizične intimnosti, ki jo večina moških in žensk želi doživljati skozi vse življenje, so spolne motnje pri ženskah problem, ki ga je dobro preučiti. Namen raziskave je ugotoviti, kako dejavniki vplivajo na moteno spolno življenje starejših žensk. Metode: Uporabili smo deskriptivno metodo dela ter metodo analize in sinteze podatkov iz literature v slovenskem in angleškem jeziku. Literaturo smo iskali v podatkovnih bazah MEDLINE, CINAHL, Google Schoolar in Google s pomočjo ključnih besed. Pri iskanju literature smo upoštevali vključitvene in izključitvene kriterije. Rezultati: Ugotovili smo, da se v starosti pojavlja več dejavnikov, ki vplivajo na moteno spolno aktivnost. Ti dejavniki so hormonske in fiziološke spremembe v starosti, kronične bolezni, zdravila, stres, anksioznost, depresija in mentalno zdravje. Hormonske in fiziološke spremembe v starosti vplivajo na pojavnost bolečih spolnih odnosov, pomanjkanje zanimanja za spolni odnos, nesproščenost, težko vzburjenje in doseganje orgazma ter nelagodje pri spolnem odnosu in pomanjkanje užitka. Zdravila negativno vplivajo na spolno željo in vzburjenje. Stres in anksioznost vplivata na suhost nožnice in posledično boleče spolne odnose. Depresija in slabo mentalno zdravje vplivata na višjo pojavnost težav pri spolni aktivnosti. Diskusija in zaključek: Vedno večje priznanje tega problema in prihodnjih raziskav na tem področju lahko spremeni zaznavanje spolnosti. Zmotno je misliti, da spolnost v starosti zamre, zato je pomembno, da dejavnike, ki vplivajo na moteno spolno življenje starejših žensk prepoznamo, o njih govorimo, jih zdravimo in tako zagotovimo kakovostno življenje starejših žensk.
Ključne besede: spolno zdravje, starejše ženske, motnje spolnosti, spremembe pri starejših ženskah, skrb za spolnost, vpliv dejavnikov
Objavljeno: 27.09.2018; Ogledov: 660; Prenosov: 214
.pdf Celotno besedilo (709,96 KB)

2.
Vpliv dejavnikov na spreminjanje pH vrednosti v procesu anaerobne digestije
Barbara Smonkar, 2017, diplomsko delo

Opis: Učinkovitost anaerobne digestije je odvisna od nekaterih ključnih parametrov. Zelo pomembno je, da ustvarimo optimalne pogoje za anaerobne mikroorganizme. Vrednost pH znatno vpliva na rast metanogenih mikroorganizmov in na razkroj nekaterih komponent, pomembnih za proces anaerobne digestije. S sprotnim merjenjem pH-ja lahko s pomočjo različnih dejavnikov dosežemo optimalne pogoje in s tem večjo proizvodnjo bioplina. V diplomskem delu ugotavljamo vplive različnih dejavnikov na spreminjanje pH vrednosti v procesu anaerobne digestije, kot so različni substrati in njihova razmerja, dodatek pufra, dodatek apna ali sode bikarbone in temperaturni šok. Za substrate smo uporabili blato čistilnih naprav, perutninski gnoj s steljo, koruzno silažo in glicerol. Spremljali smo pH vrednost v procesu ter ugotavljali pri katerih razmerjih surovin se pH vrednost nahaja izven optimalnega območja. S pomočjo eksperimentov smo skušali doseči in vzdrževati optimalen pH ter preprečiti zakisanost. To smo storili z dodatkom pufra na začetku poizkusa ter z dodatkoma apna oz. sode bikarbone, ko je vrednost pH padla pod 6,5. S tem smo dosegli, da je bil pH v optimalnem območju in posledično smo dobili izboljšano proizvodnjo bioplina. Po 30 dneh se je najbolje izkazala soda bikarbona, s katero smo dosegli več kot 6-kratno proizvodnjo bioplina glede na mešanico brez dodane sode bikarbone. Tudi dodatek apna je izboljšal proizvodnjo bioplina, vendar je bila proizvodnja bioplina precej manjša v primerjavi z mešanico, kjer smo dodali sodo bikarbono. Na koncu procesa anaerobne digestije (po 62 dneh) razlika med prostorninami bioplina teh mešanic ni več vidna. Prostornina bioplina je skoraj pri vseh mešanicah enaka in povprečno znaša 1616 mL.
Ključne besede: anaerobna digestija, pH vrednost, vpliv dejavnikov, proizvodnja bioplina
Objavljeno: 07.11.2017; Ogledov: 829; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (2,38 MB)

3.
VKLJUČEVANJE V IZOBRAŽEVANJE IN VPLIVNI DEJAVNIKI ZAPOSLITVE ŽENSK
Polona Gomboc, 2013, diplomsko delo

Opis: Ženske so danes obravnavane kot nepredvidljiva delovna sila, saj se v življenju srečujejo z različnimi ovirami, ki jim otežujejo njihovo poklicno pot - bodisi materinstvo, spolna diskriminacija in stereotipi, ki so na nek način še vedno prisotni v družbi. Ženske so danes v veliki meri bolj izobražene kot moški, vendar pa kljub temu zasedajo nižja delovna mesta, njihova bruto plača pa je v povprečju še vedno nižja od moške. Diplomsko delo obravnava dejavnike, ki lahko vplivajo na odločitev za izobraževanje in na odločitev za zaposlitev žensk. Velik pomen pri teh odločitvah imajo družba, vrednote in norme v kulturi, v kateri živimo. Prav tako pa k odločitvi za izobraževanje velikokrat pripomore tudi izboljšanje ekonomskega statusa posameznice. Diplomska naloga je sestavljena iz dveh delov - iz teoretičnega in raziskovalnega dela. V prvem delu smo opisali zgodovino izobraževanja in zaposlovanja žensk vse do danes, opredelili smo dejavnike, za katere menimo, da v veliki meri vplivajo na odločitev za izobraževanje in zaposlitev ter jih povezali z vlogo žensk, ki jo imajo v organizaciji. Drugi del diplomskega dela pa predstavlja raziskavo in njene rezultate. Zanimalo nas je, v kolikšni meri družbeni, ekonomski, kulturni in psihološki dejavniki vplivajo na odločitve za izobraževanje žensk in tudi v kolikšni meri omenjeni dejavniki vplivajo na zaposlovanje žensk – kateri dejavnik prevladuje ter kakšen pomen se pripisuje ostalim dejavnikom. S tem smo želeli ugotoviti, kaj je tisto, kar ženske spodbuja in motivira za izobraževanje in zaposlovanje.
Ključne besede: položaj žensk v družbi nekoč in danes, vpliv dejavnikov, diskriminacija, ženske na menedžerskih položajih
Objavljeno: 22.10.2013; Ogledov: 1618; Prenosov: 311
.pdf Celotno besedilo (871,45 KB)

4.
Vpliv glavobola na kakovost življenja
Polona Fale, 2013, diplomsko delo

Opis: Pogosteje, kot kjerkoli v telesu, se bolečina pojavlja v glavi. Glavobol je človekova najpogostejša težava, ki jo skorajda vsakdo pozna iz lastnih izkušenj. To bolečino, oziroma neprijeten občutek, naj bi v življenju občutilo 7095 % vseh ljudi. Občutimo jo lahko kot tiščanje, stiskanje, kljuvanje in podobno. Glavoboli naj bi bili najpogostejši v starosti od 20 do 45 let. S starostjo se pogostost postopoma zmanjšuje. Na zaznavanje bolečine vpila več dejavnikov: starost, spol, vera, vzgoja, okoliščine, dedna dispozicija, etično okolje, utrujenost, bolečinski prag. Namen raziskave je bil ugotoviti ali glavobol vpliva na kakovost življenja.
Ključne besede: glavobol, migrena, kakovost življenja, bolečina, vpliv dejavnikov, vrste glavobolov, zdravljenje
Objavljeno: 10.07.2013; Ogledov: 1333; Prenosov: 338
.pdf Celotno besedilo (964,85 KB)

5.
Vpliv astme na kakovost življenja
Petra Rančan, 2012, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: Astma je najpogostejša kronična bolezen dihal, ki pri vsakem bolniku poteka drugače. Čeprav zdravila za astmo ni, se simptomi blažijo z različnimi zdravili in s spremembo življenjskega stila. Zdravstvena vzgoja pripomore k boljši kontroli bolezni, kakovosti življenja in obvladovanju bolezni. V diplomskem delu smo želeli ugotoviti vpliv astme na kakovost življenja. Raziskovalna metodologija: Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji z uporabo anketnega vprašalnika, sestavljena iz 34 vprašanj zaprtega tipa. V raziskavi je sodelovalo 44 astmatikov. Izvedena je bila v alergološki in pulmološki ambulanti Bolnišnice Topolšica in je potekala od marca do junija 2012. Rezultati: Po rezultatih raziskave smo prišli do ugotovitve, da je astma pri 66 % anketiranih dobro nadzorovana in da jih več kot polovica mora jemati terapijo enkrat do večkrat na dan. Pri 29 % anketiranih vpliva astma na duševno zdravje. Ugotovili smo, da zaradi astme večina astmatikov opravlja vsakodnevne aktivnosti z nekaj težavami. Do večjih ovir prihaja pri športnih aktivnostih, kjer ima težave kar 73 % anketiranih. Kljub oviram v življenju pa 57 % astmatikov meni, da se njihova kakovost življenja ni zmanjšala po diagnozi bolezni. Sklep: Astma ima največji vpliv na kakovost življenja pri opravljanju vsakodnevnih in športnih aktivnostih. Z zdravstveno vzgojo bi bilo potrebno osveščati bolnike in jim svetovati, kako se izogibati sprožilcem astme.
Ključne besede: Astma, astmatik, vpliv dejavnikov, kakovost življenja, zdravstvena vzgoja.
Objavljeno: 20.09.2012; Ogledov: 1993; Prenosov: 531
.pdf Celotno besedilo (2,52 MB)

6.
UVEDBA NOVEGA PODJETJA SKOZI PRIZMO MARKETINŠKEGA SPLETA
Teja Teran, 2012, diplomsko delo

Opis: Uspešen začetek podjetniške poti predstavlja vstopnico v nadaljnje uspešno poslovanje podjetja. Pomembno je, da se bodoči podjetnik seznani z vsemi zakoni, ki jih mora poznati ob ustanovitvi lastnega podjetja. Pri tem mora vedeti, v kakšnem obsegu bo njegovo podjetje delovalo, saj si bo le tako lahko določil cilje, ki jih želi doseči. V želji po uspehu se mora posvetiti preučevanju marketinškega spleta, s čimer bo dosegel ciljne kupce ter uspešno prenesel svojo idejo na trg, kjer bo s pomočjo uspešne promocije zaživela. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov. V prvem (teoretičnem) delu smo predstavili pravnoorganizacijske vrste podjetij, marketing v povezavi z marketinškim spletom ter proces razvoja storitve na trg s pomočjo oglaševanja. Drugi del diplomske naloge predstavlja raziskovalni del. Raziskali smo, kateri dejavniki vplivajo na odločitev naročnika o koriščenju storitve. S tem smo želeli izpostaviti pomen celostnega marketinga za uspešen začetek podjetniške poti ter ugotoviti, kaj ciljna populacija kupcev meni o ponudnikih storitev.
Ključne besede: Ustanovitev podjetja, marketinški splet, koriščenje storitev, vpliv dejavnikov
Objavljeno: 19.09.2012; Ogledov: 919; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

7.
Močvirski krešič (Carabus variolosus Fabricius, 1787) (Coleoptera: Carabidae) na območju Slovenskih goric
Maja Marinček, 2010, diplomsko delo

Opis: Močvirski krešič (Carabus variolosus Fabricius, 1787) je v Evropi ogrožena habitatska vrsta gozdnih potokov, saj njegovo življenjsko okolje naglo izginja. Uvrščen je na seznam Direktive o ohranjanju naravnih habitatov ter prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst. V diplomskem delu sem na podlagi znanih dejstev o njegovi biologiji raziskala, v katerem habitatu v Slovenskih goricah najdemo močvirskega krešiča. Ugotavljala sem, v kolikšni meri vplivajo izbrani biotski in abiotski dejavniki na prisotnost in številčnost močvirskega krešiča na območju Radgonsko-Kapelskih goric in na območju ob Muri od Ceršaka do Sladkega Vrha. Dobljene podatke sem primerjala z rezultati študije habitata močvirskega krešiča, izvedene v Vestfaliji v Nemčiji (Matern in sod., 2007). Raziskava je obsegala zimsko pregledovanje prezimovališč in poletni popis s pomočjo talnih pasti. Ugotovila sem, da je močvirski krešič v Slovenskih goricah splošno prisoten ob manjših vodotokih (gozdni potoki, zamočvirjen gozd …). Vezan je na območja z višjo vlažnostjo tal in pH-vrednostjo tal blizu nevtralnega območja. V večjem številu se pojavlja na območjih z nižjim naklonom hriba na obeh bregovih potoka ter ob potokih s plitvo strugo, v gozdovih z večjo pokrovnostjo zeliščnega sloja, gostejšim sklepom krošenj in manjšo presvetljenostjo gozda, kjer od drevesnih vrst prevladujeta jelša in gaber. Glavni pogoj za izbiro oddaljenosti in najnižjo višino prezimovališča nad gladino vodnega vira je zadostna količina vlage skozi vso zimo ter zagotovilo, da ob večji količini padavin prezimovališča ne zalije voda.
Ključne besede: Carabus variolosus, močvirski krešič, hrošči, Carabidae, Coleoptera, Slovenske gorice, vpliv abiotskih in biotskih dejavnikov.
Objavljeno: 13.04.2010; Ogledov: 3504; Prenosov: 226
.pdf Celotno besedilo (4,27 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici