| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
POSODOBITEV VPENJANJA ORODIJ ZA BRIZGANJE GUMENIH IZDELKOV
Mihael Kralj, 2010, diplomsko delo

Opis: Predstavljen je novi sistem vpenjanja na injekcijskih stiskalnicah. Ta sistem nadomesti ročno privijanje orodja na stiskalnico, s čimer lahko prihranimo veliko časa. Vijake za pritrditev orodja nadomestijo magnetne plošče, katere sprožimo s pritiskom na gumb in tako vpnejo orodje. Za pritrditev izmetalnih ploskev, namesto vijakov uporabimo vpenjalne klinaste elemente, ki delujejo pod hidravličnim tlakom. S pomočjo teh dveh sistemov, lahko orodje namestimo in vpnemo veliko hitreje. To pa nam omogoča tudi predgrevanje orodja v posebni peči, saj ni vključenega neposrednega človeškega faktorja pri montaži orodja. Ker je čas menjave orodja kratek, se nam orodje pri montaži ohladi le minimalno, kar pa nadomestimo z dogrevanjem orodja na stiskalnici. Zelo pomembno je tudi, da je montaža orodja veliko bolj prijazna in varna.
Ključne besede: brizganje gumenih izdelkov, preoblikovalna orodja, stiskalnice, vpenjanje
Objavljeno: 06.05.2010; Ogledov: 1664; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (4,56 MB)

4.
Trdnostna konstrola in izdelava vpenjalne priprave za vpenjanje pločevine
Boštjan Horjak, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisana trdnostna kontrola vpenjalne priprave za vpenjanje pločevine, izdelava modela in izdelava. V podjetju, kjer sem opravljal strokovno prakso, smo prejeli naročilo za izdelavo vpenjalne priprave. Zanimala nas je življenjska doba najbolj obremenjenega fiksnega nosilca. Rezultati so pokazali dolgo življenjsko dobo, kar je pomenilo, da je v redu dimenzioniran. Po preračunu je sledila izdelava modela za boljši pogled na celoto in lažje nadaljnje delo. Kasneje smo pripravili dokumentacijo za proizvodnjo in vpenjalno pripravo v celoti izdelali in preizkusili.
Ključne besede: vpenjalna priprava, vpenjanje, pločevina, življenjska doba, Abaqus
Objavljeno: 23.05.2012; Ogledov: 1756; Prenosov: 275
.pdf Celotno besedilo (3,89 MB)

5.
Vpenjalni elementi pri odrezavanju
Bojan Mataič, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava različne vpenjalne priprave ter pripadajoče vpenjalne elemente z namenom predstaviti njihovo uporabnost in značilnosti pri postopkih odrezavanja. Težava pri različnih tehnikah vpenjanja je, kako doseči predpisano natančnost in kakovost površine, zato sem predstavil vpenjalne priprave, opisal njihove splošne lastnosti in jih tudi povezal v medsebojno analizo. Predpisana natančnost izdelave ni odvisna le od pozicioniranja in končnega postavljanja, ampak tudi od pravilnega vpenjanja obdelovanca, pri čemer najpomembnejšo vlogo predstavljajo vpenjalni elementi. Najpogostejše vpenjalne elemente sem predstavil in jih analiziral na osnovi kriterijev, ki jih pogosto srečujemo v praksi.
Ključne besede: natančnost obdelave, kakovost površine, vpenjanje, vpenjalne priprave, vpenjalni elementi, avtomatizirano vpenjanje
Objavljeno: 26.10.2012; Ogledov: 1076; Prenosov: 258
.pdf Celotno besedilo (5,27 MB)

6.
Zasnova vrstnega primeža in optimizacija delovnega procesa za CNC frezalni stroj
Aleksander Piko, 2014, diplomsko delo

Opis: V industriji, kjer se uporabljajo CNC obdelovalni stroji, igra čas ključno vlogo. Vsak nepotreben gib stroja med obdelovalnim ciklom podaljša čas izdelave in s tem poveča proizvodne stroške. V diplomski nalogi je z uporabo podatkov, pridobljenih v podjetju in z razpoložljivo literaturo, s teoretičnimi preračuni, analiziran postopek obdelave izdelkov na CNC frezalnem stroju. Opisane in med sabo primerjane so tri različne zasnove vpenjalnih priprav. Njihova primerjava je pokazala, kako z vpetjem več obdelovancev naenkrat optimiziramo proizvodni čas. Z učinkovitejšim gibanjem stroja se zmanjšajo stroški vzdrževanja in izboljša produktivnost.
Ključne besede: analiza obdelave, vrstni primež, vpenjalna priprava, vpenjanje obdelovanca, obdelava, primerjava vpenjalnih priprav, optimizacija procesa
Objavljeno: 20.11.2014; Ogledov: 1011; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (4,02 MB)

7.
Fixture analysis module, an essential element of the intelligent fixturing system
Uroš Župerl, Franc Čuš, 2013, izvirni znanstveni članek

Opis: This paper presents the concept of Intelligent Fixturing System (IFS) which is being developed to hold a family of thin-walled workpieces for machining operations. This is a cost-effective concept which incorporates a fixturing system, fixture analysis module, fixture stability module, clamp optimization module and clamping control system. This paper presents the development of fixture analysis module that can determine the optimal clamping force values considering the cutter location and the three cutting force components.
Ključne besede: inteligentno vpenjanje, analiza vpenjalnih priprav
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 298; Prenosov: 27
URL Povezava na celotno besedilo

8.
Metodologija primerjave vpenjanja orodij pri visokohitrostni in konvencionalni obdelavi
Žiga Kamenik, 2015, diplomsko delo

Opis: Optimalna izbira delovnih sredstev, je bistvena za konkurenčnost. Orodje, stroj, ter povezovalni člen med njima – vpenjalni mehanizem, skupaj sestavlja celoto, ki je v kombinaciji z znanjem potreba, za izdelavo izdelka. Pomembno je, da so stroj, orodje, ter vpenjalna priprava kompatibilni. V diplomski nalogi je za postopka konvencionalnega, ter visokohitrostnega frezanja izdelana metodologija primerjave vpenjanja orodij pri visokohitrostni in konvencionalni obdelavi, z upoštevanjem katere dosežemo, da so stroj, orodje, ter vpenjalna priprava kompatibilni. Opisana sta konvencionalni in visokohitrostni postopek frezanja, ter prednosti in slabosti le teh. Z uporabo razpoložljivih podatkov je izdelana primerjava med različnimi načini vpenjanja orodij pri konvencionalnem in visokohitrostnem postopku frezanja. Navedene in analizirane so prednosti in slabosti posameznih načinov vpenjanja.
Ključne besede: visokohitrostna obdelava, konvencionalna obdelava, frezanje, vpenjanje orodij, metodologija, primerjava
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 523; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

9.
Izdelava vpenjalne naprave za vpenjanje vilic za krmilni mehanizem na posnemalnem stroju v podjetju Unior d.d.
Matej Pliberšek, 2016, diplomsko delo

Opis: Naša naloga je bila, da izdelamo vpenjalno napravo za vpenjanje zglobnih vilic, ki se uporabljajo za krmilni mehanizem. S pravilno skonstruiranimi vpenjalnimi pripravami, seveda za določen izdelek, lahko znatno zmanjšamo stroške proizvodnje in povečamo produktivnost našega obrata. Problem, s katerim smo se soočili, je omejen prostor na stroju in možnost dvojnega vpetja oziroma posnemanje dveh kosov hkrati. V sklopu naloge smo določili tehnične podatke ter vse potrebne parametre za dimenzioniranje in konstruiranje vpenjalne priprave. Opisana sta tudi potek modeliranja vpenjalne čeljusti in sama modifikacija stroja. Glavni rezultat na koncu je povečana produktivnost v krajšem času.
Ključne besede: vpenjalna naprava, vpenjanje, zglobne vilice, krmilni mehanizem, posnemanje, posnemalni stroj.
Objavljeno: 31.05.2016; Ogledov: 439; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (3,17 MB)

10.
Zasnova mehanskega vpetja okroglega obdelovanca, ter optimizacija delovnega procesa na CNC frezalnem stroju
Dejan Belna, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan problem vpenjanja večjega števila obdelovancev z namenom, da povečamo produktivnost dela, kar pomeni, da zmanjšamo čas izvedbe ter stroške celega procesa od začetka do konca. S pomočjo literature in drugih virov ter vseh pomembnih podatkov iz podjetja, so preračunani in analizirani postopki obdelave na frezalnem CNC stroju. Med seboj so primerljive tri izvedbe vpenjanja obdelovanca z različnimi primeži ali vpenjalnimi glavami.
Ključne besede: CNC frezalni stroj, vpenjalna priprava, vpenjalna glava, tročeljustnik, preračun, produktivnost, vrstni primež, optimizacija delovnega procesa, vpenjanje obdelovancev.
Objavljeno: 08.09.2016; Ogledov: 432; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (2,47 MB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici