| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza stanja po izkopu naplavin na odseku reke Ščavnice
Aleš Kalamar, 2020, diplomsko delo

Opis: Zaradi vse večjih klimatskih sprememb in človekovega neodgovornega ravnanja z naravo je dobro poznati morebitne nevarnosti, ki jih lahko prinesejo vremenski ekstremi. V našem primeru so te nevarnosti poplave, ki so najbolj pogosti pojav ob morebitnem obilnem deževju. S pravočasno sanacijo in pravilnim vzdrževanjem nevarnih odsekov vodotokov, lahko omilimo ali pa celo preprečimo morebitne naravne katastrofe. Diplomsko delo obsega analizo smiselnosti in racionalnosti vzdrževalnih del na odseku reke Ščavnice. V programskem orodju HEC-RAS smo primerjali stanje, ki je bilo pred opravljenimi vzdrževanimi deli in po vzdrževanih delih. Rezultate, ki smo jih dobili iz programa, smo med seboj primerjali in ugotovili, da je bil poseg na tem odseku reke Ščavnice racionalna rešitev in, da je pozitivno vplival na samo reko. Ščavnica je sedaj zmožna prenesti večjo obremenitev in je posledično manj nevarna za okolico ob morebitnih vremenskih ekstremih.
Ključne besede: tok s prosto gladino, površinski vodotok, naplavine, ureditveni ukrepi, HEC-RAS
Objavljeno: 02.10.2020; Ogledov: 272; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (4,24 MB)

2.
Načrtovanje vodnogospodarskih ureditev s programskim orodjem Autodesk CIVIL 3D
Gorazd Lubej, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je sestavljeno iz samih osnov vodnogospodarskih ureditev ter primerjave načrtovanja s programskim orodjem AutoCAD 2015 z vmesnikom/vtičnikom Aquaterra in programskim orodjem Autodesk Civil 3D. Cilj je predstavitev dela oziroma postopka dela z obema programskima orodjema, da se dobi vpogled v potek dela z enim in drugim programom. Ugotovljeno je, da je za časovno omejeno pripravo načrtov (kratki rok izdelave načrta) primernejša uporaba programskega orodja AutoCAD 2015 z vmesnikom Aquaterra. V kolikor pa nismo tako časovno omejeni (daljši rok izdelave načrta), pa je vsekakor prednost programskega orodja Autodesk Civil 3D v izdelavi zelo natančnih načrtov, integriranju ustvarjenih modelov z drugimi rešitvami oziroma modeli ter zelo enostavnem uveljavljanju sprememb in popravkov izbranih rešitev, prav tako pa je lahko kakovost grafičnega prikaza na zelo visokem nivoju. Dodatna prednost Civil 3D je vsekakor tudi možnost izdelave načrtov BIM, ki v gradbeništvu pomenijo trend v prihodnosti.
Ključne besede: Načrtovanje, vodotok, programsko orodje, Civil 3D, Aquaterra
Objavljeno: 23.09.2016; Ogledov: 840; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (5,52 MB)

3.
Parkovna ureditev sprehajalne poti ob Pekrskem potoku
Mateja Žnidarič, 2016, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo podaja idejno zasnovo parka ob Pekrskem potoku z namenom preureditve zelene površine v kvaliteten prostor, namenjen zdravemu preživljanju prostega časa. Idejna zasnova vsebuje oblikovanje vodotoka, elementov parkovne ureditve, večnamenskega objekta, piknik prostora, otroškega igrišča, fitnesa na prostem in učne poti. Zasnovano območje ponuja možnost sprostitve, druženja, gibanja, rekreacije, učenja in igre. Park ob potočku bi bistveno vplival na kvaliteto življenja krajanov.
Ključne besede: park, vodotok, večnamenski objekt, piknik prostor, otroško igrišče, fitnes, učna pot, oblikovanje, vizualizacija
Objavljeno: 06.06.2016; Ogledov: 1909; Prenosov: 314
.pdf Celotno besedilo (7,44 MB)

4.
ANALIZA REKE SAVE S PROGRAMOM HEC-RAS NA ODSEKU OD HE VRHOVO DO SEVNICE
Benjamin Lukavečki, 2010, diplomsko delo

Opis: Ob vse bolj nepredvidljivih klimatskih pogojih in posledicah človekovega ravnanja z okoljem je smotrno poznati najnevarnejše odseke poplavnih rek in pravočasno predvideti morebitne katastrofe. S pravočasnimi pravilnimi ukrepi v boju zoper podivjano naravo lahko rešimo celotne ekosisteme v okolju vodotoka. V sodobnem času razvijajoče se tehnologije so zmogljivosti računalnikov omogočile kompleksne hidravlične račune, prikaze in simulacije obnašanja vod. Programi z preprostimi grafičnimi vmesniki so postali uporabniško dostopnejši tudi širši populaciji. Diplomsko delo tako obravnava prikaz uporabe enega izmed teh programov za izračun pretokov in obnašanja naravnih vod, programa HEC-RAS za namene poznavanja obnašanja toka naravnih vod, v dotičnem primeru reke Save na odseku do HE Vrhovo do Sevnice. Obsega opise porečja reke, matematične računske modele uporabljene v programu, pridobivanje in izluščanje željenih hidroloških podatkov, ter rezultate analize. Izračuni so bili narejeni za primer stalnega in nestalnega toka, opravljena je bila analiza rezultatov in primerjava le teh z grafičnimi in slikovnimi prilogami ter grafikoni.
Ključne besede: reka Sava, vodotok, HEC-RAS, stalni tok, nestalni tok
Objavljeno: 03.03.2010; Ogledov: 3545; Prenosov: 407
.pdf Celotno besedilo (4,73 MB)

5.
ZNAČILNOSTI KANALIZIRANIH VODOTOKOV V SPODNJI SAVINJSKI DOLINI NA PRIMERU POTOKA TRNAVICA
Anja Zahrastnik, 2009, diplomsko delo

Opis: Ker je človek v preteklosti zaradi svojih potreb preveč spreminjal vodne ekosisteme, se je le-tem porušilo njihovo naravno ravnovesje. Tudi v Spodnji Savinjski dolini je večina vodotokov antropogeno spremenjenih. Njihova struga je kanalizirana, uravnana, kar se kaže v zmanjševanju samočistilnih sposobnosti vodotokov in biotske pestrosti ter izgubi prvotne biotske podobe degradiranega območja. Ponovna vzpostavitev naravnega ravnovesja vodotokov bo potrebna, saj je voda strateška dobrina in jo bomo morali bolj varovati. Kot primer kanaliziranih vodotokov, je v diplomskem delu predstavljen potok Trnavica. S pomočjo terenskega dela je bilo ugotovljeno, da je potok reguliran, onesnažen zaradi točkovnega (odplake) in netočkovnega (kmetijstvo) onesnaževanja, poleg tega pa vodo izkoriščajo za namakanje kmetijskih površin s čimer se znižajo poletni nizki pretoki. Na podlagi terenskega dela in meritev kemijskih lastnosti vode potoka Trnavica, je bilo ugotovljeno, da je njeno kemijsko stanje slabo. Kot možnost ponovne oživitve potoka Trnavica so v diplomskem delu predstavljene revitalizacije, saj omogočajo z razgibanjem rečnega dna obogatitev vode s kisikom, obogatijo floro in favno, kar poveča biološko aktivnost in zadržijo vodo tam, kjer je potrebno in s tem zmanjšajo nevarnost poplav. Z njimi se lahko doseže dobro ekološko stanje potoka Trnavica. Ekoremediacijske tehnike so ena izmed možnosti prilagoditve vodnih ekosistemov na podnebne spremembe. Na takšen način bi Trnavica spet oživela, pokrajina ob njej pa bi dobila dodatni pomen.
Ključne besede: fizična geografija, ekosistem, kanaliziran vodotok, ekoremediacije, revitalizacija, potok Trnavica, Spodnja Savinjska dolina, Slovenija.
Objavljeno: 13.08.2009; Ogledov: 2913; Prenosov: 342
.pdf Celotno besedilo (8,37 MB)

6.
Iskanje izvedeno v 0.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici