| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 16
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Komuniciranje Republiške volilne komisije z volivci : diplomsko delo univerzitetnega študija
Jerneja Kleč, 2007, diplomsko delo

Ključne besede: komuniciranje, volitve, volilni sistem
Objavljeno: 31.03.2008; Ogledov: 1606; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (425,08 KB)

2.
3.
Položaj žensk v slovenskem političnem prostoru
Neža Deželak, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava participacijo žensk v politiki in govori o neenaki zastopanosti žensk in moških v politiki. Prikazuje mesto žensk v sodobnih demokracijah in dejavnike, ki vplivajo na politično uveljavitev žensk. Namen diplomskega dela je predstaviti in preučiti mesto žensk v slovenskem političnem prostoru. Iz statističnih podatkov je razvidno, da je delež žensk na vseh nivojih političnega odločanja precej nižji kot delež moških. Ugotovitve, izpeljane iz strukturiranih in delno strukturiranih intervjujev kaže, da na nizko participacijo žensk vplivajo tradicionalna delitev vlog na ženske in moške, nenaklonjenost javnosti ženskam v politiki, stereotipne predstave in politične stranke. Pomembno vlogo imajo tudi množični mediji, ki krojijo javno mnenje.
Ključne besede: ženske / politika / spol / politična angažiranost / volilni sistem / politična stranka
Objavljeno: 01.06.2009; Ogledov: 2593; Prenosov: 394
.pdf Celotno besedilo (731,35 KB)

4.
DRŽAVNOZBORSKE VOLITVE NA PTUJU LETA 1907 IN 1911
Gabrijela Arnuš, 2010, diplomsko delo

Opis: V letu 1907 je bila v avstrijskem državnem zboru sprejeta volilna reforma na podlagi (moške) splošne in enake volilne pravice, ki je pomenila pot k demokratizaciji volilnega sistema. V ptujsko-ormoškem volilnem okraju so si vsaka s svojim kandidatom stale nasproti katoliška Slovenska kmečka zveza, liberalna Narodna stranka, štajercijanska Napredna zveza in Jugoslovanska socialna demokracija. Predvolilni boj je potekal v znamenju razbitja sloge med liberalnim in katoliškim taborom ter v znamenju nacionalnih napetosti, ki jih je na območju ptujsko-ormoškega volilnega okraja usmerjalo t. i. štajercijanstvo z županom Josefom Ornigom na čelu. V letu 1911 je po razpustu državnega zbora prišlo do predčasnih volitev, zgodilo se je tisto, kar so nakazali rezultati volitev leta 1907, šlo je namreč za popolno politično prevlado Slovenske kmečke zveze na območju Spodnje Štajerske v takratni Habsburški monarhiji.
Ključne besede: državnozborske volitve, Habsburška monarhija, Slovenska kmečka zveza, Narodna stranka za Štajersko, Napredna zveza, volilni okraj Ptuj-Ormož, nacionalna nasprotja, štajercijanstvo
Objavljeno: 10.11.2010; Ogledov: 1927; Prenosov: 172
.pdf Celotno besedilo (2,81 MB)

5.
SKUPINSKO ODLOČANJE V PARLAMENTARNIH VOLITVAH: PRIMERJALNA ANALIZA VEČINSKEGA IN PROPORCIONALNEGA VOLILNEGA SISTEMA
Matej Kušar, 2011, diplomsko delo

Opis: V delu smo obravnavali nekaj najpogostejših sistemov razdeljevanja mandatov v sodobnih predstavniških sistemih. Izvedli smo primerjavo večinskih in proporcionalnih sistemov, s poudarkom na slovenskem sistemu volitev poslancev v državni zbor in britanskem sistemu volitev poslancev v spodnji dom parlamenta. Izpostavili smo prednosti in slabosti obeh sistemov ter nazadnje simulirali rezultate volitev v državni zbor za leta 2008, 2004 in 2000 v primeru uporabe relativnega večinskega sistema, kot ga poznajo v Veliki Britaniji. Rezultati so potrdili naše predhodne ugotovitve, da večinski sistemi vplivajo omejevalno na število strank v parlamentu in nesorazmerno na razdeljevanje mandatov kandidatnim listam. Kljub temu, da proporcionalni sistem, kot ga uporabljamo v Sloveniji, ni popoln in nudi možnosti izboljšav, pa se je na ključnih področjih izkazal za primernejšega.
Ključne besede: Metode skupinskega odločanja, Volilni sistemi, Volitve, Državni zbor Republike Slovenije
Objavljeno: 19.07.2011; Ogledov: 1832; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (2,27 MB)

6.
PRIMER PRENOVE IZOBRAŽEVANJA PREDSEDNIKOV IN PODPREDSEDNIKOV VOLILNIH ODBOROV
Janez Slovenc, 2012, diplomsko delo

Opis: Področje, ki ga raziskujemo, je namenjeno izobraževanju predsednikov in podpredsednikov volilnih odborov za izvedbo lokalnih volitev. Sedaj izobraževanje poteka v obliki enourne inštruktaže, ki po izkušnjah nekaterih udeležencev inštruktaže, ni dovolj. S tako izvedenim izobraževanjem pridobijo premalo uporabnih informacij, ki bi jim omogočile nemoteno izvajanje svojih nalog. Cilj izobraževanja je povečati stopnjo konsenza pri ugotavljanju (ne)veljavnosti oddanih glasovnic. Tema diplomskega dela je predlog prenove izobraževanja, na katerem bi udeležence s praktičnimi primeri in ustreznimi nalogami ter testom, usposobili za pravilno ugotavljanje veljavnih in neveljavnih glasovnic in s tem bolj tekoče in hitrejše ugotavljanje rezultatov volitev. Za primer smo izbrali Mestno občino Ljubljana. Ponekod se pojavljajo mnenja, da delo volilnih odborov ni dovolj strokovno in natančno. Dejstvo pa je, da je vsaka izvedba lokalnih volitev zakonsko predpisana. Predsedniki in člani volilnih odborov so kazensko odgovorni za morebitne kršitve, kar izhaja iz Kazenskega zakonika. Prav zaradi tega smo mnenja, da bi bilo treba pred vsakimi lokalnimi volitvami, na dve ali štiri leta, organizirati izobraževanje, na katerem bi predsednike in podpredsednike seznanili z vsemi potrebnimi in pomembnimi novostmi in informacijami. To je pomembno tudi zato, ker se v določenem obdobju predsedniki, podpredsedniki in člani volilnih odborov, lahko pa tudi kar celotni volilni odbori zamenjajo, ali pa nadomestijo z novimi člani, kateri še nimajo dovolj izkušenj z delom v volilnem odboru.
Ključne besede: Lokalne volitve, volilni odbori, neveljavne glasovnice, prenova izobraževanja, Mestna občina Ljubljana.
Objavljeno: 29.10.2012; Ogledov: 1139; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (632,24 KB)

7.
PREDSTAVNIŠTVO ŽENSK V PARLAMENTU IN VPLIV RAZLIČNIH VOLILNIH SISTEMOV NA PREDSTAVNIŠTVO SPOLOV
Selma Hasanović, 2012, diplomsko delo

Opis: Skoraj vse sodobne demokracije se v politiki soočajo s težavo majhnega deleža žensk. V Sloveniji je bil v preteklosti delež žensk v parlamentu pod evropskim povprečjem, danes pa je v Državnem zboru rekordnih 32,2 % žensk. Prvič v zgodovini samostojne države so ženske v Državnem zboru zastopane z več kot tretjino. Pri izdelavi diplomske naloge sem se poleg znanih ovir participacije žensk v javni sferi (volilni sistem, strankarska ideološka naravnanost, strategija, organiziranost in politika oblikovanja kandidatnih list, politična kultura itd.) posebej osredotočila na vpliv volilnih sistemov na predstavništvo žensk v parlamentu. Analiza vključuje pet zelo različnih držav: ZDA, Francijo, Nemčijo, Veliko Britanijo in Slovenijo. Vsaka izmed izbranih držav ima svoj volilni sistem, cilj proučevanja diplomskega dela pa je prikazati vlogo in pomen volilnega sistema v teh demokratičnih družbah. Pomembno vprašanje je tudi njegov vpliv na sestavo in delovanje parlamenta.
Ključne besede: ženske v politiki, parlament, volilni sistemi, participacija, enakopravna zastopanost.
Objavljeno: 18.09.2012; Ogledov: 1906; Prenosov: 391
.pdf Celotno besedilo (975,87 KB)

8.
NESTRANKARSKA PARLAMENTARNA UREDITEV IN VIRTUALNI FORUM
Blaž Flis, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi obravnavam možnost izboljšanja parlamentarne ureditve z uvedbo nestrankarskega parlamenta in virtualnega foruma. Prikazal bom različne ureditve in rešitve, s katerimi bi lahko izboljšali delovanje državnih organov in dosegli bolj demokratično in učinkovito ureditev. V prvem poglavju je predstavljen pojem demokracije oziroma to, kako se je vsebina tega pojma spreminjala skozi zgodovino. Pojem demokracije se je prvič pojavil v obliki neposredne demokracije Atenske mestne države. Nadaljujem s predstavniško obliko demokracije, v kateri so politične stranke ''najpomembnejši igralec na političnem parketu'' in je danes v svetu prevladujoča oblika političnega sistema. Sodobne politične stranke se vse bolj posvečajo lastnim strankarskim interesom ter obvladovanju državnih organov, kar ni optimalno za delovanje države. V tretjem pogavju je opisana tristebrna zasnova nestrankarske ureditve. Ureditev bi temeljila na nestrankarskih volitvah, nestrankarskem parlamentu in vladi ter na virtualnem forumu. S pomočjo teh treh stebrov želim predstaviti elemente, ki bi vsak na svojem področju nadomestili politične stranke. V četrtem poglavju predstavim značilnosti večinskih in proporcionalnih volitev, ki jih uporabljamo v Sloveniji, iz negativnih in pozitivnih lastnosti obeh tipov volitev pa izpeljem nestrankarsko obliko, v kateri bi imeli državljani zelo poudarjeno vlogo. V petem poglavju je predstavljen odnos med parlamentom in vlado v predsedniškem in parlamentarnem sistemu ter načelo zavor in ravnovesij. Nato obravnavam delovanje nestrankarskega parlamenta kot samostojnega organa in značilnosti mandata samostojnega poslanca ter položaj vlade, ki bi zaradi neposredno izvoljenega predsednika vlade delovala kot strokoven organ vladanja. Zadnje poglavje je namenjeno virtualnemu forumu, ki bi, po vzoru skupščine Atenske mestne države, odpravljal demokratične deficite reprezentativnosti.
Ključne besede: demokracija, politične stranke, nestrankarska ureditev, volilni sistem, parlament, vlada, e-demokracija, virtualni forum
Objavljeno: 09.05.2014; Ogledov: 820; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

9.
Predsedniške volitve 2012 : magistrsko delo
Dragana Kopčić, 2014, magistrsko delo

Opis: V Republiki Sloveniji je bilo do danes pet predsedniških volitev, in sicer v letih 1992, 1997, 2002, 2007 in 2012. V letih 1992 in 1997 je na volitvah prepričljivo zmagal Milan Kučan, leta 2002 Janez Drnovšek, leta 2007 pa Danilo Türk. V magistrski nalogi so podrobneje predstavljene zadnje, torej pete predsedniške volitve, na katerih je v drugem krogu slavil Borut Pahor. Na začetku magistrske naloge opisujemo volilni sistem in volilna načela, ki morajo biti natančno pravno urejena, ker so volitve izredno pomembno in občutljivo politično dejanje. Z natančno pravno ureditvijo je potrebno čim bolj zmanjšati možnost nesporazumov in sporov med političnimi subjekti, ki so udeleženi na volitvah. S ciljem zagotoviti širše razumevanje sistemov državne oblasti in funkcij predsednikov po svetu na kratko predstavljamo predsedniški ustavni sistem in volitve ter pristojnosti predsednika Združenih držav Amerike, polpredsedniški ustavni sistem in volitve ter pristojnosti predsednika Francoske republike, parlamentarni ustavni sistem in volitve ter pristojnosti predsednika Zvezne republike Nemčije in Republike Italije. Pristojnosti in funkcije predsednikov se namreč razlikujejo od države do države. Natančneje smo predstavili položaj predsednika Republike Slovenije, njegove pristojnosti, odgovornosti, mandat in volilni sistem pri volitvah predsednika Republike Slovenije. V grobem so predstavljene vse predsedniške volitve v zgodovini samostojne Slovenije, posebna pozornost pa je namenjena predsedniškim volitvam leta 2012. Pri analizi predsedniških volitev leta 2012 smo se med drugim dotaknili tudi medijev, interneta in družbenih omrežij, ki so v predvolilni kampanji prišli precej do izraza, saj predstavljajo najhitrejšo reakcijo na politično dogajanje. Predstavili smo uradne kandidate na predsedniških volitvah leta 2012 — Boruta Pahorja, Danila Türka in Milana Zvera — ter rezultate predvolilnih raziskav javnega mnenja. Podrobneje smo analizirali izide tako prvega kot drugega kroga predsedniških volitev in opravili primerjave med udeležbami na vseh slovenskih predsedniških volitvah, ki so pokazale, da so imele predsedniške volitve leta 2012 najnižjo udeležbo.
Ključne besede: volilni sistemi, volitve, volilna pravica, predsedniške volitve, mediji, magistrska dela
Objavljeno: 11.07.2014; Ogledov: 813; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (647,18 KB)

10.
Sistem parlamentarnih volitev v Republiki Sloveniji : diplomsko delo univerzitetnega študija
Domen Črešnik, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava sistem parlamentarnih volitev v Republiki Sloveniji. V demokratičnih državah preko volilnega sistema državljani z volilno pravico izražajo svojo voljo. Izbira volilnega sistema v določeni državi lahko pomembno vpliva na nemoteno delovanje in legitimnost političnega sistema. Pri vsem tem je seveda potrebno upoštevati načela volilnega sistema, ki zagotavljajo splošno in enako volilno pravico, svobodo in tajnost glasovanja. Volilne sisteme delimo na tri večje skupine, znotraj katerih se pojavljajo določeni podsistemi. Seveda pa obstajajo tudi nekateri volilni sistemi, ki jih ne moremo uvrščati v nobeno izmed skupin. Glavne tri skupine so: večinski volilni sistemi, proporcionalni volilni sistemi in polproporcionalni ali manjšinski volilni sistemi. V Republiki Sloveniji se je zakonodajalec po osamosvojitvi odločil za proporcionalni volilni sistem. Razdelitev mandatov v državnem zboru poteka na dveh ravneh (na ravni volilnih enot in na ravni celotne države). Različni avtorji različno opredeljujejo prednosti in slabosti trenutnega volilnega sistema v Sloveniji. Večina meni, da je potrebno vnesti spremembe v smeri dopolnitev in izboljšav trenutnega volilnega sistema, ki bi tako omogočale stabilnejšo in učinkovitejšo vlado.
Ključne besede: volilni sistemi, volitve, parlamentarne volitve, Slovenija, diplomske naloge
Objavljeno: 04.09.2014; Ogledov: 1237; Prenosov: 417
.pdf Celotno besedilo (696,93 KB)

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici