| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Avtomatizacija procesa izdelave orodja v orodjarstvu gorjak : diplomsko delo
Aleksander Breznik, 2023, diplomsko delo

Opis: Avtomatizacija proizvodnih procesov je dandanes ključnega pomena za obstoj in konkurenčnost podjetij. V diplomski nalogi je opisan proces avtomatizacije podjetja Orodjarstvo Gorjak, in sicer opisujemo postopek hitrega vpenjanja sestavnih delov orodja, programiranje v programskem paketu Mastercam, predstavljen je postopek transporta sestavnih delov s pomočjo avtomatsko vodenih vozil ter opisan nadzor in upravljanje proizvodnje z RISP-SQL proizvodnim informacijskim sistemom. S pomočjo avtomatizacije smo povečali produktivnost in izboljšali čas izdelave orodja. V nalogi je največji poudarek na programiranju in vpenjanju obdelovancev na obdelovalni center. Postopek transporta z avtomatsko vodenimi vozili je predstavljen kot ideja za izboljšanje trenutne avtomatizacije v podjetju. Zaradi velikih nabavnih vrednosti avtomatsko vodenih vozil v realizacijo takšnega transporta sestavnih delov orodja zaenkrat ni bilo mogoče preiti. Cilj naloge je, prikazati avtomatizacijo procesa v maloserijski proizvodnji.
Ključne besede: Mastercam, CNC programiranje, avtomatsko vodena vozila, obdelovalni center, vpenjalne priprave
Objavljeno v DKUM: 07.07.2023; Ogledov: 272; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (9,48 MB)

2.
Od ideje do realizacije - procesni razvoj izdelka : magistrsko delo
Niko Leskovar, 2021, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obsega praktično obravnavo CAD/CAM sistemov, podkrepljeno s teorijo, ki prikazuje procesni razvoj izdelka v podjetju Aluminium Kety Emmi d.o.o . V njem je od ideje do realizacije predstavljen procesni razvoj serijskega izdelka s poudarkom na CNC-obdelavi. Izdelka, omenjena v magistrski nalogi, sta prva izdelka, s katerima smo v podjetju začeli z vpeljavo 5-osne tehnologije rezkanja. V magistrskem delu so prikazana večja opravila pri izdelavi prototipov, v kar spada zasnova vpenjalnih priprav, CNC-programiranje, izdelava vpenjalnih priprav in izdelava prototipov. Pri izdelavi prototipnih izdelkov smo se skušali čim bolj približati serijskim pogojem izdelave z določenimi, naprej znanimi, omejitvami. Za izdelavo praktičnega dela naloge sta bili uporabljeni programski orodji Solidworks in Mastercam. Po prikazu izdelave prototipov je prikazana teoretična priprava na serijsko proizvodnjo izdelkov. V zaključnem delu magistrske naloge so predstavljene ugotovitve in spoznanja, pridobljena tekom izdelave prototipnih izdelkov.
Ključne besede: procesni razvoj CAD/CAM zasnova vpenjalne priprave optimizacija
Objavljeno v DKUM: 04.01.2022; Ogledov: 915; Prenosov: 0

3.
Izdelava vpenjalnih priprav za podsklop mulčerja v podjetju tehnos : diplomsko delo
David Kugler, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi opišem izdelavo vpenjalnih priprav od ideje do izdelka, ki sem ga snoval, konstruiral in mu predpisal tehnologijo. Predstavim večje omejitve, zaplete in rešitve načrtovanja ter izdelave. Ob tem opišem glavne tehnološke postopke za izdelavo vpenjalne priprave. Z uporabo v proizvodnji nato primerjam proizvodne, tehnične in ekonomske učinke, glede katerih naredim kalkulacijo prihranka časa ter denarja. Namen naloge je bil modernizirati postopek izdelave in pri tem zmanjšati stroške izdelave ter odstraniti tehnološke operacije, ki daljšajo pretočni čas izdelka in ga s tem podražijo.
Ključne besede: CAD, CAM, vpenjalne priprave, varilne priprave
Objavljeno v DKUM: 14.09.2018; Ogledov: 1128; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (2,29 MB)

4.
Razvoj vpenjalnih priprav za mehansko obdelavo ležajnega ohišja tirnega vozila
Tomaž Stojan, 2018, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu razvijamo vpenjalne priprave za mehansko obdelavo zgornjega dela ležajnega ohišja vlaka. Poiskali smo robne pogoje in zahteve že v fazi planiranja, ki so ključne za nadaljevanje - v fazi koncipiranja in konstruiranja priprav v programu Solidworks. Poiskali smo kritične tolerirane dimenzije ohišja, katere poglavitno vplivajo na sistem vpenjanja kosa in na potek obdelave. Funkcionalno vrednost vpenjalnih priprav smo potrdili z mehansko simulacijo v programu Mastercam. Obdelava je programirana na pripravi številka dve, na kateri se opravi največji delež mehanske obdelave. Podrobno smo opisali programiranje obdelave in na koncu izbrali primerno rezkalno orodje.
Ključne besede: ležajno ohišje, vpenjalne priprave, mehanska obdelava, simulacija obdelave, Solidworks, Mastercam
Objavljeno v DKUM: 04.04.2018; Ogledov: 1095; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (5,40 MB)

5.
Izbira hidravličnega agregata in opreme za hidravlične vpenjalne priprave
Amela Mrak, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava pregled sodobnih hidravličnih agregatov in opreme za hidravlične vpenjalne priprave ter zanimive celovite rešitve za obdelovalne stroje. Poudarek je na izbiri hidravličnega agregata in na odločitvi med klasično (standardno ali namensko) in modularno izvedbo. Podana sta praktična primera izbire agregata po modularnem konceptu oz. sistemu HYBOX, ki omogoča hitro sestavo le tega iz standardnih komponent in eventualno enostavno zamenjavo konfiguracije agregata v primeru spremembe parametrov sistema. Cilji naloge so predvsem v predstavitvi različnih tipov vpenjalnih priprav s poudarkom na hidravličnih vpenjalnih pripravah in novosti na področju hidravličnih agregatov in ostale opreme ter uporaba različnih tipov komponent glede na spremembe parametrov sistema.
Ključne besede: hidravlični agregat, vpenjalne priprave, izbira hidravličnega agregata
Objavljeno v DKUM: 27.09.2016; Ogledov: 1288; Prenosov: 202
.pdf Celotno besedilo (2,40 MB)

6.
Optimizacija proizvodnje na paletnem sistemu CNC strojih MAKINO A55
Jože Hren, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga zajema teme s področja vpenjalnih priprav in strege CNC obdelovalnih strojev. Zaradi povečanja naročil, se je pojavil problem prezasedenosti obdelovalne linije in tem diplomskem delu, bom predstavil kako smo se zoperstavili s to težavo. Na koncu pa bom predstavil kako smo dejansko to izvedli in primerjavo rezultatov. Diplomsko delo zajema tudi kratko zgodovino in opis podjetja UNIOR d.d. Zreče. Vključene pa so tudi teoretične osnove vpenjalnih priprav.
Ključne besede: Optimizacija, CNC obdelovalni stroji, vpenjalne priprave, UNIOR d.d. Zreče
Objavljeno v DKUM: 26.11.2012; Ogledov: 3386; Prenosov: 259
.pdf Celotno besedilo (2,96 MB)

7.
Vpenjalni elementi pri odrezavanju
Bojan Mataič, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava različne vpenjalne priprave ter pripadajoče vpenjalne elemente z namenom predstaviti njihovo uporabnost in značilnosti pri postopkih odrezavanja. Težava pri različnih tehnikah vpenjanja je, kako doseči predpisano natančnost in kakovost površine, zato sem predstavil vpenjalne priprave, opisal njihove splošne lastnosti in jih tudi povezal v medsebojno analizo. Predpisana natančnost izdelave ni odvisna le od pozicioniranja in končnega postavljanja, ampak tudi od pravilnega vpenjanja obdelovanca, pri čemer najpomembnejšo vlogo predstavljajo vpenjalni elementi. Najpogostejše vpenjalne elemente sem predstavil in jih analiziral na osnovi kriterijev, ki jih pogosto srečujemo v praksi.
Ključne besede: natančnost obdelave, kakovost površine, vpenjanje, vpenjalne priprave, vpenjalni elementi, avtomatizirano vpenjanje
Objavljeno v DKUM: 26.10.2012; Ogledov: 1713; Prenosov: 361
.pdf Celotno besedilo (5,27 MB)

8.
RAČUNALNIŠKO SNOVANJE IN KONSTRUIRANJE VPENJALNE PRIPRAVE
Urban Kozinc, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so predstavljeni različni sistemi delovanja vpenjalnih priprav, njihovi sestavni elementi in principi delovanja. Na podlagi zahtev obdelovanca smo izdelali predloge za tri vpenjalne priprave, kjer vsaka temelji na drugačnem sistemu delovanja. Z uporabo vrednostne metode smo določili najustreznejšo in jo s pomočjo programskega paketa CATIA v nadaljevanju tudi izdelali v 3D okolju in trdnostno kontrolirali kritične elemente. Na koncu smo še naredili ekonomsko analizo izbrane vpenjalne priprave ter navodila za montažo, vzdrževanje in skladiščenje.
Ključne besede: Vpenjalne priprave, snovanje, konstruiranje, CAD programi, CATIA, obdelovani stroji
Objavljeno v DKUM: 21.12.2009; Ogledov: 2746; Prenosov: 495
.pdf Celotno besedilo (7,84 MB)

9.
10.
Iskanje izvedeno v 1.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici