| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 64
Na začetekNa prejšnjo stran1234567Na naslednjo stranNa konec
1.
Vloga medicinske sestre pri pripravi pacienta na transplantacijo ledvice
Katarina Duh, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena transplantacija ledvice, ki je že leta najboljši način zdravljenja pacientov s končno odpovedjo ledvic. Izboljša kakovost življenja, saj pripomore k boljši telesni, socialni in psihični rehabilitaciji. Omogoči, da se lahko pacient vrne v svoje normalno življenje. Vendar je za uspeh transplantacije in življenje s presajeno ledvico potrebna največja stopnja pacientovega sodelovanja. Pred transplantacijo mora opraviti številne preiskave, ki zagotavljajo, da bo transplantacija uspešna in da po njej ne bo prišlo do zapletov. V nadaljevanju je predstavljena specifična in zelo kompleksna vloga medicinske sestre – ki mora imeti posebne spretnosti in znanja – pri pripravi pacienta na transplantacijo. Pacienta je treba obravnavati kot celoto, pri čemer se upošteva njegovo psihično stanje in težave. Z zdravstveno vzgojo pacienta o transplantaciji ledvice se začne že v preddializnem obdobju. Pacientu je treba nuditi spoznanja o bolezni, mu pomagati pri premagovanju težav in ga pripraviti na sodelovanje pri zdravljenju. Učinkovitost njegovega sodelovanja je odvisna od poučenosti o preiskavah in raznih posegih, ki jih mora prestati pred transplantacijo ter o vseh vidikih same transplantacije. Medicinska sestra se mora zavedati, da lahko veliko pripomore k boljši poučenosti pacienta in da je lahko velika podpora pacientu in njegovi družini pri premagovanju težav. Pacient pa mora vedeti, da njegovo življenje lahko ostane zelo kakovostno, če bo pri zdravljenju dobro sodeloval.
Ključne besede: Ključne besede: pacient, kronična, transplantacija, vloga medicinske sestre, zdravstvena vzgoja.
Objavljeno: 01.06.2009; Ogledov: 3992; Prenosov: 785
.pdf Celotno besedilo (562,22 KB)

2.
SEZNANJENOST PREBIVALCEV ŠALEŠKE DOLINE O BOLEZNI KLOPNI MENINGOENCEFALITIS
Urška Mravljak, 2009, diplomsko delo

Opis: Klopni meningoencefalitis (v nadaljevanju KME) je infekcijska bolezen možganske ovojnice in osrednjega živčevja, ki lahko pusti trajne posledice. V Sloveniji povzroča bolezen klop vrste Ixodes ricinus, povzročitelj obolenja pa je virus meningoencefalitisa. V mnogih državah in tudi v Sloveniji poteka cepljenje, ki je najučinkovitejši ukrep za zaščito pred KME. Zdravstvena stroka priporoča preventivno cepljenje za širšo populacijo; še posebno ljudem, ki se dosti gibajo ob ali v gozdovih. V diplomskem delu je predstavljena bolezen KME in preventivna vloga medicinske sestre (v nadaljevanju MS) pri bolezni KME. S pomočjo raziskovalne študije, smo ugotavljali seznanjenost prebivalcev Šaleške doline o tej bolezni in kako se zaščitijo pred morebitnim ugrizom klopa. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. Terensko študijo smo izvedli s pomočjo anketnega vprašalnika, teoretični del pa s pomočjo študija domače in tuje literature. Rezultati raziskave so pokazali, da so prebivalci Šaleške doline o bolezni KME dokaj dobro seznanjeni. Več kot polovica anketirancev bi se udeležila preventivnega izobraževanja o KME, kjer bi dobili več informacij o bolezni KME, preventivnih ukrepih pred odhodom v naravo, o cepljenju ter posledicah, ki jih lahko pusti bolezen. Medicinske sestre in drugi zdravstveni delavci bi lahko poskrbeli za večjo stopnjo zdravstvene prosvetljenosti ter pripomogli k množičnemu cepljenju prebivalcev.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: klop, klopni meningoencefalitis, preventiva, cepljenje, vloga medicinske sestre
Objavljeno: 15.07.2009; Ogledov: 2928; Prenosov: 350
.pdf Celotno besedilo (1,20 MB)

3.
Pomen preventivnega merjenja krvnega tlaka
Dagmar Gojčičova, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje, kaj je krvni tlak, kako vpliva zvišanje krvnega tlaka na organizem, dejavnike tveganja za nastanek zvišanega krvnega tlaka ter nefarmakološke ukrepe in vpliv nezdravega življenjskega sloga na razvoj srčno žilnih bolezni. Poudarjena je preventivna dejavnost in vloga medicinske sestre pri meritvah krvnega tlaka na terenu, ki jo izvaja Območno združenje Rdečega križa Maribor z namenom, da opozori ljudi na pomembnost kontrole krvnega tlaka in zdrav življenjski slog. V empiričnem delu je predstavljena raziskava, katera je bila izvedena med udeleženci meritev krvnega tlaka v Mariboru in okoliških vaseh. Raziskava je trajala od meseca marca do meseca maja 2009. Namen raziskave je bilo ugotoviti, kakšna starostna skupina prevladuje med udeleženci meritev krvnega tlaka, ali imajo ljudje normalen oziroma zvišan krvni tlak. Z raziskavo smo ugotovili, da se meritev udeležujejo predvsem starejši ljudje in da ima večina zvišan krvni tlak. Ugotovili smo tudi, da med udeleženci prevladujejo osebe ženskega spola.
Ključne besede: zvišan krvni tlak, merjenje krvnega tlaka, dejavnik tveganja, vloga medicinske sestre, zdrav življenjski slog
Objavljeno: 20.07.2009; Ogledov: 3918; Prenosov: 485
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

4.
Pomen kožnega stika pri dojenju in vloga medicinske sestre
Marija Kramer, 2010, diplomsko delo

Opis: Dojenje je naraven, najboljši in enostaven način prehranjevanja novorojenčkov in dojenč-kov. Da je naraven in najboljši, je res. To se vedno znova potrjuje. Enostaven pa vedno ni, saj terja ogromno truda, tako od mater, medicinskih sester, očetov in tudi širše javnosti. Znano je, da kožni stik med materjo in dojenčkom izboljša dojenje. Prvi del diplomske naloge je teoretičen, s predstavitvijo sodobnih spoznanj o dojenju, s poudarkom na pomenu kožnega stika za dojenje, o prednostih dojenja za otroka in mater ter o vplivu dojenja na okolje. Predstavili smo dojenje v porodnišnici in vlogo medicinske sestre pri spodbujanju, vzpostavitvi, vzdrževanju kožnega stika in dojenja. Opisali smo tudi izobraževalni program v novorojencem prijaznih porodnišnicah. Drugi del diplomske naloge je raziskava, ki je temeljila na kvantitativni metodologiji. Izde-lan je bil anonimen anketni vprašalnik z vprašanji zaprtega in odprtega tipa. Anketirali smo 52 medicinskih sester na Ginekološko porodniškem oddelku Splošne bolnišnice Celje. Želeli smo ugotoviti seznanjenost medicinskih sester s pomenom kožnega stika za dojenje takoj po porodu, njihovi vlogi pri spodbujanju, vzpostavitvi, vzdrževanju dojenja in ugo-toviti kakšna je dejanska podpora kožnemu stiku, ter kako bi jo lahko še izboljšali in s tem pripomogli k še boljšemu dojenju. Ugotavljali smo seznanjenost medicinskih sester o pomenu in prednostih kožnega stika, izobraženosti medicinskih sester za podporo kožnemu stiku in kako pomagati paru mati - otrok pri vzpostavitvi kožnega stika. Na podlagi analize pridobljenih rezultatov smo ugo-tovili, da medicinske sestre poznajo pomen kožnega stika takoj po porodu, znajo pomagati materi pri vzpostavitvi kožnega stika in menijo, da imajo dovolj izobraževanj s področja spodbujanja dojenja s kožnim stikom. Ugotovili pa smo, da premalo medicinskih sester pozna pomen kožnega stika za vzpostavitev ponovnega dojenje s pomočjo relaktacije.
Ključne besede: Ključne besede: kožni stik, dojenje, vloga medicinske sestre
Objavljeno: 15.02.2010; Ogledov: 2807; Prenosov: 457
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

5.
VLOGA MEDICINSKE SESTRE PRI BOLNIKU Z MOTNJAMI SRČNEGA RITMA
Brigita Stegne, 2010, diplomsko delo

Opis: Sodoben način življenja, vključno s podaljšanjem življenjske dobe, je vzrok za porast srčnožilnih obolenj, med katere spadajo tudi motnje srčnega ritma. Zlasti so v porastu preddvorne ali supraventrikularne motnje srčnega ritma, kot so: paroksizmalna supraventrikularna tahikardija, preddvorno migetanje (atrijska fibrilacija) in preddvorno plapolanje (atrijska undulacija). Zdravljenje pacientov s preddvornimi motnjami srčnega ritma poteka tako medikamentozno kot tudi z elektrokonverzijo. V diplomski nalogi sta predstavljeni anatomija in fiziologija srca. Prav tako so predstavljene različne motnje srčnega ritma. Navedene so preiskave, ki se izvajajo pri pacientih z motnjami srčnega ritma in kakšno vlogo ima medicinska sestra pri teh preiskavah. Obravnavane so naloge medicinske sestre pri različnih preiskavah srca. Predstaviti želimo, kako pomembna je zdravstvena nega pri pacientih z motnjami srčnega ritma. Vključena mora biti v celoten potek zdravljenja. Zdravstveni team (zdravnik, medicinska sestra, zdravstveni tehnik) mora biti dobro poučen o motnjah srčnega ritma in načinih zdravljenja, ker le tako lahko pacientu nudijo ustrezno pomoč in mu posredujejo vse potrebne informacije. Vloga medicinske sestre, ki dela s takim pacientom, je zelo pomembna, saj je življenje pacienta lahko ogroženo. Samo pravilen odziv medicinske sestre na spremenjeno pacientovo stanje je pogosto ključnega pomena. Nujno je, da ima medicinska sestra dodatna specialna znanja, kamor življenjsko nevarne motnje srčnega ritma prav gotovo sodijo, ki ji pomagajo pri pravih odločitvah in prevzemanju odgovornosti.
Ključne besede: Ključne besede: motnje srčnega ritma, preiskave srca, pacient, zdravstvena nega, vloga medicinske sestre
Objavljeno: 09.03.2010; Ogledov: 5261; Prenosov: 1155
.pdf Celotno besedilo (3,18 MB)

6.
Promocija cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu
Cvetka Brložnik, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisana bolezen klopni meningoencefalitis. Poudarek je na seznanjenosti prebivalcev Koroške o tej bolezni, kako se zaščitijo pred ugrizi klopov in kaj vpliva na odločitev za cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu. Predstavljeno je tudi sodelovanje medicinske sestre pri promociji cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu in njena vloga v ambulanti za cepljenje. V empiričnem delu je predstavljena raziskava, ki je bila izvedena v obdobju meseca novembra in decembra 2009 in januarja 2010, med stotimi polnoletnimi osebami, ki so obiskali ambulanto za cepljenje. Ugotavljali smo ali poznajo bolezen klopni meningoencefalitis, kako se zaščitijo pred odhodom v naravo in kaj vpliva na njihovo odločitev za cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu. Ugotovili smo, da anketiranci dobro poznajo bolezen klopni meningoencefalitis, da pred ugrizi klopov upoštevajo preventivne ukrepe in, da se za cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu odločajo v manjšem številu zaradi visoke cene cepljenja.
Ključne besede: klop, klopni meningoencefalitis, preprečevanje, cepljenje, vloga medicinske sestre
Objavljeno: 14.06.2010; Ogledov: 3107; Prenosov: 326
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

7.
POZNAVANJE ZDRAVIL MED MEDICINSKIMI SESTRAMI
Martina Ficko, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje poznavanje zdravil med medicinskimi sestrami. S pomočjo domače in tuje literature smo v osrednjem delu diplomskega dela predstavili, kaj so zdravila ter oblike zdravil. Na kratko smo opisali osnovne skupine zdravil ter načine aplikacij zdravil, ki jih medicinska sestra uporablja pri svojem delu. Na koncu teoretičnega dela smo opisali vlogo medicinske sestre pri aplikaciji zdravil, predstavili smo postopke, ki jih mora medicinska sestra upoštevati pred, pri in po aplikaciji zdravil. Seznanili smo se s stranskimi učinki zdravil, o medsebojnem delovanju zdravil ter o preračunavanju pretoka infuzijske raztopine in odmerkov zdravil. V empiričnem delu je raziskava potekala v Splošni bolnišnici Murska Sobota na kirurškem in na internem oddelku. Zanimalo nas je, koliko medicinske sestre poznajo zdravila, njihove učinkovine, stranske učinke, in kako bi medicinske sestre ter tehniki zdravstvene nege sami ukrepali pri določenih nujnih primerih. Ugotovili smo, da medicinske sestre v kar šestdeset odstotkih poznajo zdravila, vendar pa manj spremljajo novosti na tem področju. Želijo si dodatnih izobraževanj in organiziranih predavanj. Glede učinkovin so dobro poučene. Znanje smo preverjali z eno izmed najlažjih primerov, na katerega so v kar oseminosemdesetih odstotkih dobro odgovorile. Tudi stranske učinke dobro poznajo. Na nekaj etičnih vprašanj, če lahko medicinska sestra v določenih nujnih primerih nastavi i.v. kanal, je kar dvainosemdeset odstotkov anketirancev odgovorila, da lahko nastavi. Šestinsedemdeset odstotkov anketirancev meni, da medicinska sestra v določenih nujnih primerih ne sme sama aplicirati zdravila. Večina teh anketirancev tudi sami ne bi v določenih nujnih primerih aplicirali določenega zdravila.
Ključne besede: zdravila, način aplikacije zdravil, oblike zdravil, vloga medicinske sestre pri aplikaciji zdravil, pravilo 6 x P, pravilo 10 x P, alergijske reakcije na zdravila, doziranje zdravil.
Objavljeno: 02.07.2010; Ogledov: 3679; Prenosov: 1531
.pdf Celotno besedilo (1,75 MB)

8.
Vloga medicinske sestre pri oskrbi kirurše rane
Zoran Tratnjek, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene vloga in naloge medicinske sestre pri oskrbi kirurške rane. Namen diplomskega dela je podrobneje raziskati in predstaviti kirurško rano, anatomijo kože in podkožnih tkiv, potek celjenja rane in faze celjenja, dejavnike, ki vplivajo na celjenje rane, sodobno oskrbo rane ter raziskati, kako v zdravstveni negi medicinske sestre opazujejo, oskrbujejo in na kakšen način dokumentirajo kirurške rane. V prvem delu je opisana kratka zgodovina oskrbe ran, anatomija kože in podkožnih tkiv, kaj je kirurška rana, predstavljeno je celjenje ter vse štiri faze celjenja. Prav tako je predstavljeno celjenje posameznih tkiv, dejavniki, ki vplivajo na celjenje ran, pomen pravilne prehrane pri celjenju, s čim medicinska sestra podpira celjenje, ga pospešuje. Opisana je tudi bolečina, njen pomen in kako jo medicinska sestra ocenjuje ter sodobne obloge za nego rane. V drugem delu je predstavljena raziskava, ki je bila izvedena med zaposlenimi na kirurškem oddelku Splošne bolnišnice Murska Sobota. Spoznati smo želeli, na kakšen način medicinske sestre oskrbijo kirurške rane, kakšno dokumentacijo zdravstvene nege uporabljajo in na kakšen način ocenjujejo kirurške rane. V raziskavi smo ugotovili, da so anketiranci/ke dobro izobraženi in seznanjeni z oskrbo kirurške rane. Ugotovili smo, da jim obstoječa dokumentacija zadostuje in da ne potrebujejo posebnega obrazca za opazovanje in dokumentiranje kirurških ran. Tudi fotografiranje kirurških ran se jim zdi nesmiselno. Izrazili pa so željo po dodatnih izobraževanjih o oskrbi kirurških ran.
Ključne besede: kirurška rana, vloga medicinske sestre, oskrba rane, sodobne obloge, preveza rane, celjenje, standard preveze
Objavljeno: 02.07.2010; Ogledov: 6730; Prenosov: 2274
.pdf Celotno besedilo (1020,07 KB)

9.
Vloga medicinske sestre v rehabilitaciji bolnikov multiple skleroze
Marina Milovanović, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili vlogo medicinske sestre pri pacientih z multiplo sklerozo v času rehabilitacije. Multipla skleroza (MS) je kronična, vnetna, demielinizacijska, gensko vezana, vendar ne dedna nevrološka bolezen, kjer imajo pomembno vlogo dejavniki okolja. Opisana je vloga medicinske sestre pri spremljanju pacientov z multiplo sklerozo v času napredovanja bolezni in v času rehabilitacije v programu obnovitvene rehabilitacije, ki je pri obravnavi bolnikov zelo pomembna in raznolika. Medicinska sestra deluje na vseh področjih, ne samo kot izvajalka zdravstvene nege, vendar tudi kot učiteljica, vir, svetovalka. Bolniku poleg celotne oskrbe nudi tudi čustveni suport. Cilji diplomskega dela so bili predstaviti multiplo sklerozo in njihovo društvo, opredeliti pomen in vlogo medicinske sestre pri obravnavi bolnikov, ter opisati najpogostejše težave s katerimi se soočajo bolniki s postavljeno diagnozo. V empiričnem delu smo predstavili rezultate raziskave narejene v rehabilitacijskem centru. Rezultate smo pridobili z anonimnim anketnim vprašalnikom, ki je zajemal 14 vprašanj zaprtega in odprtega tipa. Anketirali smo 50 pacientov s potrjeno diagnozo multiple skleroze. Zbrane rezultate smo statistično obdelali in grafično prikazali. Ugotovitve so pokazale izredno malo odstopanje med rezultati, ki kažejo da poslabšanje bolezni nastopi po potrjeni diagnozi in sicer v obdobju enega meseca do enega leta. Bolniki potrebujejo največ pomoči pri življenjski aktivnosti gibanje in ustrezna lega. V času obnovitvene rehabilitacije je za vzdrževanje maksimalnega gibanja in funkcionalne zmožnosti s čustveno podporo strokovna pomoč medicinske sestre zelo pomembna.
Ključne besede: multipla skleroza, bolnik, vloga medicinske sestre, rehabilitacija
Objavljeno: 09.08.2010; Ogledov: 4124; Prenosov: 898
.pdf Celotno besedilo (2,23 MB)

10.
VPLIV PARKINSONOVE BOLEZNI NA KAKOVOST ŽIVLJENJA BOLNIKA
Urška Ajnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Parkinsonova bolezen je kronična in težka nevrološka bolezen, za katero ne poznamo vzroka nastanka.Pojavi se predvsem pri starejših ljudeh, vendar lahko zanjo zbolijo tudi mladi. Bistvo zdravljenja te bolezni je,da zdravimo pestro simptomatiko, ki močno vpliva na način in kakovost življenja bolnikov s parkinsonovo boleznijo in ugotoviti spremembe,katerimi se morajo spopadati bolniki,zaradi pojava bolezni.
Ključne besede: parkinsonova bolezen, kakovost življenja, kronična bolezen, vloga medicinske sestre, svojci
Objavljeno: 12.11.2010; Ogledov: 2759; Prenosov: 558
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici