| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
VPLIV KONČNE VIZIJE LETALIŠČA CERKLJE OB KRKI NA POSAVSKO REGIJO
Maruša Urbanč, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava vplive končne vizije letališča Cerklje ob Krki na Posavsko regijo. Letališče je trenutno po željah NATA in MORS-a v fazi posodobitve iz izključno vojaškega v mešano letališče. Poleg tega bo zgrajen tudi logistični center, imenovan Phoenix. Tako se bo lahko omenjeno letališče uporabljalo tudi za civilne namene. Tako obsežen projekt ima določene pozitivne in negativne vplive za celotno regijo, v našem primeru je to Posavje. V diplomskem delu je na začetku podanih nekaj teoretičnih, zgodovinskih in trenutnih podatkov o letališču Cerklje ob Krki, v nadaljevanju pa je opisana vizija letališča in skozi opravljeno anketo izpostavljenih nekaj vplivov, ki se pojavijo pri takšnem projektu. Posavje si bo s pomočjo civilnega dela letališča odprlo veliko novih vrat priložnosti, prav tako pa se bo razvila Slovenska vojska, saj se posodablja in obnavlja tudi vojaški del.
Ključne besede: Posavje, vojaško letališče, civilno letališče, mešano letališče, vplivi
Objavljeno v DKUM: 11.09.2012; Ogledov: 1780; Prenosov: 163
.pdf Celotno besedilo (3,04 MB)

3.
Možnosti optimalnega razvoja letališča Cerklje ob Krki v okviru logistične platforme Phoenix : diplomsko delo
Marjana Klavžar, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen in podrobno analiziran projekt Feniks v povezavi z vojaškim letališčem Cerklje ob Krki. Res je, da je projekt trenutno v fazi čakanja ponovne obravnave, vendar je ravno zaradi tega pomembno, da projekt revitaliziramo, ugotovimo kakšne so njegove logistične prednosti in slabosti, kakšno je trenutno stanje posameznih aktivnosti projekta, kaj je bilo ţe narejeno na tem projektu in kaj je še potrebno narediti. Osredotočili smo se predvsem na umestitev v prostor, razvojne faze, tako letališča kakor same umestitve Feniksa, na opredelitev vojaški in civilni del, ter si zamislili, kako bo realizacija tega projekta izboljšala zaposlitveno problematiko v Posavju. Močan, še neizkoriščen potencial za razvoj regije predstavlja obmejna lega s Hrvaško, kar odpira številne moţnosti čezmejnega sodelovanja. Prav povezava s Hrvaško pa postane nakazana zelo resna moţnost sodelovanja pri skupnem nadzoru neba obeh drţav. Po našem mnenju je Posavje primerno za logistično in servisno dejavnost za širši evropski prostor.
Ključne besede: vojaško letališče, logistična platforma, Feniks, vojaško letališče, civilno letališče, čezmejno sodelovanje
Objavljeno v DKUM: 17.05.2011; Ogledov: 2901; Prenosov: 225
.pdf Celotno besedilo (1,75 MB)

4.
RAZVOJ TEHNIKE LETENJA SKOZI ČAS
Uroš Cingl, 2011, diplomsko delo

Opis: Ko se je pračlovek ozrl v nebo, je videl oblake in Sonce, ponoči pa Luno in zvezde. Želel je leteti kot ptica, pa ni imel kril. Želja po dvigu z zemeljskega površja se je stopnjevala, rodili so se miti o letenju božanstev, napredek znanja in tehnike pa je človeštvo polagoma bližal k uresničitvi želje. Misel, da bi si naredil ptičjim podobna krila in da bi z njimi tudi tako zamahoval, je dolgo ponujala varljiv model, kako leteti, ki je zgledno ohranjen v več kot tri tisočletja stari zgodbi o očetu in sinu, Dedalu in Ikaru. Ta dvojica vse do naših dni simbolizira željo po prestižnem (Ikar) oziroma varnem letenju (Dedal). V zgodovini letalstva sta prisotna oba zgleda, napredek pa je pogosto zahteval žrtve. (Sitar, 2009, str. 58) Človek si pred dobrimi stotimi leti zagotovo ni mislil, da bomo ljudje zagospodarili nebu, da bomo potovali iz enega konca sveta na drugega, da bomo potovali v vesolje, na Luno…da se bomo z zračnimi napadi množično pobijali med sabo…da bomo z eno (atomsko) bombo lahko kar »izbrisali« mesto s stotisoči prebivalci… da bomo… Danes si sveta brez letal sploh ne moremo predstavljati, saj je najhitrejši način potovanja, glede na število prepeljanih potnikov pa najbolj gospodaren in predvsem najbolj varen. Predstavlja pa tudi osnove transporta v gospodarstvu, v trgovini in seveda v turizmu. Namen diplomskega dela je v prvi vrsti podrobneje razložiti pojem letalstva in letalske tehnike, predstaviti razvoj svetovnega in slovenskega letalstva od začetkov do danes ter izdelati ustrezno delovno gradivo na temo letalstva za tehniški dan v osnovni šoli.
Ključne besede: letalo, potniško letalstvo, vojaško letalstvo, športno letalstvo, letališče, tehniški dan.
Objavljeno v DKUM: 29.03.2011; Ogledov: 4780; Prenosov: 407
.pdf Celotno besedilo (32,24 MB)

5.
Logistična zagotovitev vzdrževanja vzletnopristajalne steze na letališču Cerklje ob Krki : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa Gospodarska in tehniška logistika
Matjaž Jurečič, 2009, diplomsko delo

Opis: Letališče Cerklje ob Krki je javno letališče s statusom mešanega letališča, glavni namen letališča pa je postati osnovno vojaško letališče Slovenske vojske. Vzletnopristajalna steza je eden najpomembnejši delov vsakega letališča. Tako je v diplomskem delu predstavljeno vzdrževanje vzletnopristajalne steze. Opisani so postopki in tehnika za izvajanje tako tekočega kakor tudi investicijskega vzdrževanja vzletnopristajalne steze. Pri tem je ves čas upoštevana stroga in natančna zakonodaja, ki ureja zračni promet in ostale aktivnosti na letališčih.
Ključne besede: vojaško letališče, vzletnopristajalna steza, vzdrževanje, drsnost
Objavljeno v DKUM: 28.08.2009; Ogledov: 2758; Prenosov: 261
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici