| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 16
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Oskrba letal z nadomestnimi deli v slovenski vojski
Renata Resnik, 2020, diplomsko delo/naloga

Opis: Vzdrževanje materialnih sredstev (MS) je namenjeno ohranjanju zanesljivosti letal in s tem tudi zagotavljanje sposobnosti, da pri predpisanih pogojih uporabe delujejo brezhibno, s čimer se omogoči izvedbo nalog enot SV v okviru mirovnih operacij in v vojnih razmerah. Bistvene naloge s področja oskrbe je, da z načrtovanim in sistematičnim koriščenjem materialnih virov in zalog zagotovimo optimalno, pravočasno in neprekinjeno oskrbovanje poveljstva in PE 15. PVL z MS in storitvami oskrbnega razreda, ki so potrebni za delovanje. Oskrbovanje je potrebno izvajati s spoštovanjem načel pravočasnosti, preglednosti, popolnosti, točnosti, odgovornosti, usklajenosti in varnosti. Poleg tega je zelo pomembno, da se spoštujejo in dosledno izvajajo tudi zakoni, predpisi, navodila, SOP in ukazi, ki opredeljujejo področje oskrbe v slovenski vojski. Pri načrtovanem tehničnem vzdrževanju ne pride do večje problematike, saj se to izvaja v skladu z letnim ukazom za vzdrževanje. Pri tem se upoštevajo že znane potrebe tehničnega vzdrževanja, ki izhajajo iz načrtovane uporabe MS. V tem primeru ni izključno, da pri samem izvajanju vzdrževanja lahko pride do ugotovitve, da je prišlo do dodatnih možnih okvar, ki jih seveda pristojni uspešno odpravijo. Nekoliko drugače je pri vzdrževanju in popravilih na mednarodnih operacijah in misijah. Tu morajo biti enote poleg osnovnega vzdrževanja usposobljeni še za hitra popravila. V tem primeru gre za hitro in krajše popravilo na kraju, kjer so nastale poškodbe oziroma okvara. V SV se tehnično vzdrževanje velikokrat izvaja pri zunanjih izvajalcih, in sicer predvsem kadar enota za tehnično vzdrževanje nima zadostne tehnične podpore, kadra ali usposobljenosti. Tudi za ta dva načina vzdrževanja je seveda potrebno upoštevati direktivo. Kljub finančni omejitvi, mogoče kdaj slabi komunikaciji, množični papirizaciji, carinjenju in upoštevanju direktiv, smo prišli do ugotovitve, da SV uspešno izvaja oskrbovanje letal z nadomestnimi deli, ki smo ga predstavili, saj to upravljajo osebe, ki so usposobljene vsak na svojem področju.
Ključne besede: Slovenska vojska, vojaška logistika, vzdrževanje, logistična podpora oskrbovanje, organiziranje, materialna sredstva, nadomestni deli, zunanji izvajalci.
Objavljeno: 23.10.2020; Ogledov: 167; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

2.
Upravljanje vojaške oskrbovalne verige
Katja Zamolo, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Vojaška oskrbovalna veriga v današnjih časih stremi k izboljšanju učinkovitosti in kakovosti podpore svojim vojakom tako v mirnodobnem okolju kot v operacijah kriznega delovanja. Vse to poskušajo zagotoviti z čim nižjimi stroški, zato znanja črpajo iz civilne sfere, ki so gonilo razvoja konceptov učinkovite oskrbovalne verige. Vzdolž oskrbovalne verige mora vojaška logistika poskrbeti predvsem za pretok materiala in informacij ob upoštevanju razmer v okolju oskrbovalne verige. Vojaška oskrbovalna veriga se od gospodarske razlikuje predvsem po zapletenosti in zahtevnih okoliščinah delovanja. Pomembno je, da se vzdolž celotne oskrbovalne verige vzpostavi sodelovanje med posameznimi subjekti, saj se lahko le tako vojaški logistični sistem odzove pravočasno. Neodzivnost lahko ima resne posledice, lahko pa privede tudi do neuspešne operacije. Vojaška logistika lahko močno vpliva na vojaško operacijo ali pa celo odloča o njenem rezultatu. V nalogi smo raziskali, ali kljub razlikam med gospodarsko in vojaško oskrbovalno verigo veljajo podobna načela organiziranosti in upravljanja oskrbovalne verige, kakor tudi vpliv upravljanja s tveganji na učinkovitost upravljanja vojaške oskrbovalne verige.
Ključne besede: oskrbovalna veriga, vojaška logistika, gospodarska logistika, tveganje.
Objavljeno: 10.11.2015; Ogledov: 944; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (812,58 KB)

3.
4.
Pomen logistične podpore na pacifiškem bojišču v drugi svetovni vojni
Peter Blažinč, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi smo predstavili pomen logistične podpore na pacifiškem bojišču v času druge svetovne vojne. Analizo smo omejili zlasti na glavna udeleženca spopada – ameriško in japonsko vojsko. Dolge razdalje med Ameriko in Japonsko ter pacifiškim bojiščem so predstavljale velik izziv na področju oskrbovanja enot s hrano in vojnim materialom, ki so jih potrebovali za nemoteno bojevanje. Osredotočili smo se na organiziranost logistične podpore japonske vojske in preporod ameriške logistike oziroma njen pomen v času bojev v 2. svetovni vojni s poudarkom na pacifiškem bojišču. Pri tem smo analizirali težave ob zagotavljanju logistične podpore na Pacifiku na obeh vpletenih straneh, predstavili pomen gospodarstva v vojni in podali predlog »identificiranih in naučenih lekcij«, ki so lahko uporabne tudi v sodobnih vojaških operacijah.
Ključne besede: vojaška logistika, logistična podpora, pacifiško bojišče
Objavljeno: 23.01.2015; Ogledov: 708; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

5.
Zdravstvena oskrba v vojaški logistiki
Mateja Baznik, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Vojaška logistika je zelo razvejana in k eni veji prištevamo zdravstveno oskrbo. Nobena vojska ne more biti uspešna brez dobro organizirane zdravstvene oskrbe. V diplomski nalogi smo poskušali skozi napisano gradivo izluščiti, kako poteka zdravstvena oskrba na misijah, ter kakšno logistično podporo potrebuje za čim učinkovitejše delovanje. Skušali smo izluščiti tudi, kateri so največji problemi na misijah. Skozi intervjuje pa smo pridobili različna mnenja pripadnikov Slovenske vojske. Prav tako smo skozi njihove odgovore poskušali izluščiti ter primerjati dejansko stanje na misijah ter organizacijo zdravstva s preučenim gradivom. Da bi zdravstvena oskrba lahko potekala nemoteno, mora imeti zagotovljeno organizirano oskrbo materiala in zalog. Nekatere lokacije misij so težje dosegljive ali pa je pot nevarna, zato so potrebne predhodne priprave, po kakšnih poteh oskrbovati te lokacije. Prav tako je pomembna organizacija zdravstvene oskrbe na sami lokaciji misije, kajti nobena pripadnica nima popolnoma svoje zdravstvene oskrbe, ampak vedno sodeluje z zaveznicami.
Ključne besede: logistika, vojaška logistika, zdravstvena oskrba
Objavljeno: 20.11.2014; Ogledov: 855; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (709,02 KB)

6.
Zgodovina vojaške logistike
Urška Koletnik, 2013, diplomsko delo

Opis: Vojaška logistika je veja logistike, ki se ukvarja z načrtovanjem in organiziranjem vojaških operacij. Pri pregledu vojaške logistike skozi zgodovino, se v antičnih časih ter vse do 1. svetovne vojne, srečujemo z izrazom oskrba, ki je pravzaprav podpomenka logistike. Stari Grki in Rimljani so bili odlični vojščaki, njihovi voditelji pa vplivni in odločni. V času vladanja so sprejeli marsikatero reformo, ki so le še izboljšale delovanje vojske. Srednji vek ter začetek novega so zaznamovale križarske vojne, Napoleonova izurjena vojska ter industrijska revolucija. Vojske so bile dobro organizirane, največjo oviro pa je predstavljal prevoz, ki ga je v večini predstavljala le živina ter vozovi. To se je spremenilo v 1. svetovni vojni z razvojem železnice, kar je olajšalo marsikatero pot do bojišča ter prevoz vojaškega materiala. Z 2. svetovno vojno pa je vojaška logistika dobila čisto nov pomen, saj so se vodilni popolnoma zavedali pomembnosti pravočasnoti, usklajenosti ter ekonomičnega ravnanja z dobrinami, vojaškimi sredtvi ter ostalim materialom.
Ključne besede: Vojaška logistika, oskrba, organizacija.
Objavljeno: 04.02.2014; Ogledov: 2099; Prenosov: 395
.pdf Celotno besedilo (686,16 KB)

7.
POMEN LOGISTIČNEGA CENTRA PHOENIX ZA MULTIMODALNI TRANSPORT V VOJAŠKI LOGISTIKI
Davor Zupančič, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje možnosti uporabe logističnega centra Phoenix, lociranega na območju letališča Cerklje ob Krki, za multimodalni transport v vojaški logistiki. Prvi del diplomske naloge predstavi pojem logistike in vojaške logistike ter prikaže razvoj logistike skozi čas. V drugem delu je predstavljen transport, ki je osnovna dejavnost logistike. Predstavljene so različne oblike transporta, največja pozornost pa je namenjena multimodalnemu transportu, ki je ena izmed najsodobnejših oblik transporta. Tretji del diplomske naloge je namenjen predstavitvi logističnega centra Phoenix in uporabi le-tega za vojaške namene. V tem delu so predstavljeni načini sledenja pošiljkam, infrastrukturna in suprastrukturna opremljenost logističnega centra za potrebe vojaške logistike. Zadnji del prikazuje primer uporabe logističnega centra za premik pripadnikov vojske in potrebne opreme na mesto delovanja, vse od načrtovanja samega premika do ponovne združitve moštva in opreme na območju delovanja. Diplomsko delo predstavi potrebno opremljenost logističnega centra Phoenix za možnost uporabe v multimodalnem transportu v vojaški logistiki.
Ključne besede: vojaška logistika, multimodalni transport, Logistični center Phoenix, letališče Cerklje ob Krki
Objavljeno: 25.06.2013; Ogledov: 1240; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (1,67 MB)

8.
Multimodalni transport v vojaški logistiki
Klavdija Drobinc, 2012, diplomsko delo

Opis: Multimodalnost lahko poimenujemo področje transporta, ki je vezano na prepletanje in dopolnjevanje različnih zvrsti transporta in prevoza. Na eni strani gre za povezavo med različnimi načini prevoza znotraj posamezne vrste prometa (npr. za cestni promet: avtobus–osebno vozilo–kolo), na drugi strani pa med različnimi vrstami prometa nasploh (npr. letalo–vlak–avtobus). Iz tega koncepta izhaja cela vrsta raziskav in aktivnosti, s katerimi želimo potnikom in tovoru na njihovi poti čim bolj olajšati prehajanje med različnimi prevoznimi sredstvi, z namenom poenostaviti potovanje. Koncept multimodalnosti je za prihodnost transporta zelo pomemben, ker ob dejanskem funkcioniranju nudi nadomestilo uporabi osebnih vozil ter na strani tovora ponuja optimiziranje dostavnih verig. To področje je v veliki meri povezano z inteligentnimi transportnimi sistemi in upravljanjem prometa, kar bo v prihodnosti omogočilo lažji pretok prometa. V diplomskem delu nameravam proučiti pomembnost multimodalnega transport v vojaški logistiki, opisati obstoječe stanje v Slovenski vojski (SV) in na podlagi proučenega podati predloge izboljšav
Ključne besede: multimodalni transport, transport, multimodalnost, vojaška logistika
Objavljeno: 17.02.2013; Ogledov: 2136; Prenosov: 165
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

9.
Zunanje izvajanje (outsourcing) vojaške logistike na primeru 14. inženirskega bataljona Slovenske vojske
Tomaž Stopar, 2012, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo opisuje zunanje izvajanje kot pristop k iskanju poti in virov za zmanjševanje stroškov lastne dejavnosti in s tem odpiranje možnosti za iskanje novih priložnosti za razvoj. Kljub mnogim dobrim izkušnjam zunanjega izvajanja se pojavljajo tudi negativne plati, ki jih je z dobrim načrtovanjem in poglobljenim pristopom mogoče omejiti ali celo odstraniti. Glede na to, da se je zunanje izvajanje dejavnosti najbolj razvilo na civilnem področju gospodarstva, je moč največje izkušnje najti ravno tam. Tudi svetovne vojaške velesile so v procesu preoblikovanja in zmanjševanja stroškov lastne dejavnosti posegle po izločanju nebistvenih dejavnosti in s tem pridobile nove možnosti za lasten razvoj. Slovenska vojska je mlada in v procesu nastajanja ni imela vzpostavljenih lastnih zmogljivosti, zato se je zaradi pomanjkanja kadrovskih in finančnih virov morala zatekati k optimalnim rešitvam za zagotavljanje lastne dejavnosti, še posebej na področju logistike. Na posameznih področjih je bilo iskanje zunanjih partnerjev ena izmed rešitev, ki pa ni nujno najboljša in dokončna. Pri tem se je Slovenska vojska naslanjala na izkušnje in dognanja tujih vojsk.
Ključne besede: zunanje izvajanje, vojaška logistika, javno-zasebno partnerstvo, logistika Slovenske vojske
Objavljeno: 29.10.2012; Ogledov: 1284; Prenosov: 133
.pdf Celotno besedilo (895,17 KB)

10.
Vojaška logistika
Iztok Podbregar, 2007, drugo učno gradivo

Ključne besede: logistika, vojaška logistika, logistični sistemi, visokošolski učbeniki
Objavljeno: 05.06.2012; Ogledov: 1860; Prenosov: 159
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.33 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici