| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerjava karakteristik alternativnih vodnih turbin za malo HE
Simon Trupi, 2019, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je primerjava karakteristik alternativnih vodnih turbin s karakteristikami klasičnih vodnih turbin za malo hidroelektrarno. Male vodne hidroelektrarne so specifične, predvsem v padcu in pretoku vode, ki jo lahko izkoristimo za proizvodnjo električne energije. V diplomskem delu na konkretnem primeru ugotavljamo učinkovitost in rentabilnost alternativnih vodnih turbin, in ugotavljamo katera je v danem primeru najprimernejša. Ugotovili smo, da je izbrana alternativna turbina ugodna zamenjava za klasično vodno turbino.
Ključne besede: alternativne vodne turbine, mala hidroelektrarna, obnovljivi viri energije
Objavljeno: 18.07.2019; Ogledov: 730; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (4,59 MB)

2.
VPLIV NIHANJA OMREŽNE NAPETOSTI NA DELOVANJE MALIH HIDROELEKTRARN
Sašo Lorenčič, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili ključne elemente male hidroelektrarne in njihova delovanja. Za predstavitev rezultatov meritev smo uporabili asinhronski generator, ki je za gradnjo MHE primeren. Izbrani motor smo preračunali s pomočjo programskega paketa emLook, ter predstavili primerjavo rezultatov z nazivnimi vrednostmi. V nadaljevanju smo se osredotočili na meritev obremenitev asinhronskega generatorja, ter primerjavo rezultatov z obremenitvijo s kompenzacijo. Izmerili smo asinhronski generator v otočnem obratovanju pri različnih kapacitivnostih, ki smo jih spreminjali v okolici nazivne vrednosti kondenzatorjev. Pri tej meritev smo še opravili meritev prostega teka. Kot zadnjo meritev smo predstavili izklop pogona in bremena na omrežju.
Ključne besede: vodne turbine, asinhronski generator, male hidroelektrarne, nihanje omrežne napetosti
Objavljeno: 09.09.2016; Ogledov: 749; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (1,53 MB)

3.
MALA HIDROELEKTRARNA V VELENJU
Janez Jelenko, 2013, magistrsko delo

Opis: Namen magistrske naloge je preveriti možnost izgradnje male hidroelektrarne med Velenjskim in Družmirskim jezerom. Izvedena je analiza velike količine pridobljenih podatkov o stanju obeh jezer in pritokov. Glede na analizo podatkov so določeni parametri akumulacijske hidroelektrarne z opisi sestavnih delov male hidroelektrarne. Predstavljeni so vplivi na okolje. Narejen je ekonomski izračun za ugotavljanje smiselnosti projekta.
Ključne besede: mala hidroelektrarna, akumulacijska hidroelektrarna, parametri vodne turbine, izračuni tlačnih padcev, primerjava cevovodov, okoljski vplivi, stroški, ekonomski izračun
Objavljeno: 13.01.2014; Ogledov: 1588; Prenosov: 278
.pdf Celotno besedilo (4,74 MB)

4.
FIZIKALNO MODELIRANJE HIDROELEKTRARNE
Primož Strelec, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene osnove energije vode in opisane glavne vrste hidroelektrarn ter vodnih turbin. Delovanje hidroelektrarn je v predstavljeno v funkcijski strukturi, kjer smo se osredotočili na akumulacijske hidroelektrarne. Akumulacijskim hidroelektrarnam so določeni fizikalni principi delovanja, njihovi vplivni parametri in njihove možnosti za optimiranje. Opisani so tudi sistemi, ki delujejo na podlagi enakih fizikalnih principov kot akumulacijske hidroelektrarne, a se uporabljajo za druge namene.
Ključne besede: Obnovljiva energija, energija vode, metode izkoriščanja vodne energije, vrste hidroelektrarn, akumulacijske hidroelektrarne, vodne turbine, funkcijska struktura
Objavljeno: 17.10.2013; Ogledov: 1303; Prenosov: 247
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

5.
ALTERNATIVNO IZKORIŠČANJE HIDRO-ENERGIJE Z MAJHNIMI KINETIČNIMI TURBINAMI
Jovana Rovčanin, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo predstavili izkoriščanje hidro-energije z majhnimi kinetičnimi turbinami, opravili smo preračune moči turbin in določali njihov izkoristek. Predstavljeni so možni tipi turbin za postavitev v rečno korito. Določili smo ekonomsko analizo projekta.
Ključne besede: izkoriščanje hidro-energije, vodne turbine, kinetične turbine, parametri vodne turbine, preračun moči, primerjava vodnih turbin.
Objavljeno: 24.11.2012; Ogledov: 1578; Prenosov: 204
.pdf Celotno besedilo (1,95 MB)

6.
PROJEKT HIDROELEKTRARN NA MURI - DINAMIČNI HIDROPOTENCIAL
Nataša Ivanc, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno pridobivanje električne energije iz vodne energije. Opisane so Peltonova, Francisova in Kaplanova vodna turbina, ki se v elektrarnah največkrat uporabljajo ter razlika med pretočnim in akumulacijskim hidroelektrarnam. Predstavljene so hidroelektrarne v Sloveniji na rekah Drava, Sava in Mura. Izračunana je časovna razporeditev kinetičnega hidropotenciala reke Mure glede na njen dnevni pretok. Opisani sta dve metodi pouka projektni pouk oz. naloga in eksperiment. V 7. razredu pri tehniki in tehnologiji se lahko z učenci izvaja ta projektna naloga. Za informiranje učencev na temo hidroelektrarne, je pripravljena predstavitev v PowerPointu. Izdelan je tudi tehnološki list in delavniške risbe.
Ključne besede: hidroelektrarna, vodne turbine, reka Mura, projektna naloga, eksperiment.
Objavljeno: 02.08.2012; Ogledov: 2357; Prenosov: 306
.pdf Celotno besedilo (2,48 MB)

7.
8.
MALA HIDROELEKTRARNA NA REKI SOPOTI
Pavel Žnidaršič, 2011, magistrsko delo/naloga

Opis: Magistrska naloga, mala hidroelektrarna na reki Sopoti, je izdelana z namenom in ciljem ugotoviti smiselnost koriščenja tega vodnega vira. Izbira in obdelava te teme me je pritegnila iz tega razloga, ker je tu nekoč že obratovala mala hidroelektrarna, ki pa so jo približno pred dvajsetimi leti ustavili. V nalogi sem zajel in predstavil zakonodajo in postopke, ki so potrebni pri izvedbi takega projekta. Na splošno je, moja ugotovitev, da so v naši državi ti administrativni postopki preveč zahtevni, še bolj pa komplicirano zastavljeni. Na koncu naloge sem v ekonomski analizi prikazal in dokazal, z določenimi metodami , da je smiselno postaviti tako elektrarno in jo koristiti kot stalen obnovljiv vir.
Ključne besede: mala hidroelektrarna, vodne turbine, obnovljivi viri, vodna energija, Sopota, referenčni stroški, deklaracija, modra energija, zelena energija, projektna dokumentacija.
Objavljeno: 13.06.2011; Ogledov: 5617; Prenosov: 703
.pdf Celotno besedilo (3,00 MB)

9.
ANALIZA VPLIVNIH PARAMETROV HIDRODINAMIČNE AKSIALNE TESNILKE TURBINSKE GREDI
Tomaž Udovič, 2009, diplomsko delo

Opis: Hidrodinamična tesnilka gredi je obvezen del opreme vsake vodne turbine. Njena naloga je preprečiti vdor rečne vode v notranjost postrojenja med vrtečimi in mirujočimi se deli stroja na način, da z ustrezno konstrukcijo njenega mehanskega dela ter kontroliranim dovodom hladilne tekočine ustvarimo razmere za tesnjenje. Pogoji za ustrezno mazanje drsne površine so odvisni tako od hidroloških parametrov vodne turbine kot tudi od samega oblikovanja tesnilnega vložka. Pri diplomskem delu sem se usmeril na raziskavo: - kako konstrukcijsko oblikovati tesnilni vložek, da bo zagotovljen pogoj enakomernosti pritiska na drsno površino - kako doseči enakomernost in neprekinjenost dotoka ustrezne hladilne vode na drsno površino - kako se tlačne razmere na drsni površini tesnilke spreminjajo v prehodnih obratovalnih režimih vodne turbine (meritve na objektu) Cilj tega diplomskega dela je na osnovi analize rezultatov praktičnih meritev in teoretičnih izračunov opisati bistvene parametre aksialne hidrodinamične tesnilke v stacionarnih in ključnih prehodnih režimih obratovanja ter na osnovi teh določiti obliko ustreznega tesnilnega vložka.
Ključne besede: Hidrodinamična aksialna tesnilka gredi, Hidravlični stroji, vodne turbine, pulzacija tlaka, konstruiranje
Objavljeno: 21.12.2009; Ogledov: 2243; Prenosov: 230
.pdf Celotno besedilo (4,94 MB)

10.
IDEJNA ŠTUDIJA MALE HIDROELEKTRARNE MALENŠČICA
Bojan Berložnik, 2009, diplomsko delo

Opis: Idejna študija male hidroelektrarne Malenščica je izdelana s ciljem ugotoviti smiselnost koriščenja danega vodotoka. Podane so možne rešitve in primerjava danih rešitev. Izdelana je tudi groba ocena stroškov ter ocena časa povrnitve stroškov investicije. Na osnovi preračunov je izbrana najboljša rešitev.
Ključne besede: obnovljivi viri energije, hidroenergetski sistemi, mala hidroelektrarna, gradniki hidroelektrarne, vodne turbine, parametri vodne turbine, preračun moči, primerjava vodnih turbin
Objavljeno: 28.09.2009; Ogledov: 3480; Prenosov: 522
.pdf Celotno besedilo (38,38 MB)

Iskanje izvedeno v 0.32 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici