| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 42
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Izboljšava vpenjalne priprave na cnc rezkalnem stroju
Rok Maklin, 2022, diplomsko delo

Opis: Zaradi potrebe po optimizaciji proizvodnje izdelka imenovanega pesto homo-kinetičnega zgloba smo dobili nalogo, da izboljšamo vpenjalno pripravo na stroju, kjer se izdelek obdeluje. Izhajali smo iz že obstoječe vpenjalne priprave, ki pa se nam je zdela premalo optimizirana in jo je bilo potrebno izboljšati. Na podlagi določenih zahtev, ki jih mora vpenjalna priprava izpolnjevati, smo morali skonstruirati dve novi varianti vpenjalne priprave. Najboljšo varianto pa smo na koncu izbrali s pomočjo ocenjevalnih listov, kjer smo ocenili vse variante, vključno z obstoječo.
Ključne besede: Vpenjalna priprava, obdelovanec, vpenjanje
Objavljeno v DKUM: 29.09.2022; Ogledov: 95; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (2,36 MB)

2.
Snovanje modularne vpenjalne priprave za obdelavo prirobnega parnega cedila
Tilen Račnik, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo snovali vpenjalno pripravo za vpenjanje odlitka z nazivom prirobno parno cedilo. Zgradba vpenjalne priprave je modularna in tako omogoča vpenjanje odlitkov treh različnih dimenzij. Pri njenem razvoju smo imeli ves čas v mislih zahteve, ki jih mora izpolnjevati, da bo na njej mogoče ustrezno obdelati obdelovance. Vpenjalno pripravo smo morali zgraditi tako, da lahko nasprotuje vplivom odrezovalnih sil, omogoča natančno pozicioniranje in zadostno ponovljivost vpenjanja. Ob tem pa smo morali biti pozorni še na ergonomičnost in enostavnost vpenjanja zato, da lahko delavec čim hitreje in kar se da enostavno vpne obdelovanec. Določili smo še obdelovalne postopke, za katere smo izbrali ustrezna orodja in rezalne parametre. Na podlagi teh podatkov smo na koncu izbrali še ustrezen obdelovalni stroj.
Ključne besede: Snovanje, vpenjalna priprava, obdelovalni postopki, odlitek
Objavljeno v DKUM: 19.09.2022; Ogledov: 57; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (3,83 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Vpenjalna priprava za vpenjanje odkovkov ojnic
Rok Gaber, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo s programom Solidworks zasnovali 3D-vpenjalne priprave za vpenjanje ojnic. Od odkovka ojnice do končnega izdelka smo si zamislili dve vmesni CNC-obdelavi. Za prvo CNC-obdelavo smo izdelali dva različna 3D-modela vpenjalnih priprav in jih med seboj primerjali. Za drugo CNC-obdelavo smo izdelali en 3D-model vpenjalne priprave. Prednostne naloge vpenjalne priprave so bile, da obdelovanec med obdelavo povsem fiksira, cenovna ugodnost, obratovalna zanesljivost, enostavna zamenjava deformiranih oziroma obrabljenih delov. Standardne dele vpenjalnih priprav smo izbrali iz spletnega kataloga Halder.
Ključne besede: vpenjalna priprava, Solidworks, modeliranje, snovanje, ojnica
Objavljeno v DKUM: 13.09.2022; Ogledov: 83; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (7,46 MB)

4.
Snovanje modularne vpenjalne priprave za obdelavo aluminijastega odlitka
Aljaž Šalamun, 2022, diplomsko delo

Opis: Vpenjalne priprave so nepogrešljiv del kovinsko predelovalne industrije. Povečajo hitrost proizvodnje, rentabilnost procesa in olajšajo delo. V diplomskem delu je predstavljena naloga, ki so mi jo dodelili v podjetju Reseda D.O.O. za izdelavo modularne vpenjalne priprave za obdelavo aluminijastega odlitka. V nalogi smo s pomočjo različnih računalniških in spletnih pripomočkov ter razne strokovne literature izdelali vpenjalno pripravo, ki je ekonomična in zadostuje vsem potrebam procesa obdelave.
Ključne besede: Vpenjalna priprava, odrezovanje, snovanje, modularna vpenjalna priprava
Objavljeno v DKUM: 13.09.2022; Ogledov: 64; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (3,87 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Snovanje modularne vpenjalne priprave za proces frezanja jedra vložka
Luka Gorečan, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo za obdelovanec izdelali modularno vpenjalno pripravo. Vpenjalno pripravo smo zasnovali tako, da se je vpetje obdelovanca izvedlo učinkovito in preprosto. Predstavili smo kako je sestavljena vpenjalna priprava in na kakšen način je obdelovanec vpet. Vpenjalno pripravo smo izdelali kot 3D model in izdelali posnetek sestave. Naredili smo navodila montaže, vzdrževanja in uporabe. Navedli smo stroj, delovni potek in orodje, s katerim ga bomo obdelovali. Na koncu smo izdelali stroškovno kalkulacijo vpenjalne priprave.
Ključne besede: vpenjalna priprava, snovanje, modeliranje, tehnologija obdelave
Objavljeno v DKUM: 13.09.2022; Ogledov: 65; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (2,46 MB)

6.
Snovanje modularne vpenjalne priprave za obdelavo odlitka vzvoda
Mario Pajtler, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je bilo na osnovi podanega obdelovanca potrebno zasnovati modularno vpenjalno pripravo za strojno obdelavo. Vpetje obdelovanca naj bi se izvedlo hitro in obenem natančno ter ponovljivo. S pomočjo spletnih katalogov se zasnuje vpenjalno pripravo in izbere orodje za obdelavo. Določi se obdelovalni stroj, podajo navodila za montažo in uporabo, izvede stroškovna analiza ter se predstavijo možne nadgradnje. Rezultat dela je vpenjalna priprava, ki omogoča celotno obdelavo z enim vpetjem ter doseganje zahtevanih toleranc.
Ključne besede: vpenjalna priprava, snovanje, obdelava, montaža
Objavljeno v DKUM: 02.09.2022; Ogledov: 106; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (5,99 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Konstruiranje vpenjalne priprave snemalca ležajev : diplomsko delo
Alen Kmetec, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega konstruiranje nove vpenjalne priprave za obdelavo ročic snemalca ležajev. Predstavljen je proces konstruiranja od določitve zahtevnika do osnovnih preračunov, modeliranja in izdelave tehniške dokumentacije v programu Solidworks. Predstavljena je tudi končna podoba vpenjalne priprave in težave, s katerimi smo se soočali med konstruiranjem.
Ključne besede: konstruiranje, vpenjalna priprava, snemalec ležaja, Unior
Objavljeno v DKUM: 13.07.2022; Ogledov: 179; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (4,16 MB)

8.
Vpenjalna priprava u-nastavka za baterije pri električnih avtomobilih
Žan Kirbiš, 2022, diplomsko delo

Opis: V proizvodnih procesih se velikokrat pojavljajo elementi, ki jih je zaradi njihovih posebnih ter zapletenih oblik za lažjo in hitrejšo obdelavo potrebno vpeti v univerzalno vpenjalno pripravo. V diplomski nalogi z naslovom Vpenjalna priprava U-nastavka za baterije pri električnih avtomobilih vam bomo predstavili način snovanja od ideje do izdelka ene izmed teh vpenjalnih priprav. Vpenjalna priprava se je tudi izdelala v podjetju Robotehnika d. o. o. in se uporablja pri vsakem naročilu U-nastavka.
Ključne besede: vpenjalna priprava, snovanje, avtomatizacija, mehanska obdelava
Objavljeno v DKUM: 01.06.2022; Ogledov: 155; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (3,76 MB)

9.
Konstruiranje pnevmatskega vpenjalnega sistema za obdelavo profilov : diplomsko delo
Tomaž Strelec, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo zasnovali, zmontirali in pokazali uporabo pnevmatskega vpenjalnega sistema za 5-osni CNC stroj, na katerem se bodo obdelovali različni ekstruzijski profili iz aluminija. Pokazali smo način vpetja obdelovanca, ki se bo obdeloval na omenjenem stroju. Pri snovanju pnevmatske vpenjalne priprave smo pazili na to, da je priprava čimbolj prilagodljiva, toga in, da ima čim višje stopnjo avtomatizacije. Predstavili smo vse sklope, ki sestavljajo omenjeno pripravo in njihovo končno montažo. Na koncu smo končan sistem ovrednotili in poiskali možnosti za napredek.
Ključne besede: Vpenjalna priprava, pnevmatika, konstruiranje, montaža, odrezovanje
Objavljeno v DKUM: 13.10.2021; Ogledov: 365; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (4,38 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Razvoj modularne vpenjalne priprave za obdelavo difuzorja : diplomsko delo
Mitja Mikek, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo razvijali modularno vpenjalno pripravo, na kateri se bo izvedla obdelava odlitka, imenovanega difuzor. Obdelava bo potekala v dveh vpetjih na eni obdelovalni mizi, v skladu z zahtevami na delavniški risbi obdelovanca. Pri razvoju vpenjalne priprave smo se sprva osredotočili na ponovljivost obdelovancev, funkcionalnost in zanesljivost vpenjalne priprave ter cenovno ugodno izvedbo. Analizirali smo obdelovalne procese ter zanje izbrali optimalne rezalne parametre in orodja. Izbrali smo tudi stroj, na katerem bo potekala obdelava. Izračunali smo strošek vpenjalne priprave na serijo in na kos.
Ključne besede: razvoj, vpenjalna priprava, odrezavanje
Objavljeno v DKUM: 24.09.2021; Ogledov: 328; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (2,87 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici