SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Razlika med katastrskimi in funkcionalnimi vodnimi zemljišči
Blanka Grajfoner, Matej Müller, 2010, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Opis: Vodna zemljišča so, kot že izhaja iz imena, zemljišča, ki so v neki povezavi zv odo. Obstajajo pa različne možnosti te povezanosti. Na nekaterih zemljiščih se voda trajno nahaja, na drugih pa le občasno. V nadaljevanju bodo prikazane razlike med vodnimi zemljišči, za katera je podatek o tem, da gre za vodna zemljišča, vpisan v zemljiški kataster kot dejanska raba, in med vodnimi zemljišči, za katera v zemljiškem katastru ni razvidno, da so vodna zemljišča, so pa lahko občasno prekrita z vodo v primeru, ko nastopijo poplave. Razlike med tema vrstama vodnih zemljišč bodo prikazane za celinske tekoče vode. Splošne ugotovitve iz prispevka bodo kasneje uporabljene tudi v okviru projekta DRA-MUR-CI: Čezmejna vodarska iniciativa za reki Drava in Mura (Drava-Mura Crossborder Initiative), katerega cilj je povezovanje na področju gospodarjenja z vodami na območjih rek Drave in Mure, ki si ju delita Avstrija in Slovenija in v katerem sodelujeta tudi Fakulteta za gradbeništvo Univerze v Mariboru in Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani.
Ključne besede: vodna zemljišča, katastrsko vodno zemljišče, vodno soglasje, funkcionalna vodna zemljišča
Objavljeno: 31.05.2012; Ogledov: 848; Prenosov: 36
URL Celotno besedilo (0,00 KB)

2.
Prenos lastninske pravice na nepremičninah s pregledom aktualne sodne prakse
Vanessa Maksimovič, 2017, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo z naslovom Prenos lastninske pravice na nepremičninah s pregledom aktualne sodne prakse obravnava način in potek prenosa lastninske pravice na nepremičninah, pri čemer so izpostavljene predpostavke veljavnega prenosa lastninske pravice, na katere je potrebno biti pri prometu z nepremičninami izredno pozoren. V magistrskem delu sem na kratko opredelila pomen lastninske pravice in pojasnila, kdo ima razpolagalno sposobnost za prenos lastninske pravice, kako je z dobrovernostjo pridobitelja ter kako doseči učinek absolutnosti. Opisala sem postopek prenosa lastninske pravice na nepremičninah, z opredelitvijo najpogostejših pravnih poslov, ki predstavljajo pravno podlago za njen prenos. Poudarjen je pomen zakonitih predkupnih pravic, ki so določene bodisi z namenom varstva javnega ali zasebnega interesa ter pojasnjene posledice neupoštevanja le-teh. Upoštevaje, da je prenos lastninske pravice na nepremičninah na podlagi pravnega posla povezan tudi z izpolnjevanjem davčnih obveznosti, sem v magistrskem delu predstavila tudi davke, s katerimi je promet z nepremičninami obdavčen in opredelila davčne zavezance, primere, ki so oproščeni plačila davka, ter davčne osnove in davčne stopnje. Nenazadnje sta v magistrskem delu opredeljena vloga notarja ter postopek vpisa prenosa lastninske pravice v zemljiško knjigo. Zaradi posebne ureditve sem v magistrskem delu pojasnila posebnosti prometa s kmetijskimi zemljišči, gozdovi, nepremičninami na zavarovalnem območju, nepremičninami, ki imajo lastnost kulturne dediščine, ter vodnimi zemljišči. Teoretični del magistrskega dela je sproti podkrepljen s sodno prakso.
Ključne besede: lastninska pravica, promet z nepremičninami, davki, kmetijska zemljišča, gozdovi, vodna zemljišča, nepremičnine z lastnostjo kulturne dediščine, nepremičnine na zavarovalnem območju, zemljiška knjiga, notar, zakonita predkupna pravica
Objavljeno: 12.09.2017; Ogledov: 215; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

Iskanje izvedeno v 0.01 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici