| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 51
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
Priprava tehnologije in izdelava izdelka : diplomsko delo
Aljaž Meško, 2024, diplomsko delo

Opis: Tema diplomskega dela je priprava tehnologije za nosilec turbine. V začetku sta predstavljeni obe tehnologiji, ki sta potrebni za izdelavo, in sicer rezkanje ter vrtanje. V nadaljevanju je podrobneje opisana izdelava tehniške dokumentacije, kjer je razvidna izbira materiala, izbira orodij za izdelavo ter tehnološki in delovni postopek. Sledi izdelava namenske vpenjalne priprave z modularnim T-utornim vpenjalnim modulom za prvo in drugo stran obdelave. V zadnjem delu pa je predstavljena obdelava, izbira obdelovalnega stroja, meritve in pa analiza dela, kjer je bila izračunana stroškovna kalkulacija ter pripravljalno zaključni čas ter čas obdelave.
Ključne besede: tehnološki postopki, rezkanje, vrtanje, modularna vpenjalna priprava
Objavljeno v DKUM: 01.03.2024; Ogledov: 96; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (4,26 MB)

2.
Konstruiranje in izdelava vpenjalne priprave za merjenje plastičnega kosa : diplomsko delo
Janoš Šanca, 2023, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bila izdelava vpenjalne priprave, s katero bi avtomatizirali in pospešili postopek merjenja plastičnega izdelka. Cilj je bil, da lahko izmerimo več enakih izdelkov hkrati in tako razbremenimo delavca pozicioniranja vsakega kosa posebej. Merjenje se je izvajalo na 3D-koordinatnem merilnem stroju, s katerim se izdelka med merjenjem dotikamo s tipalom. Na vpenjalni pripravi je bilo možno izmeriti šest izdelkov hkrati. Poskrbeli smo tudi za samo izdelavo vpenjalne priprave na CNC-stroju, za katerega smo izdelali tudi program izdelave. Izdelali smo tudi merilni program, ki je od merilca zahteval postavitev tipala v izhodišče, vse ostalo pa je naredil stroj sam. Celoten merilni program je bil narejen v programu PC-DMIS CAD, skonstruiran pa v programu SOLIDWORKS.
Ključne besede: izdelek, vpenjalna priprava, izdelava, konstruiranje, merjenje, program
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 101; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (2,00 MB)

3.
Namenska vpenjalna priprava za nosilec gospodinjske naprave : diplomsko delo
Gašper Planinc, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo s programom Solidworks konstruirali vpenjalno pripravo za vpenjanje profilov gospodinjske naprave. Za izdelavo nosilca smo izdelali dve pripravi s štirimi osnovnimi ploščami. Za pripravo in njene komponente se je izdelal program v obliki G-kode s programskim paketom Mastercam. Vpenjalna priprava je bila izdelana v podjetju Aluminium Kety Emmi d. o. o. in se uporablja v proizvodnji za izdelavo nosilcev.
Ključne besede: vpenjalna priprava, Solidworks, konstruiranje, Mastercam
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 98; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (5,62 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Konstruiranje pnevmatske vpenjalne priprave za CNC obdelavo preizkušancev : diplomsko delo
Tomaž Gojkošek, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje potek snovanja, konstruiranja, modeliranja in izdelave vpenjalne pnevmatske priprave za CNC obdelavo. Konstruiranje vpenjalne pnevmatske priprave smo se lotili z namenom rešitve dolgoletnega problema z vpenjanjem obdelovancev za izdelavo nateznih preizkušancev izdelanih iz aluminijevih zlitin. V sklopu načrtovanja pnevmatske vpenjalne priprave smo stremeli k temu, da v okviru predvidenih stroškov, izdelamo pripravo, ki bo enostavna za uporabo in bo zadostila vsem potrebam končnega uporabnika.
Ključne besede: Vpenjalna priprava, konstruiranje, CNC obdelava, natezna epruveta
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 89; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

5.
Zasnova vpenjalne priprave za obdelavo podkvastega obdelovanca : diplomsko delo
Miha Gerečnik, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo zasnovali modularno vpenjalno pripravo za izdelavo podkvastega obdelovanca. Pri konstruiranju vpenjalne priprave smo morali upoštevati, da omogoča natančno pozicioniranje, da omogoča zadostno ponovljivost vpenjanja in da nasprotuje vplivom odrezovalnih sil. Ob tem smo morali biti pozorni na ergonomičnost in enostavnost vpenjanja. Naredili smo dve varianti vpenjalne priprave in ju med seboj primerjali, katera je bolj erogonomska in bolj primerna za obdelavo. Izdelali smo navodila za montažo vpenjalne priprave, animacijski film montaže, eksplozijski model vpenjalne priprave, stroškovne kalkulacije, določili obdelovalne postopke, za katere smo izbrali ustrezna orodja in rezalne parametre. Na podlagi teh podatkov smo na koncu izbrali še ustrezen obdelovalni stroj.
Ključne besede: Vpenjalna priprava, obdelava, zasnova.
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 96; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (2,87 MB)

6.
Modifikacija varilne priprave za nov tip vozila : magistrsko delo
Jaka Perme, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo obravnavali varilno-vpenjalno pripravo, ki je namenjena sestavi avtomobilskih stranic. Zaradi novega tipa vozila se je pokazala potreba po modifikaciji priprave. Pred pričetkom smo opravili 3D-analizo sklopov v programskem paketu Catia in fizičen pregled vgrajene priprave v proizvodnji. Analiza je zajemala označevanje posameznih sklopov, pregled elementov v posameznih sklopih in možnost njihove vnovične uporabe. Za podjetje smo pripravili primerjavo razlike v ceni, in sicer v primeru odločitve za izdelavo nove priprave in v primeru modifikacije obstoječe priprave. Zaradi zaupnosti podatkov smo cene prikazali v deležih.
Ključne besede: modifikacija, avtomobilska industrija, varilno vpenjalna priprava, stranica avtomobila, stroškovna analiza
Objavljeno v DKUM: 02.10.2023; Ogledov: 302; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (5,42 MB)

7.
Tehnologija obdelave in konstruiranje vpenjalne priprave za spodnji most vilic : magistrsko delo
Alen Perkovič, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obsega razvoj tehnologije mehanske obdelave in konstruiranje pripadajoče vpenjalne priprave za izdelka, ki služi kot pilotni projekt za prodiranje na trg mehanske obdelave aluminijastih odkovkov. Cilj naloge je vzpostaviti proizvodne pogoje, primerne za serijsko proizvodnjo, ob upoštevanju znanih in znotraj naloge opredeljenih omejitev. Za izdelavo sta bili uporabljeni programski okolji SolidWorks in SolidCAM ter metodi Poka Yoke in SMED. V delu so prikazane prednosti uporabe teh metod na vpenjalni pripravi in namenskih orodij za proces obdelave.
Ključne besede: odrezovanje aluminijeve zlitine, optimizacija obdelovalnega časa, vpenjalna priprava, CAM programiranje
Objavljeno v DKUM: 20.09.2023; Ogledov: 214; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (6,64 MB)

8.
Modularna vpenjalna priprava za obdelavo temeljne plošče : diplomsko delo
Matic Levačič, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava razvoj modularne vpenjalne priprave za obdelavo temeljne plošče. Glavni cilj diplomskega dela je bil razviti modularno vpenjalno pripravo, ki omogoča hitro in preprosto prilagajanje različnim obdelovancem, kar pripomore k večji fleksibilnosti v proizvodnji. Pri njeni zasnovi smo morali biti še posebej pozorni, da je zasnovana tako, da omogoča hitre in preproste prilagoditve glede na specifične zahteve posameznega obdelovanca. Hkrati pa je pomembno, da smo ohranili določeno raven natančnosti in zanesljivosti obdelave, saj je to bistveno za kakovost končnega izdelka. Osnova za izbiro sestavnih elementov nam je bilo podjetje Halder, manjkajoče kose pa smo konstruirali sami v programu SolidWORKS. Ob končani zasnovi smo določili še potrebne obdelovalne postopke v programu SolidCAM, katerim smo izbrali še potrebna orodja in rezalne parametre. Preverili smo simulacijo kolizije med obdelovalnim strojem in vpenjalno pripravo.
Ključne besede: razvoj, vpenjalna priprava, obdelovalni postopki, simulacija
Objavljeno v DKUM: 20.09.2023; Ogledov: 246; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (9,79 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Snovanje vpenjalne priprave za proces vrtanja : diplomsko delo
Alen Fridau, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo zasnovali vpenjalno pripravo za proces vrtanja ohišja menjalnika. Pri vpenjalni pripravi smo upoštevali pravila pozicioniranja, da smo odvzeli vse potrebne prostostne stopnje in s tem zagotovili točno pozicioniranje obdelovanca. Zagotovili smo čim bolj ergonomsko in enostavno montažo vpenjalne priprave. Naredili smo več variant, da smo lažje primerjali, katera je ustreznejša, bolj ergonomska in enostavnejša za montažo. Za zasnovo vpenjalne priprave smo naredili 3D model obdelovanca. Izdelali smo navodila za montažo in demontažo vpenjalne priprave, animacijski film montaže in demontaže vpenjalne priprave, eksplozijski model vpenjalne priprave, stroškovno kalkulacijo in pripravili smo tehnologijo. Pred obdelavo smo določili ustrezne obdelovalne postopke za vrtanje izvrtin ter jim določili ustrezne rezalne parametre. Na koncu pa smo še izbrali ustrezen obdelovalni stroj, na katerem bo ta vpenjalna priprava nameščena.
Ključne besede: Snovanje, vpenjalna priprava, vrtanje, odrezavanje
Objavljeno v DKUM: 06.07.2023; Ogledov: 477; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (3,29 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Izboljšava vpenjalne priprave na cnc rezkalnem stroju : diplomsko delo
Rok Maklin, 2022, diplomsko delo

Opis: Zaradi potrebe po optimizaciji proizvodnje izdelka imenovanega pesto homo-kinetičnega zgloba smo dobili nalogo, da izboljšamo vpenjalno pripravo na stroju, kjer se izdelek obdeluje. Izhajali smo iz že obstoječe vpenjalne priprave, ki pa se nam je zdela premalo optimizirana in jo je bilo potrebno izboljšati. Na podlagi določenih zahtev, ki jih mora vpenjalna priprava izpolnjevati, smo morali skonstruirati dve novi varianti vpenjalne priprave. Najboljšo varianto pa smo na koncu izbrali s pomočjo ocenjevalnih listov, kjer smo ocenili vse variante, vključno z obstoječo.
Ključne besede: vpenjalna priprava, obdelovanec, vpenjanje
Objavljeno v DKUM: 29.09.2022; Ogledov: 396; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (2,36 MB)

Iskanje izvedeno v 1.39 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici