| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
VPLIV VONJAV NA VEDENJE KUPCEV
Mirjana Todorović, 2012, diplomsko delo

Opis: Teoretično sestavljeno diplomsko delo obravnava področje marketinga doživetij ter se osredotoča na vonjave in njihov vpliv na vedenje kupca. Prvi del diplomskega dela je namenjen pregledu marketinga doživetij, pri čemer izpostavljamo predvsem hedonistične potrebe kupca ter medsebojno povezano vlogo atmosfere in doživetij. Nadaljujemo s kratkim pregledom vedenja kupca. V četrtem poglavju opredeljujemo vlogo vonjav v življenju posameznika, predstavimo osnovne pojme, povezane z vonjavami, ter podrobneje opišemo izredno pomemben proces zaznavanja. Podajamo tudi osnovno delitev vonjav ter predstavimo nekatere pomembnejše učinke. Drugi del naloge je namenjen predstavitvi vpliva vonjav na vedenje kupcev. Izpostavimo vpliv vonjav na priklic spominov, razpoloženje in procesiranje informacij ter oblikovanje ocen. Podajano primere iz prakse in predstavimo etične zadržke pri uporabi vonjav kot sredstvo za vplivanje na kupca. V sklopu diplomskega dela proučimo in predstavimo rezultate nekaterih pomembnejših raziskav s tega področja. Najpomembnejše ugotovitve so, da lahko skrbno izbrane in primerno implementirane vonjave pozitivno vplivajo na kupca, njegovo razpoloženje, obujanje spominov, zaznave okolja in izdelka ter podajanje nekaterih ocen. Na podlagi ugotovitev podajamo smernice in priporočila za uporabo vonjav v prodajalnah na slovenskem trgu.
Ključne besede: Vedenje kupca, marketing doživetij, prodajno okolje, atmosfera prodajalne, vonjave, vonj, voh.
Objavljeno: 02.07.2012; Ogledov: 1221; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)

2.
VPLIV ATMOSFERE V PRODAJNEM OKOLJU NA NAKUPNO VEDENJE PORABNIKOV
Anja Sotrell, 2014, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo želeli predstaviti del področja vedenja porabnikov, to so štiri razsežnosti atmosfere v prodajnem okolju: vidnost, slišnost, vonjave in otipljivost. V empiričnem delu smo izvedli strukturirano iskanje znanstvenih člankov, ki opisujejo raziskave na področju vpliva atmosfere v prodajnem okolju na nakupno vedenje porabnikov, in sicer s pomočjo iskanja po ključnih besedah v pregledu literature Turleya in Millimana (2000) ter v elektronski bazi ScienceDirect. Z analizo 42 znanstvenih člankov smo bralcu želeli predstaviti nekaj glavnih značilnosti uvodnega ter metodološkega dela izbranih znanstvenih člankov. Rezultati empiričnega dela kažejo, da razsežnosti atmosfere raziskovalno niso številčno enako zastopane, saj je slišnost bolj preučevana kot vonjave in vidnost, medtem ko otipljivost ni raziskovalno zastopana. Znanstvene študije prav tako niso številčno enako razporejene med metodami raziskovanja, saj so skorajda vse obravnavane znanstvene študije eksperimentalno zasnovane. Glede na čas izvedbe raziskave so vse znanstvene študije presečne raziskave in glede na tip okolja raziskave je večina študij terenskih raziskav. Glede na celino izvedbe raziskave študije niso geografsko enakomerno porazdeljene po celinah, saj je večina raziskav izvedenih v Severni Ameriki, medtem ko so Azija, Južna Amerika in Afrika raziskovalno povsem nepokrite.
Ključne besede: analiza znanstvenih študij, atmosfera, porabnik, nakupno vedenje, vidnost, slišnost, vonjave, otipljivost
Objavljeno: 24.07.2014; Ogledov: 705; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (1,67 MB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici